Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Gdzie według katolików jest teraz ciało Jezusa? 
Autor Wiadomość

Post Re: Gdzie według katolików jest teraz ciało Jezusa?
Ku chwale Dyskordii! : D

Słuchajcie, będąc zaciekawionym ignorantem prosiłbym o streszczenie, względnie odesłanie do argumentacji przeciw interpretowaniu Komunii św. jako kanibalizmu. Na pierwszy rzut oka wydaje się taka argumentacja niemożliwa - przecież zmienia się istota chleba, a zatem chleb nie jest już chlebem, choć jak chleb na pozór wygląda. Prawda?

Orkiestra!

N sty 27, 2013 8:45
Wracam, gdyż przypomniał mi się ważny argument, mianowicie kontekst, który nauka katolicka lubi pomijać.

Mt 26:26-28
mowa tam o słynnym zwrocie "To jest moje ciało, moja krew"
Starałem się bronić tego, iż jest to symbol ciała Jezusa i jego krwi, lecz katolicyzm naucza, że owe pokarmy się zamieniają w faktyczne ciało i krew.
Jednak Jezus z uczniami wcale nie jadł swojego ciała i nie pił swojej krwi, lecz zwyczajny przaśny chleb i wino gronowe, które tylko symbolizowały powyższe. Skąd taki wniosek? Z dalszych słów samego Jezusa, werset 29: " Lecz powiadam wam: Odtąd nie będę już pił z tego owocu winnego krzewu aż do owego dnia, kiedy pić go będę z wami nowy, w królestwie Ojca mojego".

Co sądzicie?

Cz lut 14, 2013 18:35
Moderator

Po pierwsze: nic nie wskazuje, by Jezus sam jadł i pił (swoje ciało i krew).
Po drugie: co to znaczy, że 'katolicyzm naucza, że owe pokarmy się zamieniają w faktyczne ciało i krew'? Mam nadzieję, że przez tę 'faktyczność' nie rozumiesz fizyczności. Bo o tym już była mowa wcześniej. Obecna podczas Eucharystii jest substancja, a nie fizyczne ciało Jezusa.

(J 8, 32b)

Cz lut 14, 2013 20:07
ale czy kontekst wypowiedzi Jezusa, mianowicie werset 29., nie świadczy o tym, że Jezus i 11 wiernych apostołów spożyli literalne chleb i wino, a nie "substancje" i, wobec czego, zwrotu: "To jest moje ciało, to jest moja krew" nie należy traktować dosłownie, lecz jako symbol?
Zapraszam :)

Cz lut 14, 2013 22:59
Moderator

A może na podstawie kontekstu wersetu 11, należy mniemać, że w wersecie 29, Jezus nie mówi literalnie o 'owocu winnego krzewu', a jedynie symbolicznie odnosząc się postaci wina?

(J 8, 32b)

Pt lut 15, 2013 6:43
cóż... wczęsniej padł argument, że Jezus posługiwał się symboliką do prostych, nierozumiejących go ludzi, a do apostołów wprost :)
owoc winy jako symbol wina... dość banalne... coś za bardzo kombinujesz, wymyśl coś lepszego, proszę :)
Patrz na treść Biblii a nie zgaduj

Pt lut 15, 2013 18:10
Moderator

Zrobiłem to samo co Ty, ale zdaje się, że nie dostrzegasz tego 'zgadywania' w swoich przemyśleniach.

Wszystko rozbija się o jedną kwestię: o to kiedy Jezus mówił literalnie, a kiedy symbolicznie.

Czy - jak sugerujesz - literalny jest werset 29, a symboliczny werset 11, czy jest odwrotnie.
Co Jezus miał na myśli? Tego nie wie nikt, poza Bogiem, a to właśnie Kościołowi przysługuje asystencja Ducha Świętego, który pozwala nieomylnie interpretować Pismo święte. Więc należałoby słuchać Kościoła (oczywiście, ktoś kto odrzuca tak pojmowany Kościół się z tym nie zgodzi).

