Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona
 Wiara i postawa wobec homoseksualizmu 
Autor Wiadomość

Post Re: Wiara i postawa wobec homoseksualizmu.
Za pomylenie linku przepraszam. Po prostu zawsze mam otwartych kilka okien - udzial w forum traktuje jako przerwe w czytaniu powazniejszych rzeczy.
http://www.persona.olsztyn.opoka.org.pl ... ef_filteo8
Nawet nie wybieram co smaczniejszych kawalkow - calosc jest taka.
Zauwazylam ciekawa rzecz - ja ciagle wklejam linki. Natomiast odpowiedzi otrzymuje typu -powszechnie wiadomo, naturalne jest itp.
Wiec najpierw prosba - linki do logicznych uzasadnien zakazu uzywania prezerwatyw, postu w piatek, zakazu malzenstw homoseksualnych.

N kwi 20, 2014 14:00

quas
prosze o dowod na stworzenie Adama i Ewy. O ile wiem ludzka populacja nie byla nigdy mniejsza niz kilkaset osob.
Jak to udowodnisz to przejdziemy dalej.
A, prosze oczywiscie o wynik badan naukowych.
O tym ze zwierzeta nie sa podmiotem - w linku.

N kwi 20, 2014 14:05
tredje napisał(a):
quas
prosze o dowod na stworzenie Adama i Ewy. O ile wiem ludzka populacja nie byla nigdy mniejsza niz kilkaset osob.
Jak to udowodnisz to przejdziemy dalej.
A, prosze oczywiscie o wynik badan naukowych.
O tym ze zwierzeta nie sa podmiotem - w linku.

Heh tak jak myślałem, rozmowa za bardzo się nie interesuje i robisz uniki kiedy tylko Ci niewygodnie, zmieniasz tematy. Czy chcesz tu bazować tylko na pustym atakowaniu.

Nie pytałaś o dowody tylko o pokazanie logiczności z punktu widzenia wiary na te kwestie. Otóż ta logiczność jest, jest ona oczywista i prosta, ale okazuje się że teraz uciekasz w inną stronę i chcesz dowodów od ludzi wierzących. No coż logika Cię nie interesuje i jak widać nie posługujesz się nią.

Przychodzisz na forum o wierze atakować wiarę i ludzi wierzących, masz na te tematy bardzo nikłą wiedzę, bardzo wypaczoną i wojując przychodzisz się domagać od ludzi wiary dowodów ?? Czy to jest logiczne ?? No niestety ale musisz się zdobyć na trochę szersze spojrzenie w rozmowie z ludzmi wiary, bo uciekaniem na każdym kroku do gadki typu Boga nie ma i domagam się dowodów, tracisz czas i zawracasz ludziom głowę.

Dlatego powtórzę pytanie bo pytałaś o logikę. Czy jest dla Ciebie logiczne że Bóg stwarzając życie ustala swoje zasady ?? To bardzo proste, logiczne pytanie i odpowiedz, ale jeżeli masz zamiar na każdym kroku pisać że dla Ciebie Boga nie ma to rozmowa staje się bez sensu.

Bo chyba nie jesteś aż tak nielogiczna że na forum wiara.pl rozmawiasz z wierzącymi i pytasz ich o logikę ateisty w kwestiach ich wiary, zasad... Tu potrzeba umiejętności szerszego spojrzenia a nie być zamkniety w tylko tym co ja, co moje, i ratować się domaganiem dowodów od ludzi wiary bo to już kompromituje racjonalność ateizmu.

Dlatego: Czy jest dla Ciebie logiczne że Bóg stwarzając życie ustala swoje zasady ??

N kwi 20, 2014 15:03

Quas
Cytuj:
Przychodzisz na forum o wierze atakować wiarę i ludzi wierzących, masz na te tematy bardzo nikłą wiedzę, bardzo wypaczoną i wojując przychodzisz się domagać od ludzi wiary dowodów ?? Czy to jest logiczne ?? No niestety ale musisz się zdobyć na trochę szersze spojrzenie w rozmowie z ludzmi wiary, bo uciekaniem na każdym kroku do gadki typu Boga nie ma i domagam się dowodów, tracisz czas i zawracasz ludziom głowę.

Cytuj:
Bo chyba nie jesteś aż tak nielogiczna że na forum wiara.pl rozmawiasz z wierzącymi i pytasz ich o logikę ateisty w kwestiach ich wiary, zasad... Tu potrzeba umiejętności szerszego spojrzenia a nie być zamkniety w tylko tym co ja, co moje, i ratować się domaganiem dowodów od ludzi wiary bo to już kompromituje racjonalność ateizmu.

Gdzie indziej ktoś ma "atakować" wiarę jak nie na forum religijnym. Skąd założenie, że ktoś ma nikłą i bardzo wypaczoną wiedzę o religii katolickiej? Przecież to na czym oparta jest wiara w Chrystusa jako zbawiciela to książka którą, jak sami często mówicie, należy interpretować a nie czytać dosłownie. Przypominam, że interpretacji danego fragmentu może powstać nieskończoność i każda z nich będzie dobra, a nie tak jak sądzisz, że tylko ta jedna którą w tej chwili wymyślił sobie kościół jest dobra a reszta zła. Poza tym skąd kolejne założenie, że rozmawiając z katolikiem należy zdobyć się na szersze spojrzenie. Nie przypominam sobie, żeby wśród ludzi działał dobór różnicujący na "Wspaniałych, cudownych i oświeconych chrześcijan" i "Beznadziejnych, ogłupionych, niemyślących ateistów + (reszta wierzeń)". Powiedz mi jeszcze co złego jest w domaganiu się dowodów na istnienie czegoś? Z pewnością wielu ateistów czuje się pokrzywdzonych, że przez kilkanaście wieków bogowie radośnie hasali sobie po ziemi czyniąc cuda a teraz kiedy mamy kamery, niezastraszonych przez różne religie naukowców i możliwości to cudów brak. Pozostały nam jedynie doniesienia, że gdzieś tam, coś tam, komuś tam, tak mu się wydaje, jest pewny że to był jakiś bóg przy czym nie dokonało się nic czego nie można wytłumaczyć.

N kwi 20, 2014 15:34

quas
bez wykretow. Prosze o dowody na
-stworzenie Adama i Ewy
-logicznosc zakazu prazerwatyw
-logicznosc zakazu jedzenia miesa w piatki.
Czekam. Moga byc linki, moze byc rzetelne i logiczne wytlumaczenie.

N kwi 20, 2014 15:41
tredje napisał(a):
quas
-stworzenie Adama i Ewy

Ty nawet nie wiesz co to znaczy wiara, wiara człowieka wierzącego w Boga. Wszystko Ci się już pomieszało. Od przedstawiania dowodów to jesteście wy ateiści, wy opieracie na dowodach, ich wymagacie i potrzebujecie. Więc przedstawiaj dowody, a my wierzący będziemy je poddawać ocenie i weryfikować, już Ci się kompletnie role pomieszały.

Czemu notorycznie unikasz rozmowy z ludzmi wierzącymi ?? Od jakiegoś czasu ja i inni próbują z Toba nawiązać rozmowę, kontakt, ale Ty się panicznie rozmowy boisz. Przychodzisz do ludzi wierzących i potrafisz tylko uderzyć i uciekać ?? Bawi Cię taka fanatyczna partyzantka ??. Jeżeli przychodzisz rozmawiać z ludzmi wierzącymi to wykaż minimum chęci ich zrozumienia a nie jak ktoś Ci próbuje coś wyjaśnić, przedstawić jak to w wierze jest to zaraz uciekasz, robisz uniki, krzyczysz o jakiś dowody, Boga nie ma. Nie bądz histeryczna i spróbuj porozmawiać nie uciekać od rozmowy.

Wykaż odrobinę chęci szerszego spojrzenia i zrozumienia w rozmowie. Spróbuj odpowiedzieć na pytanie. Czy jest dla Ciebie logiczne to że Bóg stwarzając życie ma prawo ustalać zasady ??

N kwi 20, 2014 16:42
@tredje, moze jednak przeczytaj tytul watku i przestan robic offtop.

N kwi 20, 2014 17:07

Gdzie ja unikam rozmowy? Podaje zrodla, linki a jako odpowiedz mam- bo ja wierze. Prosze bardzo, Twoje prawo, ale na podstawie prywatnej wiary nie zabraniaj np, malzenstw homoseksualnych. Bo nie masz na to zadnych argumentow. no, moze jeden - bo mnie to brzydzi.
Wiec czekam na dowody - czyjes prywatne przekonanie nie jest dowodem. Zamiast inwektyw, oburzania sie, ze ja wiary nie podzielam (a musze?) i ciaglego placzu o obrazone uczucia religijne - napisz cos konkretnego. Mieso w piatek jest trujace? Obraza to Freje? Chocby takie argumenty - a nie - ja uwazam to za logiczne i juz. Tak to mozesz w przedszkolu.

N kwi 20, 2014 17:18
Moderator

usilnie proszę o powrót do tematu:
- Wiara i postawa wobec homoseksualizmu

Czy ktoś jest w stanie pokazać tredje
- w czym homoseksualizm jest zły
- w jaki sposób to, w co wierzymy wpływa na naszą postawę wobec homoseksualizmu

olijula napisał(a):
złe ewentualnie może być coś wtedy gdy jest krzywdzące dla drugiego człowieka. Jeśli nikomu krzywdy się nie wyrządza to nie jest to złe. Chyba że tak dla zasady?

Czy wyrządzanie samemu sobie krzywdy nie jest złem?
:o

N kwi 20, 2014 17:26
Zobacz profil WWW
tredje napisał(a):
Prosze bardzo, Twoje prawo, ale na podstawie prywatnej wiary nie zabraniaj np, malzenstw homoseksualnych.

Czemu jesteś nietolerancyjna ?? Nic nikomu nie zabraniam ale będę się sprzeciwiał. Takie jest moje zdanie, taka jest moja wiara, takie jest Prawo Boga i będę to wyrażał stanowczo sprzeciwiając się. Czemu jako ateistka prohomoseksualna chciałabyś innym odbierać prawo wyrażania zdania, sprzeciwu ??

W Polsce nie ma czegoś takiego jak ,,małżeństwa homoseksualne'' ani według wiary ani według prawa cywilnego. Mów po polsku, a zboczone twory imitujące małżeństwa są w obcych państwach, u nas takiego czegoś nie ma i nigdy nie będzie.

N kwi 20, 2014 17:51

Cytuj:
zboczone twory imitujące małżeństwa są w obcych państwach

Brawo! A teraz moze jakis argument? Dowod? Bo juz mi sie znudzilo czekanie...

N kwi 20, 2014 19:08

tredje napisał(a):
quas
-stworzenie Adama i Ewy

Jeśli nie było pierwszych ludzi, to i nas nie ma. No cóż, może nasze istnienie jest jeno wytworem czyjeś wyobraźni.

Co ma logika do prezerwatyw? To, że nie dają 100 % gwarancji?

Co ma logika do szacunku dla poświęcenia Jezusa? Ja w ten sposób , tradycyjny, okazuję swój stosunek do Jego misji. Czemu w ten dzień akurat? Czy takie pytanie chcesz teraz zadać? To już będzie totalną ignorancją i dziecinadą.
Kpisz czy szukasz?

N kwi 20, 2014 19:21
tredje napisał(a):
Brawo! A teraz moze jakis argument? Dowod? Bo juz mi sie znudzilo czekanie...

Dowód dla wierzącego to Słowo Boże i Prawo Boga, nie ma nic bardziej prawdziwego i słusznego. Ale Ty notorycznie uciekasz od rozmowy, bo nie podoba Ci się że przychodzisz do ludzi wierzących i oni na Prawo Boga się powołują, na wiarę i jej zasady. To jest właśnie Twój problem.

W oczach Boga te sodomskie twory,,małżeństwa homoseksualne'' są złem, są grzechem, są obrzydliwością.

N kwi 20, 2014 19:25
@tredje, ale dowod na co? Ze malzenstwo to zwiazek kobiety i mezczyzny, z milosci ktorych rodza sie dzieci, blogoslawienstwo rodzicow i ludzkosci?

Ze uleganie przeroznym pozadaniom niszczy i czlowieka, ktory im ulega i wspolnote, w ktorej zyje?

Ze lepiej byc panem swojego ciala i mysli niz niewolnikiem zachcianek?

A zdrowy rouum ci nie podpowiada, ze zadna spolecznosc nie przetrwa bez regul?

My wierzymy, ze te reguly dal nam Bog dla naszego dobra. Doswiadczenie pokolen pokazuje, ze ich lamanie badz omijanie zawsze zle sie konczylo i zamiast oczekiwanego raju dawalo katastrofy. Ale jak widac sam rozum i doswiadczenie nie wystarcza, zeby nie powielac bledow

N kwi 20, 2014 19:36

andej
nigdy populacja ludzi nie byla zawezona do dwoch osobnikow. Wiec "pierwszej pary" nigdy nie bylo.
to, ze prezerwatywy nie daja 100%gwarancji? Spadochron tez nie, i co z tego? Wolisz skoki bez? Albo rekawiczki lateksowe. Chirurg ma ich nie uzywac, bo sa zawodne?
Dowod na poswiecenie Jezusa? Czemu to poswiecenie ma skutkowac niejedzeniem miesa? (Cos mi sie przypomina o papiezu ktory mial stawy rybne...)
Czemu malzenstwo to tylko zwiazek mezczyzny i kobiety? Bo Kael tak chce?
Jak widzicie, wszystkie te "dowody" to wlasciwie stwierdzenie - ja tak chce i koniec.
Wlasnie cos takiego zaczelam dostrzegac gdy wyroslam z dziececej naiwnosci. Wszystko oparte na stwierdzeniu "ja tak chce i koniec". Zero logiki, racji.
Pytalam o szkodliwosc malzenstw homoseksualnych - nikt nie staral sie nawet znalezc argumentow, jakiegos artykulu. Choc istnieje sporo "badan" tzw, "chrzescijanskich naukowcow". Ot, w tematyce spolecznej mozna niezle bajac. Cos takiego, jak Kent Hovind w dziedzinie biologii i ewolucji. Ale nawet nikt tych bajeczek nie chcial szukac. Nawet w Danii jest taki pajac, w Århus chyba, cala Dania sie z niego smieje.

Piekny przyklad prania mozgow. Wtloczono na sile
-homoseksualizm jest zly
-prezerwatywy sa zle
- mieso w piatek jest zle

zupelnie jak te owieczki
- cztery nogi dobrze, dwie nogi zle.
Nikt nawet nie zadal sobie trudu zeby sie dowiedziec dlaczego.

Pn kwi 21, 2014 1:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona