Autor |
Wiadomość |
beata50
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
Soul33 napisał(a): No to w sumie ilu ich jest tych żyjących w dobrobycie?
Miliony Polaków żyją w skrajnym ubóstwie — poniżej minimum egzystencji. Pokaż mi bezrobotnego księdza, który żyje poniżej minimum socjalnego? Cytuj: Oznacza to, że w 2014 r. w gospodarstwach domowych o wydatkach poniżej granicy ubóstwa skrajnego (tzn. poniżej minimum egzystencji)2 żyło ok. 2,8 mln osób natomiast w gospodarstwach domowych poniżej granicy ubóstwa relatywnego (tzn. w takich, w których wydatki wynosiły mniej niż50% średnich wydatków ogółu gospodarstw domowych) – ok. 6,2 mln osób. Liczbę osób żyjących poniżej ustawowej granicy ubóstwa, czyli poniżej progu interwencji socjalnej szacuje się na ok. 4,6 mln. http://stat.gov.pl/files/gfx/portalinfo ... o_2014.pdf
|
Pn kwi 25, 2016 23:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bezrobocie i ubostwo to rezultat czczenia boga nauki i materializmu.
|
Pn kwi 25, 2016 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brak głodu i epidemii to skutek nieużywania nawozów sztucznych i szczepionek. Sapper, od czego masz głowę?
|
Wt kwi 26, 2016 3:57 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Chyba jednak dość daleko popłynęliście w tych rozważaniach.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt kwi 26, 2016 6:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sapper jest wiara, ja jestem prawda. Wszystko pod kontrolą...
|
Wt kwi 26, 2016 7:12 |
|
|
|
 |
chwat
|
beata50 napisał(a): Miliony Polaków żyją w skrajnym ubóstwie — poniżej minimum egzystencji. Pokaż mi bezrobotnego księdza, który żyje poniżej minimum socjalnego?
Czemu Ty nie żyjesz w skrajnym ubóstwie poniżej minimum socjalnego?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt kwi 26, 2016 10:09 |
|
 |
beata50
|
chwat napisał(a): beata50 napisał(a): Miliony Polaków żyją w skrajnym ubóstwie — poniżej minimum egzystencji. Pokaż mi bezrobotnego księdza, który żyje poniżej minimum socjalnego?
Czemu Ty nie żyjesz w skrajnym ubóstwie poniżej minimum socjalnego? Skąd wiesz, jak ja żyję 
|
Wt kwi 26, 2016 10:34 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
beata50 napisał(a): Miliony Polaków żyją w skrajnym ubóstwie — poniżej minimum egzystencji. Pokaż mi bezrobotnego księdza, który żyje poniżej minimum socjalnego? Dopiero była długa dyskusja o tym, że duchowni wciskają ludziom "bajki", aby żyć w dostatku, a teraz okazuje się, że chodzi jedynie o to, aby "nie żyć w ubóstwie"? Człowiek skończył niełatwe studia (seminarium) i dzięki temu ma pracę, która wcale nie jest tak dobrze płatna, jak np. praca informatyka, lekarza lub absolwenta szkoły oficerskiej. Natomiast, z całą pewnością, wymaga więcej wyrzeczeń (często są przenoszeni po parafiach i nie mogą założyć własnej rodziny).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt kwi 26, 2016 11:38 |
|
 |
chwat
|
beata50 napisał(a): chwat napisał(a): beata50 napisał(a): Miliony Polaków żyją w skrajnym ubóstwie — poniżej minimum egzystencji. Pokaż mi bezrobotnego księdza, który żyje poniżej minimum socjalnego?
Czemu Ty nie żyjesz w skrajnym ubóstwie poniżej minimum socjalnego? Skąd wiesz, jak ja żyję  Ależ nie mam o tym pojęcia. Ale podobnie jak Ty, mam ochotę pogadać sobie o tym, o czym nie mam pojęcia.
|
Wt kwi 26, 2016 14:02 |
|
 |
Robek
|
wybrana napisał(a): Jak może nazywać zmartwychwstanie Jezusa - za ułudę. Podważa wszystkie zasady wiary nas wierzących, przez co całkowicie mnie jako wierzącą obraża. Bo jakby spojrzeć do słownika ułuda «to, co jest tylko wytworem wyobraźni» Więc jeśli zmartwychwstanie jest tylko opisane w Biblii, to przecież cała reszta istnieje jedynie w naszej wyobraźni, więc w tym przypadku ułuda jest wyjątkowo blisko. beata50 napisał(a): Można to też ująć w inny sposób. Czy przyzwoity człowiek, jak widzi, że inni są oszukiwaniu i wykorzystywani, to nie stara się im pomóc i pokazać, że te pozornie prawdziwe prawdy wiary, służą tylko do tego, aby pewni ludzie mieli całkiem lukratywne zajęcie? Bo chociaż wzięli na siebie wychowanie społeczeństwa, to jednak chociażby dlatego, że sami nie dają dobrego przykładu — To że księża robią co chcą, nie oznacza że Bóg istnieje lub nie istnieje, te rzeczy nie są powiązane. spin napisał(a): Niektórzy ateiści na forach religijnych spędzają też pół życia albo i więcej. W ciemnościach, w otoczeniu zaściankowych ciemnogrodzian, wśród moherowych beretów, zacofańców o średniowiecznym umyśle, I takie rzeczy opowiada osoba która nie wieży w ewolucje  Sam "spin" to średniowieczny umysł, jakich mało. chwat napisał(a): beata50 napisał(a): Skąd wiesz, jak ja żyję  Ależ nie mam o tym pojęcia. Ale podobnie jak Ty, mam ochotę pogadać sobie o tym, o czym nie mam pojęcia. Z twoich wypowiedzi zawsze wynikało, że wiesz absolutnie wszystko.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt kwi 26, 2016 18:52 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
wybrana napisał(a): Cytuj: [@ sowaniemadra napisała: Żyjesz w ułudzie. Taka wiara w życie pozagrobowe - zniewala - daje ci ułudę. Przez tę ułudę w skrajnych przypadkach możesz marnować swoje własne doczesne życie. Prawdę poznaje się w sposób naukowy. Mity to nie prawda. Pismo Św. to mit. Różni się tylko tym od Mitów Greckich, że w NT nie ma aż tak dużo o zabijaniu, karaniu itp. Nikogo przy mnie nie ma. Nikt do mnie nie przemówił - jeżeli przemówił - była to zwykła symulacja mojego przemęczonego mózgu lub mózgu uszkodzonego. Taki mózg - np. z guzem może generować jakieś obrazy religijne. Jak można Boga nazwać żywym - jest to nielogiczne. Nawet jakby przez tobą stanął Jezus - byłaby to tylko ułuda - symulacja obrazu z twojego mózgu - który akurat zarejestrowały neurony w twoim mózgu, które siedzą w korze odpowiedzialnej za widzenie. Prawdopodobnie tak było też ze zmartwychwstaniem. @ Beata 50 - masz rację, to jest forum dla również wątpiących. Ateiści tacy jak @ sowaniemadra mają prawo wyrazić swój pogląd, ale nie maja prawa oceniać naszego Boga. Jak może nazywać zmartwychwstanie Jezusa - za ułudę. Podważa wszystkie zasady wiary nas wierzących, przez co całkowicie mnie jako wierzącą obraża. Wypacza obraz naszego Boga, oskarżając -o okrucieństwo. Nie zna naszej wiary, więc na jakiej podstawie wyciąga swoje wnioski. Określa nas wierzących jako osoby mózgu uszkodzonego. Czemu swój argument nie istnienia Boga, nie przedstawi w sposób naukowy, skoro twierdzi, ze nauka całkowicie te istnienie wyklucza. Ja znam opisy nawróceń - najwyższej sławy naukowców. Czytałam opisy nawróceń - astronautów, którzy wrócili z wyprawy kosmicznej. Dlaczego światowej sławy angielski naukowiec odkrył, że tylko przy cząsce, którą określił jako "Bożą" mógł powstać wszechświat. Dalsze badania naukowców ,światowych fizyków - potwierdziło oficjalnie i naukowo tą teorię. Z tego wniosek, że nieprawdą nauka nie wyklucza istnienie Boga. Jeżeli sowaniemadra zna inną udowodnioną teorię, to niech ją przedstawi. Naukowe rozważania czy bóg istnieje czy nie, nie mają sensu. Sens ma natomiast pokazywanie, że Bóg, wymyślony przez człowieka jest okrutny. Kiedyś byłem katolikiem, bogobojnym. Więc dobrze znam wszystkie tajniki wiary katolickiej. Dlaczego cię obrażam? W końcu jest wolność słowa i mogę uważać Boga za okrutne bóstwo i wyrażać to. Ponieważ wyrosłem z wiary katolickiej mam prawo ją teraz krytykować. Widzę jej mit, nie prawdę. Bóg - niezależnie jaki to twór - nijak nie ma się do realnego świata. Rozważania o bytach poza tym światem - nie mają sensu. Można o nich rozmawiać bez końca i tak nic się nie wymyśli. To, że astronauci wracają niby to nawróceni - błąd. To jest złudne. Z kosmosu widzą piękno ziemi, piękno kosmosu. Ale wszystko to da się wytłumaczyć w sposób naukowy. Można wyjaśnić jak powstała ziemia w sposób że tak powiem naturalny - gdzie były zaprzęgnięte do tego siły fizyczne - nie boskie. Zachwyt owszem - ale nad złożonością tego świata, która nie ma nic wspólnego z Bogiem - przynajmniej w sferze nauki. A sferze boskiej - cóż - Bóg jest okrutny - skoro nas skazuje na śmierć, swego syna skazał na śmierć i cierpienie. Ale bez Boga dopiero cierpienie ma sens. Po prostu rywalizacja, dobór naturalny jest okrutny - tak są skonstruowane prawa fizyki - i dalej biologii, chemii itd. Są okrutne. Coś się rodzi, coś ginie. Życie po śmierci nie ma sensu i świadomość że go nie ma dodaje nam skrzydeł, aby to życie wykorzystać m.in. do zadziwiania się nad pięknem praw rządzących światem - praw fizyki - nie mieszajmy do tego praw boskich.
|
Wt kwi 26, 2016 21:17 |
|
 |
chwat
|
sowaniejestmadra napisał(a): Po prostu rywalizacja, dobór naturalny jest okrutny - tak są skonstruowane prawa fizyki - i dalej biologii, chemii itd. Są okrutne. Coś się rodzi, coś ginie. Życie po śmierci nie ma sensu i świadomość że go nie ma dodaje nam skrzydeł, aby to życie wykorzystać m.in. do zadziwiania się nad pięknem praw rządzących światem - praw fizyki - nie mieszajmy do tego praw boskich
Jeżeli twierdzisz, że "...dobór naturalny jest okrutny - tak są skonstruowaneprawa fizyki - i dalej biologii, chemii itd. Są okrutne.", to jak chcesz (praktycznie w kolejnym zdaniu) "...to życie wykorzystać m.in. do zadziwiania się nad pięknem praw rządzących światem - praw fizyki". Wynika z tego, że zachwycasz się okrucieństwem. Chcesz udowodnić, że nie wiesz co piszesz, czy jest to rodzaj jakiejś autoironii?
|
Śr kwi 27, 2016 7:33 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Jeżeli twierdzisz, że "...dobór naturalny jest okrutny - tak są skonstruowaneprawa fizyki - i dalej biologii, chemii itd. Są okrutne.", to jak chcesz (praktycznie w kolejnym zdaniu) "...to życie wykorzystać m.in. do zadziwiania się nad pięknem praw rządzących światem - praw fizyki". Wynika z tego, że zachwycasz się okrucieństwem. Chcesz udowodnić, że nie wiesz co piszesz, czy jest to rodzaj jakiejś autoironii? A niech sie zachwyca okrucieństwem  w końcu gdyby Bóg nie stworzył świata to by nie miał sie czym zachwycać, więc dobre chociaż tyle.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 27, 2016 13:20 |
|
 |
gaazkamm
|
@chwat
Ja sprzeczności nie widzę. Wyjaśnienie: Świat został stworzony jako dobry i to dobro i piękno wciąż w nim widać, ale został skrzywiony i uszkodzony przez grzech pierworodny. Czyli, że zastosowałeś czarno-białe myślenie - na świecie jest i piękno, i okrucieństwo, i jedno nie wyklucza drugiego, co nie znaczy, że jedno musi być z drugim tożsame.
Ew. (być może prawdziwe) wyjaśnienie dodatkowe: dobór naturalny zastosowany wyłącznie do zwierząt być może nie jest jeszcze zły.
_________________ Także http://forum.wiara.pl/search.php?author=gaazkam&submit=Szukaj
|
Śr kwi 27, 2016 14:02 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
gaazkamm napisał(a): @chwat
Ja sprzeczności nie widzę. Wyjaśnienie: Świat został stworzony jako dobry i to dobro i piękno wciąż w nim widać, ale został skrzywiony i uszkodzony przez grzech pierworodny. Czyli, że zastosowałeś czarno-białe myślenie - na świecie jest i piękno, i okrucieństwo, i jedno nie wyklucza drugiego, co nie znaczy, że jedno musi być z drugim tożsame.
Ew. (być może prawdziwe) wyjaśnienie dodatkowe: dobór naturalny zastosowany wyłącznie do zwierząt być może nie jest jeszcze zły. Masz 99% genów tożsamch z szympansem, w 60 % mają częsci wspólne z ... purchawką! Dalej brnij w kreacjonizm, oj oj oj. ....
|
Cz kwi 28, 2016 0:25 |
|
|
|