Wiem, ze Boga nie ma. (dowod)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
re up:
Wiem co jest jednostka czasu.
Zdefiniuj czas.
|
Cz cze 23, 2005 10:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chcialbym jeszcze wam obu zwrocic uwage.
czas = miara zmiany polozenia
mierze czas = mierze miare zmiany polozenia
nie jest tak ze:
czas = miara zmiany polozenia
mierze czas = mierze zmiane polozenia
to nie logiczne.
|
Cz cze 23, 2005 10:28 |
|
 |
unicorn
|
Cytuj: czas = miara zmiany polozenia
Bzdura totalna.
Zmianę położenia określa nam wektor. Zaś miarą tej zmiany jest zazwyczaj długość tego wektora.
Fizykiem nie jestem i mogę coś źle pamiętać, ale nie sądzę bym w tym przypadku się mylił. No chyba, że podstawy fizyki przez kilkanaście ostatnich lat zmieniły się i moja wiedza juz jest nieaktualna (poproszę o źródła z takimi definicjami jak podajesz).
|
Cz cze 23, 2005 10:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
unicorn napisał(a): Cytuj: czas = miara zmiany polozenia Bzdura totalna. Zmianę położenia określa nam wektor. Zaś miarą tej zmiany jest zazwyczaj długość tego wektora. Fizykiem nie jestem i mogę coś źle pamiętać, ale nie sądzę bym w tym przypadku się mylił. No chyba, że podstawy fizyki przez kilkanaście ostatnich lat zmieniły się i moja wiedza juz jest nieaktualna (poproszę o źródła z takimi definicjami jak podajesz).
W dalszym ciagu czekam na def. czasu jako tego co mierzy sie na zawodach olimpijskich w biegu na 100m.
|
Cz cze 23, 2005 10:59 |
|
 |
unicorn
|
Jeszce jedno (nie ma niestety opcji edit).
Skoro mierzysz czas, to po prostu mierzysz czas i żadnej zmiany położenia nie musi być - możesz stać w miejscu i mierzyć czas.
Jakie ma znaczenie to czy sie poruszasz czy nie (przyjmijmy że rozważania dotyczą fizyki klasycznej) ?
Przedstaw źródła z definicjami jakie podajesz a przyznam Ci rację (ja nie mam problemów z przyznawaniem się do błędów).
|
Cz cze 23, 2005 11:02 |
|
|
|
 |
unicorn
|
Definicja czasu, prosze bardzo (przytaczam mądrzejszych od siebie):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas
Definicja czasu NIE ZALEŻY od tego czy sa to zawody Olimpijskie, czy spacerek do szkoły, czy siedzenie pod krzakiem winogron, czy czymkolwiek innym.
|
Cz cze 23, 2005 11:05 |
|
 |
unicorn
|
Poza tym jaki ma to związek z tematem wątku ?
Moderator chyba powinien całą tą dyskusję o definicji czasu wyrzucić - nic w temacie nie wnosi.
|
Cz cze 23, 2005 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prosilem o def. czasu jako tego co mierzy sie w biegu na 100m. To ze czas nie jst tylko tym co mierzy sie w biegu na 100m nie znaczy, ze nie mozesz mi podac def. tego co mierzy sie w biegu na 100m.
(podpowiem: sa dwa punkty S(start) i M(meta), oraz Z(zawodnik))
Cytuj: Definicja czasu NIE ZALEŻY od tego czy sa to zawody Olimpijskie, czy spacerek do szkoły, czy siedzenie pod krzakiem winogron, czy czymkolwiek innym.
Wiem, ze od tego nie zalezy def. W fizyce stosuje sie pojecie czasu by opisac jakie zjawisko, a wiec opisac np. w jakim przedziale czasowym nastapil jakis ruch.
http://www.fizyka.host.sk/pojfiz.htm
Problem w tym, ze w def. czasu na stronach jakie podalismy zawiera sie slowo czas.
|
Cz cze 23, 2005 11:24 |
|
 |
unicorn
|
No wieć może łopatologicznie.
Zmianę położenia zawodnika określa wektor o początku w starcie i końcu w mecie o zwrocie "ku mecie" (inaczej się tego tu nie da określić).
MIARĄ zmiany położenia będzie długość tego wektora. W zależności od metryki jaka przymiemy długość ta może być inna (dla metryki klasycznej będzie to 100m), ale nigdy nie będzie to wielkośc wyrażana w sekundach.
|
Cz cze 23, 2005 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
unicorn napisał(a): No wieć może łopatologicznie.
Zmianę położenia zawodnika określa wektor o początku w starcie i końcu w mecie o zwrocie "ku mecie" (inaczej się tego tu nie da określić). MIARĄ zmiany położenia będzie długość tego wektora. W zależności od metryki jaka przymiemy długość ta może być inna (dla metryki klasycznej będzie to 100m), ale nigdy nie będzie to wielkośc wyrażana w sekundach.
Ale w biegu na 100m mierzy sie czas zadownika. I ja sie pytam Ciebie czym jest ten czas i prosze o jego def.
Czytaj co pisze.
|
Cz cze 23, 2005 11:34 |
|
 |
nospheratu
|
Ty też czytaj, dostałeś wcześniej linka do całkiem dobraj definicji.
_________________ Mors dicit
|
Cz cze 23, 2005 11:50 |
|
 |
unicorn
|
Ozel, ależ ja czytam dokładnie co piszesz.
Dostałeś linka do definicji czasu (i to nie tylko fizycznej definicji ale globalnej, z której dzidziny wyjdziesz tam stosowną definicję znajdziesz).
Co więcej podkreślałem, że ta definicja nie zalezy od tego co za czas mierzymy (zdaje się że nawet się z tym zgodziłeś).
Co więcej podałem ci co jest miarą zmiany położenia (czyli to co ponoc chciałbyś policzyć) w dodatku w proponowanym przez Ciebie przypadku.
Ja na tym kończe, rozmawiamy nie na temat.
|
Cz cze 23, 2005 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
CZAS - wielkość fizyczna określająca kolejność zdarzeń oraz odstępy czasowe między zdarzeniami. Może być rozumiany jako:
* chwila, punkt czasowy,
* odcinek czasu,
* trwanie,
* zbiór wszystkich punktów i okresów czasowych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas
Teraz prosze Ciebie o dopasowanie tej def. do konkurencji biegu na 100m. Chodzi o zmierzenie zmiany polozenia Z miedzy punktami S a M i zmiana ta zachodzi w jakims czasie, ktory sie mierzy.
To co Ty napisales to droga pokonana przez zawodnika, a mi chodzi o zmierzenie czasu w jakim zadownik pokonal ten odcinek, czyli zmierzenie... no wlasnie zmierzenie czego? (nie odpowiadaj, ze czasu. Poprostu to zdefiniuj)
|
Cz cze 23, 2005 13:39 |
|
 |
unicorn
|
W podanym przez Ciebie przykładzie czas nalezy rozumiec jako:
* odcinek czasu
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Moim zdaniem chcesz mierzyć czas, ale mówisz, że mierzysz miarę miary (nie wiem co to jest).
Miara zmiany położenia jest niezależna od czasu - to odległość liczona wg. jakiejś miary. Jeżeli chcesz ją powiązać z czasem to mówimy o np. prędkości sedniej. Lub jeżeli mamy więcej pomiarów czasu to możemy mówić o rozkładzie prędkości.
Ale byc może chcesz mierzyc coś innego (ja na razie zgaduję o co Tobie właściwie chodzi). Podaj mi wzór tego co chcesz mierzyć (może byc wartość średnia albo chwilowa) a ja spróbuję Ci powiedzieć co mierzysz i w jakich jednostkach to jest wyrażone.
|
Cz cze 23, 2005 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chce zmierzyc czas w jakim nastapila zmian polozenia Z z S do M. Chce sie wiec od Ciebie dowiedziec jak definujesz to co chce zmierzyc czyli czas.
|
Cz cze 23, 2005 14:12 |
|
|
|