Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Polak katolik 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Polak katolik
Z tymi przepowiedniami, zarówno Nostradamusa jak i biblijnych proroków, jest tak że mozna je dopasować do zdarzeń o których rzekomo mówia dopiero po fakcie ich wystąpienia, nigdy przed.
Nie ma w nich żadnych konkretów, dat, okoliczności, na podstawie których mozna by stwierdzić ze zaraz cos sie wydarzy i zarazem spróbowac temu zaradzić... Jest za to masa ogólników do których mozna dopasowac wszystko - po fakcie.

Śr lut 23, 2011 17:06

Cytuj:
Z tymi przepowiedniami, zarówno Nostradamusa jak i biblijnych proroków, jest tak że mozna je dopasować do zdarzeń o których rzekomo mówia dopiero po fakcie ich wystąpienia, nigdy przed.
Nie ma w nich żadnych konkretów, dat, okoliczności, na podstawie których mozna by stwierdzić ze zaraz cos sie wydarzy i zarazem spróbowac temu zaradzić... Jest za to masa ogólników do których mozna dopasowac wszystko - po fakcie.

Nie można dopasować nic do proroctwa o dziejach Żydów które opisuje Biblia. Są tam same konkrety napisane wprost, tak że dziecko rozumie. Są dokładne okoliczności, zaradzić nic się nie da bo proroctwo JHWH wypełnia się zawsze. Powtarzasz to samo jak mantrę. Więc zapytam ponownie. Weź przeczytaj te cytaty które zamieściłem z Biblii, wskaż którego nie rozumiesz i w którym nie widzisz żadnych konkretów.

"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..." - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.

"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie." - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.

"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. " - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.

Podobnie z pozostałymi wersetami. Chciałbym żebyś konkretnie odpowiedział/a, czego tam nie rozumiesz, albo w którym miejscu jest to podatne na interpretację. Bo na razie to ja słyszę same ogólniki z waszej strony.

"Ale i u tych narodów nie będziesz miał wytchnienia i nie będzie odpoczynku dla stopy twojej nogi, lecz PAN da ci tam serce zatrwożone, oczy przygasłe i duszę zbolałą. Życie twoje będzie ustawicznie zagrożone i lękać się będziesz nocą i dniem, i nie będziesz pewny swego życia"

"Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi,.. Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój."

"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo ... i będziesz słuchał jego głosu, zgodnie z tym wszystkim co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie ... wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..."

"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."

"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan! To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"

"Lecz: Jako żyje PAN, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi Północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom!"

Co do Nostradamusa jego "proroctwa", to istny bełkot. Obejrzałem ten film i o to co się okazało. Wybrane wersety z Nostradamusa.

"Ogień z wnętrza ziemi wstrząśnie wieżami nowego miasta, w rezultacie 2 wielki skały stoczą długi bój"

"Źródło aretuzy wypełni rzekę krwią"

"Młody lew pokona starego na polu bitwy w pojedynku. W złotej klatce wyłupi mu oczy. Za jednym ciosem 2 rany, aby zmarł śmiercią okrutną"

"Jak oszalałe z głodu bestie przepłyną rzeki, większa część świata będzie przeciwko histerowi. Wielki przywódca utknie w żelaznej klatce. Dziecko Niemiec nie zrozumie niczego."

"Z wysoka zło spadnie na wielkiego człowieka"

Nie wiadomo o co chodzi. Nie wiem jak w ogóle można coś takiego przyrównać, do proroctw biblijnych... Powtarzacie w kółko Nostradamus, Nostradamus jakby on był jakimkolwiek argumentem przeciw Biblii. Nich ktoś mi udowodni, że wypełniło się choć jedno... Na razie widzę sam bełkot. Nie wiadomo do kogo proroctwo jest skierowane i co ma się stać. W przepowiedni która ja podałem adresatem jest Izrael i Bóg prosto z mostu mówi im co się wydarzy. Jeśli ktoś nie jest w stanie zauważyć różnicy między jednym i drugim to ja już niestety nie pomogę.

Śr lut 23, 2011 18:34

Co jest niekonkretne? To, że jeśli pod 'Izrael' w biblijnych proroctwach wstawię 'Polska', to będziemy mieli wypisz wymaluj obraz Wielkiej Emigracji, ewentualnie Powstania Warszawskiego. I to dla mnie nazywa się ogólnikiem.

Ostatnio edytowano Śr lut 23, 2011 21:51 przez asj, łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 23, 2011 21:22
zbanowana na stałe

Login2 napisał(a):
"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."

"Lecz: Jako żyje PAN, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi Północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom!"

Tu dopiero sa konkrety.
Że też wcześniej tego nie dostrzegłam, przecież tutaj wyraźnie pisze o rezolucji nr 181 ONZ-u, o roku 1948 i deklaracji Niepodległości Izraela...dostrzegam tam nawet osobę Dawid Ben Gurion'a uważanego za jednego z twórców państwa i "Ojca Narodu".

A gdzie to widzę?
Między wierszami!

Śr lut 23, 2011 21:41

"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "

Słuchajcie, na upartego to pod to nawet Smoleńsk można podciągnąć! Na pewno za chwilę będą o tym jakieś przysłowia za granicą...

Śr lut 23, 2011 21:53

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll ... /743413631 a tu macie parę przepowiedni Nostradamusa, które się 'sprawdziły'. To znaczy, były na tyle ogólne, by się sprawdzić, a na tyle szczegółowe, żeby wyszły na prawdziwe.

Śr lut 23, 2011 21:59

Cytowałem tylko fragmenty. Słowa te są kierowane do Izraela, wystarczy przeczytać w Biblii całą myśl. Jakbym miał zacytować wszystko, to bym się mógł nie zmieścić na jednej stronie. Masz problem asj, bo nie możesz tego podciągnąć pod Smoleńsk, ani pod nic innego.

Cz lut 24, 2011 0:00

Cóż za merytoryczna wypowiedz... a może tobie?

Cz lut 24, 2011 8:40

...To wyżej było do Gargamela
=================================

Login2 napisał(a):
Nie można dopasować nic do proroctwa o dziejach Żydów które opisuje Biblia. Są tam same konkrety napisane wprost, tak że dziecko rozumie.

I pewnie dlatego powstała grupa dyscyplin naukowych zajmujących się badaniem Biblii a w ramach chrześcijaństwa w związku z różnorodnością jej interpretacji powstało aż tyle rozwarstwień. To nie lepiej było np. zwyczajnie zapisać numer totolotka, który padnie powiedzmy jutro? Wtedy to dopiero nikt nie miałby wątpliwości... A przy okazj - ciekawe watyki odnosnie Biblii z innego forum http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=951, http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=163433... Polecam szczególnie zapoznać się z tym jak powstała Biblia...

Cytuj:
Weź przeczytaj te cytaty które zamieściłem z Biblii, wskaż którego nie rozumiesz i w którym nie widzisz żadnych konkretów.

Równie "konkretna" jest większości pozostałych tzw. świętych ksiąg innych religii. Generalnie JW. + jakbym dopierał pewne pisma tak by stanowiły pewną całość to pewnie też bym mógł to zrobić tak, by pasowały do historii która już się wydarzyła lub jest łatwa do przewidzenia....

Cytuj:
Są dokładne okoliczności, zaradzić nic się nie da bo proroctwo JHWH wypełnia się zawsze.

Wiesz co, to ja ci też takie proroctwo strzele... I nadejdzie dzień, że zmieni się porządek świata, duzi upadną, a mały obejmie panowanie nad światem... I jaskółki zaczną gniazda wić, a sumy zaczną trawę wyjadać ze stawu...

Cytuj:
Co do Nostradamusa jego "proroctwa", to istny bełkot.

Wielu tak mówi o Biblii...

Cytuj:
Obejrzałem ten film i o to co się okazało.

To oprócz obejrzenia filmu, trochę jeszcze poczytaj...

Cytuj:
Nie wiadomo o co chodzi.

Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego. Generalnie natomiast nie zmienia to faktu, że doskonale obrazuje mechanizm wielu możliwości interpretacji podobnych (czy to Biblijnych czy przepowiedni Nostradamusa) tekstów...

Cytuj:
Nie wiem jak w ogóle można coś takiego przyrównać, do proroctw biblijnych...

Jak widać można... Generalnie JW

Cytuj:
Powtarzacie w kółko Nostradamus, Nostradamus jakby on był jakimkolwiek argumentem przeciw Biblii.

Przeciw??? Nie przeciw - obrazuje jedynie mechanizm mnogości interpretacji tego rodzaju tekstów...

Cytuj:
Nich ktoś mi udowodni, że wypełniło się choć jedno...

(Nie)wypełniło się na tej zasadzie co w preferowanej przez ciebie tzw. świętej księdze - wszystko zależy od wiary, przekonania i dobrej woli interpretującego. W obu przypadkach każdy może w tym dostrzec to co chce...

Cytuj:
Nie wiadomo do kogo proroctwo jest skierowane i co ma się stać. W przepowiedni która ja podałem adresatem jest Izrael i Bóg prosto z mostu mówi im co się wydarzy.

Kłamiesz - w zapodanych przez ciebie cytatach nie ma słowa o Izraelu, a jedynie o Izraelitach. Generalnie natomiast dokładnie JW.

Cytuj:
Jeśli ktoś nie jest w stanie zauważyć różnicy między jednym i drugim to ja już niestety nie pomogę.

Przerażające... :mrgreen:

Cz lut 24, 2011 9:15

No cóż, pozostaje mi tylko załamać ręce....

Cz lut 24, 2011 10:28
zbanowana na stałe

Nie martw sie, każdy ma prawo sie pomylić :P

Cz lut 24, 2011 12:44

Login - dałbyś namiary na parę z tych biblijnych fragmentów, z których cytaty przytoczyłeś wyżej? Zainteresowałeś mnie.

Cz lut 24, 2011 21:11
zbanowana na stałe

Ksiega Powtórzonego Prawa bodajze od 28 rozdziału...
Ksiega Kapłańska 26,40
Ksiega Izajasza 61,4

Pt lut 25, 2011 0:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4