Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Kim naprawdę był Jezus? 
Autor Wiadomość
Post Re: Kim naprawdę był Jezus?
sapper napisał(a):
Sugestie i wszelakie proby udowadniania formy zwiazku Jezusa z Maria Magdalena jako malzenstwa, sa jedynie nastepstwem kompletnego niezrozumienia nauk Jezusa i celu jego przyjscia.
Takie bezsensowne sugestie i proby nazwal bym seksoholizmem tlumaczen, a raczej tlumaczy.
[...] Jest to wlasnie powodem ze "seksoholizm tlumaczen"

Tłumaczenia nie mają tu nic do rzeczy. Nic.
Nic im nie można w tym względzie zarzucić, raczej wyobraźnia czytających wyciąga tu całkowicie błędne wnioski.

Roznoszony na widłach fragm. Ew. Filipa:

"Pan kochał Marię bardziej niż wszystkich innych uczniów i często całował ją w usta. Pozostali uczniowie widząc, że kocha Marię, powiedzieli Mu: „Dlaczego Ty kochasz ją bardziej niż nas wszystkich?” Odpowiadając im rzekł: „Dlaczego nie kocham was jak ją?”"

Czym był pocałunek w gnostyckich pismach widać już w tych dwóch krótkich fragmentach Ew. Filipa i 2 Apokalipsy Jakuba:

Ew. Filipa napisał(a):
Istnieją ludzie, którzy żywią się z ust, o ile tym słowem przepowiadanym jest słowo Boże. Ten sposób żywienia doprowadza do stanu Doskonałości.
Doskonali mogą począć się od pocałunku i tak się rodzić.
Dlatego my całujemy się nawzajem, poczynając się od łaski, która przebywa w nas.

W 2 Apokalipsie Jakuba Jezus całuje Jakuba (o zgrozo) w usta:

2 Ap. Jakuba napisał(a):
And he kissed my mouth. He took hold of me, saying, "My beloved! Behold, I shall reveal to you those things that (neither) the heavens nor their archons have known. Behold, I shall reveal to you those things that he did not know, he who boasted, "[...] there is no other except me."

Rozjaśniło się coś? Pocałunek jest aktem przekazania wiedzy i łaski a nie wyrazem seksualnego upodobania.

Pn sty 18, 2016 9:14
Cytuj:
I jestem oburzona, że kościół ukrył fakt zniszczenia 30 innych Ewangelii, między innymi ew. Tomasza . A konkretnie jakiś wysoko postawiony biskup Ireneusz. Ale mowa o tym była chyba w filmie o ew. Judasza.

Miłego wieczoru.

A jak Ty pogodziłabyś wersy:
- Gdzie sa dwaj lub trzech zgromadzonych w imię moje, tam jestem pośród nich, Ewangelie Mateusza,
- W miejscu w którym jest trzech bogów, tam sa bogowie. Miejsce, gdzie dwu lub jeden jest, ja jestem z nim , ewangelia Tomasza, 30.

Pn sty 18, 2016 9:20
Alus napisał(a):
Cytuj:
I jestem oburzona, że kościół ukrył fakt zniszczenia 30 innych Ewangelii, między innymi ew. Tomasza . A konkretnie jakiś wysoko postawiony biskup Ireneusz. Ale mowa o tym była chyba w filmie o ew. Judasza.

Miłego wieczoru.

- Gdzie sa dwaj lub trzech zgromadzonych w imię moje, tam jestem pośród nich, Ewangelie Mateusza,
- W miejscu w którym jest trzech bogów, tam sa bogowie. Miejsce, gdzie dwu lub jeden jest, ja jestem z nim , ewangelia Tomasza, 30.

Sadze ze ewangelia Tomasza jest rodzajem "sciagi" dla zapamietania pelnej wersji nauczania, ktora zaginela, a ocalala jedynie "sciaga".
Bez pelnej wersji nic nikt nie zrozumie.

Pn sty 18, 2016 12:27
sapper napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Miłego wieczoru.

Sadze ze ewangelia Tomasza jest rodzajem "sciagi" dla zapamietania pelnej wersji nauczania, ktora zaginela, a ocalala jedynie "sciaga".

Sądzisz, że Jezus propagował politeizm?

Pn sty 18, 2016 12:56
sapper napisał(a):

Dokładnie na odwrót niż przyjmuje środowisko badaczy NT.
Zbiór logiów Jezusa, taki jak w Ew. Tomasza i hipotetycznym materiale Q reprezentuje najwcześniejsze formy pism chrześcijańskich. Tak to na początku wyglądało, kolekcja krótkich mów i powiedzeń Jezusa, z których potem powstały ewangelie. Nie na odwrót.

Pn sty 18, 2016 12:59
Alus napisał(a):
Sądzisz, że Jezus propagował politeizm?

Nie.
Chodzi o to ze jest to jak to w sciagach bywa, fragment wyrwany z kontekstu i nie moze byc traktowany jako calosc sam w sobie.

Pn sty 18, 2016 13:01
Mariel napisał(a):
sapper napisał(a):

Dokładnie na odwrót niż przyjmuje środowisko badaczy NT.
Zbiór logiów Jezusa, taki jak w Ew. Tomasza i hipotetycznym materiale Q reprezentuje najwcześniejsze formy pism chrześcijańskich. Tak to na początku wyglądało, kolekcja krótkich mów i powiedzeń Jezusa, z których potem powstały ewangelie. Nie na odwrót.

Niemniej potrzeba znac caly kontekst, nawet jesli bylo tak jak piszesz.
W tym przypadku kontekstem jest zamysl tamtejszego rozumienia slow i celu takiego ukladu zapisu.
Czy sadzisz ze czytajac notatki pisarza bedziesz w stanie odtworzyc jego ksiazke w pelnej wersji?
Zdania o ktore chodzi maja konkretny kontekst ktory istnial w myslach piszacego, a nie znajac tych mysli nie dowiemy sie jaki byl ten kontekst.

Pn sty 18, 2016 13:12
sapper napisał(a):
Czy sadzisz ze czytajac notatki pisarza bedziesz w stanie odtworzyc jego ksiazke w pelnej wersji?
Zdania o ktore chodzi maja konkretny kontekst ktory istnial w myslach piszacego, a nie znajac tych mysli nie dowiemy sie jaki byl ten kontekst.

Cały czas sugerujesz, że istniała jakaś szersza, pełna wersja Ew. Tomasza, podczas gdy wiadomo że nic takiego nie istniało. Poza tym czytając ten apokryf w całości spokojnie odnajdziesz szerszy kontekst i zauważysz, że zawiera elementy panteistyczne, sprzeczne z Pismem św.

Pn sty 18, 2016 13:24
Mariel napisał(a):
sapper napisał(a):

Cały czas sugerujesz, że istniała jakaś szersza, pełna wersja Ew. Tomasza, podczas gdy wiadomo że nic takiego nie istniało. Poza tym czytając ten apokryf w całości spokojnie odnajdziesz szerszy kontekst i zauważysz, że zawiera elementy panteistyczne, sprzeczne z Pismem św.

Uwazasz ze np. Tomasz musial miec zapisana pelna wersje, aby robic notatki?
Czy moze raczej mial pelna wersje w glowie i aby ja poukladac, przygotowac do napisania odpowiednio zrobil notatki?
Jakkolwiek na to nie patrzec, nie da sie uniknac stwierdzenia ze jest to spory skrot, a nie calosc.

Pn sty 18, 2016 13:48
Odnosnie glownego celu tematu, chcialbym zapytac czy ktos zna pozniejsza historie wszystkich Apostolow?
Chodzi mi o miejsca w ktorych nauczali. Od czasu Zmartwychwstania Jezusa, az do ich smierci.
Bo mam spore luki w tym zakresie.

Pn sty 18, 2016 14:03
sapper napisał(a):

Czy moze raczej mial pelna wersje w glowie i aby ja poukladac, przygotowac do napisania odpowiednio zrobil notatki?
Jakkolwiek na to nie patrzec, nie da sie uniknac stwierdzenia ze jest to spory skrot, a nie calosc.

Co wiemy na pewno, to że Ew. Tomasza jest najkrócej ujmując kolekcją logiów Jezusa, które wcześniej przekazywano i zapisywano w różnej kolejności.
W jakim dokładnie celu autor tego konkretnie apokryfu je spisal - tego nie wiemy.
Nie wiemy, czy autor chciał w przyszłości zrobić z nimi coś więcej, nie wiemy co autor apokryfu miał w głowie. Fakt, że Tobie wygląda to na "notatki" do pełnej wersji, którą potem autor chciał napisać to zdecydowanie za mało, by orzec że tak właśnie miało być.

Pn sty 18, 2016 15:15

Mariel napisał(a):
O nie, nie. To Ty zacząłeś o Jezusie, który ma żonę i dzieci:

"Maria-Magdalena" interesuje sie tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem :-D

Pn sty 18, 2016 16:43
Mariel napisał(a):
sapper napisał(a):

Co wiemy na pewno, to że Ew. Tomasza jest najkrócej ujmując kolekcją logiów Jezusa, które wcześniej przekazywano i zapisywano w różnej kolejności.
W jakim dokładnie celu autor tego konkretnie apokryfu je spisal - tego nie wiemy.
Nie wiemy, czy autor chciał w przyszłości zrobić z nimi coś więcej, nie wiemy co autor apokryfu miał w głowie. Fakt, że Tobie wygląda to na "notatki" do pełnej wersji, którą potem autor chciał napisać to zdecydowanie za mało, by orzec że tak właśnie miało być.

nie twierdze ze tak wlasnie mialo byc, tylko ze jest zbyt wiele niewiadomych aby wyciagac jakiekollwiek wnioski z tresci ew. Tomasza.

Pn sty 18, 2016 17:57

Robek napisał(a):
Mariel napisał(a):

No cóż Robek, nawiązywanie do faktów zapisanych w ewangeliach, które to jednak w tych ewangeliach, jak się okazuje, nie zastały zapisane, pozostawia chyba mały niedosyt...

Pn sty 18, 2016 20:14

chwat napisał(a):
Robek napisał(a):
Mariel napisał(a):

No cóż Robek, nawiązywanie do faktów zapisanych w ewangeliach, które to jednak w tych ewangeliach, jak się okazuje, nie zastały zapisane, pozostawia chyba mały niedosyt...

Co konkretnie?

Pn sty 18, 2016 20:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona