Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Dlaczego tak dużo osób się myli? 
Autor Wiadomość

Takie świadectwa jakie dawali tacy ludzie jak ks.Popiełuszko , Matka Teresa z Kalkuty i wielu innych mocno dają znać w czym kryje sie prawda. Jeśli nie damy sie omamić , to dając świadectwo samym swoim życiem, prawda nigdy nie zginie.

Zgadzam się. Dodam tylko że - moim zdaniem - do popularności bądź niepopularności wiary dochodzi aspekt społeczny. Podczas choćby okresu komuny w Polsce, czy stanu wojennego potrzebne były takie wspaniałe świadectwa. Wtedy też ludzie szukali pomocy i pocieszenia zwracając się do Boga - mimo wszystko chcieli stawiać krzyże i uczestniczyć w życiu Kościoła. Teraz, kiedy sytuacja się stanowczo poprawiła społeczeństwo nie czuje zagrożenia wybierając konsumpcyjny i egoistyczny tryb życia. W pewnym momencie Bóg przestał być po prostu potrzebny.

Pt lis 06, 2009 21:06

Nastały niebezpieczne czasy. Ludzie zatracają naturalną chęć dążenia do prawdy. W koncu jej poznanie wymaga wysiłku , a to rzeczywiście we współczesnym "cywilizowanym" świecie nie jest pożądane. Z różnych przyczyn obecnie większą siłe przebicia mają właśnie egoiści i ludzie nastawieni na konsumpcje. Media lubią takich ludzi dlatego ich kreują, pokazują jacy to oni wspaniali, jakie sukcesy odnoszą, a jednocześnie jacy to oni są wyluzowani i mają wszystko w dupie, wszystko to jest przedstawiane tak sprytnie, że nie sposób nie ulec temu. Ludzie, którzy żyją słowem Bożym są rzadziej widoczni, oni po prostu robią swoje, wchodzą bezpośrednio w kontakt z drugim człowiekiem, nie mają czasu na kreowanie swojej osoby i zdobywanie popularności , mają inny system wartości. Dlatego ważne są lokalne ogniska, w których spotkać można ludzi dobrej woli. Tylko problem właśnie tkwi w tym , że musi nam sie chcieć ich dostrzeć. Zło i skandale są świetną pożywką i wszędzie o nim głośno , ale dobro i pokój nie szuka rozgłosu , ono chce zaistnieć w sercach ludzi.

Pt lis 06, 2009 22:00
zbanowany na stałe

Ludzie zatracają naturalną chęć dążenia do prawdy.

Jakiej prawdy o czym, prawdy na jaki temat?

Cytuj:
W koncu jej poznanie wymaga wysiłku

Tzn. na czym polegającego wysiłku?

Dlaczego mówisz takimi zagadkami? :-)

Pt lis 06, 2009 23:35

Chrześcijaśtwo jest tak samo prawdziwe jak inne. I jak setki tysiące innych religii upadnie. A, że głupota próżni nie znosi, jakiś inny sobie umrze, ktoś dorobi doktrynę i już będzie coś nowego.

Pn lis 09, 2009 22:36

I jak setki tysiące innych religii upadnie.

Może wiesz jeszcze kiedy dokładnie? Jeśli tak podziel się ową pewną wiedzą.

Pn lis 09, 2009 22:58

Starożytne religjnie Majów, Azteków, ba nawet wierzenia egipskie, greckie. To były religije dużo strasze od chrześcijaśtwa, które przy nich wygląda jak niemowlak przy starcu. Religia z epok na epoki zastępuje inne. Skoro tak wiele religii upadło, to dlaczego chrześcijaśtwo ma nie upaść ? Z pewnością na miejscu chrześcijaństwa wyrośnie nowa religia, nowe wierzenia, nowy Jezus i itd. Chrześcijaśtwo w żaden sposób nie jest wyjątkowe. Rzekłbym, że stosunkowo primitywne i ubogie w stosunku do starożytnych wierzeń, no ale w tym też tkwi jego siła. W jak największej prostocie, która pasuje najbardziej do ubogich, niewykształconych warstw społecznych. (Patrz "Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wstąpić do nieba"). Popiera też w pewien sposób nieudacznictwo i ślepe akceptowanie swego losu, zamiast z tym walczyć, dążyć do katharsis, do doskonałości i szczęścia. Ludzie wyparni, ludzie w których od narodziń uczy się odruchów i myślenia chrześcijańskiego w pewien sposób zaprzeczają naturze człowieka, jego człowieczeństwo. Dziwo mnie to, że akurat tak nienaturalnej religii udało się wybić. Jednak myślę, że czynnikiem była religia ludu, w czasach gdzie kapłani byli prawie bogami, pojawił się ktoś, kto mówił coś całkiem innego, ale to wybieganie w zbyt rozległy temat. Podsumowująć. Chrześcijaństwo wcale nie jest wyjątkową religią. Jest jedną z setek tysięcy. I ona jak setki tysiące przed nią upadnie. Prędziej czy później, ale upadnie, by w jej miejscu pojawiło się coś nowego, bo jak to mówią głupota próżni nie znosi.

Pn lis 09, 2009 23:11

Post Re: Dlaczego tak dużo osób się myli?
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią. Nie zdziwi mnie jak i chrzescijanstwo upadnie, jak wiele innych religii przed nia, ktore rzekomo tez byly jedynymi prawdziwymi. Tym bardziej, ze chcrzescijanstwo nie wymyslilo nic nowego, to zlepek wczesniejszych religii i sumeryjskich legend oraz mitow, cala bajka o narodzinach z dziewicy 25 grudnia, o zmartwychwstaniu juz o wiele wczesniej sie pojawiala w biografiach czy prorokow czy tez wielkich historycznych wladcow itp.
http://www.youtube.com/watch?v=iJgP4BlT ... re=related

Pn gru 28, 2009 11:37

http://www.youtube.com/watch?v=hXO_iY1d ... re=related
mowa tu o szokujacych podobienstwach kultu Izydy i Maryją

Pn gru 28, 2009 11:56

A teraz proszę o koniec offtopa i powrót do tematu. Kolejne posty nie na temat będę usuwał

Pn gru 28, 2009 12:10
Kinga... napisał(a):
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią. Nie zdziwi mnie jak i chrzescijanstwo upadnie, jak wiele innych religii przed nia, ktore rzekomo tez byly jedynymi prawdziwymi. Tym bardziej, ze chcrzescijanstwo nie wymyslilo nic nowego, to zlepek wczesniejszych religii i sumeryjskich legend oraz mitow, cala bajka o narodzinach z dziewicy 25 grudnia, o zmartwychwstaniu juz o wiele wczesniej sie pojawiala w biografiach czy prorokow czy tez wielkich historycznych wladcow itp.
http://www.youtube.com/watch?v=iJgP4BlT ... re=related

Nie upadnie ....i będziesz zmuszona do końca swoich dni żyć w zadziwieniu z tego powodu :lol: .

Pn gru 28, 2009 12:27

Cytuj:
Popiera też w pewien sposób nieudacznictwo i ślepe akceptowanie swego losu, zamiast z tym walczyć, dążyć do katharsis, do doskonałości i szczęścia.

Zauważ, że osoby, które nie zwracają uwagi na to co mówi Jezus chcą z "tym" walczyć, mieć na własność różne rzeczy, tereny, następnie wybuchają wojny w imię wyższych celów, a potem ateiści pytają się dlaczego Bóg chrześcijan nic z tym nie robi...

Pn gru 28, 2009 12:58

Do Alus: Człowieku, czytaj ze zrozumieniem, bo ręce opadają, nie napisałam, że NA PEWNO upadnie wasza religia, tylko ze dopuszczam ów ewentualność i to mnie nie zdziwi, a jeżeli będzie to będzie, ja walczyć z nią nie mam zamiaru, w niczym mi nie przeszkadza, jedynie dyskutuję na jej temat, bo kiedyś byłam katoliczką i sama zaczęłam dostrzegać absurdy, aż w końcu potrafię na to wszystko spojrzeć krytycznym, nie krytykanckim okiem.
Do piotrek7: Pytanie, to do mnie skierowałeś swoją wypowiedź? Bo jakoś nie trzyma się kupy...skąd wiesz, ze jestem ateistką, nigdy o tym nie wspomniałam, wiec nie możesz wyciagać powierzchownych i wyimaginowanych wnioskow. Druga sprawa, kto i co chce zagarnac, jeszcze nikogo takiego nie spotkalam, a jedynie ludzi, ktorzy co najwyzej odrzucili tę religię, ale nie walczą. A co do słow, ktore cytowales, no coz trudno sie z nimi nie zgodzic... juz dawno slyszalam ze i ta i inne religie hamuja rozwoj duchowy...

Pn gru 28, 2009 15:32

Kinga... pisałem to odnośnie wypowiedzi autora cytowanego tekstu, a tym jest jak sadzę Sanguis. Ten wątek ma już 4 strony i nie wszystko w nim musi się odnosić do Ciebie. Pisząc "ateista" nie piszę o Tobie, tylko uogólniam.

Pn gru 28, 2009 15:42

Do piotrek7: Odpisalam Ci, ale ktorys z moderatorow skasowal moja wypowiedz, oczywiscie do przewidzenia to co niewygodne to usuwac, jak na prawdziwego chrzescijanina-katolika przystało, historia lubi sie powtarzac :badgrin:

Pn sty 11, 2010 16:21

Dlaczego tak dużo osób się myli?

Odpowiem krótko wersetem z Biblii.To na pewno jest prawda:

1J 5:19 BT „Wiemy, że jesteśmy z Boga, cały zaś świat leży w mocy Złego.”

Wt sty 26, 2010 14:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona