Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
Autor |
Wiadomość |
Dżery
|
 Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
różnica jest taka, że to Ty decydujesz czy będziesz prosił Boga o pomoc czy nie, więc cały czas masz wolną wolę. Poza tym pomoc to nie znaczy, że Bóg zrobi robotę za ciebie. Np. załóżmy, że zdajesz egzamin na prawo jazdy. Najlepiej jest po prostu dobrze się przygotować, może się jednak zdarzyć, że mimo tego trafimy na egzaminatora, który akurat ma gorszy dzień i będzie się czepiał przysłowiowego 1 cm. Możemy też trafić do wyluzowanego egzaminatora, który zaliczy nam nawet wtedy, gdy połowę testu przejedziemy z zaciągniętym hamulcem (ja tak miałem).
|
N lut 28, 2016 23:48 |
|
|
|
 |
beata50
|
Osoby wierzące często powołują się na autorytet Biblii. Biblia mówi, ... w Biblii jest napisane...... Jak w takim razie rozumieją słowa:
,,Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką 25 i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko. "http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=394&werset=1#W1 NOWY TESTAMENTDzieje Apostolskie 17, 24
Jak to można rozumieć?; Czy w ich pięknych, wielkich, zbudowanych ręką ludzką świątyniach nie ma Boga?! A najświętszy sakrament, to co? Nie Bóg?! Co znaczy, że nie potrzebuje on posługi z rąk ludzkich? Czy to znaczy, że kapłani są tak naprawdę zbędni?
Co jest bardziej prawdopodobne: to, że doskonały Bóg chce, aby go czcić tylko za pośrednictwem kapłanów, czy to, że sami kapłani stworzyli (na przestrzeni dziejów) taki wizerunek boga, który wymaga ich pośrednictwa, tak aby stali się niezbędni.
Każdy, kto choć trochę zna historię religii i umie myśleć samodzielnie, zna odpowiedź, Może niektórzy ze strachu przed piekłem nie chcą jej dostrzegać.
Religie są sacerdotalistyczne, dlatego że twórcami ich i wszystkich bogów są kapłani. Sami zadbali o to, aby ich „bóg" nie mógł się obejść bez ich „służby" i żeby zwykły człowiek nie miał żadnych szans na zbawienie bez ich (nie bezinteresownego) pośrednictwa.
To najdłuższy i najbardziej dochodowy interes w dziejach ludzkości, trwający od wielu tysięcy lat, obejmujący całą ludzkość, we wszystkich czasach i kulturach. „Rozkwit kapłaństwa łączył się z rozkwitem wiedzy, z gromadzeniem wiedzy jako przywilejem "ludzi świątyń" /../ prawidłowość łączenia wiedzy z władzą zauważyliśmy już u kapłanów paleolitu — czarowników /../ Trwające tysiące lat rozmyślania człowieka nad istotą bogów i swoim własnym miejscem, zostały wreszcie określone. Trudno uwierzyć, że wielkość, wspaniałość, ogrom i bogactwo świątyń i kapłaństwa, zaczęły się od ubogich świątynek z gliny i plecionek. Takie były początki /../ Idea najstarszych bóstw sięga epoki mezolitu /../ Religijny rytuał przemiany „chleba w ciało" wziął swój początek z kultów rolniczych /../ spożywając boga człowiek łączył się z boskimi siłami natury. Podobną treść mieć będzie spożywanie krwi i ciała Attisa, krwi i ciała Wielkiego Boga Mitry, oraz zapożyczony z rolniczych prarytuałów, rytuał ofiary krwi i ciała Chrystusa chrześcijan". „Bogowie" uznają interesy królestw i ludu o tyle tylko, o ile nie są one przeciwne interesom świątyń /../ „bogowie" nakazywali wojnę i bogowie (wielkie świątynie) otrzymywali ogromny łup /../ Gdy na północy bogowie łaknęli jeszcze krwi ofiar — na południu bogowie pojmowali, że znacznie lepszym interesem jest wojna /../ w ogóle bogowie kochali się w złocie /../ skarbce świątyń gromadziły ponadto wszystko co Egipt produkował i importował" (J. Cepik „Jak człowiek stworzył bogów").
|
Pn lut 29, 2016 16:04 |
|
 |
Robek
|
beata50 napisał(a): Religijny rytuał przemiany „chleba w ciało" wziął swój początek z kultów rolniczych /../ spożywając boga człowiek łączył się z boskimi siłami natury. Podobną treść mieć będzie spożywanie krwi i ciała Attisa, krwi i ciała Wielkiego Boga Mitry, oraz zapożyczony z rolniczych prarytuałów, rytuał ofiary krwi i ciała Chrystusa chrześcijan". Ci Bogowie to dzieło szatana, który w ten sposób chce oszukać wszystkich twierdząc że chrześcijaństwo zostało stworzone na podstawie wcześniejszych religii, a to nie prawda, bo te wcześniejsze religie, to robota szatana!!!
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lut 29, 2016 19:22 |
|
|
|
 |
sowaniejestmadra
|
Dżery napisał(a): różnica jest taka, że to Ty decydujesz czy będziesz prosił Boga o pomoc czy nie, więc cały czas masz wolną wolę. Poza tym pomoc to nie znaczy, że Bóg zrobi robotę za ciebie. Np. załóżmy, że zdajesz egzamin na prawo jazdy. Najlepiej jest po prostu dobrze się przygotować, może się jednak zdarzyć, że mimo tego trafimy na egzaminatora, który akurat ma gorszy dzień i będzie się czepiał przysłowiowego 1 cm. Możemy też trafić do wyluzowanego egzaminatora, który zaliczy nam nawet wtedy, gdy połowę testu przejedziemy z zaciągniętym hamulcem (ja tak miałem). Czyli Bóg zaingerował w umysł egzaminatora. Lub też tak pokierował wydarzeniami, zę akurat do pracy przyszedł ten dobry egzaminator - temu złemu w ramach kary np. podesłał jakieś wirusy chorobotwórcze. Albo może mniej derastycznie, po prostu zaingerował w jego sen - zaspał sobie. Nieażne. Wszystkie opisane interwencje Boga są nieetyczne. Wpływają na nasz los jakbyśmy byli pionkami, robotami, lub jakimiś awaterami w grze komputerowej. Daj już spokój z takim rozumieniem rzeczywistości.
|
Wt mar 01, 2016 12:27 |
|
 |
Dżery
|
Cytuj: Wszystkie opisane interwencje Boga są nieetyczne Może Bóg po prostu sprawił, że znalazłem się w grupie nieco mniej pedantycznego instruktora, co w tym nieetycznego? Cytuj: Wpływają na nasz los jakbyśmy byli pionkami, robotami, lub jakimiś awaterami w grze komputerowej. Nie uważam, że Bóg steruje każdym naszym ruchem, na dłuższą metę po prostu nie miałoby to sensu. Raczej daje nam maksimum swobody, mogąc jednak wpływać na świat, jeśli ma na to ochotę. Cytuj: Daj już spokój z takim rozumieniem rzeczywistości. Dlaczego? Są teorie naukowe, wg których cały Wszechświat jest swego rodzaju symulacją.
|
Wt mar 01, 2016 23:51 |
|
|
|
 |
Robek
|
Dżery napisał(a): Cytuj: Wszystkie opisane interwencje Boga są nieetyczne Może Bóg po prostu sprawił, że znalazłem się w grupie nieco mniej pedantycznego instruktora, co w tym nieetycznego? Z Bożą pomocom, zły egzaminator dostał zawału serca  i po kłopocie 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr mar 02, 2016 16:37 |
|
 |
jaTylkoPytam
|
Moim skromnym zdaniem nie tędy droga. Tak głębokich kwestii jak istnienie Boga moim zdaniem nie da się rozstrzygnąć na tak płytkim poziomie, jakim jest poziom intelektualny. Ale to może kwestia osobowości.
|
Pt kwi 01, 2016 0:55 |
|
 |
Elbrus
|
jaTylkoPytam napisał(a): Moim skromnym zdaniem nie tędy droga. Tak głębokich kwestii jak istnienie Boga moim zdaniem nie da się rozstrzygnąć na tak płytkim poziomie, jakim jest poziom intelektualny. Ale to może kwestia osobowości. To nie jest kwestia osobowości a przyjętej epistemologii (chyba że pierwsze determinuje drugie, ale wtedy prosiłbym o wykazanie tego, ale wcześniej o zdefiniowanie, co rozumiesz pod słowem "osobowość" w wyrażeniu 'to kwestia osobowości'). Katolicka epistemologia podaje, że istnienie Boga jest udowodnione na poziomie intelektualnym (rozumowym).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt kwi 01, 2016 1:44 |
|
 |
jaTylkoPytam
|
Elbrus napisał(a): To nie jest kwestia osobowości a przyjętej epistemologii (chyba że pierwsze determinuje drugie, ale wtedy prosiłbym o wykazanie tego, ale wcześniej o zdefiniowanie, co rozumiesz pod słowem "osobowość" w wyrażeniu 'to kwestia osobowości').
Katolicka epistemologia podaje, że istnienie Boga jest udowodnione na poziomie intelektualnym (rozumowym). Nie znam się na epistemologii, nawet nie wiem, co to trudne słowo oznacza. Kwestią osobowości może być, czy korzystnym dla jednostki i zbliżającym ją do Boga, będzie intelektualne rozważanie argumentów za i przeciw. Niektórych może oddalać nadmierna intelektualizacja. BTW: Jesteś katolikiem?
|
Pt kwi 01, 2016 1:52 |
|
 |
Elbrus
|
jaTylkoPytam napisał(a): Nie znam się na epistemologii, nawet nie wiem, co to trudne słowo oznacza. Dzięki takim wynalazkom jak encyklopedie i słowniki internetowe możliwe jest łatwiejsze zdobycie wiedzy o trudnych słowach. Co zatrzymuje cię na drodze do poznania definicji będących w twoim zasięgu? Niewiedza w zakresie definicji jakiegoś słowa nie przynosi takiego wstydu jak niechęć do jej pokonania. Chociaż, niestety, istnieją ludzie bezwstydni, którzy chwalą się swoją nienawiścią do pokonywania swojej niewiedzy. Mam nadzieję, że jednym z punktów honoru, które sobie obrałeś (choćby nieświadomie), jest to, by kimś takim nie zostać? jaTylkoPytam napisał(a): Kwestią osobowości może być, czy korzystnym dla jednostki i zbliżającym ją do Boga, będzie intelektualne rozważanie argumentów za i przeciw. Nie pisałem o tym, czy można/warto rozważać argumenty za i przeciw, a podałem przykład podejścia, według którego istnieją argumenty za, które są wystarczające, ale nie jedyne, aby uznać istnienie Boga. To, czy podejście rozumowe jest korzystne dla kogoś, to nie to samo, co napisałeś wcześniej - że istnienia Boga nie da się rozstrzygnąć na poziomie intelektualnym. To, czy coś jest korzystne dla kogoś, to kwestia subiektywna, kwestia stanu danego człowieka, natomiast to, że na jakimś poziomie coś jest nierozstrzygalne, to kwestia obiektywna, kwestia która obejmuje poznanie wszystkich ludzi. Jeśliby tak było, jak wcześniej napisałeś, to oznaczałoby to to, że nie ma żadnych (żadnych rozstrzygających, czyli praktycznie żadnych użytecznych) intelektualnych argumentów za Jego istnieniem, czyli nie ma argumentów, które można przedstawić drugiej osobie, aby rozważyła i przyznała, czy są rozsądne, godne uznania, logiczne itd. Jedynymi więc przesądzającymi mogłyby być prywatne objawienia, "czucie", "wydawanie się", czyli takie, których druga osoba nie może zweryfikować, nie może poczuć na zasadzie "chcę poczuć Boga, robię coś i już Go czuję" albo "chcę mieć objawienie teraz i Bóg natychmiast mi się objawia". No chyba że ktoś uznaje 'inne stany świadomości' uzyskane za pomocą dawki biologiczno-chemicznej za objawy dotykania rzeczywistości boskiej, ale chyba to pominiemy? jaTylkoPytam napisał(a): Niektórych może oddalać nadmierna intelektualizacja. Przede wszystkim, to, że sprawę podstawową jaką jest istnienie Boga, można udowodnić rozumowo, nie oznacza, że zawsze i wszędzie musi się mieć podejście rozumowe, a już tym bardziej nie oznacza to tego, że podejście rozumowe=nadmierna intelektualizacja. Proszę nie zapędzać się w tereny, na które nikogo nie wypychałem - nie pisałem, że rozum to jedyne źródło poznania i to poznania wszystkiego. No a co do tego, że kogoś by to oddalało od Boga - chodzi o to, że przez to u człowieka znikać może "czucie Boga", czy również przekonanie o istnieniu Boga? Mam nadzieję, że to rozróżniasz? To pierwsze mówi o duchowej relacji, natomiast to drugie to intelektualne uznanie, ze taki ktoś jak Bóg istnieje. Można mieć drugie bez pierwszego, a w tym temacie rozmowa tyczy się (a przynajmniej powinna tyczyć się) argumentów za istnieniem Boga, a nie za "czuciem Boga" (w sercu, w duszy, w uszach czy gdziekolwiek indziej). jaTylkoPytam napisał(a): BTW: Jesteś katolikiem? Katolikiem nie jestem, ale mam wiedzę na temat katolickiej teologii.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt kwi 01, 2016 3:26 |
|
 |
Alter_Mate
Dołączył(a): Cz lip 28, 2016 21:44 Posty: 5 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Jezus powiedział: "I Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą" (Łk 11, 9-10). Myślę, że każdy, kto szuka Boga, nie negując Jego istnienia, prędzej, czy później znajdzie Go. Bóg istnieje, codziennie na oczach ludzi w wielu miejscach uznanych za święte dochodzi do uzdrowień, diametralnych zmian w życiu osób szukających Boga. Spotykają Go. Jeśli będziesz szczerze szukał, pukał, pytał- odnajdziesz Go. Wtedy wyszukiwanie argumentów stanie się zbędne, ponieważ doświadczysz Bożej Łaski, Jego obecności. Nie będziesz wtedy musiał nic udowadniać.
|
So lip 30, 2016 16:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://tiny.pl/g9jkn Dowód ciał które się nie rozpadły przeczytajcie ten artykuł bo warto moim zdaniem jest to jeden z wielu dowodów
|
So lip 30, 2016 17:59 |
|
 |
Robek
|
Adrian1333 napisał(a): http://tiny.pl/g9jkn Dowód ciał które się nie rozpadły przeczytajcie ten artykuł bo warto moim zdaniem jest to jeden z wielu dowodów Nierozkładające sie zwłoki, mają być dowodem na istnienie Boga? Jakoś mnie to nie przekonuje.
|
So lip 30, 2016 21:09 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Adrian1333 napisał(a): http://tiny.pl/g9jkn Dowód ciał które się nie rozpadły przeczytajcie ten artykuł bo warto moim zdaniem jest to jeden z wielu dowodów Po pierwsze, przynajmniej część zdjeć wygląda na retuszowane. Osobiście ogladałem takie ciało w Sandomierzu, a szczegolnie chciałem skonfronotwać rzeczywisty wyglad z opisami z przewodników. Wcale z bliska nie wygląda tak dobrze (mam zresztą zdjecia), widać ze ciało jest zasuszone, anie tak jak na zdjeciach w artykule- jakby człowiek dopiero co umarł. Druga sprawa, która moze rzucić troche światłą za rzekome cuda. Dawniej stosowano w lecznictwie różne zwiazki chemiczne, któych dzis żaden lekarz nie podałby choremu, na przykład sole rtęci, arszenik, związki antymonu i inne. Stosowano je tez zresztą w kosmetykach. Przy dłuzszym leczeniu nasycenie ciała takimi zwiazkami mogło byc tak duze, ze rozkłąd po śmierci prawie nie zachodził (a nieraz mogły byc nawet przyczyna śmierci). Nie od rzeczy wiec byłoby przebadanie zwłok na obecnosć roznych pierwiastków.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lip 31, 2016 19:21 |
|
 |
mat_24
Dołączył(a): Pn sie 01, 2016 12:38 Posty: 4 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Polecam świetny film o rozważaniu o Bożym istnieniu analizując ogromne dzieło stworzenia. https://www.youtube.com/watch?v=SHWH8lseaxA
|
Pn sie 01, 2016 13:35 |
|
|
|