Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 Czym różni się religia od magii? 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Czym różni się religia od magii?
czy nie dostrzegasz tu zadnych sprzecznosci ?
załózmy ze ktoś odprawia magię i oczekuje tych ,,darów " ..... to ja się pytam : A OD KOGO ?
to robi za magika jak nic nie ma innego ?
sam w to nie wierzy ?
a ten co wierzy ? i modli sie o dary od Boga ? to tez tak na zapas robi ?

a jakie są dowody ze po smierci nic juz nie ma ?
bo na to ze jest to podobno sa :
http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,tit ... caid=69958

Cz lut 04, 2010 15:52

grawergift napisał(a):
czy nie dostrzegasz tu zadnych sprzecznosci ?

nie

grawergift napisał(a):
załózmy ze ktoś odprawia magię i oczekuje tych ,,darów " ..... to ja się pytam : A OD KOGO ?

No ta magiczna siła tajemnicza.

grawergift napisał(a):
to robi za magika jak nic nie ma innego ?
sam w to nie wierzy ?
a ten co wierzy ? i modli sie o dary od Boga ? to tez tak na zapas robi ?

Tego fragmentu nie łapię.

grawergift napisał(a):
a jakie są dowody ze po smierci nic juz nie ma ?
bo na to ze jest to podobno sa :
http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,tit ... caid=69958

A ktoś twierdzi w tej dyskusji, że po śmierci nic nie ma? A poza tym może istnieć inne, proste wyjaśnienie sprawy światła i tunelu, wspólnej dla wszystkich ludzi niezależnie od wieku, rasy i kultury. Może to po prostu fizjologia. Tak jak ból - on dotyka każdego niezależnie kim się jest. Może tunel to po prostu ostatnie iskierki gasnącego mózgu? Ja nie odrzucam żadnego wyjaśnienia, tym bardziej, że coś podobnego sam przeżyłem - widziałem ciepłe, jasne, ale nie rażące oczy słońce, ale nie było tunelu, tylko gorąca plaża. Stało się to jak straciłem przytomność podczas nurkowania. Ale nie uwierzyłem przez to w żadne bóstwo.

Cz lut 04, 2010 17:03

Jajko napisał(a):
Nie wiem dokładnie jak jest w magii, ale w chrześcijaństwie rytuał jest jak najbardziej ważny.

Tylko że tytuł wątku brzmi: czym się różni religia od magii ;) Zapewne można też znaleźć podobieństwa, chociażby takie jak podałeś powyżej.

A w podanym przez Ciebie wątku:
jo_tka napisał(a):
Owszem, to jest pewien rytuał. Tyle że po raz kolejny powtórzę: Bóg nie jest uzależniony od formy sakramentalnej. Wybrał formę sakramentu, ale Jego ona nie wiąże.

Więc jeśli ktoś przyjmie de facto niekonsekrowany chleb czy wino, nie mając świadomości nieskuteczności konsekracji, i uczyni to z odpowiednią wewnętrzną intencją, to jestem przekonana że działanie łaski będzie takie samo.

Też się nie znam na magii, ale na moje lamerskie oko działanie zaklęcia na mocy "odpowiedniej wewnętrznej intencji" jest wykluczone.

Cz lut 04, 2010 17:19

No ja właśnie staram się znaleźć owe różnice. Na razie jedyne co się udało ustalić to to, że siła sprawcza w religii i magii jest nieco odmienna. Nic poza tym.

A w cytowanym fragmencie jotka zdaje się twierdzić, że de facto najważniejsza i sprawcza jest wewnętrzna intencja i nie ważne czy to mąka z wodą czy Ciało z Krwią. Efekt będzie ten sam. To po co te wszystkie rytuały, skoro wystarczy wewnętrzne przeświadczenie? Może po to by pomóc ludziom owo przeświadczenie uzyskać. A może szaman pomaga uzyskać człowiekowi podobne przeświadczenie, że oto nagle jakaś tajemna siła go uzdrowi?

Cz lut 04, 2010 17:44
czasowo zablokowany

no to powoli juz zblizamy sie do finału

Cytuj:
A ktoś twierdzi w tej dyskusji, że po śmierci nic nie ma? A poza tym może istnieć inne, proste wyjaśnienie sprawy światła i tunelu, wspólnej dla wszystkich ludzi niezależnie od wieku, rasy i kultury. Może to po prostu fizjologia. Tak jak ból - on dotyka każdego niezależnie kim się jest. Może tunel to po prostu ostatnie iskierki gasnącego mózgu? Ja nie odrzucam żadnego wyjaśnienia, tym bardziej, że coś podobnego sam przeżyłem - widziałem ciepłe, jasne, ale nie rażące oczy słońce, ale nie było tunelu, tylko gorąca plaża. Stało się to jak straciłem przytomność podczas nurkowania. Ale nie uwierzyłem przez to w żadne bóstwo.

załozmy ze jest tylko tak jak piszesz
ze tylko albo dla jednych plaza dla innych tunel
no i ze jest ból lub tez go nie ma
załozmy ze to wystarcza
to tak na chłopski rozum : ten ,,od religii " dostanie plaze i swiatło
ten od ,,magii " ból i tunel

i nawet
Cytuj:
A poza tym może istnieć inne, proste wyjaśnienie sprawy światła i tunelu, wspólnej dla wszystkich ludzi niezależnie od wieku, rasy i kultury.

to tez dobrze
to juz chociazby dlatego warto wierzyc

nawet gdybym miał byc na tej plazy z muzyłmanami i maorysami

a skoro cos jest , jakaś siła , ( nie nazywajmy nawet tego po imieniu ) to musi to byc logiczna siła , skoro sie uporała z takim problemem
to znów logiczna siła działa logicznie
dobry dostaje plaze a ,,magik " ból
no bo moze byc inaczej ?
to by sie z logika kłóciło

i znów :
link nie dotyczył jedynie swiatła ( bo dałbym link do Edisona )
dotyczył relacji kobiety która miała umrzec , rozmawiała z kims , wróciła
wiec i pogadac z kims tam mozna ?
to juz ewidentny dowód na to ze jak ktoś tam jest ( oprócz tunelu , plazy i swiatła ) , gada , to chyba musi byc i logiczny i sprawiedliwy

Cz lut 04, 2010 17:45

Śniło Ci się kiedyś, że z kimś gadasz? Czy to dowód, że ten ktoś istnieje i w dodatku jest logiczny i sprawiedliwy (bo gada)???

Cz lut 04, 2010 17:59
czasowo zablokowany

Jajko napisał(a):
Śniło Ci się kiedyś, że z kimś gadasz? Czy to dowód, że ten ktoś istnieje i w dodatku jest logiczny i sprawiedliwy (bo gada)???

nawet jak mi się coś sni ze z kimś gadam , to gadam wyłacznie z tymi kótrzy istnieją
to chyba oczywiste
jak mozna gadać z kims kogo nie ma ?
toż to schizofrenia
nawet jak gadałem z Waderem ostatnio to tez był sprawiedliwy , no powiedzmy uczciwy
zeby nie przegiać
nawet on wie ze lepiej mnie nie przekręcac

a tak powaznie
relacje doktora psychologii uwazasz ze senne majaczenie , bo ty wiesz lepiej ?
i kilkuletnie badania i relacje wielu ludzi tez ?
o czyms takim się mówi ze się gada jak ...z blondyną w nocy
gdybym ja ci opowiedział o swoim powrocie z ,,tunelu " to tez mi nie uwierzysz
dobra !
jedyny sposób - ja cie tam wysle a jak wrócisz ( jesli wrócisz ) to ty mi opowiesz
pasuje ?
ty mi udowodnisz a ja bede robił ,,za septyka "
masz prawo wyboru metody ,,wysyłki do tunelu "

Cz lut 04, 2010 18:17

A to Wader istnieje naprawdę?

Nie wiem jak Ty, ale ja często śnię i w tych snach widzę osoby urojone, których w rzeczywistości nie znam. I z nimi gadam! Ba, nawet inne rzeczy robię. Czasami. Ale nie uważam tego za dowód ich istnienia. To niedorzeczne.

Cytuj:
relacje doktora psychologii uwazasz ze senne majaczenie , bo ty wiesz lepiej ?
i kilkuletnie badania i relacje wielu ludzi tez ?

Czy ja podważam te relacje? Ja podważam Twoje wnioski z nich płynące. A to różnica.

Cytuj:
gdybym ja ci opowiedział o swoim powrocie z ,,tunelu " to tez mi nie uwierzysz

Pewnie uwierzę, dlaczego nie. Sny bywają niesamowite. Ja Ci o moim "tunelu" opowiedziałem. Nie wiem czy mi uwierzyłeś.

Cz lut 04, 2010 19:21

Jajko napisał(a):
No ja właśnie staram się znaleźć owe różnice. Na razie jedyne co się udało ustalić to to, że siła sprawcza w religii i magii jest nieco odmienna. Nic poza tym.

Byłabym skłonna uważać, że religia jest bardziej "elegancką" wersją magii.

Cz lut 04, 2010 19:47

Rojza Genendel napisał(a):
Byłabym skłonna uważać, że religia jest bardziej "elegancką" wersją magii.

Zgadzam się. Obrzędy magiczne są bardziej dzikie, pierwotne, hałaśliwe, niespokojne, podczas gdy obrzędy katolickie (znam je w sumie najlepiej) są spokojne, wyważone, uporządkowane. Ale to tylko forma w sumie.

Cz lut 04, 2010 19:56

Czytając bzdury jakie piszecie o religii zrozumiałem czemu nie wierzycie...

Cz lut 04, 2010 20:13

Czy dla ciebie każda opinia niezgodna z twoją jest bzdurą?
Poza tym... kto powiedział że ja nie wierzę?

Cz lut 04, 2010 20:14

Jajko napisał(a):
Zgadzam się. Obrzędy magiczne są bardziej dzikie, pierwotne, hałaśliwe, niespokojne, podczas gdy obrzędy katolickie (znam je w sumie najlepiej) są spokojne, wyważone, uporządkowane. Ale to tylko forma w sumie

Czym różnią się magie od religii? W zasadzie niczym, u podstaw obu stoją te same siły sprawcze, jedyna różnica to cele do których dążą. Moc która nas powołała do istnienia jest tą samą mocą którą posługują się różnej maści magowie (nie mylić z magikami) :) ale także i religie, „…na początku było Słowo..”, czyli moc stwórcza. Ale skuteczność obydwu zależy przede wszystkim od wiary, bo to ona w głównej mierze nadaje im mocy, a więc to jak skuteczna będzie magia czy religia zależy od wiary ; „…gdybyście mieli wiarę jak ziarnko gorczycy…”
I nie chodzi tu o wiarę w jakieś tam bóstwo, ale o mocne, absolutne przekonanie, że to czego pragnę, do czego dążę stanie się rzeczywiście.
Wszelkie rodzaje obrzędowości w magii i religii mają na celu właśnie wzmocnić to silne przekonanie, że jest to możliwe, że to czego pragnę jest bezdyskusyjnie osiągalne, prawdziwe, a praktykując jakąś obrzędowość wzmacniamy to przekonanie (czyli naszą wiarę). Ktoś może się zapytać to dla czego nie obserwujemy prawie żadnych przejawów tejże magii w naszym życiu? Właśnie dla tego, że nikt już nie wieży w magię, wyśmiewa się ją, (naszym bogiem stała sie nauka a ta przecież wyklucza wszelkie cudowności) :). W religii jest podobnie, tu także prawdziwa wiara należy do rzadkości, a przecież to wiara jest tą siłą sprawczą, nic innego. Pozbawiając się wiary pozbawiamy się mocy sprawczej.
Takim właśnie miernikiem, czy posiadamy silną wiarę są właśnie te owoce czyli rzeczywiste skutki, na planie fizycznym.

So lut 06, 2010 13:06

W zasadzie muszę się zgodzić z buscadorem. Chciałbym tylko zauważyć, że owe siły sprawcze nie są nieskonczone i wszechmogące. Jakoś nie słyszałem by komuś np. ręka odrosła. Zawsze intrygowało mnie czemu takie cuda czy czary się nie zdarzają - przecież to by przekonało chyba każdego niedowiarka do mocy czarów czy boga.

So lut 06, 2010 17:08

Fragment przypowieści Jezusa z Ewangelii Łukasza:
"A on rzekł: Proszę cię tedy, ojcze! Abyś go posłał do domu ojca mego: Albowiem mam pięć braci, aby im świadectwo wydał, żeby też i on nie przyszli na to miejsce męki. I rzekł mu Abraham: Mają Mojżesza i proroków, niechże ich słuchają. A on rzekł: Nie, ojcze Abrahamie! ale gdyby kto z umarłych szedł do nich, będą pokutować. I rzekł mu: Ponieważ Mojżesza i proroków nie słuchają, tedy, choćby też kto zmartwychwstał, nie uwierzą".

Jezus też różnorakie cuda czynił - "Ślepi odzyskują wzrok, chromi chodzą, trędowaci zostają oczyszczeni, a głusi słyszą, martwi się podnoszą, ubogim zwiastowana jest Dobra Nowina" (znowu Łukasz); morze i wicher były mu posłuszne i miał moc nad złymi duchami. A mimo to nie uwierzyli w niego.

Już za życia Jezusa oczekiwano od niego znaków, nawet na krzyżu (zejdź z krzyża, a uwierzymy) - ale Jezus nie daje żadnego znaku na zawołanie, zgodnie z tym co mówił kusicielowi na pustyni: "nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego" (Mateusz).

Więc myślę, że wcale by to nie przekonało każdego niedowiarka, jakby nagle zaczęły się nawet masowo dziać cuda

So lut 06, 2010 17:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona