Cytuj:
Z tymi przepowiedniami, zarówno Nostradamusa jak i biblijnych proroków, jest tak że mozna je dopasować do zdarzeń o których rzekomo mówia dopiero po fakcie ich wystąpienia, nigdy przed.
Nie ma w nich żadnych konkretów, dat, okoliczności, na podstawie których mozna by stwierdzić ze zaraz cos sie wydarzy i zarazem spróbowac temu zaradzić... Jest za to masa ogólników do których mozna dopasowac wszystko - po fakcie.
Nie można dopasować nic do proroctwa o dziejach Żydów które opisuje Biblia. Są tam same konkrety napisane wprost, tak że dziecko rozumie. Są dokładne okoliczności, zaradzić nic się nie da bo proroctwo JHWH wypełnia się zawsze. Powtarzasz to samo jak mantrę. Więc zapytam ponownie. Weź przeczytaj te cytaty które zamieściłem z Biblii, wskaż którego nie rozumiesz i w którym nie widzisz żadnych konkretów.
"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..." - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.
"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie." - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.
"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. " - Czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Czy jest to ogólnik. Jeśli tak wyjaśnij dlaczego. Czy jest to konkret? Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.
Podobnie z pozostałymi wersetami. Chciałbym żebyś konkretnie odpowiedział/a, czego tam nie rozumiesz, albo w którym miejscu jest to podatne na interpretację. Bo na razie to ja słyszę same ogólniki z waszej strony.
"Ale i u tych narodów nie będziesz miał wytchnienia i nie będzie odpoczynku dla stopy twojej nogi, lecz PAN da ci tam serce zatrwożone, oczy przygasłe i duszę zbolałą. Życie twoje będzie ustawicznie zagrożone i lękać się będziesz nocą i dniem, i nie będziesz pewny swego życia"
"Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi,.. Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój."
"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo ... i będziesz słuchał jego głosu, zgodnie z tym wszystkim co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie ... wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..."
"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."
"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan! To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"
"Lecz: Jako żyje PAN, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi Północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom!"
Co do Nostradamusa jego "proroctwa", to istny bełkot. Obejrzałem ten film i o to co się okazało. Wybrane wersety z Nostradamusa.
"Ogień z wnętrza ziemi wstrząśnie wieżami nowego miasta, w rezultacie 2 wielki skały stoczą długi bój"
"Źródło aretuzy wypełni rzekę krwią"
"Młody lew pokona starego na polu bitwy w pojedynku. W złotej klatce wyłupi mu oczy. Za jednym ciosem 2 rany, aby zmarł śmiercią okrutną"
"Jak oszalałe z głodu bestie przepłyną rzeki, większa część świata będzie przeciwko histerowi. Wielki przywódca utknie w żelaznej klatce. Dziecko Niemiec nie zrozumie niczego."
"Z wysoka zło spadnie na wielkiego człowieka"
Nie wiadomo o co chodzi. Nie wiem jak w ogóle można coś takiego przyrównać, do proroctw biblijnych... Powtarzacie w kółko Nostradamus, Nostradamus jakby on był jakimkolwiek argumentem przeciw Biblii. Nich ktoś mi udowodni, że wypełniło się choć jedno... Na razie widzę sam bełkot. Nie wiadomo do kogo proroctwo jest skierowane i co ma się stać. W przepowiedni która ja podałem adresatem jest Izrael i Bóg prosto z mostu mówi im co się wydarzy. Jeśli ktoś nie jest w stanie zauważyć różnicy między jednym i drugim to ja już niestety nie pomogę.