Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Chrześcijaństwo a inne religie. 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijaństwo a inne religie.
Po całym świecie zostali rozproszeni dopiero po zburzeniu Jerozolimy. Starodawne budowle odbudowali też za naszych czasów, bo wtedy nie były one starodawne. Wystarczyłoby, że Izrael przestałby istnieć, albo nie zostałby zniszczony i całe proroctwo okazałoby się nieprawdziwe. A jednak każdy szczegół wypełnił się.

N lut 13, 2011 15:13

Login2, podałeś bardzo dobry argument, całkowicie wyleciał mi z głowy. Biblia zawiera wiele potężnych proroctw które się wypełniły, żadna inna księga nie równa się z nią pod tym względem.

Zawsze zastanawiałem się dlaczego Żydzi nazwani są narodem wybranym, czy coś ich odróżnia od nas...Nie sądziłem, że chodzi o IQ (nie zrozumcie mnie źle, Żydzi nie są NW z powodu swojej inteligencji, nie mam teraz weny by rozwinąć tą myśl) . To wielki paradoks....Wiedzieliście o tym?

Żydzi stanowią jedynie ćwierć procent ludności świata, ale mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla (22 proc.). W USA stanowią 3 proc. społeczeństwa, ale wśród amerykańskich laureatów Nagrody Nobla jest ich najwięcej, bo aż 27 proc. Gregory Cochran, Jason Hardy oraz Henry Harpending z University of Utah uważają, że Żydzi aszkenazyjscy są najlepszym przykładem naturalnej eugenikim pozytywnej. Przez wieki żyli w obcym, czasami wrogim otoczeniu, w którym musieli walczyć o przetrwanie. Dbali o edukację dzieci i rozmnażali się niemal wyłącznie we własnym środowisku, w genetycznej izolacji. Od średniowiecza zajmowali się zakazanymi dla chrześcijan zajęciami, jak zarządzenie, lichwa i bankierstwo. Tymczasem w bankowości, jak wynika z najnowszych badań, istnieje wyjątkowo duża korelacja między zarobkami a ilorazem inteligencji. Żydzi trudniący się tymi profesjami mieli więcej dzieci, co po latach doprowadziło powstania społeczności odnoszącej sukcesy w wielu dziedzinach. Żydzi nazywają siebie „narodem księgi". Księgi, poczynając od Talmudu, były dla nich przedmiotem kultu. Najzdolniejszych synów kształcili na rabinów i żenili ich z najdorodniejszymi córkami rabinów, a te rodziły liczne potomstwo. Postępowali inaczej niż katolicy, którzy przez niemal 1000 lat kształcili najzdolniejszych synów na księży, ale ci nie przekazywali genów kolejnym pokoleniom. Trudno ocenić, jak duże miało to znaczenie. W każdym razie w USA iloraz inteligencji Żydów aszkenazyjskich jest średnio o 12-15 punktów procentowych wyższy od przeciętnego (100 punktów). Podobnie jest w Europie. O ile trzech na tysiąc Europejczyków uzyskuje w testach na inteligencję co najmniej 140 punktów, to wśród Żydów takie rezultaty uzyskują 23 osoby na tysiąc

Jeden z najmniejszych liczebnie narodów świata ma najwięcej najwybitniejszych naukowców (Noblistów) i najwyższy poziom inteligencji na planecie. Wstyd mi strasznie, bo wcześniej uważałem ich za wyjątkowych...W jednym z nowszych "Focusów" jest to świetnie opisane.

Login2, szkoda Twoich nerwów. Ateista zawsze doczepi się do wszystkiego, inaczej nie byłby ateistą.

Jezus Chrystus wywarł na świat zdecydowanie największy wpływ, jest najważniejszą postacią dziejów, nawet niewierzący musi się z tym zgodzić, niezależnie od tego czy Chrystus był Synem Bożym. Jego nauka o Miłości nie ma sobie równych. Jedynie on pokazał czym ona tak naprawdę jest, ujawnił jej piękno, moc. Jaki tak naprawdę jest sens naszego istnienia? Tylko Miłość, coś najcudowniejszego czego możemy doświadczyć na tym świecie (na tamtym podobno jeszcze bardziej) św Paweł też pisał, że to uczucie jest najważniejsze, a jego źródłem jest Bóg.

Historyk Philip Schaff tak opisał wszechogarniający wpływ, jaki miał Jezus na całą późniejszą historię i kulturę świata: "Ten Jezus z Nazaretu, bez broni ani majątku, podbił więcej milionów niż Aleksander Wielki, Cezar, Mahomet i Napoleon; bez pomocy nauki przybliżył nam to, co ludzkie i to co boskie lepiej, niż wszyscy filozofowie i uczeni razem wzięci; bez akademickiej wymowności wypowiadał takie słowa, jakich nigdy wcześniej nie słyszano i wywołał skutki, jakich nie opowie żaden mówca czy poeta; choć sam nie napisał ani jednej linijki, wprawił w ruch więcej piór i dostarczył tematów do większej ilości kazań, przemówień, dyskusji, uczonych tomów, dzieł sztuki i pieśni pochwalnych niż cała armia wielkich mężów antyku i współczesności."

Czy jest ktoś kto szczerze może temu zaprzeczyć i podać kontrargumenty? Nie! Musiałby kłamać.

Są jednak zawsze dwa wyjścia (ja w trzy nie wierzę)
Co do historycznego istnienia tego "człowieka" nie ma już sprzeciwów, a więc oto jakie możliwości nam pozostają:

1. Jezus Był tym za kogo się podawał
2. Jezus był największym w historii ludzkości manipulatorem, w dodatku chorym psychicznie.

Nie ma innych możliwości. Po "zbadaniu" tematu, analizie własnego życia, ogromnej ilości świadectw i innych..Ja nie mam wątpliwości.

Chciałbym wam polecić książkę Benedykta XVI "Jezus z Nazaretu", zaczął ją pisać jeszcze jako Kardynał. Powszechnie uznawana za arcydzieło...Po przeczytaniu jedynie 30 stron trudno mi się z tym nie zgodzić. Genialne dochodzenie do tego kim był Chrystus, krok po kroku. Rzeczy o których bym wcześniej nigdy nie pomyślał. Trudno przecenić mądrość Biblii.

N lut 13, 2011 15:23

Nostradamus też miał wiele trafnych przepowiedni. Ktoś już napisał - kwestia interpretacji.

I wiesz co? To samo co o Jezusie można z powodzeniem powiedzieć o Mahomecie. Też uczył moralności. Zjednoczył plemiona. Stworzył jednolite i sprawiedliwe prawo, poprawiając znacząco sytuację biednych, sierot, a nawet kobiet (mimo że teraz mówi się o złym traktowaniu kobiet w islamie - to on pierwszy zwrócił uwagę na ich sytuację i nakazał się nimi opiekować, znacząco poprawiając ich sytuację w porównaniu do okrutnego beduińskiego traktowania czasów przedislamskich). Ponadto głosił, że jest Prorokiem Boga Jedynego i, sądząc po całej pasji zawartej w Koranie, nie do uwierzenia jest, żeby nie wierzył w to, co głosił.
Można tu więc zastosować tą samą alternatywę:
1. Mahomet Był tym za kogo się podawał
2. Mahomet był największym w historii ludzkości manipulatorem, w dodatku chorym psychicznie.

Zaprotestujesz i podasz trzecie rozwiązanie? Podsunę Ci je. Bo ja na przykład uważam, że
3. Wierzył w to, co głosił, i ta wiara pozwoliła mu dzięki jego charyzmie zdziałać wiele dobrego.

I, podobnie jak dwie wcześniejsze możliwości, może się to też odnosić do Jezusa.

A ateista czepia się wszystkiego, bo szuka wyjaśnienia.

N lut 13, 2011 15:33

No właśnie ja obstaję przy tym, że żaden Nostradamus ani Mahomet nic nie przepowiedzieli. To co tam Nostradamus naskrobał, to jakiś bełkot pod który można pod pasować co się chce. W Biblii tak nie jest. Masz masę proroctw mówiących wprost, bez konieczności żadnej interpretacji co się stanie. Znajdź mi jakieś jasne i jednoznaczne przepowiednie nostradamusa czy kogokolwiek innego, to uwierzę. Pieczęcią potwierdzająca wiarygodność Biblii są właśnie proroctwa, czegoś takiego nie ma w żadnej innej księdze. Dla mnie to dowód.

A co do Mahometa on on wcale tak nie wierzył w to co głosił. Sam nie był do końca pewien, czy nie jest zwodzony przez szatana i chciał kilkakrotnie popełnić samobójstwo z tego powodu. Pokaż mi proroka w Biblii który nie był pewien tego co mówił :P

N lut 13, 2011 15:58

Nie. Mahomet tylko zaprzeczał temu, że czyni cuda i jest 'nadczłowiekiem', co niektórzy próbowali mu przypisywać. Był natomiast pewny swej misji, przynajmniej z tego, co ja wiem. Czy mógłbyś podać jakieś źródło, z którego wynika inaczej?...

I obstaję przy tym, że wszystkie rzeczone przepowiednie są ogólnikami. Zapominamy te, które się nie sprawdzają, a przypominamy sobie o nich, gdy są zaskakująco podobne do rzeczywistości... No to kwestia rozsądku 'proroka' i prawdopodobieństwa.
A, i Mahomet nie prorokował w znaczeniu 'przepowiadania przyszłości'.

N lut 13, 2011 16:02
czasowo zablokowany

asj napisał(a):
Mahomet nie prorokował w znaczeniu 'przepowiadania przyszłości'.

Przepowiadanie przyszłości to przecież nie było najważniejszym zadaniem proroków w ST- czasem o tym zapominamy. (w tym się specjalizują Cyganki)

N lut 13, 2011 16:17
czasowo zablokowany

asj- już tak nie wychwalaj tego Mahometa. Raczej mu potrzebna nasza modlitwa niż stawianie na piedestale. Stworzył niezwykle okrutną religię, która niosła przez 1,5 tysiąca lat krew i zniszczenie. Osobiście brał udział w 80 wojnach, a w Medynie kazał wymordować przez podcięcie gardeł, 800 Żydów z plemienia Kurajza, a kobiety i dzieci sprzedał handlarzom niewolników- więc bez przesady z tą działalnością harytatywną tego zbrodniarza.

N lut 13, 2011 16:24
Miłość napisał(a):

Zawsze zastanawiałem się dlaczego Żydzi nazwani są narodem wybranym, czy coś ich odróżnia od nas..

Skoro pisali sami o sobie i swym bóstwie to trudno zeby innych uważali za naród wybrany.
Podobnie KRK do niedawna twierdził ze poza ich kościołem nie ma zbawienia.

Na tej samej zasadzie producent aparatów chwali swój produkt a umniejsza wartość oferty konkurencji.

jaacek napisał(a):
Stworzył niezwykle okrutną religię, która niosła przez 1,5 tysiąca lat krew i zniszczenie. Osobiście brał udział w 80 wojnach, a w Medynie kazał wymordować przez podcięcie gardeł, 800 Żydów z plemienia Kurajza, a kobiety i dzieci sprzedał handlarzom niewolników- więc bez przesady z tą działalnością harytatywną tego zbrodniarza.

Można sie licytować kto ma wiecej ofiar na sumieniu Islam czy chrześcijaństwo tylko po co?
Skoro Mahomet jest zbrodniarzem to KRK jest organizacją zbrodniczą.

N lut 13, 2011 17:36
Login2 napisał(a):
I jakimś dziwnym trafem całe to proroctwo wypełnia się także i w naszych czasach. Jak to wytłumaczysz?

Proroctwa wypełniły się w czasach Edzrasza i Nehemiasza, kiedy Żydzi powrócili z niewoli babilońskiej i odbudowali świątynię jerozlimską. To, że odnosisz fragmenty ksiąg Starego Testamentu do odbudowy państwa Izrael w 1947 r. to tylko sprawa twojej rozbudzonej wyobraźni. To trochę tak jakby twierdzić, ze Mickiewicz pisząc o odzyskaniu przez Polskę niepodległości miał na myśli upadek komunizmu w 1989 r.
Login2 napisał(a):
Starodawne budowle odbudowali też za naszych czasów, bo wtedy nie były one starodawne.

Jakie to starodawne budowle odbudowano w naszych czasach w Izraelu?

N lut 13, 2011 18:15
czasowo zablokowany

therionie, czasem trzeba pewne rzeczy przypomnieć żeby nie pisać głupot jakimi jest porównywanie Jezusa z panem Mahometem.
Mahomet oczywiście jest zbrodniarzem i z tego nie wynika, że KRK jest organizacją przestępczą :D
I pamiętaj: gdyby nie wyprawy krzyżowe nie mógłbyś dziś być ateista/katolikiem/protestantem i nie mógłbyś pluć/chwalić KRK tylko biłbyś pokłony Allahowi ;)

N lut 13, 2011 19:07

asj - poczytaj trochę o Mahomecie, a dopiero później porównuj do Jezusa - http://apologetyka.com/swiatopoglad/isl ... e=en&cl=en

Ignorancja ateistów jest przerażająca, Login2 pokazał świetny argument, potężny dowód, jego spełnienie jest faktem czy tego chcemy czy nie, niewierzący mają spore kłopoty, mnóstwo proroctw naprawdę się wypełniło! (pewnie mamy inne kategorie określenia dowodu). Nie uznajecie Boga, dla was on nie istnieje, mimo to częściej się nim interesujecie od wierzących. Piszecie o czymś co dla was jest mitem..Po co sobie zaprzątać głowę kimś kto jest wymysłem, urojeniem. To dopiero choroba!

Próbujecie wyjaśnić nasze powstanie przez zupełny przypadek, ciąg miliardów przypadków. Zarzucacie nam, że modlimy się do "sufitu" ale to wasze poglądy o wiele bardziej podchodzą pod fantastykę. Nie dostrzegacie tego, że nauka nie jest jedyną wyrocznią, wyznacznikiem prawdy i istnieje głębszy sens naszego istnienia miażdżący wszelkie materialne dobra tego świata razem wzięte. To Miłość, a nikt jej lepiej nie przedstawił od Jezusa. To, że ludzie błądzą, ludzie Kościoła - to już zupełnie coś innego. Jeżeli powiemy, że każdy duchowny jest pedofilem czy innym psychopatą to musimy od razu dodać iż wszyscy politycy to złodzieje a lekarze to mordercy. Podchodźmy bardziej indywidualnie do człowieka. Oprzyjmy się na tym co głosi dana nauka. Tylko kłamca lub ignorant może powiedzieć, że Islam zawiera doskonalsze przesłanie od Chrześcijaństwa. Tylko osoba niedoinformowana bądź negatywnie nastawiona może odmówić największej wiarygodności chrześcijaństwa spośród wszystkich religii. Jezus wyjaśnia nam najlepiej, najpełniej "co i dlaczego". Zapominamy też o jednej kwestii, jedynie on spośród wszystkich przedstawicieli największych religii (takich jak: Mahomet, Budda czy Konfucjusz ) podaje się za Syna Bożego, wcielenie Boga, za Boga prawdziwego! (warto poczytać największego proroka biblijnego Izajasza)

W Biblii jest pięknie napisane o tym, że Kościół zbłądzi a szatan dosięgnie najwyższe głowy Kościoła. Cóż władza kusi, może omamić każdego, ale z doświadczenia wiadomo, że nie może wydać dobrego owocu. Często przesłania najważniejsze wartości a na końcu może prowadzić do tragedii. Szczęście trwa krótko, jest tylko pozorne. Materializm nie może być sensem życia, ale o tym każdy się przekona kiedy będzie realnie groziła mu śmierć, wtedy mocno zmieniają się priorytety. Wiem o czym piszę. Koniec.

N lut 13, 2011 19:08
Miłość napisał(a):
. Zapominamy też o jednej kwestii, jedynie on spośród wszystkich przedstawicieli największych religii (takich jak: Mahomet, Budda czy Konfucjusz ) podaje się za Syna Bożego, wcielenie Boga, za Boga prawdziwego! (warto poczytać największego proroka biblijnego Izajasza)

Widocznie miał wybujałe ego. Oczywiście jeśli kiedykolwiek istniał.
Ale zaraz przeciez Sai Baba tez uwazał sie za kolejne wcielenie Boga...
więc to chyba typowe dla sekciarzy
Załącznik:
sai.jpg
sai.jpg [ 4.02 KiB | Przeglądane 1871 razy ]

jaacek napisał(a):
Mahomet oczywiście jest zbrodniarzem i z tego nie wynika, że KRK jest organizacją przestępczą
:D

Z faktu że Mahomet nim był faktycznie to nie wynika.
To raczej kwestia działan Koscioła który w imie miłości i Jezusa wymordował "kilka" osób...
jaacek napisał(a):
I pamiętaj: gdyby nie wyprawy krzyżowe nie mógłbyś dziś być ateista/katolikiem/protestantem i nie mógłbyś pluć/chwalić KRK tylko biłbyś pokłony Allahowi ;)

Ateistą nie jestem,
i wybierając która wesje Boga miał bym sobie przyswoić to raczej wybrał bym Allaha.
Allah jako Bóg jedyny, żadnych dodatków nowotworowych jak Syn czy Duch...

Ostatnio edytowano N lut 13, 2011 19:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

N lut 13, 2011 19:28

jaacek napisał(a):
Stworzył niezwykle okrutną religię, która niosła przez 1,5 tysiąca lat krew i zniszczenie. Osobiście brał udział w 80 wojnach, a w Medynie kazał wymordować przez podcięcie gardeł, 800 Żydów z plemienia Kurajza, a kobiety i dzieci sprzedał handlarzom niewolników- więc bez przesady z tą działalnością harytatywną tego zbrodniarza.

Tak, to było okrutne, i nigdy nie będzie dobre. Ale robił to też po to, by zjednoczyć swoje państwo (zabijał, jak w każdej wojnie, za kraj... A wojen już trochę było).
Bo co do innych świętych wojen - krucjaty? Coś Ci to mówi? A wiesz, że czystki żydowskie też były umotywowane w znacznej części tym, że zdradzili Chrystusa? I co, to Ci się wydaje w porządku?

To, co chciałam powiedzieć, to to, że może czasem powinniśmy i na Jezusa, i na Mahometa spojrzeć z tym samym dystansem, bo bądź co bądź obaj są założycielami dwóch wielkich religii. Największych na tym świecie.

Miłość, co do Twojego linku. Przepraszam Cię, ale nie uważam, by zamieszczony na chrześcijańskim portalu apologetycznym artykuł o innej religii był obiektywny. To trochę jak w polityce, prawie żaden polityk opcji A nie opublikuje pochlebnego artykuły o polityku antagonistycznej mu opcji B. A tak się składa, że właśnie czytam książkę o islamie (Józef Bielawski - wybitny arabista skądinąd : http://pl.wikipedia.org/wiki/Józef_Bielawski_(arabista) - "Islam") i tam Mahometa przedstawiono w nieco innym świetle.

N lut 13, 2011 19:32
czasowo zablokowany

Therionie: a Allah czy JHWH- też bez żadnych dodatków???

N lut 13, 2011 19:44
oto jest dylemat...
chyba jednak Allah...ach ten sufizm.

N lut 13, 2011 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona