Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czym jest demokracja dla katolików? 
Autor Wiadomość

Bo tyle ile powstało kościołów w ciągu ostatnich 5 lat tyle nigdy nie było-TYLKO PO CO ? Po to by biedni żebrali (jeśli im ksiądz pozwoli) pod złotymi drzwiami Domu Bożego ? A może dobry ksiądz wpuści ich na zimę choć na chwilę do kruchty z marmurów i złota ?

Po co? Ano po to, aby lokalny Kościół miał gdzie sprawować Eucharystię. Jest potrzeba, pojawia się jej zaspokojenie, proste. Mowa o zwykłych świątyniach w miastach, miasteczkach i wsiach. Gdzie nie uświadczy się ani przepychu złota, ani nadmiaru marmuru

Pn cze 02, 2008 17:19

Ale ja też uważam że powinniśmy jej budować póki choć jeden człowiek cierpi głód - pytanie kto to buduje? Księża z pieniądze z koszyka "na biedaków" czy politycy z naszych podatków.

Pn cze 02, 2008 17:20
Cytuj:
Przecież to jest jasne że kościół prowadzi wspaniałe dzieła miłosierdzia. Każdy z nas w nich uczestniczy w większym lub mniejszym stopniu.

Między innymi w takim dziele pt." Lud sie wali jako snopy":

Ksiądz skazany za rozbicie Drogi Krzyżowej
Półtora roku więzienia w zawieszeniu i dwa lata bez prawa jazdy - to wyrok dla ks. Józefa G., który samochodem wjechał w grupę ludzi modlących się w nabożeństwie Drogi Krzyżowej.
Wypadek wydarzył się w Turośni Kościelnej, niedaleko Białegostoku. Polonez 76-letniego duchownego uderzył w modlących się przy jednej z ustawionych wzdłuż ulicy stacji Drogi Krzyżowej. Rannych zostało dziesięć osób, osiem karetką odjechało do szpitala.

http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,85994,5039995.html

----------------
DABAR "katolicki faryzeizm' opanowałeś w stopniu najwyższym ! Mógłbyś bez problemu zostać nawet bishopem.

Pn cze 02, 2008 17:25

Z niecierpliwością czekamy na kolejne "case study". Prosimy o więcej, bo jeszcze nie wszyscy forumowicze są przekonani że Kościół Katolicki jest siedliskiem zła i zepsucia...

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn cze 02, 2008 17:29

Nie wiem jak się to ma do tematu, ale wszyscy wiemy że ten ksiądz zrobił to specjalnie z nienawiści bo za mało pieniędzy do koszyka wrzucili. Czy jak wybuchnie pożar to też wliczysz to w dział "przez złych księży"?

Pn cze 02, 2008 17:30
Cytuj:
Po co? Ano po to, aby lokalny Kościół miał gdzie sprawować Eucharystię. Jest potrzeba, pojawia się jej zaspokojenie, proste.

Rzeczywiście proste. Wzrasta liczba ludności rośnie więc liczba kościołów w których wierni mogą się min. modlić o swój dobrobyt a żebracy mają gdzie żebrać...i wszyscy są zadowoleni ? :)

Cytuj:
Nie wiem jak się to ma do tematu, ale wszyscy wiemy że ten ksiądz zrobił to specjalnie z nienawiści bo za mało pieniędzy do koszyka wrzucili.

Akurat pewnie piszesz o innym księdzu którego przypadku nie znałam ale ufam Ci wierzę że tak było :)

Ten z cytatu uległ, powiedzmy sile "boga Ra" i zmasakrował modlących się.

Pn cze 02, 2008 17:37

Rzeczywiście proste. Wzrasta liczba ludności rośnie więc liczba kościołów w których wierni mogą się min. modlić o swój dobrobyt a żebracy mają gdzie żebrać...i wszyscy są zadowoleni ?

Tyle mówisz o obiektywizmie, o faktach, a sama posługujesz się najgorszego gatunku propagandą i demagogią.
Zadam inne pytanie - umiesz normalnie dyskutować? Bo jeśli nie, to tracić czasu nie zamierzam, jak na tłumaczenie dziecku czemu 2+2 to 4 a nie 5

Pn cze 02, 2008 17:40

Odpowiedz mi na jedno pytanie - skąd w Tobie tyle nienawiści do katolicyzmu?

Pn cze 02, 2008 17:41

Bez przesady. Pewnie jest paru księży którzy mają dobre intencje. Mariolciu, jak sądzisz?

Pn cze 02, 2008 17:43
Tyle mówisz o obiektywizmie, o faktach, a sama posługujesz się najgorszego gatunku propagandą i demagogią.

Ale ja tylko przytaczam fakty i cytaty z ogólnie szanowanych gazet. Wiem ze trudno wam znieść prawdę ale musicie jeśli wierzycie szczerze w Pana Jezusa bo on jest prawdą.

Cytuj:
Bez przesady. Pewnie jest paru księży którzy mają dobre intencje. Mariolciu, jak sądzisz?

W Kościele jest wielu wspaniałych ludzi bo jeśli by ich nie było to kto zostawałby PROBOSZCZEM ROKU. Ale chodzi o to by plusy nie przesłoniły nam minusów Kościoła. Są dobrzy księża i źli księża. Osobiście mam nadzieję ze tych dobrych jest choć troszkę więcej :)

Pn cze 02, 2008 18:06

[quote="mariolciaAle ja tylko przytaczam fakty i cytaty z ogólnie szanowanych gazet.[/quote]

Wow! Jeszcze sa takie?!

Pn cze 02, 2008 19:03

Ale ja tylko przytaczam fakty i cytaty z ogólnie szanowanych gazet. Wiem ze trudno wam znieść prawdę ale musicie jeśli wierzycie szczerze w Pana Jezusa bo on jest prawdą.

Zaiste, Ksiądz pobił pisze w gazecie a na filmie widać 19 sekund filmu gdzie ksiądz w pierwszych 5 popycha kogoś, ah te gazetowe "fakty"

Pn cze 02, 2008 19:06
Tłumaczycie mariolci, tłumaczycie...a może spytajcie ile ona dała na głodne dzieci, ile zafundowała obiadów?.
My:
- budujemy Kościoły,
- współłozymy na budowy kościołów, klasztorów, na terenach byłego ZSRR
- sponsorujemy jadłodajnie br. Alberta,
- świetlice środowiskowe dla dzieci z biednych rodzin,
- wyjazdy kolonijne ze świetlic, Caritasu,
- sponsorujemy druzyny sportowe w parafiach i Parafiady,
- adoptujemy "na odległość" dzieci z Afryki, Ameryki Płd, Azji,
- przyjmujemy na wakacje dzieci z Litwy, Białorusi, Ukrainy,
- fundujemy stypenadia dla biednych polskich dzieci - Dzieło Nowego Tysiąclecia,
- od 18 lat przed kościołami dajemy do puszek WOŚP,
- dajemy datki na ofiary kataklizmów zbierane przed kościołami przez grupy harytatywne,
- wrzucamy pieniążki do skrzynek w kościołach z napisem "Na chleb dla głodnych"
i co ciekawe nie płaczemy nad "uraconą "forsą i nie narzekamy na biedę:D
Gdyby nie mariolci wylewające krokodyle łzy, nawet nie uświadamiamy sobie z iloma potrzebującymi dzielimy się :brawo:

Pn cze 02, 2008 19:10

1. Odpowiadasz kompletnie nie na temat
2. Przytaczając te fakty, starasz się z przypadków zrobić regułę. A to jest nie tylko błędne, ale przede wszystkim krzywdzące

Cytuj:
W Kościele jest wielu wspaniałych ludzi bo jeśli by ich nie było to kto zostawałby PROBOSZCZEM ROKU. Ale chodzi o to by plusy nie przesłoniły nam minusów Kościoła. Są dobrzy księża i źli księża. Osobiście mam nadzieję ze tych dobrych jest choć troszkę więcej

Chodzi również o to, żeby ci źli nie przesłonili tych dobrych. Bo tych dobrych jest nieporównywalnie więcej. O tych złych jest tylko głośniej. Tylko

Pn cze 02, 2008 20:28

Kościół robi dużo ale czy to wystarczy? Jeśli stać go na więcej to czemu tego nie robi tylko wydaje pieniądze również na zbytki w danych okolicznościach.
Można dać więcej to sie daje a nie wykręca tym ze przecież już się wiele dało i teraz hulajcie zbytki.

Już pisałem, że to nie ateiści reklamują sie jako ci najlepsi, najmoralniejsi i wypełniający wolę miłosiernego Pana.

Pn cze 02, 2008 22:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona