Autor |
Wiadomość |
BigJackw
|
Coż widze że zdecydowanie skupiliście się na włosach:).
Wydaje mi się, że to indywidualna sprawa każdego wierzącego, ale jeżeli ktoś poszukuje czegoś na temat wizerunku Jezusa to proponuje przeczytać książkę Paula Badde " Boskie Oblicze" naprawdę bardzo interesująca. O całunie z Manoppello, ktoś już wcześniej o nim wspominał. Pozdrawiam:)
|
Wt lis 21, 2006 13:54 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Tak, ja wspomniałem
W sumie to nie twierdzę że Jezus miał długie włosy.
Tylko nie mogę się zgodzić z tym że z Biblii wynika że był "krótkowłosy". Twierdzę że Biblia nie rozstrzyga tej kwestii.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lis 21, 2006 14:02 |
|
 |
BigJackw
|
Zgadzam się z tym, że z Bibli nie wynika, że Jezus miał krótkie włosy. Wizerunek Jezusa widnieje na wielu ikonach i malowidłach. Był on często ponawiany, więc przypuszczam, że tak utrwalił się z tradycją. Pierwsze wizerunki powstawały zapewne bardzo dawno, więc ufam, że Ci ludzie któzy malowali Chrystusa słyszeli o Nim z przekazów słownych lub widzieli Go. Jest także całun turyński i chusta z Manoppello:)
|
Wt lis 21, 2006 14:08 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Teresse napisał(a): Cytuj: a to jest pewne ze Jezus nie mial dlugich wlosów
prawo tego zabraniało
A nie zauwazyłeś, ze Jezus czesto stawial sie ponad prawem, czym doprowadzał do furii arcykapłanów?
Nigdy tak nie było Jezus wypełnił prawo całkowicie nigdy Prawu sie nie przeciwstawiając Cytuj: Np. w kwestii szabatu, jak powiedział, że Syn Bozy jest Panem szabatu..., albo jak uzdrawiał w szabat, jego uczniowie nie pościli w szabat itp... Jadał z celnikami i nierzadnicami, wygnal handlarzy ze świątyni...
pokaż jedno prawo ze nie wolno mu było tego zrobić
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Wt lis 21, 2006 16:18 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): adam111151 napisał(a): t;]czemu tylko Jezus mialby nosic dlugie włosy a inni apostołowie nie? A gdzie jest powiedziane że apostołowie nie mięli krótkich włosów? Udowodnij.
nie pisalem ze nie mieli krótkich włosów.
pytalem tylko dlaczego tylko Jezus mialby nosic długie włosy?
|
Wt lis 21, 2006 16:25 |
|
|
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Tak, ja wspomniałem W sumie to nie twierdzę że Jezus miał długie włosy. Tylko nie mogę się zgodzić z tym że z Biblii wynika że był "krótkowłosy". Twierdzę że Biblia nie rozstrzyga tej kwestii.
1 oczywiscie ze rozstrzyga
Np
Gdyby tylko Jezus mial długie włosy a inni nie to czemu Judasz mialby całować Jezusa zeby go wydać .
Przeciez wystarczyło by aby powiedzial ze:
to ten z długimi włosami
a wiec Jezus nie wyróznial sie pod względem włosów i wygladu w zasadzie niczym od apostołów
2
14) Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, (
(1 list do Koryntian 11:11-17, Biblia Tysiąclecia)
a wiec Jezus byłby pohańbiony gdyby nosił długie włosy
3
wzór dla kaplanów
(19) A jeśli wychodzić będą na zewnętrzny dziedziniec do ludu, to mają zdjąć swe szaty, w których służbę pełnili, i pozostawić je w celach przybytku i przywdziać inne szaty, by nie uświęcać ludu przez swe szaty. (20) Głowy swojej nie mają strzyc do skóry, ale też nie mają zapuszczać długich włosów, lecz mają strzyc swe głowy zwyczajnie.
Jezus mial wypelnic prawo i byl arcykaplanem
|
Wt lis 21, 2006 16:35 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): adam111151 napisał(a): a to jest pewne ze Jezus nie mial dlugich wlosów
prawo tego zabraniało Proszę o przepis prawa który tego zabrania.
(19) A jeśli wychodzić będą na zewnętrzny dziedziniec do ludu, to mają zdjąć swe szaty, w których służbę pełnili, i pozostawić je w celach przybytku i przywdziać inne szaty, by nie uświęcać ludu przez swe szaty. (20) Głowy swojej nie mają strzyc do skóry, ale też nie mają zapuszczać długich włosów, lecz mają strzyc swe głowy zwyczajnie.
|
Wt lis 21, 2006 16:36 |
|
 |
goostaf
|
adam111151 napisał(a): Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, (
(1 list do Koryntian 11:11-17, Biblia Tysiąclecia)
a wiec Jezus byłby pohańbiony gdyby nosił długie włosy Zważ że Paweł pisał te zalecenia do konkretnych ludzi - mieszkańców Koryntu, gdzie, jak podają źródła, prostututki miały obcięte włosy, zaś homoseksualiści je zapuszczali. Gdyby przepis podany przez Pawła był uniwersalny za pohańbionych musielibyśmy uznawać także Samsona, Samuela czy Jana Chrzciciela, który był przecież największym zrodzonym z niewiasty.  Ten cytat nie ma tu zastosowania. No chyba że uznamy że Samson był pohańbiony właśnie skuli noszenia długich włosów. goostaf napisał(a): Proszę o przepis prawa który tego zabrania adam111151 napisał(a): (19) A jeśli wychodzić będą na zewnętrzny dziedziniec do ludu, to mają zdjąć swe szaty, w których służbę pełnili, i pozostawić je w celach przybytku i przywdziać inne szaty, by nie uświęcać ludu przez swe szaty. (20) Głowy swojej nie mają strzyc do skóry, ale też nie mają zapuszczać długich włosów, lecz mają strzyc swe głowy zwyczajnie Sam dobrze wiesz że nie jest to przepis Prawa tylko wizja proroka Ezechiela (czyżbyś dlatego nie podał księgi z której pochodzi cytat?) dotycząca odnowienia królestwa Izraela. Poza tym odnosi się on do lewitów, synów Sadoka (Ez 44,15). Jezus był z rodu Dawida z pokolenia Judy. Wiersze Biblii czyta się w kontekście. Chociaż zgadzam się że ten Twój argument jest mocny. Pozostaje kwestia co to znaczu długie/krótkie (zwyczajne) adam111151 napisał(a): czemu zatem żaden z apostołow nie ma włosów do ramion na zdnych wizerunkach? Mają na niejednym wizerunku  . Choćby Juda Tadeusz (prawie w każdym kościele)
Nie upierałbym się tak w tej niewiele wnoszącej batalii gdyby nie lektura Boskiego Oblicza. Jeszcze raz polecam.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Śr lis 22, 2006 7:57 |
|
 |
goostaf
|
PS.
Przeszkodą w dogadaniu się jest to, że podczas gdy ja zawężam polecenie Pawła i zdanie z proroctw Ezechiela, Ty rozciągasz je na ogół.
|
Śr lis 22, 2006 8:03 |
|
 |
goostaf
|
PPS.
Nawet syn królewski, Absalom, nosił długie włosy (strzygł je raz do roku)a "włosy jego głowy ważyły dwieście syklów według królewskiej wagi" 2 Sam 14,26.
Czyżby król Dawid pozwolił, by jego syn obnosił się ze swoją hańbą? Nie, włosy były jego dumą i "O nim wygłaszano pochwały: «Od stóp do głowy nie było na nim skazy" 2 Sam 14,25
|
Śr lis 22, 2006 8:15 |
|
 |
goostaf
|
PPPS. adam111151 napisał(a): Gdyby tylko Jezus mial długie włosy a inni nie to czemu Judasz mialby całować Jezusa zeby go wydać . Przeciez wystarczyło by aby powiedzial ze: to ten z długimi włosami a wiec Jezus nie wyróznial sie pod względem włosów i wygladu w zasadzie niczym od apostołów
Ale jestem upierdliwy.
Gdyby długie włosy miał Jezus i ,dajmy na to, Juda, wtedy plan spaliłby na panewce. Mogliby wtedy aresztować obydwu, ale w zasadzie czemu nie od razu dwunastu?
Kurczę, rozjuszyłem się...
|
Śr lis 22, 2006 9:33 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): adam111151 napisał(a): Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, ( (1 list do Koryntian 11:11-17, Biblia Tysiąclecia) a wiec Jezus byłby pohańbiony gdyby nosił długie włosy Zważ że Paweł pisał te zalecenia do konkretnych ludzi - mieszkańców Koryntu, gdzie, jak podają źródła, prostututki miały obcięte włosy, zaś homoseksualiści je zapuszczali. Gdyby przepis podany przez Pawła był uniwersalny za pohańbionych musielibyśmy uznawać także Samsona, Samuela czy Jana Chrzciciela, który był przecież największym zrodzonym z niewiasty.  Ten cytat nie ma tu zastosowania. No chyba że uznamy że Samson był pohańbiony właśnie skuli noszenia długich włosów. a moze przeczytasz dlaczego mógł nosic długie włosy to ci wszystko wyjasni goostaf napisał(a): P Chociaż zgadzam się że ten Twój argument jest mocny. Pozostaje kwestia co to znaczu długie/krótkie (zwyczajne)
to wynika własnie z kontekstu
nie za krotkie czyli dzisiejsza "łysa pała"
nie za długie
a zwyczajne czy normalne to takie jak nosza wszyscy
i nie chodzi o ich długosc co do centymetra tylko o to ze wszyscy mniej wiecej maja takie same włosy
dokladnie takie jak apostołowie i i nni uczniowie
|
Śr lis 22, 2006 12:38 |
|
 |
goostaf
|
Jakoś pominąłeś inne moje punkty.
Odpowiedz tylko jak należy traktować mężczyznę z długimi włosami: jak pohańbionego czy "bożego człowieka" który spełnia ślub wobec Pana? To dwa różne bieguny.
Cytuj: a moze przeczytasz dlaczego mógł nosic długie włosy to ci wszystko wyjasni
Wiem dlaczego Samson miał długie włosy. Niczego mi to nie wyjaśnia. Może mnie naprowadzisz?
|
Śr lis 22, 2006 13:19 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): J Wiem dlaczego Samson miał długie włosy. Niczego mi to nie wyjaśnia. Może mnie naprowadzisz?
a wieć dlaczego Samson mógł nosic długie włosy?
'
|
Śr lis 22, 2006 15:34 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Jakoś pominąłeś inne moje punkty.
nie pominąłem tylkoodpowidx jest jedna dla wszystkich punktów Cytuj: Odpowiedz tylko jak należy traktować mężczyznę z długimi włosami: jak pohańbionego czy "bożego człowieka" który spełnia ślub wobec Pana? To dwa różne bieguny.
Co to znaczy bozego człowieka który spełnia sluby wobec pana?
jakis przepis prawa moze na ten temat podasz?
|
Śr lis 22, 2006 15:36 |
|
|
|