Czym jest dusza i jak wygląda?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czym jest dusza i jak wygląda?
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Niektorzy tutaj jakby probuja mierzyc objetosc kilogramami, czy odleglosc stopniami Kelwina  Innymi slowy, bzdura, bzdure, bzdurami pogania. Zakladaja bzdurne teorie, ktore nastepnie sprowadzaja do wyimaginowanych "faktow" , po czym chca aby na podstawie tych wyimaginowanych "faktow" inni wyjasniali ich bzdurne teorie, bo jesli nie wyjasnia to "beda" idiotami. Mówisz że ludzie opowiadają tutaj swoje bzdurne teorie  Czyżby twoja teoria odlewania z cementu granitowych bloków, wybijała sie ponad to wszystko?  Pierwsze, to nigdy i nigdzie nie pisalem o odlewaniu granitu z cementu.  Masz widac bujna wyobraznie, lub podobne jak w tym temacie teorie, i chcialbys abym sie tlumaczyl z Twoich idiotycznych interpretacji moich slow. Drugie, to nawet jesli Ci sie wydaje ze jest bzdurne, to przy niektorych teoriach z tego tematu jest najbardziej realistyczna. 
|
Pn gru 28, 2015 14:02 |
|
|
|
 |
Hufce
|
Ezoteryzmu i satanizmu ?Haha dobre . Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ,że Bóg używa codziennie magii ingerując w świat w którym żyjemy ,np kiedy daje nam dobrą pogodę to jak najbardziej używa magii ,masz staroświeckie poglądy . A gdzie w mojej wypowiedzi w której opisałem dokładnie czym tak naprawdę jest dusza znalazłeś satanizm ?Bo nie ogarniam . Czy kiedy Jezus uleczał niewidomego wtedy nie używał magii ?Owszem używał wtedy białej magii którą nadał mu jego Ojciec w tym konkretnym celu. Czy to satanizm a może ezoteryzm ? Nie żadne z obydwu .Tej wiedzy o duszy którą tu przekazałem a którą skasowaliście jeszcze długo nikt z was nie pozna dlatego ,że wiele rzeczy które napisałem było tajnych . Także będziecie dalej dyskutować a i tak nie dojdziecie do wniosków które napisałem ,bo trzeba wielkiej mądrości żeby je poznać i zrozumieć. Na szczęście mam moje wypowiedzi skopiowane żeby drugi raz się nie trudzić ,napisze je na innym forum o Bogu i o wierze może tam mnie zrozumieją i pojmą na czym rzecz polega.
|
Pn gru 28, 2015 14:28 |
|
 |
Hufce
|
A jaka jest twoja prawda medieval ?Uważasz ,że poskradałeś wszystkie rozumy ?Bóg na świecie pozostawił wiele nieodkrytych prawd, które czekają na to żeby je odkryć i przekazać innym ,przez takich ludzi jak ty są one blokowane .
|
Pn gru 28, 2015 14:31 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
No i tym wpisem i kolejnym tylko potwierdziłeś powód ostrzeżenia i wykasowania postów. Następne wpisy o magii, ezoterycznym pojmowaniu Pisma, satanizmie będą skutkowały banem nieodwracalnym. Zgodziłeś się na Regulamin. Trzymaj się go.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 28, 2015 14:33 |
|
 |
Hufce
|
Ok ,wytłumacz mi w takim razie jak bez używania magii ,zdolności nadprzyrodzonej Jezus Chrystus uleczył paralityka ?Skąd pochodziła taka moc ,której żaden ze zwykłych śmiertelników nie miał ? Jak to nazwać jeżeli nie magią ? Jeżeli Bóg stworzył świat Niebo to czym się posłużył jeżeli nie magią ,wytłumacz to ,bo może się mylę ?Może jestem głupi w tej materii ,więc mi to wyjaśnij prostymi słowami .
|
Pn gru 28, 2015 14:37 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Uważasz więc, że Bóg sam z siebie, bez magii, niczego nie jest w stanie zrobić? Gratuluję. Może zacznij od zdefiniowania magii?
|
Pn gru 28, 2015 14:42 |
|
 |
Hufce
|
Aha zapomniałem o najważniejszym ,każdej niedzieli we wszystkich katolickich Kościołach następuję przemienienie hostii w ciało Chrystusa a wina w Jego krew tzw transubstancjacja lub przeistoczenie . Jakim cudem coś takiego się dzieje ?No właśnie to jest cud eucharystyczny i śmiało można nazwać to rodzajem magii . Księża wykonują egzorcyzmy nie wiem czy wiesz ale jest to odmiana magii.
|
Pn gru 28, 2015 14:45 |
|
 |
Hufce
|
Uważam ,że jest w stanie a nawet to wiem ,natomiast Bóg jest wszystkim ,nie ma On początku i końca ,jest w każdym elemencie wszechświata ,dlatego biała magia nie jest niczym złym ,bo on sam poprzez różnego rodzaju ingerencje w świat ją stosuje .Dopóki nie krzywdzimy drugiej osoby ,to w białej magii nie ma nic złego . A właśnie a jak Mojżesz rozstąpił przed sobą morze podczas ucieczki z Egiptu to czego użył jeżeli nie magii ,Mojżesz Bogiem nie był a jedynie człowiekiem .
|
Pn gru 28, 2015 14:50 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nadal nie zdefiniowałeś magii
|
Pn gru 28, 2015 14:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce, nie ma białej dobrej magii, każdy rodzaj magii pochodzi z ciemnej strony mocy. Magia istnieje bo jest nawet wymieniona w Biblii, ale to nie jest to co myślisz. Nie jest to ani działanie Boga ani nie jest to moc Boga, ale sztuczki demona który jakby małpując Boga chce pokazać że też posiada jakąś moc.
Bóg nie posługuje się magią ale swoja własną wolą. Stwarza poprzez swoją wolę. Po prostu mówi chcę i jest.
|
Pn gru 28, 2015 18:16 |
|
 |
Askadtowiesz
|
medieval_man napisał(a): Pojęcie postaci duchowej nie jest pojęciem zawartym w doktrynie KK Moze i nie jest, ale jest zdecydowanie obecne w praktyce KK. Nic to nowego, dualizm poglądów jest w KK normą (o czym zreszta sam piszesz nieco nizej). Askadtowiesz napisał(a): Nie mówie juz o takim drobiazgu jak "Ojciec Święty patrzy na nas z góry", w wykonaniu następnego papieża, a dotyczącym poprzednika.
Cytuj: To tylko obrazowy sposób mówienia maluczkim, że dusze po śmierci ciała jako formy przetrwalnikowe (subsistens) znajdują się w wieczności, a więc "patrzą z góry". Nie wiem wprawdzie po co maluczkim wciskać ciemnotę. Pomijajac juz te "górę", i tak nie widzę tu wyjasnienia czy ta forma przetrwalnikowa istnieje wg KK, czy też jest wersja dla maluczkich. Askadtowiesz napisał(a): Natomiast co do zmartwychwstania u chrześcijan, na pewno jest jeden wyjątek: Sw. Jehowy twierdzą ze zmartwychwstanie tylko 144000, czyli w praktyce mało kto. Nie wiem jak tam protestanci. Cytuj: Świadkowie Jehowy nie są chrześcijanami. A to ciekawe. Według jakiej definicji nie są?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn gru 28, 2015 20:53 |
|
 |
Askadtowiesz
|
medieval_man napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Faktycznie nie znałem tego niuansu, no ale to sa poglądy o wartości jedynie historycznej.
Cytuj: A przede wszystkim o wartości filozoficznej i teologicznej. Mam nadzieję, że nie jest to jednak filizofia wspólczesna, która nie moze abstrahowac od współczesnej nauki. Askadtowiesz napisał(a): W dzisiejszym rozumieniu jest tylko materia jako zbiór mierzalnych cząstek, no i posttulowany religijnie swiat duchowy, niematerialny. Cytuj: Piszesz o tylko jednej szkole filozofii. A nawet nie o szkole filozoficznej tylko o teoriach naukowych. czyzby filozofia była na tyle autonomiczna, by sobie tworzyc teorie sprzeczne z (pozostałą) nauką? To by było coś nowego.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn gru 28, 2015 20:59 |
|
 |
andej
|
Askadtowiesz napisał(a): Cytuj: Świadkowie Jehowy nie są chrześcijanami. A to ciekawe. Według jakiej definicji nie są? Np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrze%C5%9Bcija%C5%84stwo
|
Pn gru 28, 2015 21:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hm, jednak w tym linku jest takie oto zdanie.
ok. 28 mln chrześcijan należących do pozostałych odłamów (głównie Mormoni, Świadkowie Jehowy i Stowarzyszenie Chrześcijańskiej Nauki; odpowiednio: 0,7%, 0,4% i 0,1%)[a].
|
Pn gru 28, 2015 21:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Askadtowiesz napisał(a): Moze i nie jest, ale jest zdecydowanie obecne w praktyce KK. Nic to nowego, dualizm poglądów jest w KK normą (o czym zreszta sam piszesz nieco nizej).
Ani w doktrynie, ani w pratyce Askadtowiesz napisał(a): Nie wiem wprawdzie po co maluczkim wciskać ciemnotę. Pomijajac juz te "górę", i tak nie widzę tu wyjasnienia czy ta forma przetrwalnikowa istnieje wg KK, czy też jest wersja dla maluczkich.
Czym innym są wypowiedzi doktrynalne, czym innym duszpasterskie. Forma przetrwalnikowa (subsistens) istnieje według filozofii tomistycznej przyjętej przez Kościół Askadtowiesz napisał(a): A to ciekawe. Według jakiej definicji nie są? A według jakiej są? Nie uznają Chrystusa za Boga i nie uznają Trójcy świętej. To sprawia, że według definicji Światowej Rady Kościołów nie są chrześcijanami.
|
Pn gru 28, 2015 21:09 |
|
|
|