(J 8, 32b)

Pt lut 15, 2013 18:46
Post Gdzie według katolików jest teraz ciało Jezusa?
[usunięty OT - szumi]

Co do ciała i krwi Jezusa ciekawa rzecz z Prawa Mojżeszowego. Ofiary ze zwierząt były zapowiedzią przyszłej ofiary Jezusa. Krew - w oczach Boga święta - słyżyła w niektórych przypadkach do pewnych czynności, typu pokropienie, czy posmarowanie, ale ogólnie należało ją z szacunku wobec jej wartości wylać na ziemię. Krew Jezusa została przelana, wylana raz na zawsze (w przeciwieństwie do ofiar ze zwierząt, których krew trzebabyło przelewać cyklicznie). Nie ma więc potrzeby, by każdy chrześcijanin ją regularnie pił. Chodzi o upamiętnianie ofiary okupu za pomocą symboli.
Hbr 9:11,12,24; 10:1-4

Pt lut 15, 2013 19:22
To miala byc odpowiedz do postu Fischera, ktory cytowal Hbr 9 i inne, jako argument, ze chrzescijanin nie musi pic Krwi Panskiej, bo zostala ona wylana raz na zawsze na ofiare... Jednak post Fischera sie zdematerializowal w trakcie wysylania mojej odpowiedzi.

1 Kor mowi zupelnie cos innego

Cytuj:
Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej.
Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije. 1Kor 11, 26-29

Pt lut 15, 2013 20:35
Moderator

Faktycznie ostatni post Fischera został usunięty, widocznie wysłał go wówczas, gdy ja rozpocząłem procedurę dzielenia wątku i jako ostatni wysłany też poleciał do kosza, a ja nie zauważyłem.
Ale w związku z tym, że nie był już cały OT'owy to przywróciłem, by był porządek wypowiedzi.

(J 8, 32b)

Pt lut 15, 2013 21:24
1 Ko nie mówi niczego innego. Wręcz dość wyraźnie Paweł pisze o upamiętnieniu ofiary okupu. Nie ma tam mowy o literalnej krwi Chrystusa, bo ta w myśl Hbr została przelana raz za wszelkie grzechy. Chodzi o godne upamiętnianie, "głoszenie" tego najwznioślejszego wydarzenia. Co ciekawe Paweł precyzuje cały obrządek - nie mówi o piciu krwi, lecz kielicha, nie mówi o ciele, lecz chlebie ;)

Pt lut 15, 2013 23:55
Moderator

Fischer - już wcześniej w tym temacie napisano, że podczas Mszy nie ma literalnie (rozumiane jako fizycznie) krwi i ciała, ale ich substancja.

Dlatego całkowicie się z Tobą zgadzam, że literalnie ta krew została wylana na krzyżu, a podczas Mszy jest ona (ta literalnie przelana na krzyżu krew) uobecniana substancjalna.

(J 8, 32b)

So lut 16, 2013 9:13
Szumi to juz wyjasnil, a ja dodam: dlaczego niegodne picie wina ma sie wiazac z wspolodpowiedzialnoscia za śmierć Jezusa, lacznie z wyrokiem wlasnej śmierci?
Szczegolnie, ze owszem, pisze o chlebie, ktory jest materia, ale dodaje

Cytuj:
Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije.

Jakie Cialo Panskie w chlebie, wedlug ciebie?

So lut 16, 2013 9:20

Tak ciężko zrozumieć wniebowstąpienie i inne wymiary? To, że my nie widzimy innych wymiarów nie znaczy, ze one nie istnieją.

Śr lut 20, 2013 15:31

Wiadomo, Pan Jezus z duszą i ciałem został wzięty do Nieba.
Ponadto, zostawił na siebie, także z duszą i ciałem, w Eucharystii. :-D

So lut 23, 2013 10:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona