Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Jaką karą dla ateistów miałoby być piekło? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaką karą dla ateistów miałoby być piekło?
JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
A jednak z 'tylu glowy' gdzies caly czas cos do niego mowi,(...)

Jesteś/byłaś ateistką?

Nie zawsze bylam osoba wierzaca, bo bycie religijnym a wierzacym nie jest tym samym wiesz.
I byl czas gdy 'obrazilam' sie na Boga, bo cos mi sie nie spodobalo.

Wt kwi 08, 2014 17:58

Jajko napisał(a):
Ciekawe jak przejawia się pragnienie Jahwe u ateistów obojętnych religijnie, którzy mają Kościół i jego funkcjonariuszy w głębokim poważaniu?

Mysla sobie "a co jak jest Bóg, co jak sie myle"?
Poza tym boja sie smierci, boja sie piekla, nie lubia rozmawiac o Bogu, bo boja sie dowiedziec czegos co moze na nich wplynac, poruszyc.
Czesto pozornie sa obojetni, ale jak tylko rozmawiaja o Bogu wpadaja w zlosc, i gniew.
Ty wydajesz sie pokazywac wyluzowany, nie bojacy sie rozmawiac, ale pewnie tez dlatego tak jest, bo byc moze juz dlugo 'przemieniasz' umysl odpychajac mysli o Bogu i czytajac rzeczy osmieszajace Boga i wiare.
Gdybys tylko zaczal czytac swiadectwa dotkneicia Bozego, nawrocenia, ksiazki o Bogu, czy tez Slowo Boze, poszedl kiedys na jakies spotkanie na ktorym bylaby wyczuwalna Boza obecnosc to na pewno zaczalbys sie zastanawiac.. Cos z pewnoscia by cie poruszylo.. :D
Latwo odpierac religijne posty, opowiadac kawaly o Bogu, ale zadne serce dla Boga nie jest zbyt twarde. Do kazdego serca Bóg ma pasujacy klucz. ;-)
Do twojego takze.

Wt kwi 08, 2014 18:14

Jajko napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego niektórzy zapominają, że NIE WIEMY co jest po śmierci, a wypowiadają się jakbyśmy wiedzieli...

A co powiesz na temat tego filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=ujCkaNy55Nw
Obejrzysz?

Wt kwi 08, 2014 18:16

majanovak napisał(a):
JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
A jednak z 'tylu glowy' gdzies caly czas cos do niego mowi,(...)

Jesteś/byłaś ateistką?

Nie zawsze bylam osoba wierzaca, bo bycie religijnym a wierzacym nie jest tym samym wiesz.
I byl czas gdy 'obrazilam' sie na Boga, bo cos mi sie nie spodobalo.

Rozumiem. I na tej podstawie opisujesz co wszystkim ateistom gada w głowach?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 08, 2014 18:51

Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):
Jesli Bóg jest miloscia, dobrocia, radosc, swiatlem, pokojem, cierpliwoscia, lagodnoscia, wolnoscia to co nam zostaje jak sie od tego na zawsze oddzielimy..?

Majanovak, rozumiem, że na potrzeby logicznego wyjaśnienia tego zagadnienia, założyłaś to, co napisałaś powyżej.
Ale równie dobrze mogę powiedzieć: jeśli Bóg jest fikcją, urojeniem, zwykłym "zmaterializowaniem" miłości ludzkiej, to co nam zostaje jak się od "niego" na zawsze oddzielimy?

Tylko jak ktos spotkal sie z Zywym Bogiem to nigdy go juz do tego nie przekonasz. Za pozno na to. Juz spotkali Go i ich zycie sie zmienilo. Czuja Boga w sercu, Jego obecnosc, Zycie. Bóg do nich mowi. Tak, dokladnie tak. Przez Slowo, okoliczonosci, ale tez slysza JEGO cichy glos w sobie. Poza tym Biblia mowi:
"Choćbym mówił językami ludzkimi i anielskimi,"
Sa wiec jezyki od Boga. I ktos kto mowi takim jezykiem wie, ze on otwiera usta, ale to Duch Swiety sie modli, bo modli sie w nieznanym jezyku, ktorego nie rozumie i ktorego sie nie uczyl. Dla mnie to jest niesamowity dowod na istnienie Boga, oraz ze Slowo Boze jest PRAWDA, bo zapowiedzialo cos tysiace lat wczesniej juz w ST, a wypelnienie nastapilo w NT.. i nadal trwa. :-D

Whispernight napisał(a):
Nie chciałbym być uszczypliwy, ale z Bogiem u boku (jak wiadomo) powyższe "koncepcje" wychodziły człowiekowi najlepiej.

Tak, doskonale cie rozumiem, ale to wynik tego, ze czlowiek nawet gdy rodzi sie na nowo nie staje sie od razu doskonaly. Jego duch tak, ale dusza i cialko nie. Dusze trzeba przemieniac juz do konca, a cialko.. coz zawsze bedzie w opozycji do ducha tu na ziemi.
Trzeba tez oddzielic wiare od religii. W wiezieniach pelno jest ludzi religijnych, ale ilu naprawde wierzacych? No i nie ma czegos takiego jak wierzacy niepraktykujacy. To zaprzeczenie sobie.

Whispernight napisał(a):
Majanovak, choć była już o tym rozmowa w innym dziale, z niezmierna przyjemnością przedstawię, ile jest wart bełkot, tego nieszczęśliwego faceta z powyższego filmu :-D

Dlaczego? Pewnie nawet nie ogladales tego filmu, co? 2 minutki by moc skrytykowac i wysmiac, co.. :D

Whispernight napisał(a):
Objawienie 12:9
"I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie."

A wiec, powyższy tekst mówi jasno i wyraźnie o tym, że domeną działania Szatana jest ziemia a nie piekło!
Ten tekst potwierdza również Księga Hioba...

Nie wiem teraz gdzie jest ten werset w Biblii, ale jest napisane, ze pieklo jest przeznaczone dla szatana. Nie bylo pomyslane dla czlowieka, ale dla szatana, ale kto nie chce spedzic wiecznosci z Bogiem ten tam trafi skoro odrzuca Boga. To jego wlasny wybor bo WYBRAL KLAMSTWO zamiast prawdy.
"Zwycięzca odziedziczy to wszystko, i będę mu Bogiem, a on będzie mi synem. (8) Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących, i skalanych, i zabójców, i wszeteczników, i czarowników, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką."

Whispernight napisał(a):
"Otóż zdarzyło się pewnego dnia, że przybyli synowie Boży, aby się stawić przed Panem, a wśród nich przybył też i szatan. I rzekł Pan do szatana: Skąd przybywasz? A szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Wędrowałem po ziemi i przeszedłem ją wzdłuż i wszerz."

Dlatego mówi się (alegorycznie, rzecz jasna), że panem tego świata jest Szatan, a nie Bóg.
Ponadto, powyższe "świadectwa", jak tego szanownego pana z filmu, który przedstawiłaś Majanovak, pełnią rolę "straszydła" i grania na ludzkich słabościach. Takie "świadectwo" oddala od Boga w którego wierzą chrześcijanie, a nie przybliża. Ono mija się z powołaniem.

Szatan jest panem systemu tego swiata. Ale wiesz co Pan Jezus zrobil dla nas?
"Na świecie ucisk mieć będziecie, ale ufajcie, Ja zwyciężyłem świat. "
To nie prawda co mowisz wiesz. Te swiadectwa maja za zadanie przestroge by nie drwic z piekla, nie traktowac jak ALEGORII, ale jako realne miejsce. Pieklo istnieje i dlatego trzeba o nim mowic. Dokladnie tak samo jest z niebem.

Whispernight napisał(a):
Bo nic nie wskazuje na to, że On istnieje. Każda religia jest pełna alegorii, sprzeczności, idiotyzmów, i bardzo wielu... kłamstw.

Ludzie wskazuja, ze ON istnieje. Posluchaj ludzi, poczytaj swiadectw, ksiazki o Bogu to zobaczysz sam.
Moge kilka zaproponowac. Moge cos poszukac w necie.

Whispernight napisał(a):
Dlatego, że od dziecka człowiek jest uczony o tym, że Bóg istnieje. Człowiek "rośnie" a w jego świadomości istota Boga "tworzy" fundament, którego nie da się tak łatwo pozbyć Majanovak.

Dlatego, ze zawsze jest gdzies ktos kto otrzymal cos od Boga, komu Bóg pomogl, wysluchal, odpowiedzial, kto uslyszal Jego glos, doswiadczyl znaku, laski, cudu i o tym mowi. Niektorym Bóg sie objawia, inni slysza Jego glos i dlatego tak jest. Bo Bóg zyje i jest realny.

Whispernight napisał(a):
Wiesz dlaczego małe dziecko wierzy bezgranicznie swoim rodzicom? Bo to dzięki rodzicom, mały człowiek żyje, i dzięki ich opiece.
Jeśli rodzic powie: Nie wolno Ci tam podchodzić, bo jak wpadniesz, to się utopisz!

Akurat male dziecko najbardziej samo czuje Boga. Juz nie pamietam dokladnie, ale przeprowadzono eksperyment i chyba japonskie dzieci byly proszone o wskazywanie czegos co bylo z inspiracji Boga a ktore zrobil czlowiek. I zawsze mialy racje. Dzieci latwo wierza, bo niedawno wczesniej byly u Ojca i od Niego wyszly jako dar dla rodzicow. :-D

Whispernight napisał(a):
To dziecko (w absolutnej większości) tego posłucha. Dziecko nie podchodzi do takich rzeczy sceptycznie Majanovak. Bo jeśli tak by się stało... to biedne dziecko utonie. I niestety czasami, jednak tak się dzieje. Dzieci przyjmują wszystko na wiarę właśnie. I jeśli od dziecka jesteś uświadamiana o tym, że Bóg istnieje, to On rzeczywiście istnieje... jednak tylko w Twoim umyśle.

Nie podchodzi, bo nie ma jeszcze serca zatwardzialego jak osoba dorosla, wlasnych pogladow jak Bóg powinien dzialac, jeszcze nie mysla o Bogu jako o lokaju, ale o Bogu po prostu. Dziecko ma czyste serce, ktore wierzy, ufa, jest otwarte.
Gdyby dzieci nie wierzyly to by to bylo zbyt duza abstrakcja dla nich i nie umialyby z tym nic zrobic. A one wkladaja wiare, bo ja maja.. :-D

Wt kwi 08, 2014 18:56

majanovak napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Muszę przyznać, ze jestem zbudowany tym co to czytam, tym bardziej że o nowych właściwościach piekła po prostu nie wiedziałem. Zawsze to miło usłyszeć, ze nie będę sie smażył w ogniu, a tylko będzie mi brakowało dobra. Ostatecznie tu, na Ziemi, tak wielu ludziom brakuje dobra i jakoś żyją. Nie takie wiec piekło straszne, zatem perspektywy ateizmu zachecające.

Oj to chyba nie ogladales filmiku, do ktorego zachecalam.
Po obejrzeniu zmienisz zdanie calkowicie. A i perspektywy tez beda juz inne..

Tak jest, mam (nietypową) zasade niewchodzenia w linki. Każdy powinien napisac własnymi słowami co ma do napisania.
A co by nie było w tym filmiku, zawsze mozna zapytać moim nickiem: a skąd to wiesz? Albo: kto to wymyślił? No bo ktoz moze wiedziec, co tam ewentualnie jest po drugiej stronie?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt kwi 08, 2014 20:13

majanovak napisał(a):
Moze walczyc i walczy. Bo ateista tak naprawde najwieksza walke wklada w przekonywanie samego siebie, ze idzie wlasciwa droga, ze Boga nie ma..
A jednak z 'tylu glowy' gdzies caly czas cos do niego mowi, ze Bóg jest
Moze i są tacy ateiści- początkujący. Nie na darmo wbija sie ludziom religie do głowy już od niemowlectwa. I moze być później trudno się tego pozbyć.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt kwi 08, 2014 20:20

Alus napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Muszę przyznać, ze jestem zbudowany tym co to czytam, tym bardziej że o nowych właściwościach piekła po prostu nie wiedziałem. Zawsze to miło usłyszeć, ze nie będę sie smażył w ogniu, a tylko będzie mi brakowało dobra. Ostatecznie tu, na Ziemi, tak wielu ludziom brakuje dobra i jakoś żyją. Nie takie wiec piekło straszne, zatem perspektywy ateizmu zachecające.

"jakoś żyją" - a jak, wystarczy obejrzeć kilka programów Jaworowicz o nienawiści zżerającej, wyniszczającej rodziny.
Nadto zasadniczy pytanie - czy ludzie ogarnięci nienawiścią jeszcze "żyją", czy tylko siedzą w piekle nienawiści.
No właśnie, piekło na Ziemi; kto wie czy nie gorsze od tego wyimaginowanego posmiertnego.

G.C. Lichtenberg

Wt kwi 08, 2014 20:23

medieval_man napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego niektórzy zapominają, ze jesteśmy na forum religijnym i o religii, a wypowiadają się jakbyśmy nie byli. Z danych Objawienia WIEMY w sporej części, co będzie po śmierci.
A skoro ktos zadaje pytanie o to czy ateistom pieklo po śmierci to rybka czy nie rybka, odpowiadam, zgodnie ze specyfiką tego forum, że w świetle danych Objawienia, nie rybka.

Jasne, subietkywizm i obiektywizm. Temat jest niezbyt dobrze ujęty. Zależy z czyjego punktu widzenia. A czy mozna mówic o obiektywizmie?
Swoja droga, moze byc przyblizył te dane objawienia mówiące co będzie po śmierci?

G.C. Lichtenberg

Wt kwi 08, 2014 20:29

majanovak napisał(a):
Jajko napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego niektórzy zapominają, że NIE WIEMY co jest po śmierci, a wypowiadają się jakbyśmy wiedzieli...

A co powiesz na temat tego filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=ujCkaNy55Nw
Obejrzysz?

Jedno z pierwszych zdań mnie odrzuciło:

"...byliśmy u znajomych na cotygodniowym spotkaniu modlitewnym..."

Świadectwo ludzi, którzy są, jak mniemam, mocno zindoktrynowani religijnie, mnie nie przekona. Co innego, gdyby Urban coś takiego zrobił. Jemu bym uwierzył. Ewentualnie Dawkins. Albo jakiś poważany, światowej sławy naukowiec (z których zdecydowana większość to ateiści). Daj mi świadectwo osoby podobnej do mnie, a nie jakiegoś religijnego dewoty!

Wt kwi 08, 2014 20:58

Ale po co aby taki" mózg" jak ty naśmiewał się z orędzi .Nie wierzysz twoja wola nic na siłę.Jedyne co możemy zrobić dla ciebie "mózgu" to modlić się za tobie pokrewnych i ciebie samego abyście choć przed śmiercią otworzyli się na działanie BOGA .O jest i jajeczko ,to co piszesz to i tak nie przekonało by cię bo ty zawsze wież lepiej i gdyby taki Dawkins się nawrócił to byś go wyśmiał tak jak wyśmiewasz wszystkich wierzących i cuda ,egzorcyzmy itp.

Wt kwi 08, 2014 21:15

Czy ja się naśmiewam z jakichś orędzi??? Ja je tylko kwestionuję, a to nie to samo co naśmiewanie się, racz uczciwie, po katolicku, zauważyć.

Wt kwi 08, 2014 21:20

to jak by pan szanowny jajeczko zakwestionował nawrócenie się powiedzmy pana Dawkinsa bo w pana przypadku jest to stałym i nieodzownym przywilejem ,kwestionowanie (przepraszam że źle pana zrozumiałem)przyjmijmy hipotetycznie.Czy też przyjął by pan jego wiarę za pewniak i sam by pan zaczął się zmieniać.Ja pana odbieram jako osobę szukającą dziury w całym ,nie godzącą się z niczym co odbiega od pana wizji świata.

Śr kwi 09, 2014 19:55

panMK napisał(a):
...

Po co rzucać perły?

Śr kwi 09, 2014 21:02

Cytuj:
nie godzącą się z niczym co odbiega od pana wizji świata.

Prosze podac choc jedno zjawisko/fakt ktore odbiega od ateistycznej wizji swiata. Tylko nie rozsmieszaj mnie przytaczaniem "wizji" osob psychicznie chorych. Jak Faustyna, ktora dobrze znala rodzina mojego Ojca.

Cz kwi 10, 2014 7:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona