Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Ateizm = logika? Śmieszne. 
Autor Wiadomość
Pragnołęm życia wiecznego, odnalazłem Chrystusa. Nauczyłem się żyć.

Pragniesz zycia wiecznego, wiec ubzdurales sobie wraz z innymi Chrystusa, bo inaczej nie pogodzilbys sie z niemoznoscia spelnienia tych pragnien.

Cytuj:
Świat posuwając się do przodu, zostawia wiele dziurawych luk w swojej historii. Jak już napisałem, komunizm, jako taki, zabił 50 mln ludzi. Oczywiście wierzę na słowo, bo sam nie byłbym w stanie tego policzyć. A ja już Ci nie będe tłumaczył czym jest komunizm. Doktryna ideologiczno - polityczno - gospodarczo - społeczna. Czyli zakres dość szeroki.

No to Ci pisze, ze doktryna nikogo nie zabila, byl to wynik tzn "czynnika ludzkiego". Wiem co to jest komunizm.

Śr kwi 19, 2006 20:17

Ozel, ateizm nie wynika z logiki. Oczwyiście, że można mówić o sprzecznościach a la"Czy Bóg może stworzyć kamień, którego nie podniesie?". Tyle, że tutaj zaprzeczasz powiedzmy kilku religiom. Natomiast w żaden logiczny sposób nie zaprzeczysz istnieniu boga, jako bytu myślącego odpowiedzialnego za stworzenie świata.

Śr kwi 19, 2006 20:23
Jestem ateista poniewaz wiem, ze Bog nie istnieje. Wiem, ze bogowie religii politeistycznych nie istnieja.
Ludzie nie wiedza jak powstal Wszechswiat Macierzysty (ten w wyniku rozpadu ktorego powstal nasz Wszechswiat), a istnienie hipotez o istotcie, ktora go stworzyla nie stoi w sprzecznosci z moim ateizmem.
Hipoteza taka jest zreszta idiotyczna, bo nie dosc ze niczego nie wyjasnia (wszak ta istota tez musiala jakos powstac) to jeszcze przeczy prawa ewolucji, bo to z prostych systemow powstaja zlozone, a nie odwrotnie.

Śr kwi 19, 2006 20:35

Zjednej strony "wiesz", że nie istnieje, a z 2. nie stoi w sprzeczności jeśli istnieje? :o Ciekawe. Poza tym nie wiesz czynie istnieje. A jeśli to kiedy dostałeś nagrodę nobla i kiedy wprowadzą do podręczyników informacje o tych przełomowych odkryciach? Co więcej nie możesz zaprzeczyć istnieniu Boga nawet chrześcijańskiego. A "teoria" o wewnętrznej sprzeczności Ci w tym nie pomoże.

Śr kwi 19, 2006 20:45

Jestem ateista poniewaz wiem, ze Bog nie istnieje.

OOO!!! Skąd wiesz, przyjacielu?

Śr kwi 19, 2006 21:04

"Jestem ateista poniewaz wiem, ze Bog nie istnieje" - w jego przekonaniu/doświadczeniu życiowym/wiedzy którą zdobył wykształtował się taki a nie inny światopogląd -dlatego ON WIE... każdy inny powie że wie CO INNEGO... ale nie zmienia to faktu że pozostaje to w obrębie jednostki... na jego światopogląd będziesz miał bardzo mały wpływ(tak jak i on ma mały na Twój)... czego przykładem jesteś ty sam... ponieważ buntujesz się na samo zdanie, "ja wiem" - które jest świadectwem poglądu innego niż inni(np. Ty) uważają za oczywisty...

względność....

pozdrawiam

Śr kwi 19, 2006 21:22
Zjednej strony "wiesz", że nie istnieje, a z 2. nie stoi w sprzeczności jeśli istnieje? :o Ciekawe. Poza tym nie wiesz czynie istnieje. A jeśli to kiedy dostałeś nagrodę nobla i kiedy wprowadzą do podręczyników informacje o tych przełomowych odkryciach? Co więcej nie możesz zaprzeczyć istnieniu Boga nawet chrześcijańskiego. A "teoria" o wewnętrznej sprzeczności Ci w tym nie pomoże.

Po pierwsze, wyjasnilem juz def. slowa Bog i bog, ich pochodzenie i znaczenie i wykazalem, ze to pierwsze nie ma desygnatu (drugie tez, ale tego nie wykazalem tutaj).
Po drugie Ty nie piszesz o Bogu, ani o bogu tylko o absolucie, bo Bogiem jest to co opisane w religiach monoteistycznych, a bogami w politeistycznych.
Po trzecie Ty nie piszesz o tym co istnieje, tylko co potencjalnie moglo istniec i stworzylo nasz swiat, a o tym nie posiadam danych i pisze o tym co istnieje teraz.
Po czwarte zarzucanie mi, ze nie jestem ateista, bo nie jestem w stanie udowodnic, ze byt X (najwiecej mogacy, najwiecej wiedzacy, najbardziej dlugowieczny) nie istnieje jest bezsensu, bo ateizm jest stanowiskiem odnosnie Boga/bogow w ujeciu religii, na co wskazuje juz sama nazwa, ze jest przeciwko teizmowi.

Śr kwi 19, 2006 21:26

Bóg definiowany przez atrybuty nieskończone to koncepcja rozkładająca logike. Próba logicznego myślenia o takim bogu powoduje zawieszenie systemu . Logika nie obsługuje wartości nieskończonych.

Koncepcja boga jako wsechwiedzącego , wszechmocnego , i wszechdobrego wprowadzona w mechanizm logiki prowadzi do zniesienia zasady Dunsa Szkota (jeśli p i nieprawda, że p, to q; czyli ex contradictione quodlibet = ze sprzeczności można wydedukować wszystko ).
Bez respektowania tej zasady logika ( binarna ) nie może się obejść.
Bez niej się rozpada. Staje się nieprzydatna do czegokolwiek.

Jak twierdzą niektórzy boga można definiować nie przez wartości nieskończone , ale wartości maxymalne. Tylko że wtedy bóg jest poprostu kimś silniejszym , mądrzejszym , lepszym.
Taką koncepcje moge zaakceptować. Nawet jestem pewien że istnieje ktoś silniejszy o demnie ( Pudzianowski ) , mądrzejszy ( bez liku takich ) , lepszy w jakiejś dziedzinie ( Kasparow lepiej gra w szachy np. , a Pudzian więcej wyciska na klate ).
Taki bóg nawet na pewno istnieje. Większość ludzi to chińczycy więc najprtawdopodobniej jest Chińczykiem.

Śr kwi 19, 2006 21:27
Cytuj:
Jestem ateista poniewaz wiem, ze Bog nie istnieje.

OOO!!! Skąd wiesz, przyjacielu?

Poneiwaz idea Boga jest sprzeczna wewnetrznie.

Cytuj:
Pozwolę sobie wyjaśnić za Orła ...

"Jestem ateista poniewaz wiem, ze Bog nie istnieje" - w jego przekonaniu/doświadczeniu życiowym/wiedzy którą zdobył wykształtował się taki a nie inny światopogląd -dlatego ON WIE... każdy inny powie że wie CO INNEGO... ale nie zmienia to faktu że pozostaje to w obrębie jednostki... na jego światopogląd będziesz miał bardzo mały wpływ(tak jak i on ma mały na Twój)... czego przykładem jesteś ty sam... ponieważ buntujesz się na samo zdanie, "ja wiem" - które jest świadectwem poglądu innego niż inni(np. Ty) uważają za oczywisty...

względność....

Pozwol sobie nie pisac jak nie masz o czyms pojecia. Prawda na dany temat jest jedna, a na nie wyrazam swojej opinii, tylko prwde wlasnie.

Śr kwi 19, 2006 21:31

Bez respektowania tej zasady logika ( binarna ) nie może się obejść

A czy mozg przetwarzajac dane dziala na zasadzie logiki binarnej tj tak jak komputer ?Co to jest intuicja ?

Śr kwi 19, 2006 21:32
Bóg definiowany przez atrybuty nieskończone to koncepcja rozkładająca logike. Próba logicznego myślenia o takim bogu powoduje zawieszenie systemu . Logika nie obsługuje wartości nieskończonych.

Nie logika, ale Wszechswiat. Poprostu we Wszechswiecie nie moze istniec nic co posiadaloby takie wlasnosci.
Zeby stworzyc Boga (ktorego wyznaczaly by wartosci naj.. a nie wszech..) nie wymaga bycia najlepszym z ludzi, tylko czegos wiecej. Sadze, ze Bog powstanie po skupieniu calej masy Wszechswiata w jeden system.

Śr kwi 19, 2006 21:35

Ozel, przepraszam w którym miejscu się pomyliłem....

Przecież ani On, ani Ja, na Twój światopogląd większego wpływu nie mam.... bo drogę do niego musisz poznać sam...

Śr kwi 19, 2006 21:37

ps. nie możesz uznac czegoś za prawdziwe bądź nie prawdziwe... z góry... bo może znaleźć się ktoś kto uważa wręcz odwrotnie... i z jego racjonalnego punktu widzenia taka jest prawda a nie inna... czyż prawda nie jest zależna od punktu odniesienia?

Śr kwi 19, 2006 21:39
Nie poznaje sie drogi do swiatopogladu, tylko tworzy sie go jako zbior pogladow na rzeczywistosc.
Jak pisalem prawda na dany temat jest tylko jedna, bo tylko jedno twierdzenie zgodne z rzeczywistoscia mozna sformulowac na dany temat. Wiec nie imputuj mi tego relatywizmu poznawczego, ktorym sie cechujesz, probojac mi pomoc.

Śr kwi 19, 2006 21:40

Nie poznaje sie drogi do swiatopogladu, tylko tworzy sie go jako zbior pogladow na rzeczywistosc.

Do owego zbioru musisz dojść sam "przebyć pewną drogę" - przenośnia bo inaczej nie będzie to Twój światopogląd... tylko zbiór innych światopoglądów w Twoim odczuciu...

ozel napisał(a):
Jak pisalem prawda na dany temat jest tylko jedna, bo tylko jedno twierdzenie zgodne z rzeczywistoscia mozna sformulowac na dany temat.

Ale znajdzie się ktoś kto nie uznaje rzeczywistości, lub stwierdzi że istnieje inna rzeczywistość...

ozel napisał(a):
Wiec nie imputuj mi tego relatywizmu poznawczego, ktorym sie cechujesz, probojac mi pomoc.

Nie staram się Ci pomóc, tylko zwrócić uwagę, że pewne rzeczy próbujesz przyjąć całkowicie bezkrytycznie... i nie jestem sofistą

pozdrawiam

Śr kwi 19, 2006 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona