Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Cud w Kanie Galilejskiej 
Autor Wiadomość
Post Re: Cud w Kanie Galilejskiej
@ -Vi-

Po pierwsze - czy Twoje słowa: "rozszarpałabym za krzywdzenie zwierząt" są przejawem szacunku wobec ludzi? Nie, są przeciwieństwem. Po drugie - czasami robienie czegoś, co się drugiemu człowiekowi nie podoba, nie jest czynieniem niczego złego. Ratowanie życia komuś, kto chce się zabić jest tu dobrym przykładem. Po trzecie - modlitwy chrześcijan są zwróceniem się do Boga. To On działa (realnie istniejący byt, a nie bezosobowa energia), nie modlitwa. Modły same w sobie są niczym.

Cz wrz 27, 2012 13:01
MIXer napisał(a):
Po pierwsze - czy Twoje słowa: "rozszarpałabym za krzywdzenie zwierząt" są przejawem szacunku wobec ludzi?

Nie. I nie miały być. Ja w żaden sposób nie szanuję tych, którzy dla kaprysu krzywdzą zwierzęta, i nie miałabym dla nich litości :|

MIXer napisał(a):
Po drugie - czasami robienie czegoś, co się drugiemu człowiekowi nie podoba, nie jest czynieniem niczego złego. Ratowanie życia komuś, kto chce się zabić jest tu dobrym przykładem. Po trzecie - modlitwy chrześcijan są zwróceniem się do Boga. To On działa (realnie istniejący byt, a nie bezosobowa energia), nie modlitwa. Modły same w sobie są niczym.

Ja się już wypowiedziałam na ten temat. Jeśli ktoś narusza czyjeś granice, to znaczy, że jest bezczelny, a poza tym niech się liczy z konsekwencjami. A te mogą być różne, w zależności od człowieka.

Cz wrz 27, 2012 14:06
-Vi- napisał(a):
MIXer napisał(a):
Po pierwsze - czy Twoje słowa: "rozszarpałabym za krzywdzenie zwierząt" są przejawem szacunku wobec ludzi?

Nie. I nie miały być. Ja w żaden sposób nie szanuję tych, którzy dla kaprysu krzywdzą zwierzęta, i nie miałabym dla nich litości :|
W porządku, masz prawo tak myśleć. Ja natomiast życzę wszystkim, którzy znęcają się nad zwierzętami, by przestali to robić i nawrócili się, a nie by spotkało ich jakieś nieszczęście. Tego uczy Kościół. Tego uczy Bóg. Moja postawa oczywiście nie sprawia, że jestem lepszy od Ciebie, wszyscy jesteśmy równi. Tego także uczy Bóg.

Pt wrz 28, 2012 4:19
MIXer napisał(a):
W porządku, masz prawo tak myśleć. Ja natomiast życzę wszystkim, którzy znęcają się nad zwierzętami, by przestali to robić i nawrócili się, a nie by spotkało ich jakieś nieszczęście. Tego uczy Kościół. Tego uczy Bóg. Moja postawa oczywiście nie sprawia, że jestem lepszy od Ciebie, wszyscy jesteśmy równi. Tego także uczy Bóg.

Jasne, że mam prawo tak myśleć.
W podejściu się się skrajnie różnimy. Moje jest niechrześcijańskie, interesuje mnie wyłącznie ofiara i jej krzywda, a katom życzę wszystkiego najgorszego i sama nie miałabym dla nich litości :|
Nauczanie chrześcijańskiego Boga, oraz Kościoła, ani mi nie odpowiadają, ani mnie w niczym nie obowiązują :)

Koniec offtopa :)

Pt wrz 28, 2012 8:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4