Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Naród wybrany - barbarzyńcy (dyskusja z niewolnictwa) 
Autor Wiadomość

Wiesz, ja jestem na studiach i to związanych z matematyką (na 4 roku) i wiem co to jest analogia..
To zacznij korzystać z tej wiedzy.
Cytuj:
a napisałem tamto zdanie w taki sposób żeby Cię sprowokować do podania swojego wieku ( ja ma 22 lata a ty? ) wiesz, że z rożnymi ludźmi w różnym wieku się różnie dyskutuje, niektórzy młodzi nie zrozumieją wszystkich argumentów (np tego, że mentalność ludzi i szacunek do życia kiedyś były na innym poziomie.
Wiek nie ma nic do rzeczy, albo piszesz logicznie, albo nie. Moge cię co najwyżej uspokoić, że ja studia skończyłem już dawno, i to nie jedne.

I PRZESTAŃ Z TĄ MENTALNOŚCIĄ, bo zacznę podejrzewać, że tak naprawdę do dorwałeś się u starszaków do kompa pani przedszkolanki! Hitlerowcy też mieli inną mentalność: czy to oznacza, że nie popełnili zbrodni? Odpowiedz: tak czy nie?! Czy osobista mentalność czy szacunek do zycia określa, czy dana czynność jest czy nie jest zbrodnią?! Tak czy nie, odpowiedz! Jeśli na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdzącą - to to jet własnie REALTYWIZM MORALNY!
Cytuj:
Nie, ale te inne zbrodnie jesteś w takim czy innym stanie zrozumieć, że inni ludzie, inna mentalność, inne prawo, inne podejście do życia... to rozumiesz...
Nie nie rozumiem innych zbrodni (nie wiem, o czym piszesz ) i nie uznaję wytłumaczenia, że inne czasy, to zabicie niewinnego już przestaje być zbrodnią.
Cytuj:
Nie jest to moja linia obrony, jednak jak widać sam do końca nie wiesz o czym mówisz... prawdę co do tego jak było poznajesz w tracie dyskutowania... i mam nadzieję że poznasz ją do końca.
Odpowiedz jasno: nazwanie z imienia plemion do likwidacji powoduje, że takie ludobójstwo przestaje być ludobójstwem? dwóch ostatnich zdań nie rozumiem, jaśniej proszę.
Cytuj:
Cytat:
Jeżeli fakt, że naturalne ma być mordowanie posiadacza innego komputera, nie jest dziwny dla ciebie - to ja mam nadzieję, że nie jesteś moim sąsiadem...

I to Ty mówisz, że ja jestem słaby z analogii -.-'

Co niby jest nie tak z tą analogią? Myślniki i kropka to raczej słaby argument. Morsem nadajesz?

Cytuj:
Czy ty naprawdę nie rozumiesz, że Bóg jest tym co daje i odbiera życie?
Takie to trudne do zrozumienia?
Rozumiem, że może zabijać - ale nie rozumiem, jak takiego Boga nazywać miłościwym. To tyran, despota i zazdrośnik!
Cytuj:
I czy ty myślisz, że po śmierci jest już tylko wielka pustka? Czy może życie toczy się dalej?
Nie uważasz że to egoizm - Bóg dał mi życie, ale ja chce żyć wiecznie, niech Bóg się nie wtrąca bo przecież za kogo on się uważa? Za Boga czy co?
Tak, słyszałem te argumenty wyrażone w takiej formie: mordujcie wszystkich! Bóg pozna swoich... Znasz to? Urocze...
Cytuj:
A co do oddawania życia... według mnie o krocie jest łatwiej oddać życie za jednego kolegę niż za całae masy ludzi którzy cię prześladują, śmieją się z ciebie i gardzą tobą oraz twoim poświęceniem.
Przytłaczająca większość ludzkości nawet nie wiedziała, o jego istnieniu, jak więc mogła nim gardzić? Poza tym - w końcu sam sobie robił tę przyjemność, nie?
Cytuj:
Myśle, ze jakby byłą koniecznośc i a i ty byśmy oddali życie za przyjaciela/kolegę/kompana... a czy oddałbyś życie za wrogów którzy nienawidzą, wyśmiewają, plują ci w twarz i mają gdzieś to że oddasz za nich życie?
W ogóle niechętnie oddałbym życie, bo akurat ja je cenię. Ale podałem przykład, ze Powstańcy byli bardziej boscy od Boga - i nie przejmowali się tym, że wypuszczani jeńcy jutro będą do nich strzelać. Honor, godność, zasady - Bóg się może od nich wiele nauczyć...

N lis 08, 2009 19:18

mauger napisał:

Polacy we wrześniu 1939 r. broniąc się przed niemieckim najazdem też dopuścili się ludobójstwa?

Arco Ci to dobrze wytłumaczy

Tłumaczę: Astronom i mazli to orędownicy relatywizmu moralnego. Uważają, że jak czasy nie tego, ludzie zdziczali i inne takie bzdety, to zbrodnia przestaje być zbrodnią i odwrotnie. Więc spokojnie mogło im wyjść, że to Polacy dopuszczali się w czsie IIWŚ zbrodni wojennych wobec niewinnych Nazistów...

N lis 08, 2009 19:22

Aaa - bo to z tym poświęceniem to o szacunek tylko chodziło? A ja myslałem, że miłość jest bezwarunkowa - najwyraźniej nie boska...

Rozumiem, że według Ciebie jak mama kocha to nie może dać klapsa tak?

Acro napisał(a):
No i własnie stawiając mi się wybrałeś śmierć.

Bo?...

Acro napisał(a):
Moge więc iść i cie zabić , tak? Uważasz że to będzie ok?

Nie... A wiesz czemu? Bo Ty ani tego, życia nie dałeś ani nie masz boskiego prawa go odbierać. Proste.

Acro napisał(a):
Polacy w 39 też sami wybrali przecież śmierć, nie przyjmujac warunków Niemiec?

Tak, ale niemcy nie są Bogiem, żeby móc decydować o życiu i śmierci - taką władze ma tylko Bóg.

Acro napisał(a):
Dostaliśmy to, na co zasłużyliśmy - i po co to halo o obozy koncentracyjne? Taka jest twoja logika?

Nie przyrównuj człowieka do Boga to nie będziesz miał takich logicznych olśnień.

Acro napisał(a):
Rety, to niesamowite, jak wy lawirujecie, żeby tylko nie nazwać zbrodni zbrodnią...

Bóg daje życie i odbiera - czy to zbrodnia?

Acro napisał(a):
Dla katolika zabicie nic nieczującej, pozbawionej historii i tylko z bardzo niejasną przyszłością zygoty - to morderstwo.

Człowiek nie może pozbawiać życia innego człowieka.

Acro napisał(a):
a ludobójstwa, rzezie, szlachtowanie niemowląt - to wymierzanie sprawiedliwości, bo takie były czasy, to tylko barbarzyńcy byli, więc musieli się wyżyć żeby w szabas nie pracowali...

Bóg w przeciwieństwie do ludzi ma prawo decydować o tym, które życie kiedy się zakończy.

Acro napisał(a):
Co za bzdury!

Bzdurą jest stawianie Boga na równi z ludźmi.

N lis 08, 2009 19:28

Cytuj:
Cytat:
Nie wiem, czy Izraelici musieli wzniecać wojnę aby przeżyć, czy mogli się jednak z sąsiadami dogadać.

Z niektórymi się "dogadali".
Czyli istniała alternatywa dla wyżynania? Nie takie barbarzyństwo to jednak było?
Cytuj:
Cytat:
Cóż, może rację miał bodajże Miłoszewski, drwiąc z Jezusa: 'chełpisz się, że zginąłeś na ludzkość? My tu giniemy za pojedynczych kolegów...'

Może miał, może nie miał. Jezus umarł za wszystkich ludzi - za każdego z osobna - za każdego pojedynczego kolegę.
Tak sobie jakoś wyobrażam, że łatwiej zginąć ratując cały np kraj (w tym kolegę), niż tylko kolegą. Ale może faktycznie nie ciągnijmy tego.
Cytuj:
Cytat:
Jeżeli można zrelatywizować morderstwo - to co zostaje?

Chodzi mi o to, że w czasach barbarzyńskich było ono czymś 'codziennym" - co nie oznacza, że wszystko "codzienne" musiało być dobre.
No, no - jesteśmy blisko! Zgodziłeś się, że to nie było dobre! A teraz zastanów się: czy było to morderstwo? Podpowidź: morderstwo do zabicie niewinnego człowieka. Czy te niemowlęta zginęły? Czy popełniły jakieś przestępstwo?
Cytuj:
Sądzisz, że robił to wbrew niemu?

Oczywiście, że robił to zgodnie z poleceniem Boga.

Czyli Bóg przyzwalał na ludobójstwo. Czy znasz straszniejszą zbrodnię? Bo dla oldschoolowego Boga zdaje się, że straszniejsze było zbieranie chrustu w szabas. Czy dostrzegasz tu pewną zmianę w moralności?
Cytuj:
Każdy toczący wojnę popełnia ludobójstwo, nieważne czy jest agresorem, czy się broni, czy może kontratakuje. A że pośród barbarzyńskich narodów było to na porządku dziennym... Chce przetrwać - niszczy przeciwnika.
primo - nie każdy, co to za bzdury piszesz? Gdzie Polacy w IIWŚ dopuściliu się ludobójstwa? Secundo: nawet jak popełniają, to POZOSTAJE TO ZBRODNIĄ! POWTARZAM PO RAZ SETNY KAPITALIKAMI, BO WASZA PAMIĘĆ SIĘGA TYLKO PÓŁ ZDANIA WSTECZ - POWSZECHNOŚĆ ZBRODNI OZNACZA TYLKO POWSZECHNOŚĆ ZBRODNI, A NIE JEJ USPRAWIEDLIWIENIE! ZBRODNIA POWSZECHNA NADAL JEST ZBRODNIĄ! Jeszcze raz usłyszę od was ten idiotyzm, to zamknę dyskusję - bo to będzie już jedynie wasza zła wola. Kościół nazywa aborcję zbrodnią? Nazywa. Jest ona powszechna? Jest. Więc najwyraźniej jest w tym temacie innego zdania - bo wy, jak rozumiem, nie macie nic przeciwko aborcji, kłamstwu, przekupstwom, kradzieżom - grzechom powszechnym, a więc niegrzesznym?
Cytuj:
Bliźni poprzez odrzucenie Boga, przez takie a nie inne życie (np. praktyki Madianitów) stracił życie wieczne. Już przesądził swój los, dlatego czy pożył dzień czy 100 lat dla perspektywy jego zbawienia nie miało znaczenia. Bóg będzie sprawiedliwy po śmierci, ale nie może też czasami być taki za życia człowieka?
Filozofia pt "mordujcie wszystkich. Bóg pozna swoich". Bardzo miłosierna. Nie chca mnie czcić? To ich wyciąć! Niech wiedzą, kto tu rządzi! I tak wygląda Twój Bóg miłosierny. Od takiego Bożego miłosierdzia to niech mnie ręka Boska broni!
Cytuj:
Nie usprawiedliwiam zabójstwa, wojny itp. Staram się tylko znaleźć w takim a nie innym postępowaniu Izraela jakiś głębszy sens.
Sens da się znaleść w wielu zbrodniach. Przestrzeń życiowa - to była przecież sensowna wymówka dla Hitlerowców. Bóg daje ludziom zasady, a zaraz sam je każe łamać - a ty do tego szukasz wymówek?
Cytuj:
Ja nie byłbym zachwycony żyjąc w tamtych niebezpiecznych czasach słysząc od Boga polecenie o miłowaniu każdego bliźniego. Gdybym posłuchał nie przetrwałbym długo w tamtych realiach.
Czasem jest to cena za trzymanie się zasad. Mnóstwo ludzi było i jest zdolnych ją ponieść - dla Boga - ideału moralnego - była za wysoka?
Cytuj:
Również Izraelici nie byliby przekonani o słuszności planów Boga wobec ich narodu, który poprzez zerwanie z wszelką przemocą zostałby zlikwidowany
Nie przekręcaj: NIGDZIE nie pisałem o zerwaniu z WSZELKĄ przemocą. Wojna obronna - jak najbardziej. Nawet uprzedzanie ataków. Nawet okupacja podbitych. Nawet branie w niewolę. To wszystko może się mieścić w obszarze antycznej wojny honorowej. Ale ludobójstwo? Powtarzam pytanie: czy znasz większą zbrodnię? Systematyczne zabijanie tysięcy ludzi, kobiet, starców, niemowląt?
Cytuj:
Gdyby Bóg nakazał im żyć tak jak człowiek dzisiejszy wśród barbarzyńskich narodów, nigdy nie uwierzyliby że Stwórca ich wybrał jako naród wybrany - a raczej pomyśleliby, że są przeznaczeni do wyniszczenia
Albo ten Bóg miał jakąś słabą zdolność przekonywania (cuda, interwencje, a ci dalej nie wierzą, że to Bóg), albo może zły sobie naród wybrał. Jedno wiem: cel nie uświęca środków. Przekonanie Izreailitów do siebie nie usprawiedliwia nijak popełniania zbrodni. Zwłaszcza jeśli chce sie zgrywać na autorytet moralny. Hough!

N lis 08, 2009 19:50

O widzę, że jest kolejna strona - to ja może też odpowiem co o tym sądzę.

Acro napisał(a):
To zacznij korzystać z tej wiedzy.

Korzystam z niej... Tyle, że dla pewnych osób szczegółnie dzieci, logika na pewnym poziomie jest trudna do pojęcia i wydaje się sprzeczna, dlatego też nie uważam za prawdziwe zdanie które napisałeś:
Acro napisał(a):
Wiek nie ma nic do rzeczy, albo piszesz logicznie, albo nie. Moge cię co najwyżej uspokoić, że ja studia skończyłem już dawno, i to nie jedne.

Acro napisał(a):
I PRZESTAŃ Z TĄ MENTALNOŚCIĄ, bo zacznę podejrzewać, że tak naprawdę do dorwałeś się u starszaków do kompa pani przedszkolanki! Hitlerowcy też mieli inną mentalność: czy to oznacza, że nie popełnili zbrodni? Odpowiedz: tak czy nie?! Czy osobista mentalność czy szacunek do zycia określa, czy dana czynność jest czy nie jest zbrodnią?! Tak czy nie, odpowiedz! Jeśli na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdzącą - to to jet własnie REALTYWIZM MORALNY!

Tak - Gdy człowiek bez żadnych podstaw prawnych odbiera życie jest to zbrodnia. Natomiast Gdy Bóg chce komuś odebrał życie jest to naturalna kolej rzeczy ponieważ Bóg daje życie i je również odbiera.
Ja pisze o mentalności nie tyle samego narodu wybranego co wszytskich ludzi na ziemi wtedy żyjących. Hitler i jego żołnierze w przeciwieństwie do tamtych nie żyli w czasach kiedy życie ludzki było na nizinnym poziomie.

Acro napisał(a):
Nie nie rozumiem innych zbrodni (nie wiem, o czym piszesz ) i nie uznaję wytłumaczenia, że inne czasy, to zabicie niewinnego już przestaje być zbrodnią.

W takim razie powinieneś mieć pretensje co całej historii całej ludzkości... tylko dlatego, że nie myśleli tak jak ty teraz...
A zdajesz sobie sprawę, że jakbyś żył w tamtych czasach to tez min. myślałbyś, że ziemia jest płaska, słońce krązy wokół ziemi oraz życie ludzkie twoje jest ważniejsze od życia innych?

Acro napisał(a):
nazwanie z imienia plemion do likwidacji powoduje, że takie ludobójstwo przestaje być ludobójstwem?

Gdybyś to powiedział Ty, ja czy papież to tak - jest to ludobójstwo jest to bezprawne zabijanie ludzi. Jeżeli o ich śmierci zdecydował Bóg - ktoś kto ma prawo decydować kiedy ich życie się zakończy - to nie jest zbrodnia.

Acro napisał(a):
Co niby jest nie tak z tą analogią? Myślniki i kropka to raczej słaby argument. Morsem nadajesz?

No cóż... ja napisałem, że np twoja dziewczyna może być zazdrosna o komputer bo chciałby być na 1 miejscu a ty mi wyskakujesz z zabijaniem posiadaczy komputerów...

Acro napisał(a):
Rozumiem, że może zabijać - ale nie rozumiem, jak takiego Boga nazywać miłościwym. To tyran, despota i zazdrośnik!

Nie można go nazwać Bogiem miłości bo daje życie i je odbiera?
A czy twoją mamę można nazwać mamą miłości skoro dała Ci klapsa - przecież to tyranka despotka i zazdrośniczka.

Acro napisał(a):
Tak, słyszałem te argumenty wyrażone w takiej formie: mordujcie wszystkich! Bóg pozna swoich... Znasz to? Urocze...

Widzę, że grałeś w empire total war. Widzisz, a powiedz mi co miał tamten gość wspólnego z tym, że Bóg każdemu z nas daje życie i zabiera?

Acro napisał(a):
Przytłaczająca większość ludzkości nawet nie wiedziała, o jego istnieniu, jak więc mogła nim gardzić? Poza tym - w końcu sam sobie robił tę przyjemność, nie?

Ale wiesz, że oddał za wszytskich (tych co żyli, żyją i będą żyli) min i za mnie i za ciebie. Poszedł i z miłości za Ciebie umarł śmiericą męczeńską a ty nazywasz go tyranem i despotą... a za Ciebie tez umarł... Ja jednak myśle, że zdecydowana większość wie o tym co uczynił, ale niestety leją na to.
Poza tym skoro to taka przyjemność to chodź, naj
Acro napisał(a):
skura odejdzie od mięsa i żeber a potem przebije Ci stopy i ręce gwoźdźmi a następnie przebije bok włócznia... czysta przyjemność.

Acro napisał(a):
W ogóle niechętnie oddałbym życie, bo akurat ja je cenię. Ale podałem przykład, ze Powstańcy byli bardziej boscy od Boga

Och tak, bo wszyscy wiemy co jest wymiarem boskości...

Acro napisał(a):
i nie przejmowali się tym, że wypuszczani jeńcy jutro będą do nich strzelać. Honor, godność, zasady - Bóg się może od nich wiele nauczyć...

Czy mi się zdaje, czy czytałeś tylko pięcioksiąg Mojżesza i nic poza tym?

Acro napisał(a):
Tłumaczę: Astronom i mazli to orędownicy relatywizmu moralnego. Uważają, że jak czasy nie tego, ludzie zdziczali i inne takie bzdety, to zbrodnia przestaje być zbrodnią i odwrotnie.

Mniej więcej dobrze to ująłeś... w czasach barbarzyńskich barbarzyństwo było na początku dziennym - co prawda zabijanie dalej jest morderstwem ale o innej wadze niż dzisiaj.

Acro napisał(a):
Więc spokojnie mogło im wyjść, że to Polacy dopuszczali się w czsie IIWŚ zbrodni wojennych wobec niewinnych Nazistów...

To już natomiast twój wniosek jak wiele innych tutaj.

Zadam Ci teraz kilka pytań... Chciałbym też żebyś odpowiedział wprost bez żadnych narzekań i dopowiedzeń ale jednak całym zdaniem...
Kod:
teraz pokaże Ci przykład zdania poprawnego i nie porawnego :P

Pytanie przykładowe:
Kto w państwie Polskim jest najwyższym politykiem.

odpowiedź poprawna:
W polsce najwyższym politykiem jest Prezyden

odpowiedź niepoprawna:
No wiesz bo niby możeby powiedzieć, że prezydent, no ale co to za pytanie, są osoby podejmujące ważniejsze decyzje, poza tym sam prezydent może nie mieć nic do gadania jak zostanie przegłosowany, więc niby najważniejszy jest prezydent ale według mnie to jest bez sensu i powinno być inaczej.

Kto na tym świecie jest główną... osobą która decyduje o tym kto się urodzi i która daje życie? (rozmawiamy w kontekście religijnym i o akie odpowiedzi bym prosił)
Kto jest dał wszystkim ludziom to co mają? Kto poza życiem dał im: ziemię, wodę, jedzenie?
Kto według naszej wiary decyduje również o tym kto kiedy swoje życie zakończy?

A teraz ułóż jedno zdanie z tych trzech odpowiedzi które napisałeś.

N lis 08, 2009 20:01

Gdyby Bóg nakazał im żyć tak jak człowiek dzisiejszy wśród barbarzyńskich narodów, nigdy nie uwierzyliby że Stwórca ich wybrał jako naród wybrany - a raczej pomyśleliby, że są przeznaczeni do wyniszczenia
Rozumiem, że ty okazujesz szacunek przez bicie?
Cytuj:
Acro napisał:
No i własnie stawiając mi się wybrałeś śmierć.

Bo?...
Bo tak. Tak to sobie wymyśliłem. Rozumiesz, że ty takie wymysły akceptujesz z wszelkimi konsekwencjami.
Cytuj:
Acro napisał:
Moge więc iść i cie zabić , tak? Uważasz że to będzie ok?

Nie... A wiesz czemu? Bo Ty ani tego, życia nie dałeś ani nie masz boskiego prawa go odbierać. Proste.
Bóg dał takie prawo w swoim imieniu zabijania stawiających się. Sam wybrałeś taki los, to co się teraz dziwisz?
Cytuj:
Acro napisał:
Polacy w 39 też sami wybrali przecież śmierć, nie przyjmujac warunków Niemiec?

Tak, ale niemcy nie są Bogiem, żeby móc decydować o życiu i śmierci - taką władze ma tylko Bóg.
Tak? To nas 6 mln zabił w czasie IIWŚ Bóg, a nie Niemcy?
Cytuj:
Nie przyrównuj człowieka do Boga to nie będziesz miał takich logicznych olśnień.
A co - Bóg kieruje się inna logiką niż ludzie?
Cytuj:
Bóg daje życie i odbiera - czy to zbrodnia?
Jeżeli pozbawianie niewinnych życia wg własnego kaprysu to nie zbrodnia - to mamy naprawdę inną moralność.
Cytuj:
Bóg w przeciwieństwie do ludzi ma prawo decydować o tym, które życie kiedy się zakończy.
Czyli jak Bóg morduje - to jest miłosierny. Jak człowiek - to jest zbrodniarzem. No chyba, że to robi na polecenie Boga - wtedy zostaje prorokiem.
Cytuj:
Acro napisał:
Co za bzdury!

Bzdurą jest stawianie Boga na równi z ludźmi.

Mowa o moralności. Powtórzę: jeżeli dla ciebie Bóg despotyczny, zazdrosny, mordujący w złości to ten sam dobrotliwy, nadstawiający policzek Chrystus i ta sama moralność, to faktycznie - nie ma tu zwrotu o 180 stopni.

W ogóle to się gubię, myślałem że to był tekst Mazliego. Jeśli wy obaj to jedna osoba - używaj jednego nicku dla ułatwienia.

N lis 08, 2009 20:07

A teraz zastanów się: czy było to morderstwo? Podpowidź: morderstwo do zabicie niewinnego człowieka. Czy te niemowlęta zginęły? Czy popełniły jakieś przestępstwo?

Morderstwo by było gdyby Mojżesz zdecydował o tym, że mają zakończyć życie, jeżeli o ich śmierci zdecydował Bó to nie jest to zbrodnia bo Bóg ma takie prawo.

Acro napisał(a):
Czyli Bóg przyzwalał na ludobójstwo.

Nie. Bóg decydował na kogo teraz przyszła kolej, zgodnie z prawem jakie miał.

Acro napisał(a):
Czy znasz straszniejszą zbrodnię?

Tak. Np gdyby Bóg nie chciał ich ukarać a Mojżesz by to zrobił.

Acro napisał(a):
Bo dla oldschoolowego Boga zdaje się, że straszniejsze było zbieranie chrustu w szabas.

Zbieranie chrustu nie było zgodne z jego wolą, natomiast zgodne z jego wolą było aby tamte osoby już zakończyły życie na ziemi.

Acro napisał(a):
Czy dostrzegasz tu pewną zmianę w moralności?

Nie. Zawsze Bóg jest niezadowolony jak się postępuje wbrew jego woli.

Acro napisał(a):
Secundo: nawet jak popełniają, to POZOSTAJE TO ZBRODNIĄ! POWTARZAM PO RAZ SETNY KAPITALIKAMI, BO WASZA PAMIĘĆ SIĘGA TYLKO PÓŁ ZDANIA WSTECZ - POWSZECHNOŚĆ ZBRODNI OZNACZA TYLKO POWSZECHNOŚĆ ZBRODNI, A NIE JEJ USPRAWIEDLIWIENIE! ZBRODNIA POWSZECHNA NADAL JEST ZBRODNIĄ!

Nie. Zbrodnią jest zabijanie ludzi przez ludzi od tak sobie... ale zbrodnią nie jest gdy Bóg odbiera życie które sam dał.

Acro napisał(a):
Jeszcze raz usłyszę od was ten idiotyzm, to zamknę dyskusję

Jest to dla Ciebie zbrodnia bo stawiasz Boga na równi z ludźmi - jak zrozumiesz, że Bóg jest panem życia i sędziom, który ma prawo w każdej chwili to życie odebrać to inaczej na to spojrzysz.

Acro napisał(a):
Kościół nazywa aborcję zbrodnią?

Taj, jest ona niezgodna z wolą Boga.

Acro napisał(a):
Nazywa. Jest ona powszechna?

Tak, a czy mimo jej powszechności, ludzie wiedzą, że jest to złe?

Acro napisał(a):
bo wy, jak rozumiem, nie macie nic przeciwko aborcji, kłamstwu, przekupstwom, kradzieżom - grzechom powszechnym, a więc niegrzesznym?

Mamy przeciwko. Myślisz że nie mamy tylko dlatego, że Bóg który ma prawo decydować kto kiedy zostanie do niego powołany nagle postanowił powołać wielu zbrodniarzy i kilka osób bez winy? Czy małe dzieci nie mogą zostać powołane nawet jak sam Bóg który dał im życie je powołuje?

Acro napisał(a):
Filozofia pt "mordujcie wszystkich. Bóg pozna swoich".

Ale co ty tu przytaczasz? Czy ktoś zabijał wbrew woli Boga że ten "pozna swoich"?

Acro napisał(a):
Bardzo miłosierna. Nie chca mnie czcić? To ich wyciąć!

Same nieczczenie to kropla w morzu jakbyś nie zauważył.

Acro napisał(a):
Niech wiedzą, kto tu rządzi!

A z tym się zgodzę. Nie możesz myśleć że Bóg jest pod człowiekiem.

Acro napisał(a):
I tak wygląda Twój Bóg miłosierny. Od takiego Bożego miłosierdzia to niech mnie ręka Boska broni!

Już pisałem, że to, że Bóg chce kogoś powołać wcale nie wpływa na jego miłosierdzie.

Acro napisał(a):
Bóg daje ludziom zasady, a zaraz sam je każe łamać - a ty do tego szukasz wymówek?

Jakby ci to powiedzieć... no nic powtórzę się po raz kolejny... Bóg daje życie i odbiera - taka jest stała niezmiena prawda - a czy życie odbierze poprzez chorobę, wypadek, czy każe ludowi wybranemu dokonać "powołania" ludzi których Bóg ma zamiar osądzić... czy to jakaś różnica?

Acro napisał(a):
Czasem jest to cena za trzymanie się zasad. Mnóstwo ludzi było i jest zdolnych ją ponieść - dla Boga - ideału moralnego - była za wysoka?

Karą za grzechy jest śmierć. Tak było jest i będzie zawsze... Tak ustanowił Bóg. Tamci ludzie tyle nagrzeszyli, że Bóg postanowił przyspieszyć ich śmierć...

Za niedługo zaczniesz narzekać - dlaczego ludzie umierają - co to za Bóg miłości jak człowiek może umrzeć...

Acro napisał(a):
czy znasz większą zbrodnię?

Tak znam. Ponieważ tylko Bóg jako ten który daje życie i może je w każdej chwili odebrać, to dużo gorsze od tego, że Bóg postanowił, że powoła teraz ją czy tamtą wioskę - do czego ma boskie prawo - gorsze jest jest chociażby zabicie jednej osoby co nie jest zgodne z jego wolą.

Acro napisał(a):
Systematyczne zabijanie tysięcy ludzi, kobiet, starców, niemowląt?

Bóg daje życie i może je odebrać - tym zdaniem będę teraz odpowiadał na większość twoich pytań.

N lis 08, 2009 20:25

Cytuj:
Bóg despotyczny, zazdrosny, mordujący w złości...

Bóg dał życie - ktoś go odrzucił - Bóg odebrał życie (to co należy do Niego). Bóg jest mordercą? Mordercą jest człowiek, który poprzez grzech odtrącił życie wieczne. Bóg, czy zakończy jego ziemskie życie szybciej czy nie, postępuje sprawiedliwie potępiając takiego człowieka. Człowiek poniósł konsekwencję swego wyboru. Mordowanie w złości to już termin wymyślony przez Ciebie. W sumie cały świat barbarzyński mordował w złości.

Acro napisał:
Cytuj:
W ogóle to się gubię, myślałem że to był tekst Mazliego. Jeśli wy obaj to jedna osoba - używaj jednego nicku dla ułatwienia.

Jak dwóch ma inne zdanie do Acra - to musi być ta sama osoba pod dwoma nickami! Rzeczywiście ktoś się gubi.

0bcy_astronom napisał:
Cytuj:
Morderstwo by było gdyby Mojżesz zdecydował o tym, że mają zakończyć życie, jeżeli o ich śmierci zdecydował Bóg to nie jest to zbrodnia bo Bóg ma takie prawo.

Mam takie samo zdanie. Bóg nie podjął takich decyzji ze względu na fryzurę czy ubiór, ale ze względu na praktyki owych barbarzyńskich ludów.

0bcy_astronom napisał:
Cytuj:
Jest to dla Ciebie zbrodnia bo stawiasz Boga na równi z ludźmi - jak zrozumiesz, że Bóg jest panem życia i sędziom, który ma prawo w każdej chwili to życie odebrać to inaczej na to spojrzysz.

Aby spróbować analizować takie fragmenty należy niestety przyjąć, że wszystko otrzymane zostało od Boga. Bez postawienia siebie w roli wierzącego nie ma płaszczyzny do rozumienia.

N lis 08, 2009 20:37

A ja rozumiem, że jakby ktoś biegł na twoją rodzinę z pistoletem to byś tylko patrzał.

Acro napisał(a):
Bo tak. Tak to sobie wymyśliłem. Rozumiesz, że ty takie wymysły akceptujesz z wszelkimi konsekwencjami.

Mhmm... Czyli uważasz się równemu Bogu tak? Stawiasz się na równi z panem życia i śmierci...

Acro napisał(a):
Bóg dał takie prawo w swoim imieniu zabijania stawiających się. Sam wybrałeś taki los, to co się teraz dziwisz?

Nieprawda, Bóg Ci nie dał takiego prawa.

Acro napisał(a):
Tak? To nas 6 mln zabił w czasie IIWŚ Bóg, a nie Niemcy?

Zabili nas niemcy wbrew woli Boga

Acro napisał(a):
A co - Bóg kieruje się inna logiką niż ludzie?

Bóg ma więcej praw niż ludzie - min dawania i odbierania życia.

Acro napisał(a):
Jeżeli pozbawianie niewinnych życia wg własnego kaprysu to nie zbrodnia - to mamy naprawdę inną moralność.

Jeżeli uważasz, że ten kto daje życie i ma prawo je odebrać kiedy je chce jest zbrodniarzem... to owszem, mamy inny tok myślenia.

Acro napisał(a):
Czyli jak Bóg morduje - to jest miłosierny.

Bóg nie morduje. Morderstwo jest wbrew prawu. Bóg ma prawo kończyć ludzkie życie ponieważ sam je dał.

Acro napisał(a):
Jak człowiek - to jest zbrodniarzem

Człowiek gdy zabija to zabiera życie którego nie dał i nie miał prawa zabrać więc jest to zbrodnia.

Acro napisał(a):
No chyba, że to robi na polecenie Boga - wtedy zostaje prorokiem.

Hmm... prorokiem... słyszałem o wielu prorokach.. który z nich jeszcze kazał zgodnie z wolą Boga pozbawiać kogoś życia?

Acro napisał(a):
Mowa o moralności.

Niemorlane jest postępowanie wbrew prawom jakie się ma.

Acro napisał(a):
Powtórzę: jeżeli dla ciebie Bóg despotyczny, zazdrosny, mordujący w złości to ten sam dobrotliwy

Bóg nie morduje... Morderstwo jest wbrew prawu... Bóg ma prawo zabrać życie które dał.

Acro napisał(a):
ten sam dobrotliwy, nadstawiający policzek Chrystus i ta sama moralność,

Zasady od zawsze są te same... Kto zabija jest zły (inna sprawa jest wtedy gdy ten który ma moc dawania i odbierania życia każde komuś coś zrobić)

Acro napisał(a):
to faktycznie - nie ma tu zwrotu o 180 stopni.

Od zawsze było złe postępowanie wbrew woli Boga... a jego zasady są takie same od zawsze. A brzmią min. tak - Bóg może dawać życie i odbierać.

Acro napisał(a):

Ty też mi przypominasz takiego gościa... Jasiu_12 - może z nim też używaj takiego samego nicka.

N lis 08, 2009 20:40

Korzystam z niej... Tyle, że dla pewnych osób szczegółnie dzieci, logika na pewnym poziomie jest trudna do pojęcia i wydaje się sprzeczna, dlatego też nie uważam za prawdziwe zdanie które napisałeś:
Acro napisał:
Mam twoją opinię na te temat w d... Sam też powątpiewam w twoje studia (chyba że zaoczne u Rydzyka) - nie mamy jak tego sprawdzić, więc po co uparcie drążysz ten temat?
Cytuj:
Tak - Gdy człowiek bez żadnych podstaw prawnych odbiera życie jest to zbrodnia.
A z podstawami prawnymi to wyjdzie mu że to nie zbrodnia? Chyba, ze mowa o prawie sowieckim.
Zresztą, mam gdzieś prawo stanowione. Mowa o prawie MORALNYM!
Cytuj:
Natomiast Gdy Bóg chce komuś odebrał życie jest to naturalna kolej rzeczy ponieważ Bóg daje życie i je również odbiera.
Znowu kapitalikami, może zapamiętasz choc na jeden post: PEWNO ŻE TAK. BOG JEST WSZECHMOGĄCY WIEC MOZE WSZYSTKO. TYLKO NIE NAZYWAJ GO MIŁOSIERNYM. BÓG W ST JEST OKRUTNY I MŚCIWY, W NT - MILOSIERNY I TO JEST TA ZMIANA O 180 STOPNI KTÓRA PROBUJE WAM WYTŁUMACZYĆ OD 50 POSTÓW.
Cytuj:
Hitler i jego żołnierze w przeciwieństwie do tamtych nie żyli w czasach kiedy życie ludzki było na nizinnym poziomie.
Tak, obozy koncentracyjne to był bardzo 'wyżynny' poziom, powiedziałbym nawet, że 'wysokogórski'. Jak mierzysz wysokość nad poziomem morza życia? Bo, wiesz co, ja chyba jestem mało że nizinny, ale depresyjny - więc moge sobie pójść pozabijać i pogwałcić? Mam twoje i kościoła rozgrzeszenie?
Cytuj:
W takim razie powinieneś mieć pretensje co całej historii całej ludzkości... tylko dlatego, że nie myśleli tak jak ty teraz...
To nie pretensje. Wiem, jaka była historia, wiem, jaka bywa teraźniejszość. I co - to powoduje, że hitlerowcy nie dopuścili się ludobójstwa tylko życzliwie umozliwili Żydom szybsze spotkanie z Panem?
Cytuj:
A zdajesz sobie sprawę, że jakbyś żył w tamtych czasach to tez min. myślałbyś, że ziemia jest płaska, słońce krązy wokół ziemi oraz życie ludzkie twoje jest ważniejsze od życia innych?
Prawdy moralne to nie wiedza ścisła. Szacunek dla zmarłych (pochówek) sugeruje, że już praludzie doceniali ważność życia. I w całej historii (poza Bogiem z ST i tobą) ludobójstwo było potępiane. Co nie znaczy, że nie stosowane. To jak teraz z kradzieżami - wszyscy je potępiają, ale spuść portfel z oka...
Cytuj:
Gdybyś to powiedział Ty, ja czy papież to tak - jest to ludobójstwo jest to bezprawne zabijanie ludzi. Jeżeli o ich śmierci zdecydował Bóg - ktoś kto ma prawo decydować kiedy ich życie się zakończy - to nie jest zbrodnia.
Jesli zbuduję dom a potem go spalę, to jest to destrukcja czy nie? jest - choć miałem do niej prawo. że zacytuję pewną nieciekawa postać: nie nazywaj szamba perfumerią.

Cytuj:
No cóż... ja napisałem, że np twoja dziewczyna może być zazdrosna o komputer bo chciałby być na 1 miejscu a ty mi wyskakujesz z zabijaniem posiadaczy komputerów...
A co robi Bóg? Morduje tych, którzy doprowadzają go do zazdrości. Czyli - analogicznie - ta dziewczyna powinna zamordować mnie. Dziwisz się, mistrzu analogii, że mi się to nie podoba?
Cytuj:
Nie można go nazwać Bogiem miłości bo daje życie i je odbiera?
A czy twoją mamę można nazwać mamą miłości skoro dała Ci klapsa - przecież to tyranka despotka i zazdrośniczka.
No, jeśli mordowanie niemowląt to dla ciebie taki klapsik - to tak, Bóg jest bardzo miłosierny. I żebyś nie trafił na dresiarza który ci zaoferuje podobne miłosierdzie bejsbolem.
Cytuj:
Widzę, że grałeś w empire total war. Widzisz, a powiedz mi co miał tamten gość wspólnego z tym, że Bóg każdemu z nas daje życie i zabiera?

Nie grałem, czytałem historię. To słowa sławnego dowódcy tzw. krucjaty przeciwko Katarom, Szymona z Montfort. on właśnie, pytany przez podwładnych, jak mają odróżnić sekciarzy od prawych chrześcijan odpowiedział “zabijajcie wszystkich, Bóg swoich pozna”.Świetna wymówka dla totalnych rzezi.
Cytuj:
Ale wiesz, że oddał za wszytskich (tych co żyli, żyją i będą żyli) min i za mnie i za ciebie. Poszedł i z miłości za Ciebie umarł śmiericą męczeńską a ty nazywasz go tyranem i despotą... a za Ciebie tez umarł... Ja jednak myśle, że zdecydowana większość wie o tym co uczynił, ale niestety leją na to.
Umarł za mnie, jak miło...
Znów mylisz i mieszasz: nie jego nazywam despotą, tylko Boga ST. Przypomnę cie jeszcze raz, bo się zupełnie gubisz: chodzi własnie o to, że moralność przedstawiona w ST i NT to niemalże dwa przeciwstawne bieguny!
Cytuj:
Poza tym skoro to taka przyjemność to chodź, naj
Acro napisał:
Gdzie napisałem, że przyjemność?
Cytuj:
Och tak, bo wszyscy wiemy co jest wymiarem boskości...

Na pewno byli bardziej moralni od Boga ST.
Cytuj:
Czy mi się zdaje, czy czytałeś tylko pięcioksiąg Mojżesza i nic poza tym?
Czy mi się zdaje, czy zmieniasz temat?

Cytuj:
Mniej więcej dobrze to ująłeś... w czasach barbarzyńskich barbarzyństwo było na początku dziennym - co prawda zabijanie dalej jest morderstwem ale o innej wadze niż dzisiaj.

TO WAŻNE SŁOWA! Wreszcie, bo długiej przepychance, przeszło ci to przez gardło (klawiaturę)! Tak, to było morderstwo! Za Bożym przyzwoleniem, a nawet z jego inicjatywy! A w NT to jeden z grzechów głównych! Może największy. Więc dostrzegasz tę zmianę moralności między ST a Nowym?
Cytuj:
Kto na tym świecie jest główną... osobą która decyduje o tym kto się urodzi i która daje życie? (rozmawiamy w kontekście religijnym i o akie odpowiedzi bym prosił)
Kto jest dał wszystkim ludziom to co mają? Kto poza życiem dał im: ziemię, wodę, jedzenie?
Kto według naszej wiary decyduje również o tym kto kiedy swoje życie zakończy?

A teraz ułóż jedno zdanie z tych trzech odpowiedzi które napisałeś.

Pominę to, że źle interpretujesz zdanie poprawne i niepoprawne ( na którym roku jest logika?). Powtórzę, zapamiętaj to i postarajmy się tego nie wracać. Bóg może zabić kogo chce, kiedy ma taką fantazję. Jesli jednak tak sobie brutalnie morduje niewinnych, to nie nazywaj go miłosiernym ani sprawiedliwym. W przeciwieństwie do NT.

N lis 08, 2009 21:55

Morderstwo by było gdyby Mojżesz zdecydował o tym, że mają zakończyć życie, jeżeli o ich śmierci zdecydował Bó to nie jest to zbrodnia bo Bóg ma takie prawo.
Tak Ma prawo do zbrodni.
Cytuj:
Tak jak Hitlerowcy tylko zdecydowali, że kolej na Zydów.
Cytuj:
To można mieć podstawę prawną na zabicie niewinnego? Jakoś mi to prawo nie podoba...
Cytuj:
Acro napisał:
Czy znasz straszniejszą zbrodnię?

Tak. Np gdyby Bóg nie chciał ich ukarać a Mojżesz by to zrobił.
Bo to byłoby ludobójstwo? Czyli ludobójstwo jest gorsze od ludobójstwa?
Cytuj:
Acro napisał:
Bo dla oldschoolowego Boga zdaje się, że straszniejsze było zbieranie chrustu w szabas.

Zbieranie chrustu nie było zgodne z jego wolą, natomiast zgodne z jego wolą było aby tamte osoby już zakończyły życie na ziemi.
A możesz odpowiedzieć na temat?

Cytuj:
Nie. Zawsze Bóg jest niezadowolony jak się postępuje wbrew jego woli.
I zawsze każdego takiego morduje?
Cytuj:
Nie. Zbrodnią jest zabijanie ludzi przez ludzi od tak sobie... ale zbrodnią nie jest gdy Bóg odbiera życie które sam dał.
Jak zniszczę zbudowany przez mnie dom to już nie jest destrukcja?
Cytuj:
Taj, jest ona niezgodna z wolą Boga.
No to co z tego? Większość przypadków ludobójstwa chyba też, nie? Ale skoro jest powszechna - to przecież to usprawiedliwiasz.
Cytuj:
Tak, a czy mimo jej powszechności, ludzie wiedzą, że jest to złe?
No własnie niespecjalnie...
Cytuj:
Mamy przeciwko. Myślisz że nie mamy tylko dlatego, że Bóg który ma prawo decydować kto kiedy zostanie do niego powołany nagle postanowił powołać wielu zbrodniarzy i kilka osób bez winy? Czy małe dzieci nie mogą zostać powołane nawet jak sam Bóg który dał im życie je powołuje?
To miło, żew wam się to też mimo powszechności nie podoba. To proszę mi więcej o tej powszechności nie pisać.
Cytuj:
Ale co ty tu przytaczasz? Czy ktoś zabijał wbrew woli Boga że ten "pozna swoich"
Niejednokrotnie, choć naprawdę nie wiem, jaka była Jego wola.
Cytuj:
Same nieczczenie to kropla w morzu jakbyś nie zauważył.
Fakt, jeszcze była sodomia. Idealny powód do ludobójstwa.
Cytuj:
Już pisałem, że to, że Bóg chce kogoś powołać wcale nie wpływa na jego miłosierdzie.
Jasne. Z miłości zarżnąl dzieci. Moge i ja tobie tak okazać miłosierdzie?
Cytuj:
akby ci to powiedzieć... no nic powtórzę się po raz kolejny... Bóg daje życie i odbiera - taka jest stała niezmiena prawda - a czy życie odbierze poprzez chorobę, wypadek, czy każe ludowi wybranemu dokonać "powołania" ludzi których Bóg ma zamiar osądzić... czy to jakaś różnica?
Jak stanę nad tobą z bejsbolem, to zrozumiesz różnicę i jej nawet zapragniesz.
Cytuj:
Karą za grzechy jest śmierć. Tak było jest i będzie zawsze... Tak ustanowił Bóg
Kurde! Żyję, więc chyba jestem święty!
Cytuj:
Tak znam. Ponieważ tylko Bóg jako ten który daje życie i może je w każdej chwili odebrać, to dużo gorsze od tego, że Bóg postanowił, że powoła teraz ją czy tamtą wioskę - do czego ma boskie prawo - gorsze jest jest chociażby zabicie jednej osoby co nie jest zgodne z jego wolą.
Zabicie jednej osoby jest gorsze od ludobóstwa...
Cytuj:
Bóg daje życie i może je odebrać - tym zdaniem będę teraz odpowiadał na większość twoich pytań.
Konsekwentnie ci odpowiem - jeśli je zabiera niewiennym, to - choć może, ma prawo - to nie jest miłosierny!

N lis 08, 2009 22:15

A ja rozumiem, że jakby ktoś biegł na twoją rodzinę z pistoletem to byś tylko patrzał.
Te, mistrzu logiki! To dziecko niby biega z pistoletem po domu? I dlatego dostaje klapsa? Coś się pogubiłeś.

Dobra, chłopaki. Nie chce mi się. Napiszcie coś nowego, to może się ustosunkuję. Wałkowanie tego, ze wg was ludobójstwo to akt miłości i tym samym Bóg NT jest tak samo miłosierny ja w NT staje się bez sensu. Jak którys ma ochotę, mogę mu załatwić trochę takiego miłosierdzia a la kij bejsbolowy. EOT.

N lis 08, 2009 22:24

Bóg dał życie - ktoś go odrzucił - Bóg odebrał życie (to co należy do Niego). Bóg jest mordercą? Mordercą jest człowiek, który poprzez grzech odtrącił życie wieczne. Bóg, czy zakończy jego ziemskie życie szybciej czy nie, postępuje sprawiedliwie potępiając takiego człowieka. Człowiek poniósł konsekwencję swego wyboru. Mordowanie w złości to już termin wymyślony przez Ciebie. W sumie cały świat barbarzyński mordował w złości

Proszę - większym grzechem (morderstwem) jest wiara w innego boga niż ludobójstwo! Rozumiem, dlaczego Bóg spokojnie patrzył na rzezie narodu wybranego a natychmiast kazał zatłuc gości, którzy w szabas zbierali chrust... Taka potwarz! Żaden blokers nie może tego tolerować!
Cytuj:
Jak dwóch ma inne zdanie do Acra - to musi być ta sama osoba pod dwoma nickami! Rzeczywiście ktoś się gubi.
Gubię się, jak zaczynają jeden za drugiego odpowiadać.

Eeech, i po co ja to piszę...
Rozumiem, że powszechność wystepku jest dla ciebie jego usprawiedliwieniem.
Rozumiem, że Bóg wyrzynający narody, które mu podpadły, jest dla ciebie miłosiernym i kochającym.
Nie ma co dalej dyskutować. Mamy inne moralności. I mam nadzieję, że mieszkasz gdzieś daleko. EOT.

N lis 08, 2009 22:34

Bóg jest tym który ma prawo dawać życie i je odbierać.

Acro napisał(a):
A z podstawami prawnymi to wyjdzie mu że to nie zbrodnia? Chyba, ze mowa o prawie sowieckim.
Zresztą, mam gdzieś prawo stanowione. Mowa o prawie MORALNYM!

Może odebrać je tym którym np stwierdzi, że nie są godni otrzymanego życia.

Acro napisał(a):
PEWNO ŻE TAK. BOG JEST WSZECHMOGĄCY WIEC MOZE WSZYSTKO. TYLKO NIE NAZYWAJ GO MIŁOSIERNYM. BÓG W ST JEST OKRUTNY I MŚCIWY, W NT - MILOSIERNY I TO JEST TA ZMIANA O 180 STOPNI KTÓRA PROBUJE WAM WYTŁUMACZYĆ OD 50 POSTÓW.

Korzystanie z tego prawa nie powoduje że przestaje być miłosierny.

Acro napisał(a):
więc moge sobie pójść pozabijać i pogwałcić? Mam twoje i kościoła rozgrzeszenie?

Ty nie jesteś Bogiem i nie możesz decydować o niczyjej śmierci.

Acro napisał(a):
I co - to powoduje, że hitlerowcy nie dopuścili się ludobójstwa tylko życzliwie umozliwili Żydom szybsze spotkanie z Panem?

NIemcy nie są Bogiem i nie mają prawa odbierać życia.

Acro napisał(a):
Jesli zbuduję dom a potem go spalę, to jest to destrukcja czy nie? jest - choć miałem do niej prawo. że zacytuję pewną nieciekawa postać: nie nazywaj szamba perfumerią.

A tamtych ludzi powołał z konkretnych celów.
Jakby w twoim domu matki zabijały swoje dzieci, i uprawiano seks ze zwierzętami czy nazwałbyś spalenie tego domu działaniem destrukcyjnym?

Acro napisał(a):
A co robi Bóg? Morduje tych, którzy doprowadzają go do zazdrości. Czyli - analogicznie - ta dziewczyna powinna zamordować mnie. Dziwisz się, mistrzu analogii, że mi się to nie podoba?

Dziewczyna może ci odebrać to co Ci dała... czyli siebie i może od Ciebie odejść. Bóg może ci odebrać to co Ci dał... czyli twoje życie.

Acro napisał(a):
No, jeśli mordowanie niemowląt to dla ciebie taki klapsik - to tak, Bóg jest bardzo miłosierny. I żebyś nie trafił na dresiarza który ci zaoferuje podobne miłosierdzie bejsbolem.

Niemowlętom też może odebrać życie co w tym takiego dziwnego?
Dresiarz nie jest ani Bogiem Ani sędziom żeby wymierzać sprawiedliwość.

Acro napisał(a):
Nie grałem, czytałem historię. To słowa sławnego dowódcy tzw. krucjaty przeciwko Katarom, Szymona z Montfort. on właśnie, pytany przez podwładnych, jak mają odróżnić sekciarzy od prawych chrześcijan odpowiedział “zabijajcie wszystkich, Bóg swoich pozna”.Świetna wymówka dla totalnych rzezi.

Szymon nie jest Bogiem i źle postąpił.

Acro napisał(a):
Umarł za mnie, jak miło...
Znów mylisz i mieszasz: nie jego nazywam despotą, tylko Boga ST. Przypomnę cie jeszcze raz, bo się zupełnie gubisz: chodzi własnie o to, że moralność przedstawiona w ST i NT to niemalże dwa przeciwstawne bieguny!

Przepraszam, może trochę się pomieszałem, ale Bóg z ST i NT to ten sam Bóg.. a...
Nie jest więc despotą.

Acro napisał(a):
Gdzie napisałem, że przyjemność?
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 19:18
Acro napisał(a):
Napisałeś też...
Acro napisał(a):
...BO WASZA PAMIĘĆ SIĘGA TYLKO PÓŁ ZDANIA WSTECZ...

Acro napisał(a):
Na pewno byli bardziej moralni od Boga ST.

Skoro na prawo odebrać dane życie nie jest niemoralne gdy to robi.

Acro napisał(a):
Czy mi się zdaje, czy zmieniasz temat?

Nie. Cięgle staram Ci się jakoś wytłumaczyć, że...

Acro napisał(a):
TO WAŻNE SŁOWA! Wreszcie, bo długiej przepychance, przeszło ci to przez gardło (klawiaturę)! Tak, to było morderstwo!

Bo tak - morderstwo zawsze będzie morderstwem... ale...
Skoro Bóg ma prawo decydować komu się kiedy ma skończyć, życie człowiek wykonujący jego polecenie nie jest mordercą bo nie robi nic co nie jest zgodne z wolą Boga.

Acro napisał(a):
Za Bożym przyzwoleniem, a nawet z jego inicjatywy!

Nie no ten kto go słucha nie jest mordercą a co najwyżej katem... ponieważ...

Acro napisał(a):
A w NT to jeden z grzechów głównych!

W starym też... żaden człowiek nie może od tak sobie zabić innego...
Ale prawo to nie tyczy się samego Boga bo jak powszechnie wiadomo...

Acro napisał(a):
Może największy. Więc dostrzegasz tę zmianę moralności między ST a Nowym?

Acro napisał(a):
Więc dostrzegasz tę zmianę moralności między ST a Nowym?

Czy ja wiem... I w ST i w NT...
Tyle, że w starym raz posłużył się ludźmi a tak działa sam.

Acro napisał(a):
Bóg może zabić kogo chce, kiedy ma taką fantazję.

Zabić to może człowiek a powołać może Bóg. Nie myl tych 2 słów.
Fantazję... ciekawie to ująłeś tyle, że decyzje Boga nie są byle fantazjami.

Acro napisał(a):
Jesli jednak tak sobie brutalnie morduje niewinnych, to nie nazywaj go miłosiernym ani sprawiedliwym.

I tak każdego kiedyś powoła, czy to zbrodnia, że powołuje ich teraz a nie za 3 lata?

Acro napisał(a):
W przeciwieństwie do NT.

W NT też...
Tyle, że w nowym o ile dobrze pamiętam nie prosił o to ludzi tylko działał sam.

Dyskusja będzie się toczyć puki nie zrozumiesz, że...

Czy bank jest zbrodniarzem odbierając Ci pieniądze które ci dał
Bank jest spółką która ma prawo dawać pieniądze i je odbierać.

A...

N lis 08, 2009 22:46

Cytuj:
Jasne. Z miłości zarżnąl dzieci. Moge i ja tobie tak okazać miłosierdzie?

Dziecko nawet nieochrzczone idzie do nieba. Gdyby żyło postępowałby tak samo jak przykładowo reszta Madianitów. Może Bóg uchronił je przed wiecznym potępieniem.

Acro napisał:
Cytuj:
Proszę - większym grzechem (morderstwem) jest wiara w innego boga niż ludobójstwo!

Nie wiara w innego boga, tylko wiara w stworzenie poparta praktykami o których pisał 0bcy_astronom. Oni sami wybrali śmierć i wieczne potępienie. Postępowaliby dalej w ten sam sposób, a finał byłby taki sam - wieczne potępienie.

Acro napisał:
Cytuj:
Bóg może zabić kogo chce, kiedy ma taką fantazję...

Nie zabić, tylko odebrać życie które sam człowiekowi dał. Nie kiedy ma taką fantazę, tylko wtedy jeśli człowiek przez grzechy odrzuca życie wieczne wybierając wieczne potępienie.

Acro napisał:
Cytuj:
...nie nazywaj go miłosiernym ani sprawiedliwym.

Miłosierny - dał życie, czas i wolny wybór. Sprawiedliwy - za dobre wynagrodzi a za złe ukarze.

Acro napisał:
Cytuj:
W przeciwieństwie do NT.

Apokalipsa to Księga NT opisująca właśnie sprawiedliwy sąd nad narodami.

Acro napisał:
Cytuj:
I mam nadzieję, że mieszkasz gdzieś daleko.

Polkowice na Dolnym Śląsku. Strzeż się, bo chrześcijan obowiązują tylko wojny a nie nauka Jezusa Chrystusa!

N lis 08, 2009 22:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona