Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
Xenotym napisał(a): Rafal3006 napisał(a): Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - PRAWDA i PRAWADA = PRAWDA - wyłacznie taki człowiek ma żywot wieczny Znaczyć to może tylko tyle, że taki człowiek ma żywot wieczny gwarantowany.... a pozostali niekoniecznie
He, He ...
Czyzbyś dopuszczał, że człowiek który nie wierzy w Chrystusa może do nieba ?
Czyli Żydzi, Buddyści, Muzułmanie ... mogą do nieba ? 
|
Pt mar 10, 2006 19:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): Kompletnie nie wiesz o co chodzi, nie rozumiesz co oznacza spójnik "i" w zdaniu złożonym - nie wiem czy ktokolwiek może ci to prosciej wyjasnić 
Spojnik "i" nic tutaj nie oznacza. Laczy tylko dwie frazy "slucha slowa mego", "wierzy temu".
|
Pt mar 10, 2006 19:34 |
|
 |
rafal3006
|
Nigdy bym na to nie wpadł - jesteś GENIUSZEM 
|
Pt mar 10, 2006 19:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziekuje za uznanie.
|
Pt mar 10, 2006 20:16 |
|
 |
rafal3006
|
Wuju_zbóju:
Pytałeś kiedyś co myślę o Kamyku to ci powiem.
To chyba jedyny człowiek z którym mozna porozmawiać na tym forum bez nerwów, który potrafi logicznie myśleć.
Pozdrawiam Kamyku
Jesli chodzi o Ciebie to nie potrafisz przeanalizować poprawnie ponizszego, prostego zdania.
Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
Jesteś zarozumiały mówiąc:
To jak? Pomyslisz sam, czy robimy krotka lekcje podstaw rachunku zdan?
a jednocześnie nie znasz algebry Boole'a co dyskwalifikuje twoje "podstawy rachunku zdań".
Mogę ci tylko podpowiedzieć, że algebrę Boole'a ludzie znali juz w starożytnosci, bo to podstawa logicznego myślenia.
A najważniejszym moim zarzutem w stosunku do ciebie jeśli chodzi o logiczne myslenie, jest stosowanie logiki kosmicznej (mylnie ja nazwałem Boską).
Twoja słynna:
Nieformalna analiza, bioraca pod uwage kontekst NT
|
Pt mar 10, 2006 20:46 |
|
|
|
 |
Xenotym
|
rafal3006 napisał(a): Czyzbyś dopuszczał, że człowiek który nie wierzy w Chrystusa może do nieba ? Dopuszczam rafal3006 napisał(a): Czyli Żydzi, Buddyści, Muzułmanie ... mogą do nieba ? 
Mogą
_________________ To beer, or not to beer? This is a question.
|
Pt mar 10, 2006 22:18 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): rafal306 napisał(a): Magisteria Uroczyste obowiązują każdego katolika na równi z Biblią. Czy nie dziwi cie dlaczego KK ich nie opublikował - przecież to ciąg dalszy Biblii?? Dlaczego ukrywa je przed wiernymi?? Zastanow sie. Uslyszales gdzies od kogos, ze istnieje dokument koscielny, w ktorym napisane jest pewne zdanie. Nikt inny nie potwierdzil istnienia takiego dokumentu. Wyciagasz z tego wniosek, ze taki dokument rzeczywiscie istnieje. Czy widzisz brak logiki w takim rozumowaniu?
Rozumowanie jest logiczne.
Magisterium Uroczyste o grzechu apostazji widział p. marcin_jarzębski bo sie na nie powołał. Nieprawdą jest więc zatem, że nikt nie widział tego dokumentu
Ja pytam dlaczego nie ma opublikowanych wszystkich Magisteriów Uroczystych które dotychczas się ukazały i które maja taka samą moc jak Biblia.
Jak katolicy maja przestrzegać tych bardzo ważnych dokumentów, skoro nikt ich nie opublikował ?
Gdzie one są !!
Dlaczego nie można wydać publikacji pt.
"Zbór wszystkich Magisteriów Uroczystych"
Kto boi sie takiej publikacji, przeciez to nieomylne słowo papieży.
|
Pt mar 10, 2006 22:24 |
|
 |
rafal3006
|
Xenotym napisał(a): rafal3006 napisał(a): Czyzbyś dopuszczał, że człowiek który nie wierzy w Chrystusa może do nieba ? Dopuszczam rafal3006 napisał(a): Czyli Żydzi, Buddyści, Muzułmanie ... mogą do nieba ?  Mogą
I ateiści tez ... no to nie jesteś katolikiem.
Czy jesteś Chrześcijaninem ?
P.S.
Nie zmienia to jednak faktu, cytowane zdanie źle zinterpretowałeś, bo nie potrafisz logicznie myśleć.
|
Pt mar 10, 2006 22:31 |
|
 |
Xenotym
|
Rafał2006
Widzę, że lubisz ludzi (poza sobą) umieszczac w piekle.
Mój światopogląd jest jeszcze niedokończony. Napewno nie jestem ateistą. Czy jestem Chrześcijaninem to się dopiero okaże, ochrzczony w każdym bądź razie jestem i ślub kościelny brałem - tyle, że gdyby miało się okazać, ze wyłącznie te trywialne fakty miałyby być warunkiem jakichkolwiek nagród to ja tak pojmowaną nagrodę pryncypialnie olewam.
Takie pojmowanie chrześcijaństwa, jakie prezentujesz, raczej wymiata z kościoła ludzi, dla których słowa Chrystusa cokolwiek znaczą. Dla mnie znaczą sporo.
A logiki chłopie w Twoich postach niewiele, za to ortodoksji nadmiar.
_________________ To beer, or not to beer? This is a question.
|
Pt mar 10, 2006 22:52 |
|
 |
rafal3006
|
Xenotym napisał(a): Rafał2006
Widzę, że lubisz ludzi (poza sobą) umieszczac w piekle. Mój światopogląd jest jeszcze niedokończony. Napewno nie jestem ateistą. Czy jestem Chrześcijaninem to się dopiero okaże, ochrzczony w każdym bądź razie jestem i ślub kościelny brałem - tyle, że gdyby miało się okazać, ze wyłącznie te trywialne fakty miałyby być warunkiem jakichkolwiek nagród to ja tak pojmowaną nagrodę pryncypialnie olewam. Takie pojmowanie chrześcijaństwa, jakie prezentujesz, raczej wymiata z kościoła ludzi, dla których słowa Chrystusa cokolwiek znaczą. Dla mnie znaczą sporo.
A logiki chłopie w Twoich postach niewiele, za to ortodoksji nadmiar.
No to jeszcze raz, może ty i inni zrozumieją logiczne myslenie:
Jan. 5:24
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny ....
I. Katolik:
Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - PRAWDA i PRAWADA = PRAWDA - wyłacznie taki człowiek ma żywot wieczny
II. Żyd:
Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - FAŁSZ i PRAWDA = FAŁSZ - nie ma żywota wiecznego
III, Ateista:
Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - FAŁSZ i FAŁSZ = FAŁSZ - nie ma żywota wiecznego
iV. Czowiek który wierzy w Chrystusa a nie wierzy w Boga ojca:
Słucha głosu Chrystusa i wierzy w jego ojca - PRAWDA i FAŁSZ = FAŁSZ - nie ma żywota wiecznego
To wszystkie mozliwe przypadki.
Wynika z nich jasno że wyłacznie ten który wierzy zarówno w Chrystusa jak i w Boga ojca może byc zbawiony.
Reszta do piekła, czyli nieprawda jest to co napisałes o zdaniu I :
Znaczyć to może tylko tyle, że taki człowiek ma żywot wieczny gwarantowany.... a pozostali niekoniecznie
Bo pozostali do piekła - tak mówi Biblia !!
Instytucje piekła uważam, za totalny idiotyzm, więc dlaczego miałbym cie tam wysyłać ?
Piekła nie ma albo jest Piekło z boską twarzą - udowodniłem to wyzej.
Piekło z Boska twarzą tzn. okres dowolnie długi ale skończony.
Dla człowieka który na sadzie ostatecznym uzyskał wynik 49%-niebo, 51%-piekło, wyrok = np 1000 lat piekła
Dla Hitlera może to być nawet 1 bilion lat piekła ale nie wieczne, czyli nieskończone meki w piekle  !!
Inne rozwiazanie czyni z Boga POTWORA, a przecież Bóg jest miłością 
|
Pt mar 10, 2006 23:40 |
|
 |
rafal3006
|
Xenotym napisał(a): Czy jestem Chrześcijaninem to się dopiero okaże, ochrzczony w każdym bądź razie jestem i ślub kościelny brałem - tyle, że gdyby miało się okazać, ze wyłącznie te trywialne fakty miałyby być warunkiem jakichkolwiek nagród to ja tak pojmowaną nagrodę pryncypialnie olewam.
Jesteś na najlepszej drodze do piekła, bo z faktów wytłuszczonych wynika że jesteś katolikiem po wsze czasy.
Jak możesz olewać swój chrzest, komunię i biezmowanie, przecież to warunek konieczny dla Twojego zbawienia.
Bez tego nawet gdybyś był szlachetnym, całe życie dobrym człowiekiem ale ateistą, to piekło miałbys gwarantowane.
Tak więc nie masz prawa olewać chrztu czy ślubu kościelnego bo to bluźnierstwo.
Idź natychmiast do spowiedzi, bo ciężko zgrzeszyłeś, tym co napisałeś 
|
So mar 11, 2006 8:41 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Inne rozwiazanie czyni z Boga POTWORA, a przecież Bóg jest miłością
rafale odpowiedz sobie na pytanie czy Bóg mało miłości i miłosierdzia okazał kiedy dał swojego syna za nasze grzechy???
Jan. 3:16 16. Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny. (BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
So mar 11, 2006 12:20 |
|
 |
rafal3006
|
A ty mi udowodnij, gdze w Biblii jest napisane, że Buszmen z Konga może iść do nieba ?
Czy to według ciebie jest nieskończone miłosierdzie Boskie, że buszmen który nigdy nie słyszał o Chrystusie idzie do piekła ?
Czym ten człowiek zawinił, tym że nie przybyli do niego misjonarze KK ?
Taki Bóg to POTWÓR - z tym chyba sie zgodzisz.
|
So mar 11, 2006 12:33 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Czy to według ciebie jest nieskończone miłosierdzie Boskie, że buszmen który nigdy nie słyszał o Chrystusie idzie do piekła ? Bog ma z kazdym swoje drogi i napewno da mu mozliwosc poznac siebie bo przemawia do ludzi przez dzielo stworzenia i przez sumieniei moze jeszcze przez jakies okoliczmosci .zastanow sie nad soba ,co ty zrobiles z darem milosci Bozej Cytuj: Taki Bóg to POTWÓR - z tym chyba sie zgodzisz.
nie szafuj takimi okresleniami bo o wielka odpowiedzialnosc
Rzym. 1:19-23
19. Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.
20. Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,
21. Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności.
22. Mienili się mądrymi, a stali się głupi.
23. I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy;
(BW)
Rzym. 2:14-15
14. Skoro bowiem poganie, którzy nie mają zakonu, z natury czynią to, co zakon nakazuje, są sami dla siebie zakonem, chociaż zakonu nie mają;
15. Dowodzą też oni, że treść zakonu jest zapisana w ich sercach; wszak świadczy o tym sumienie ich oraz myśli, które nawzajem się oskarżają lub też biorą w obronę;
(BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
So mar 11, 2006 14:53 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): rahelix napisał(a): rafale zostaw juz tych zydow ,muzulman i buszmenow bog ich napewno srawiedliwie potraktuje.
Czyzbyś zwątpił jak ich potraktuje ? A niedawno byłeś taki pewien rehelix: czy wam sie to podoba czy nie czy moze to uwazacie za idiotyzm ale takie jest prawo samego boga zyd ktory wierzy w boga a odrzuca chrystusa bedzie potepionybiblia mowi ze na podstawie dobrych uczynkow nie bedzie zbawiony zaden czlowiek To jak w końcu będzie ? Buszmen do nieba czy do piekła ?
Rehelix, przypominam ci co niedawno napisałeś.
Nie musisz wertować swojej Biblii, bo znajdziesz wiele dowodów że buszmen do piekła, ale nie znajdziesz żadnego że Buszmen do nieba, to absolutnie pewne - czy rozumiesz dlaczego ?
Pewnie nie 
|
So mar 11, 2006 17:28 |
|
|
|