Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 8:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna strona
 Piekło nie istnieje! 
Autor Wiadomość

Post Re: Piekło nie istnieje!
a tam, istnienia piekła nikt nie udowodnił, poza tym ta idea jest tak ponura i bezsensowna, że żaden Bóg by jej nie wymyślił

Cytuj:
Największym 'zwycięstwem' szatana a klęską człowieka jest to, że ludzie nie wierzą ani w niego, ani w piekło.

największym zwycięstwem szatana jest to, że go nie ma :)

N paź 30, 2011 13:28
zbanowany na stałe

tanie_wino napisał(a):
istnienia piekła nikt nie udowodnił

Nawet nie usiłuję tego zmieniać.
Pisałem o odczuciach, o własnych doświadczeniach duchowych.

N paź 30, 2011 13:35
tanie_wino napisał(a):
a tam, istnienia piekła nikt nie udowodnił, poza tym ta idea jest tak ponura i bezsensowna, że żaden Bóg by jej nie wymyślił

Co miał zatem na myśli Chrystus w przypowieści o szerokiej i wąskiej bramie ?

„Tak nauczając, szedł przez miasta i wsie i odbywał swą podróż do Jerozolimy. Raz ktoś Go zapytał: Panie, czy tylko nieliczni będą zbawieni? On rzekł do nich: Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi; gdyż wielu, powiadam wam, będzie chciało wejść, a nie będą mogli. Skoro Pan domu wstanie i drzwi zamknie, wówczas stojąc na dworze, zaczniecie kołatać do drzwi i wołać: Panie, otwórz nam!; lecz On wam odpowie: Nie wiem, skąd jesteście. Wtedy zaczniecie mówić: Przecież jadaliśmy i piliśmy z Tobą, i na ulicach naszych nauczałeś. Lecz On rzecze: Powiadam wam, nie wiem, skąd jesteście. Odstąpcie ode Mnie wszyscy dopuszczający się niesprawiedliwości! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych. Przyjdą ze wschodu i zachodu, z północy i południa i siądą za stołem w królestwie Bożym. Tak oto są ostatni, którzy będą pierwszymi, i są pierwsi, którzy będą ostatnimi.”

Chrystus pozwalając się zabić otworzył wprawdzie wąskie drzwi zbawienia, ale powiedział też:
"Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi"
"Usiłujcie" - nie znaczy wcale, że na pewno musi się udać.
Dla mnie jest to zachęta i ponaglenie, żeby próbować się przecisnąć jakimkolwiek bądź sposobem, bo stawka jest wysoka.
tanie_wino napisał(a):
największym zwycięstwem szatana jest to, że go nie ma :)

Największym zwycięstwem szatana jest to, że wielu przestało wierzyć w jego realne istnienie.
Jakże więc zapragną się wciskać do nieba przez wąską bramę, skoro nie wierzą w realną możliwość pozostania tam, gdzie będzie płacz i zgrzytanie zębów...

N paź 30, 2011 13:55

oleksa57 napisał(a):
Największym zwycięstwem szatana jest to, że wielu przestało wierzyć w jego realne istnienie.
Jakże więc zapragną się wciskać do nieba przez wąską bramę, skoro nie wierzą w realną możliwość pozostania tam, gdzie będzie płacz i zgrzytanie zębów...

Wielu z chwilą śmierci chciałoby po prostu umrzeć, a nie przeciskać się przez takie czy inne bramy. Ja także.

a co do ognia i wiecznych męczarni piekielnych to są na szczęście i inne opinie: http://www.pijarzy.pl/?strona,doc,pol,s ... 4,ant.html
Cytuj:
Warta jest tu także przemyślenia wspaniała książka jednego z najwybitniejszych teologów Kościoła katolickiego, jakim był Hans Urs von Balthasar. Ów teolog, którego zasługi docenił Jan Paweł II czyniąc go przed śmiercią kardynałem, był zwolennikiem nadziei powszechnego zabawienia. Jego książka pt. Czy wolno mieć nadzieję, że wszyscy będą zbawieni, wyd. Biblos, Tarnów 1998 (posiada Imprimatur) dowodzi, że wolno ją mieć. I głosząc te myśli, Balthasar na pewno nie wpadł w herezję, tylko pokazał mało znane strony Tradycji kościoła, które niosą nadzieję apoktastazy.

Potępienie wieczne jest z pewnością zapowiedziane w Ewangelii. O ile jednak jest ono realizowane w życiu pozagrobowym? To ostatecznie wielka tajemnica. Nie da się jednak zapomnieć, że Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.
- Jan Paweł II

Ostatnio edytowano N paź 30, 2011 14:22 przez tanie_wino, łącznie edytowano 1 raz

N paź 30, 2011 14:09
tanie_wino napisał(a):
Wielu z chwilą śmierci chciałoby po prostu umrzeć, a nie przeciskać się przez takie czy inne bramy. Ja także.

Chyba się nie spodziewasz, że będziesz miał jakiś wpływ na istnienie nieba i piekła?
Małe dzieci ze strachu zamykają oczy, ale burza za oknem nie przestaje istnieć z tego powodu.

N paź 30, 2011 14:19

Ja katolikiem nie jestem, w piekło nie wierzę, a o Raju czasem sobie pomarzę :)

N paź 30, 2011 14:26
Cytuj:
"Ale jeśliby ktoś chciał głosić apokatastazę jako całkowicie pewną prawdę wiary, wpada w herezję.

Zaznaczam tu, co jest w naszych badaniach podstawą, nie jest herezją głoszenie nadziei apokatastazy"

Cały zalinkowany przez Ciebie artykuł w zasadzie streszczają dwa powyższe zdania.

Oczywiście można poprzerzucać się linkami z różnych teologów, uznanych i nieuznanych.

Ale nie można zapominać, że wizje teologów nie zbawiają, ani niczego nie ustanawiają.

Jeśli by wziąć pod uwagę, jak wiele koncepcji teologicznych okazało się błędnych, sprzecznych z Ewangelią , heretyckich, ...............(uzupełnij listę), to okładanie się teologicznymi koncepcjami piekła, nieba i samego Pana Boga możemy sobie spokojnie darować.

Teologami albowiem dno piekła jest wybrukowane, w czym utwierdziła mnie lektura kilku wątków na tym forum.
Jednego możemy być pewni : żaden teolog nie stoi nad Ewangelią.

Koncepcje teologiczne mają wiekopomne znaczenie w rozwijaniu dyskursu teologicznego.

Nie mają jednak moim zdaniem najmniejszego wpływu na zamysły Pana Boga.
Wątpię, czy Bóg je czyta przed podjęciem decyzji.

Nawet na pewno nie czyta, zważywszy, że zamysły Boga wyprzedziły wszystko, co istnieje.

N paź 30, 2011 15:18
noOne napisał(a):
Alus najpierw sam linkujesz wypowiedzi/cytaty np
"Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. "

potem pokrętnie się z tego wykręcasz słowami "a gdzie w tym Bóg?"
zastanów się nad tym co robisz/piszesz, jak pokrętne są Twoje tłumaczenia,
i pytanie do Ciebie: czy robisz to na tym forum profesjonalnie ?

Bardzo profesjonalnie - bo nigdzie w Biblii nie pisze, że Bóg przygotował piekło.
Bezokolicznik - "przygotowano" - nie wskazuje konkretnej osoby, czasu.
Ale za to Biblia wyraźnie mówi, że wszystko co Bóg stworzył było bardzo dobre".
Zgodnie zatem z Twoją koncepcją - bezokolicznik przypisujesz jako czynnośc dokonaną przez Boga - konkluzja....piekło jest bardzo dobre.

N paź 30, 2011 17:19
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
piekło jest bardzo dobre.

Tak.
Dla zatwardziałych grzeszników.

N paź 30, 2011 17:39

czyli rozumiem "pokrętność profesjonalna"

N paź 30, 2011 17:48

maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

Tak.

To mi przypomina próbę zdefiniowania dobra w Atenach dawno temu. Dobre jest to, co spełnia swoją rolę. W tym sensie, działające piekło mogłoby być dobre.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

N paź 30, 2011 19:07
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

Tak.

Pod warunkiem, że lęk, nienawiść, mianujemy dobrem

N paź 30, 2011 20:51

Dość tych scholastycznych sztuczek. Tych kawałów abstrakcyjnych i absurdalnych kojarzeń. Mówić mi tu jasno! Jest to piekło czy go nie ma?

Cz sty 05, 2012 22:48

Co mówi Biblia? „Żyjący wiedzą, że umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą (...). Bo nie ma żadnej czynności ni rozumienia, ani poznania, ani mądrości w Szeolu, do którego ty zdążasz” (Koheleta [Kaznodziei] 9:5, 10, Biblia Tysiąclecia).

Użyte tu hebrajskie słowo sze’òl — określające miejsce, gdzie trafiają zmarli — jest w niektórych przekładach Biblii tłumaczone na „piekło”.

Co powyższe wersety biblijne mówią o stanie umarłych? Czy cierpią oni w Szeolu męki, pokutując za swoje grzechy? Nie, bo czytamy, że ‛niczego nie wiedzą’. Właśnie dlatego ciężko chory patriarcha Hiob w udręce błagał Boga, aby go „zakrył w piekle [po hebrajsku sze’òl]” (Joba [Hioba] 14:13, Wujek 1599). Jaki sens miałaby jego prośba, gdyby w Szeolu miał zaznawać wiecznych męczarni? W ujęciu biblijnym piekło to po prostu wspólny grób wszystkich ludzi, gdzie nie ma żadnej aktywności.

Czy ta definicja piekła nie wydaje się bardziej logiczna i zgodna z całym z Pismem Świętym? Czy jakiś grzech człowieka — choćby najgorszy — mógłby skłonić Boga miłości, żeby torturował winowajcę w nieskończoność? (1 Jana 4:8).

Oto bowiem, co rzekł Wysoki i Wzniosły, który mieszka na zawsze i którego imię jest święte: „Mieszkam na wysokości i na miejscu świętym, a także ze zdruzgotanym i uniżonym w duchu, by ożywić ducha maluczkich i ożywić serce zdruzgotanych. (Iz 57:15)

Cz sty 05, 2012 23:32

Piekło przeżywali ci, którzy płonęli na stosach, piekłem były obozy koncentracyjne, piekła doświadczają dzieci, które mają ojca alkoholika. Piekło jest tu - na Ziemi - później może już być tylko lepiej - i przyjemniej.

Cz sty 05, 2012 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna strona