Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Misje 
Autor Wiadomość
Post Re: Misje
Johnny ("kto nie uwierzy będzie potępiony") zdaje sie że szumi lub kto inny usunął mój komentarz - ja mam wiecej dystansu wobec tego co czytam -ja nie wiem czy to powiedział Jezus? - musiałbym to usłyszeć - a tak mam tylko pośrednią relację Marka - wszystko jest możliwe - mogą to być słowa Jezusa, moze być konfabulacja Marka - nie wiem tego - ja w wątpliwym rzeczom nie ufam i ich nie czytam - dlaczego? nie bedę tłumaczył bo znów mi usuną komentarz -troche byłem za ostry nazywając przerzucanie sie cytatami tak jak to nazwałem

Pt lip 04, 2014 8:24
Do Quasa - dobra przedstawię pod znakiem zapytania - uważam, że najprawdopodobniej jest tak jak powiedziałem - wiara nie jest byc może do zbawienia potrzebna bo liczy się kim sie jest, co sie prezentuje itd. cytat z kubkiem, ale sa tez inne które mówia o zbawieniu z wiary - ja w nie nie wierzę - dla mnie to wyglada jak traktowanie wiary jak wiedzy, a taka wiedza uważam że prawdopodobnie nie jest do niczego potrzebna. Dlatego bo nie chcę wciskac kogoś do piekla kto inaczej wierzy. Dlatego Dogmaty wiedza nic mi nie dały - nie czuje sie przez nie lepszy - jestem ciekawy czy usuną ten koment

Pt lip 04, 2014 8:32
Dobija mnie że nie mozna edytować swoich postów-źle się wyraziłem - powiem nie wiem czy wierzyć w fragmenty mówiące o zbawieniu z wiary jeżeliby sie przyjmowało że wiara to wiara w określone dogmaty - swoista wiedza. Mi wiedza nic nie daje. Wiedza brzmi mi pusto...
tu jeden cytat "sprawiedliwy z wiary żyć będzie" - moja wiara jest po prostu inna... a tylko jestem szczery - nie potzrebnie rozpoczynałem wątek i mówiłem co myślę... bo widzę że dla jednych balansuję na krawędzi grzechu śmiertelnego. Świetnie - jestem szczery wiec wg quasa prawie czeka mnie piekło... mam nadzieje że prawie...

Pt lip 04, 2014 8:52

Athmosfer napisał(a):
Człowiek może się równie dobrze obejść bez wiary i będzie zbawiony - kwestia dobrego życia - a nie wiary. Jak chcesz też moge znaleźć cytat

Proszę bardzo. Ale to nie unieważnia cytatów, które ja przytoczyłem.

Cytuj:
"cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych ,mi uczyniliście..." kwestia wiary do tego nie jest potrzebna

Gdyby nie była, to by Jezus tego nie powiedział.

Cytuj:
Ale Johnny właduje ich wszystkich do piekła...

Johnny nie ma mocy władowania kogokolwiek do piekła ;-)

Cytuj:
Napewno tak nie myślisz (kto nie uwierzy będzie potępiony) a jak myślisz to współczuję.

To nie o to chodzi, co ja myślę.

Cytuj:
ja mam wiecej dystansu wobec tego co czytam -ja nie wiem czy to powiedział Jezus?

Rozmowa jest o misjach. Misjonarze zaś, podobnie jak i ja, wierzą, że to powiedział Jezus.

Cytuj:
wszystko jest możliwe - mogą to być słowa Jezusa, moze być konfabulacja Marka - nie wiem tego - ja w wątpliwym rzeczom nie ufam i ich nie czytam - dlaczego?

Możesz sobie wierzyć w co chcesz, ale my wierzymy właśnie w to i dlatego prowadzimy misje. Zresztą, równie dobrze konfabulacją mogą być te cytaty, na które ty się powołujesz..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lip 04, 2014 9:09
Spoko - jeżeli kogoś drażni temat proszę skasować - ja spadam z tego forum - jest fatalne - nawet nie mozna sie poprawić, skasować - edycja tylko przez minutę - idiotyzm

Pt lip 04, 2014 9:24
Athmosfer napisał(a):
Spoko - jeżeli kogoś drażni temat proszę skasować - ja spadam z tego forum - jest fatalne - nawet nie mozna sie poprawić, skasować - edycja tylko przez minutę - idiotyzm

Edycja w ciągu 10 min....chyba za krótko.

Pt lip 04, 2014 9:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4