Czy faszyzm wyrósł z ateizmu?
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy faszyzm wyrósł z ateizmu?
Cytuj: Religia nie tłumaczy niczego tak, jak tłumaczy nauka. To jest dość proste - przykre jednak, że dla ateistów ciągle za trudne.. . Swiete slowa! I ateista doskonale to rozumie. Prosze bardzo; Tlumaczenie naukowe jest krotkie, proste i zrozumiale. 2+2=4. Religijne, w kazdym punkcie przeciwne, cos tego typu: "Zaprawde, powiem wam; czyz owieczka nie ma czterech nog?". I teraz osoba trzecia musi ci wyjasnic, ze chodzi o (2) przednie i (2) tylne kopyta. Religijna suma (4 albo 8 ), przeciez to zwierze parzystokopytne. Dobry Bog, wiedzac o niedoskonalosci swoich dzieci, zrzucil na Ziemie 10 przykazan. Przykazan w prosty sposob wyjasniajacych jak mamy zyc. Ale czlowiekowi to bylo malo, wymyslil religie. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr cze 01, 2011 7:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
heni napisał(a): NIE!!, faszyzm pochodzi od Hitlera, a on był katolikiem, i nigdy nie wypisał się z kościoła. No i?
|
Śr cze 01, 2011 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Cytuj: To wierzący uznali, że jest on sprzeczny ze słowem Bożym, heretycki, niezgodny z nauką Kościoła itd. i przez półtora wieku widzieli w ewolucjonistach wrogów religii. A ewolucjonizm to jedynie nauka, która wyjaśnia jak rozwijało się życie na Ziemi i, faktycznie, pokazuje, że żaden Bóg nie był do tego potrzebny. hmmm...na trzeźwo to wymyśliłeś? Nie pamietam, ale na pewno teraz jestem trzeźwy i podtrzymuję to co napisałem. A na poważnie: Lizo, czy Darwin po tym jak zrozumiał mechanizmy ewolucji założył koło ateistów i zaczął walkę z Kościołem i religią? Nie, to Kościół zaatakował tych, którzy zaakceptowali tę naukową teorię. Do dziś zresztą mnóstwo ludzi wyłącznie z powodów religijnych nadal "nie wierzy" w teorię ewolucji i ją atakuje. Liza napisał(a): Cytuj: Problem wynika z tego, że religia tłumaczy rzeczy, jakich nie rozumiemy, starożytnymi, naiwnymi wierzeniami a kiedy postęp naukowy prowadzi nas do wniosku, że jest inaczej to najpierw z nim walczy a później udaje, że nigdy nie twierdziła inaczej, tylko że te odkrycia były wykorzystywane przeciko niej... Mamy XXI wiek i chętnie poczytałabym o współczesnym spojrzeniu KK na naukę. Biedaczyna atheist pozostał w tyle, może poszukasz w nowszej literaturze? Nie, Lizo, to nie ja pozostałem w tyle, ale jak zwykle w tyle pozostaje religia. Tak jak pisałem - wiele osób nadal, tylko z uwagi na swoje religijne przekonania, neguje na przykład ewolucję gatunków. Wystarczy poczytać to forum, choćby post, który skomentowałem, którego autor kojarzy ewolucję z ateizmem wytykając, że Hitler był wyznawcą teorii ewolucji. Zresztą skoro Kościół, jak piszesz, jest tak nowoczesny i skoro, jak piszesz, nie neguje naukowych teorii, w tym teorii ewolucji, to powiedz mi dlaczego nie próbuje z ambony wytłumaczyć ludziom, że nie ma sprzeczności między religią a teorią Darwina i że negowanie tej teorii w imię przekonań religijnych to przesąd i nie jest to zgodne z nauką Kościoła? A wręcz przeciwnie - sugeruje, że jest odwrotnie. Jeśli nie wierzysz, odpowiednie fragmenty kazań poszukam Ci w sieci.
|
Śr cze 01, 2011 19:30 |
|
|
|
 |
Acro
|
No i pojawia się taka prawidłowość.
Jak ktoś stwierdzi, że Hitler był katolikiem, to pada odpowiedź "no i?" i to ma kończyć sprawę. Jak ktoś tak odpowie na zarzut, że Stalin był ateistą, to słyszy: "i te zbrodnie stalinizmu to przez ateizm!"
Jasne, że Hitler nie był zbrodnirzem dlatego, że był katolikiem. Tylko pamiętajcie, że podobnie było ze Stalinem, bo nudzi mi się przypominanie o tym w kółko. Zresztą, może trzeba sobie gotowca przygotować?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr cze 01, 2011 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): No i pojawia się taka prawidłowość.
Jak ktoś stwierdzi, że Hitler był katolikiem, to pada odpowiedź "no i?" i to ma kończyć sprawę. Jak ktoś tak odpowie na zarzut, że Stalin był ateistą, to słyszy: "i te zbrodnie stalinizmu to przez ateizm!"
Jasne, że Hitler nie był zbrodnirzem dlatego, że był katolikiem. Tylko pamiętajcie, że podobnie było ze Stalinem, bo nudzi mi się przypominanie o tym w kółko. Podpisuję się dwiema rękami! P.S. Co tam, podpiszę się nawet czterema, jako potomek małpoludów  .
|
Śr cze 01, 2011 19:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Acro napisał(a): No i pojawia się taka prawidłowość.
Jak ktoś stwierdzi, że Hitler był katolikiem, to pada odpowiedź "no i?" i to ma kończyć sprawę. Jak ktoś tak odpowie na zarzut, że Stalin był ateistą, to słyszy: "i te zbrodnie stalinizmu to przez ateizm!" A ja słyszałam przeniesienie: Stalin był alumnem seminarium swego czasu...okazało się, że powołanie było inne...
|
Śr cze 01, 2011 19:42 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Acro napisał(a): Jasne, że Hitler nie był zbrodnirzem dlatego, że był katolikiem. Tylko pamiętajcie, że podobnie było ze Stalinem, bo nudzi mi się przypominanie o tym w kółko. Zresztą, może trzeba sobie gotowca przygotować?... Zrób stosowną notatkę, a potem tylko - kopiuj wklej. Możesz zrobić więcej takich gotowców, np. w sytuacji prośby o dowód na nieistnienie Boga. Albo jakąś kąśliwą wiązankę z krasnoludków, czajniczka Russela i Brzytwy Ockhama, a na dobitkę adwersarza kompilacja -the best of z wypowiedzi Dawkinsa, Hawkinga, Harrisa i Nietzschego.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr cze 01, 2011 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Darwin po tym jak zrozumiał mechanizmy ewolucji założył koło ateistów i zaczął walkę z Kościołem i religią? Już 20 lat przed opublikowaniem O powstawaniu gatunków Darwin był zdeklarowanym materialistą, pragnącym uwolnić przyrodę od Stwórcy. Jego praca miała charakter metafizyczny. Materializm Darwina był przyczyną, nie skutkiem jego naukowej działalności. Mimo tego jego filozoficzne uprzedzenia nie stanowiłyby problemu, gdyby jego teoria, podobnie jak Mendla (zakonnik) i Pasteura, ograniczała się tylko do drugorzędnych, bezpośrednich przyczyn. Darwin jednak chciał wyeliminować samą Pierwszą Przyczyną. Każdy rozdział tej książki zawiera ukryte i nieuzasadnione założenia filozoficzne. Cytuj: Nie, to Kościół zaatakował tych, którzy zaakceptowali tę naukową teorię Nie. To teorię ewolucji wykorzystano do walki z KK. Wybacz, ale odwracasz atakujących i atakowanego. Dowody? 1.Pierwsza odpowiedź katolików na O powstawaniu gatunków(k.1859) ukazała się w katolickim angielskim magazynie The Rambler (marzec 1860). Recenzent zbeształ Darwina za implikowanie, że 'specjalne stwarzanie' każdego gatunku stanowiło odwieczną doktrynę chrześcijańską. Ani Augustyn, ani Akwinata nie nauczali tego. Ewolucja była zgodna z prawowierną teologią. Sprzeciw budziła zawarta w pracy Darwina materialistyczna filozofia. Pisał, że jeśli ta teoria byłaby poprawna w odniesieniu do czysto biologicznego pochodzenia człowieka, nie wyklucza to duchowości czy twórczego działania Boga. 2.Wielka Katolicka Encyklopedia z 1907r. zawiera długie hasło o ewolucji (...)teoria ewolucji jako naukowa hipoteza (...) jest zupełnie zgodna z chrześcijańską koncepcją Wszechświata. PŚ nie mówi nam, w jakiej formie obecne gatunki i zwierząt zostały pierwotnie stworzone przez Boga. 3.W 1877r Knabenbauer stwierdził, iż 'z punktu widzenia wiary nie ma żadnych przeszkód, by przyjąć,że wszystkie gatunki roślin i zwierząt pochodzą od kilku typów' ...starczy? Gdybym poszperała to znajdę ataki na KK argumentujący ewolucją jako dowodem na nieistnienie Boga. Cytuj: Do dziś zresztą mnóstwo ludzi wyłącznie z powodów religijnych nadal "nie wierzy" w teorię ewolucji i ją atakuje. no i? Wierzą jednocześnie w Boga i wszelkie cuda, nawet wówczas, gdy nie są potwierdzone. Ateiści chodzą do wróżek i też wierzą. Dla mnie to nie są argumenty. Cytuj: Problem wynika z tego, że religia tłumaczy rzeczy, jakich nie rozumiemy, starożytnymi, naiwnymi wierzeniami a kiedy postęp naukowy prowadzi nas do wniosku, że jest inaczej to najpierw z nim walczy a później udaje, że nigdy nie twierdziła inaczej, tylko że te odkrycia były wykorzystywane przeciko niej... To demagogia. We wcześniejszym poście napisałam. Nauka ma prowadzić doświadczenia i bezstronne oberwacje. Teologia wykorzystuje to jako argumentację do wyjaśniania Pism. Nie ma między nimi żadnej sprzeczności. Jedna korzysta z osiągnięć drugiej. Dlatego interpretacje teologiczne będą zmieniały się. Jeśli ową zmianę wykorzystają ateiści to jest to oszustwo i manipulacja. Cytuj: Wystarczy poczytać to forum, choćby post, który skomentowałem, którego autor kojarzy ewolucję z ateizmem wytykając, że Hitler był wyznawcą teorii ewolucji. A. Hitler zrobił użytek z Darwina. Mówił np. 'jeśli nie usznujemy prawa natury, narzucając swoją wolę z racji silniejszego, to przyjdzie dzień, gdy znowu zaczną nas pożerać dzikie zwierzęta(...).Dzięki przemocy elity bezustannie ulegają odnowie. Prawo selekcji usprawiedliwia tę ciągłą walkę, ponieważ pozostawia najlepiej przystosowanego. Chrześcijaństwo jest rebelią przeciwko prawu naturalnemu, jest protestem przeciwko naturze'. Mogę jeszcze o eugenice nazistów, ale post byłby niestrawny, i tak nikt go nie przeczyta. Cytuj: eśli nie wierzysz, odpowiednie fragmenty kazań poszukam Ci w sieci. I czego to dowiedzie? Poglądy i dyskusje na poziomie ławeczki ogródka piwnego nie zajmują mnie.
|
Śr cze 01, 2011 21:07 |
|
 |
Acro
|
gargamel napisał(a): Acro napisał(a): Jasne, że Hitler nie był zbrodnirzem dlatego, że był katolikiem. Tylko pamiętajcie, że podobnie było ze Stalinem, bo nudzi mi się przypominanie o tym w kółko. Zresztą, może trzeba sobie gotowca przygotować?... Zrób stosowną notatkę, a potem tylko - kopiuj wklej. Możesz zrobić więcej takich gotowców, np. w sytuacji prośby o dowód na nieistnienie Boga. Albo jakąś kąśliwą wiązankę z krasnoludków, czajniczka Russela i Brzytwy Ockhama, a na dobitkę adwersarza kompilacja -the best of z wypowiedzi Dawkinsa, Hawkinga, Harrisa i Nietzschego. Śmiejesz się? Zrobiłęm sobie takową o rzekomym boskim miłosierdziu, bo na wątku "bóg nie jest miłosierny" co kilka stron, nie zapoznawszy się z tym, o czym się dyskutowało, wskakiwał jakiś nowy z radosnym Bóg jest miłością, alleluja! No to ja mu gotowca.  Liza napisał(a): A ja słyszałam przeniesienie: Stalin był alumnem seminarium swego czasu...okazało się, że powołanie było inne... I nie zapominajmy, że i Stalin i Hitler mieli wąsy! Więc może byli zbrodniarzami, bo byli wąsaczami?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr cze 01, 2011 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza: A ja słyszałam przeniesienie: Stalin był alumnem seminarium swego czasu...okazało się, że powołanie było inne... Cytuj: I nie zapominajmy, że i Stalin i Hitler mieli wąsy! Więc może byli zbrodniarzami, bo byli wąsaczami? Za czytanie ze zrozumieniem pała!
|
Śr cze 01, 2011 21:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): heni napisał(a): NIE!!, faszyzm pochodzi od Hitlera, a on był katolikiem, i nigdy nie wypisał się z kościoła. No i? Hitlera najbardziej wspierali duchowni ewangeliccy. Wśród duchownych katolickich to nie było wielu pochwalających polityke Hitlera. A z Hitlara to był taki katolik jak ze Stalina prawosławny
|
Śr cze 01, 2011 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oto stanowisko KK w sprawie polityki hitleryzmu: W 1930 roku wikariusz Jakob Mayer z diecezji mogunckiej zabronił katolikom należeć do partii hitlerowskiej pod karą nieudzielania sakramentów i zakazu wstępu na nabożeństwa.
10 lutego 1931 Konferencja Biskupów w Freising potępiła narodowy socjalizm jako doktrynę „nie do pogodzenia z katolicką nauką”. Zakazywała też współpracy z NSDAP i odmawiała sakramentów nazistom Tak samo stwierdzili biskupi kolońskiej prowincji kościelnej 5 marca tego roku, paderbornskiej 10 marca, i fryburskiej 9 dni później. Ordynariat berliński poszedł za nimi 9 września. Hitlerowcy uważali zresztą tak samo. W poufnym liście okólnym reichsleitera Bormanna do gaulaiterów z 9 czerwca 1941, który na nieszczęście dla nazistów przedostał się później do szerszej wiadomości, czytamy:
„Do ściśle tajnej wiadomości: Poglądy narodowosocjalistyczne i chrześcijańskie są nie do pogodzenia. […] Coraz bardziej należy odwracać naród od Kościołów i ich organów, proboszczów […] Nigdzie jednak nie należy pozwalać Kościołom na zyskanie ponownego wpływu na kierowanie narodem. Musi on być bez reszty i ostatecznie złamany. […] Podobnie jak szkodliwe wpływy astrologów, wróżbitów i innych oszustów są przez państwo eliminowane i likwidowane, musi także możliwość wpływu ze strony Kościoła bez reszty być usunięta”.
|
Śr cze 01, 2011 22:12 |
|
 |
Acro
|
Liza napisał(a): Liza: A ja słyszałam przeniesienie: Stalin był alumnem seminarium swego czasu...okazało się, że powołanie było inne... Cytuj: I nie zapominajmy, że i Stalin i Hitler mieli wąsy! Więc może byli zbrodniarzami, bo byli wąsaczami? Za czytanie ze zrozumieniem pała! Z erystyki i sztuki jasnego formułowania myśli poprawka! trymet napisał(a): A z Hitlara to był taki katolik jak ze Stalina prawosławny A co - unieważniono mu chrzest? trymet napisał(a): 0 lutego 1931 Konferencja Biskupów w Freising potępiła narodowy socjalizm Czy to, że jacyś biskupi potępili narodowy socjalizm oznacza, że Hitler nie był katolikiem?(nota bene, chętnie zobaczyłbym ten dokument, bo z reguły hierarchowie nie uzywali takich konkretów, jak faszyzm, nazizm, tylko pisali ogólnie o 'socjalizmie'. Co ciekawe, podobnych problemów nie mieli z komunizmem...)
|
Śr cze 01, 2011 22:35 |
|
 |
Asparagus
|
Acro napisał(a): Czy to, że jacyś biskupi potępili narodowy socjalizm oznacza, że Hitler nie był katolikiem?(nota bene, chętnie zobaczyłbym ten dokument, bo z reguły hierarchowie nie uzywali takich konkretów, jak faszyzm, nazizm, tylko pisali ogólnie o 'socjalizmie'. Co ciekawe, podobnych problemów nie mieli z komunizmem...) Nie tylko biskupi ale również papież (za Wiki): "Mit brennender Sorge (niem. Z palącą troską) – encyklika papieża Piusa XI dotycząca sytuacji Kościoła w III Rzeszy, potępiająca narodowy socjalizm i politykę prowadzoną przez Niemcy rządzone przez Hitlera, nosząca datę 14 marca 1937, w Niemczech odczytana w kościołach w Niedzielę Palmową 21 marca 1937 [1]. Jej głównym autorem był kardynał Michael von Faulhaber, a wśród osób przygotowujących tekst encykliki wymienia się również biskupa Münster Klemensa Augusta von Galen, który był jednym z czołowych ludzi Kościoła katolickiego w Niemczech przeciwstawiających się systemowi nazistowskiemu.
Encyklika rozpoczyna się od protestu przeciw naruszeniom konkordatu zawartego w 1933 roku między nazistowskim rządem Niemiec a Stolicą Apostolską. Stawiając serię tez Pius XI odcina się od nazizmu i potępia jego pogańskie tendencje oraz ideę wyższości rasy i państwa nad nauką Kościoła. Wzywa niemieckich katolików do oporu wobec hitlerowskiej ideologii.
Encyklikę odczytano wiernym we wszystkich kościołach w Niemczech w dniu 21 marca 1937 roku, uprzedzając interwencję policji[2]."
|
Śr cze 01, 2011 22:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Jego praca miała charakter metafizyczny. Liza napisał(a): Materializm Darwina był przyczyną, nie skutkiem jego naukowej działalności. Oczywiście się mylisz w tych stwierdzeniach, ale to nie ma żadnego znaczenia. Darwin stworzył naukową teorię (co nim kierowało - nieistotne) a KK i inne religie ją zwalczały i nadal to robią, bo była sprzeczna z ich naiwnymi, śmiesznymi wyobrażeniami świata zaczerpniętymi z ksiąg napisanych wieki temu. Ale żeby nie przedłużać sporu - oto co sądzi o tym sam kościół: "Kościół anglikański postanowił przeprosić Karola Darwina za to, że "źle interpretował" jego teorię ewolucji i zachęcał innych do jej ignorowania i odrzucenia - podał na swej stronie internetowej brytyjski dziennik "Daily Telegraph"." Więcej np. tutaj: http://www.rp.pl/artykul/190824.htmlTylko nie pisz, że to kościół anglikański, bo KK miał do teorii ewolucji inny stosunek, bo się tylko uśmiechnę na to. Po prostu KK nie przeprasza tak szybko. Na przeproszenie Giordana Bruna potrzebował prawie pół tysiąclecia  .
|
Śr cze 01, 2011 23:43 |
|
|
|