Twoja opinia na temat religii
Twoja opinia na temat religii
Autor |
Wiadomość |
Telchar
|
Wojen napisał(a): Tysiace grup religijnych tak twierdzi o sobie.
Tyle, że żadna nie jest Kościołem założonym przez Pana Jezusa.
|
Śr lip 19, 2006 19:20 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Telchar napisał(a): Wojen napisał(a): Tysiace grup religijnych tak twierdzi o sobie. Tyle, że żadna nie jest Kościołem założonym przez Pana Jezusa.
Tyl że Kościół tez sie zalicza do tych grup twierdzących że posiadają prawdę 
|
Śr lip 19, 2006 19:26 |
|
 |
Wojen
|
Telchar napisał(a): Tyle, że żadna nie jest Kościołem założonym przez Pana Jezusa.
No i co w zwiazku z tym? wiele religii zostalo przez kogos zalozonych. To tez jedno z kryteriow sekt,ze zostala przez kogos zalozona, w odroznieniu od religii naturalnych, ktore nie maja autorytarnego zalozyciela.
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Śr lip 19, 2006 19:27 |
|
|
|
 |
Metalik
|
Cytuj: No i co w zwiazku z tym? wiele religii zostalo przez kogos zalozonych
No cóż, trzeba dokładnie poznać historię religii.
|
Cz lip 20, 2006 8:03 |
|
 |
Telchar
|
Kamyk napisał(a): Telchar napisał(a): Wojen napisał(a): Tysiace grup religijnych tak twierdzi o sobie. Tyle, że żadna nie jest Kościołem założonym przez Pana Jezusa. Tyl że Kościół tez sie zalicza do tych grup twierdzących że posiadają prawdę 
Albo wierzy pan w Kościół (jeden, święty, powszechny, apostolski i rzymski) albo nie! Nie widzę tu nic śmiesznego.
|
Cz lip 20, 2006 9:52 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Telchar napisał(a): Kamyk napisał(a): Tyl że Kościół tez sie zalicza do tych grup twierdzących że posiadają prawdę  Albo wierzy pan w Kościół (jeden, święty, powszechny, apostolski i rzymski) albo nie! Nie widzę tu nic śmiesznego.
Zonk! Wierzyć w Kościół? Nie wierzę w żadne Kościoły, wierzę w Boga. Do Kościoła można co najwyżej należeć...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz lip 20, 2006 10:02 |
|
 |
Wojen
|
Metalik napisał(a): Cytuj: No i co w zwiazku z tym? wiele religii zostalo przez kogos zalozonych No cóż, trzeba dokładnie poznać historię religii.
O, zgadzam sie jak najbardziej. CAŁĄ historię, nie tylko jej początki.
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Cz lip 20, 2006 10:04 |
|
 |
Telchar
|
filippiarz napisał(a): Telchar napisał(a): Kamyk napisał(a): Tyl że Kościół tez sie zalicza do tych grup twierdzących że posiadają prawdę  Albo wierzy pan w Kościół (jeden, święty, powszechny, apostolski i rzymski) albo nie! Nie widzę tu nic śmiesznego. Zonk! Wierzyć w Kościół? Nie wierzę w żadne Kościoły, wierzę w Boga. Do Kościoła można co najwyżej należeć...
To znaczy, że jest pan heretykiem i wyklucza się pan ze wspólnoty wierzących.
|
Cz lip 20, 2006 10:05 |
|
 |
Kamyk
|
Wierze w jeden święty powszechny apostolski Kościół. Wierze że chrześcijaństwo jest religią prawdziwą.
Ale co to ma do tego, że niemal każda grupa religijna powie o sobie dokłądnie to samo?
Ja jako chrześcijanin mówie że moja religia jest prawdizwa. Muzułmanin powie, że jego religia jest prawdziwa. I w jego rozumieniu to własnie on ma racje, a ja jestem w błędzie. I tak samo z każdą chyba inną religią.
W tej kwestii Kościół jest jak każda inna wspólnota religijna
|
Cz lip 20, 2006 10:40 |
|
 |
Wojen
|
Ale czy twierdzisz, jesdnoczesnie, ze kazda inna religia jest "falszywa"? Bo chyba na tym poziomie sie roznimy.
|
Cz lip 20, 2006 14:25 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Bardzo proszę o wypowiedzi nieco dłuższe niż jedno zdanie, to nie czat moderator
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz lip 20, 2006 15:21 |
|
 |
Kamyk
|
Wojen napisał(a): Ale czy twierdzisz, jesdnoczesnie, ze kazda inna religia jest "falszywa"? Bo chyba na tym poziomie sie roznimy.
Ja jako chrześcijanin twierdze, że inne religie są fałszywe (ale nie mówie że są do cna złe). Tak samo jak muzułmanin powie że każda religia prócz islamu jest fałszywa.
Tylko osoby niewierzące mogą uprawiać indyferentyzm religijny i twierdzić że wszystkie religie moga być dobre, prawdziwe, takie same etc.
|
Cz lip 20, 2006 15:30 |
|
 |
Wojen
|
Jestem osoba wierzaca i twierdze, ze na swiecie sa rozne religie. I nie twierdze, ze moja jest jedyna prawdziwa, w ogole nie rozumiem stwierdzenia "falszywa religia" - religia albo jest albo jej nie ma i tyle. wiem, ze monoteiscie trudno to zrozumiec i to jest wlasnie podstawowa i smiertelna w skutach wada religii monoteistycznych.
Do moderatora: madrej glowie dosc dwie slowie
|
Cz lip 20, 2006 19:46 |
|
 |
Meg
|
Metalik napisał(a): 847 Stwierdzenie to nie dotyczy tych, którzy bez własnej winy nie znają Chrystusa i Kościoła: Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego, szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie.
Czyli jednak poza Kościołem jest zbawienie... Jest przecież wyraźnie napisane, że jeśli ktoś nie poznał Ewangelii itd. to mimo wszystko może być zbawiony.
|
Cz lip 20, 2006 23:37 |
|
 |
Wojen
|
Meg napisał(a): Czyli jednak poza Kościołem jest zbawienie... Jest przecież wyraźnie napisane, że jeśli ktoś nie poznał Ewangelii itd. to mimo wszystko może być zbawiony.
Ale mnie zadne zbawienie nie interesuje, to dla mnie puste haslo nic nie znaczace. Ja po smierci poprostu trafie do Nawii, jesli nie wydarzy sie cos niespodziewanego, co uwiezi mnie na ziemi.
|
Cz lip 20, 2006 23:40 |
|
|
|