Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 0:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Agnostyczne pytanie o tajemnicę zła 
Autor Wiadomość

Problem w tym, że na żadnym etapie Bóg nie spróbował zapobiec tragedii tego dziecka.

Przeczytaj jeszcze raz moją pierwszą wypowiedź. Nie twierdzę, że Bóg jest winny temu, co się stało. Twierdzę, że albo mogąc pomóc temu dziecku nic nie zrobił, albo nie mógł mu pomóc. Jeśli mógł, to kim dla niego było to dziecko? Kochał je czy nie? A jeśli nie mógł, to dlaczego?

N mar 01, 2009 22:49

Cytuj:
Tę tragedię da się wyjaśnić znacznie prościej: nie istnieje żaden Bóg, duchowość, transcendencja, dusza itp. Bo co mnożyć byty?

Powiem tak,twoje pytanie analogicznie można przełożyć - do opisu otaczającego nas świata wystarczy nam klasyczna fizyka Newton`owska, to po co nam fizyka kwantowa? Bo gdy się zadaje więcej pytań szczegółowych, okazuje się że fizyka Newton`owska to tylko przybliżenia i nie sprawdza się w pewnych warunkach. Dla mnie, jest podobnie z wiarą. Jeden byt jest logiczny, bo tylko ten jeden znamy i pamiętamy, ale to nie znaczy że skoro czegoś nie pamiętamy to tego nie było.

@Virdis

Bardzo chętnie bym coś ci podrzucił, ale niestety moja wiedza w tym temacie pochodzi z moich doświadczeń, akurat tak mi się trafiło że od urodzenia potrafię odczytywać ludzkie emocje dość trafnie, stąd łatwo mi było do takiego wniosku dojść. Jeśli chodzi o samą reinkarnację, to wpierw odrzucałem ją jako absurdalną, potem jak zacząłem zwracać w ogóle na nią uwagę, zaczęło robić się wszystko logiczne (podobne pytania kiedyś miałem i na wiele udało się odpowiedzieć między innymi dzięki niej). Po prostu oparłem się na logice i drążyłem dalej temat, tyle że miałem na to naprawdę dużo czasu, a temat mnie po prostu interesuje. Jeśli uda mi się skontaktować z osobą od której to wszystko się zaczęło (która podsunęła mi pomysł że reinkarnacja ma sens), to na pewno się spytam o jakąś dobrą książkę, bo on od tej strony siedzi bardzo dobrze w tym temacie, ale niestety przebywa w Anglii od dawna.

Śr mar 04, 2009 12:36

Starożytni Grecy wierzyli w to ze bogowie są okrutni. I mieli racje co do tej okrutności. Natura - naturalna selekcja jest okrutna. :)

Nie ,natura jest po prostu bezduszna, nie jest ani dobra,ani zła .

So mar 28, 2009 15:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4