Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): 3. Cala dluga pisanina z tabelkami byla po to, zeby pokazac ci calkowicie bezapelacyjny, matematyczny sposob, ze zdanie Jezusa brzmiace w skrocie "jesli wierzysz i sluchasz, bedziesz zbawiony" oznacza jedynie "nie moze sie zdarzyc, ze wieszysz, sluchasz i nie bedziesz zbawiony", natomiast wnioskowanie z niego "jesli nie wierzysz i nie sluchasz, to nie bedziesz zbawiony" jest bledem logicznym.
Zbóju, twoja analiza logiczna ma zero wspólnego z matematyką - zapytaj dowolnego nauczyciela matematyki w szkole średniej.
Można wiedzieć, w jakiej książce lub w jakiej szkole uczą takich idiotyzmów ?
Bo podejrzewam, że sam te głupoty wymyśliłeś
I zaraz ci udowodnię, że mózg 9-latka jest mądrzejszy od twojego rachunku zdań.
Test egzaminacyjny przed przystąpieniem do I Komunii Świętej
Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
Powyższe zdanie można uprościć do postaci:
I. Chrześcijanin
Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Boga Ojca pójdzie do nieba.
To powiedział Chrystus.
Zadaniem waszym dzieci, będzie napisanie gdzie pójdą inni ludzie - do nieba lub do piekła.
II. Żyd
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Boga Ojca pójdzie do ...............
III. Ateista
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Boga Ojca pójdzie do ...............
Czy myślisz, że dziewięciolatek lub ktokolwiek na tym formu będzie miał problemy z odpowiedzią ?
Tylko ty masz problemy - wnioski sam sobie wyciagnij
Z twojej analizy klasycznej wynikło, że żydzi i ateiści mogą do nieba, sam to napisałeś
A KK i 9-latek to wykluczają !!
Co ty na to ??
|
Wt mar 14, 2006 19:22 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Zbóju, ponieważ widzę, że ze zdaniem złożonym nie dajesz rady to wrzuć do swojego rachunku zdań poniższe zdanie proste.
Jan. 14:6 6. Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
Uprośćmy to zdanie do postaci:
Nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
czyli:
Zbawiony będzi wyłącznie ten, kto wierzy w Chrystusa.
Masz tu napisane czarno na białym, że wszyscy ludzie którzy nie wierzą w Chrystusa idą do piekła czyli ... Żydzi, Ateiści, Buszmeni ... itp
Tu żadna analiza nie jest potrzebna, czyż nie ?
I co ty na to ?
|
Wt mar 14, 2006 19:56 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Uczmy sie wiec  Zdanie Jezusa ma nastepujaca strukture logiczna: DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony Na podstawie tej przeslanki rozumujesz nastepujaco: (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony) => (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: NIE slucha OR NIE wierzy => NIE zbawiony).
Zbóju, a znasz prawa de'Morgana
Z=S*W= ~(~S+~W)
W algebrze Boole'a używamy AND=*, oraz OR=+
Sprawdź sobie teraz, że to co napisałem jest prawdą.
|
Wt mar 14, 2006 22:33 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Własnie wróciłem z Goslar k./ Hannoveru.
Zwiedzałem Katedrę Luterańską z 1150r z dobudowanym gotykiem w 1350r. Z zewnatrz potężna budowla, na dwóch wieżach chorągiweki i zegary. W srodku przepiękne: ołtarz, ambona i organy, poza tym gołe białe ściany w czerwonej szachownicy. Zero konfesjonałów, zero najswiętszego sakramentu a jedyny krzyż widniał na obrazie ukrzyżowanego Jezusa w ołtarzu głównym.
Wrażenie niesamowite i co najważniejsze - oni nikogo nie wysyłają do piekła tak jak tu zrobił to beton KK z moja córką która przeszła na innowierstwo.
Chciałbym tam żyć 
|
Wt mar 14, 2006 23:21 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): 4. Jesli chcesz wiedziec, jestem katolikiem, ktory potrafi pokazac, ze wiara w zbawienie wszystkich jest calkowicie zgodna zarowno z Biblia jak i z prawdami wiary katolickiej, oraz jest bezposrednim wnioskiem z wszechmocy i milosci Boga.
Podoba mi sie to co napisałeś
Czyli Chrzescijanie, Żydzi, Muzułmanie, Buszmeni ... mogą do nieba ?
To dlaczego KK zawłaszczył sobie niebo wyłacznie dla siebie ?
Dlaczego KK prowadzi misje w celu nawrócenia wszystkich ludzi na jedynie słuszną religię ?
Po co nawracać Żydów, Chrześcijan nie-katolików, Muzułmanów, Buszmenów, Ateistów .... na wiarę KK skoro oni mogą do nieba ?
Zbóju, chyba głosisz herezję 
|
Śr mar 15, 2006 9:34 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Uczmy sie wiec  Zdanie Jezusa ma nastepujaca strukture logiczna: DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony Na podstawie tej przeslanki rozumujesz nastepujaco: (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony) => (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: NIE slucha OR NIE wierzy => NIE zbawiony). Zbadajmy tabelke logiczna twojego rozumowania. Zeby bylo krocej, piszmy S zamias "slucha", W zamiast "wierzy" i Z zamiast "zbawiony". Z ostatniej kolumny tabelki wynika, ze twoje rozumowanie jest FALSZYWE w nastepujacych przypadkach: W tych trzech przypadkach zdanie Jezusa jest PRAWDZIWE, a twoje zdanie jest FALSZYWE (i dlatego wtedy twoje wnioskowanie jest falszywe).
Zobacz Zbóju co napisałem w moim poscie wyżej:
Zbóju, a znasz prawa de'Morgana
Z=S*W= ~(~S+~W)
W algebrze Boole'a używamy AND=*, oraz OR=+
Sprawdź sobie teraz, że to co napisałem jest prawdą.
Czyli:
~Z=~S+~W
zatem:
NIE zbawiony jeśli NIE slucha OR NIE wierzy
i to jest PRAWDA, a tobie wyszedł FAŁSZ czyli obaliłeś prawa de'Morgana !
Doprawdy, jesteś geniuszem - tylko czy na pewno ?
Ciekawe, czy będziesz miał odwagę przyznac sie do ewidentnej pomyłki
|
Śr mar 15, 2006 16:26 |
|
 |
wuj zboj
|
Rafale, czy odroznasz konjunkcje (AND) od implikacji (IF THEN)?
Interpretujesz zdanie Jezus brzmiace "kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny" jako "tylko ten, kto slucha slowa mego i wierzy temu, kto mnie poslal, ma zywot wieczny". W tym drugim przypadku mamy definicje zbawienia przez konjunkcje (slucha AND wierzy <=> zbawiony) - i wtedy rzeczywiscie nie zbawiony znaczy nie slucha OR nie wierzy. Ale Jezus tak NIE POWIEDZIAL. Jezus powiedzial "ten, kto slucha", a nie "tylko ten, kto slucha". Czyli powiedzia: slucha AND wierzy => zbawiony.
Zakladasz WYNIKANIE W OBIE STRONY (tozsamosc), a w rzeczywistosci wystepuje WYNIKANIE W JEDNA STRONE (implikacja). Przeczytaj raz jeszcze, co napisalem o IMPLIKACJI i przekonaj sie (a to trywialne podstawy rachunku zdan), ze twoj wniosek jest bledny, jesli sie go wyciaga z tego, co Jezus powiedzial, a nie z tego, na co wypowiedz Jezusa przerobiles.
Twoj "test dla dziewieciolatka" jest nielogicznie napisany (jak to z testami bywa - i potem pretensje do dzieci, ze daja "bledne" odpowiedzi). Ze zdania "kto ma psa i lubi z nim wychodzic, ten czesto spaceruje" nie wynika, ze "kto nie ma psa albo nie lubi z psem wychodzic, ten rzadko spaceruje". Czlowiek moze czesto spacerowac, bo lubi spacerowac, a nie dlatego, ze lubi spacerowac z psem.
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
So mar 18, 2006 15:46 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Rafale, czy odroznasz konjunkcje (AND) od implikacji (IF THEN)?
Interpretujesz zdanie Jezus brzmiace "kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny" jako "tylko ten, kto slucha slowa mego i wierzy temu, kto mnie poslal, ma zywot wieczny". W tym drugim przypadku mamy definicje zbawienia przez konjunkcje (slucha AND wierzy <=> zbawiony) - i wtedy rzeczywiscie nie zbawiony znaczy nie slucha OR nie wierzy. Ale Jezus tak NIE POWIEDZIAL. Jezus powiedzial "ten, kto slucha", a nie "tylko ten, kto slucha". Czyli powiedzia: slucha AND wierzy => zbawiony.
Zakladasz WYNIKANIE W OBIE STRONY (tozsamosc), a w rzeczywistosci wystepuje WYNIKANIE W JEDNA STRONE (implikacja). Przeczytaj raz jeszcze, co napisalem o IMPLIKACJI i przekonaj sie (a to trywialne podstawy rachunku zdan), ze twoj wniosek jest bledny, jesli sie go wyciaga z tego, co Jezus powiedzial, a nie z tego, na co wypowiedz Jezusa przerobiles.
Twoj "test dla dziewieciolatka" jest nielogicznie napisany (jak to z testami bywa - i potem pretensje do dzieci, ze daja "bledne" odpowiedzi). Ze zdania "kto ma psa i lubi z nim wychodzic, ten czesto spaceruje" nie wynika, ze "kto nie ma psa albo nie lubi z psem wychodzic, ten rzadko spaceruje". Czlowiek moze czesto spacerowac, bo lubi spacerowac, a nie dlatego, ze lubi spacerowac z psem.
Oj, zbóju, zbóju ... na siłę usiłujesz obalic prawo de'Morgana - myślę, że jesteś za mały.
Napisałeś oczywista głupote i nie chcesz sie do niej przyznać:
Wuj_Zbój napisał:
(DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: NIE slucha OR NIE wierzy => NIE zbawiony).
Zbadajmy tabelke logiczna twojego rozumowania. Zeby bylo krocej, piszmy S zamias "slucha", W zamiast "wierzy" i Z zamiast "zbawiony".
Z ostatniej kolumny tabelki wynika, ze twoje rozumowanie jest FALSZYWE
Twoje tabelka to stek bzdur, to obalenie prawa de'Morgana
Ja wcale nie muszę używać wtedy i tylko wtedy, wystarczy mi IF THEN - JEŚLI TO.
kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny
Kto słucha głosu mego
Czyli:
kto słucha głosu Chrystusa = kto słucha Chrystusa = kto wierzy w Chrystusa
AND
wierzy temu, który mnie posłał = Wierzy ojcu Chrystusa = wierzy w Pana Boga
TO
ma żywot wieczny = idzie do nieba
Czyli:
Kto wierzy w Chrystusa i Pana Boga TO ma żywot wieczny.
stąd wnioski 9-latka:
Żyd:
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO nie ma żywota wiecznego.
Ateista:
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO nie ma żywota wiecznego.
Jak widzisz używam wyłacznie konstrukcji JEŚLI TO - i jest ona wystarczająca.
Nie dyskutuj z 9-latkiem bo sie skompromitujesz.
|
So mar 18, 2006 16:33 |
|
 |
wuj zboj
|
rafal3006 napisał(a): usiłujesz obalic prawo de'Morgana Rafale, powagi  Prosze dyskutuj ze mna, nie ze swoimi fantazjami. rafal3006 napisał(a): Twoje tabelka to stek bzdur
 Moze pokazesz w niej jakis konkretny blad? Powtorze ja dla twojej wygody:
Kod: S W Z | S^W Z S^W=>Z |~S ~W ~Sv~W ~z ~Sv~W=>~Z|(S^W=>Z)=>(~Sv~W=>~Z) 0 0 1 | 0 1 1 | 1 1 1 0 0 | 0 0 0 0 | 0 0 1 | 1 1 1 1 1 | 1 0 1 1 | 0 1 1 | 1 0 1 0 0 | 0 0 1 0 | 0 0 1 | 1 0 1 1 1 | 1 1 0 1 | 0 1 1 | 0 1 1 0 0 | 0 1 0 0 | 0 0 1 | 0 1 1 1 1 | 1 1 1 1 | 1 1 1 | 0 0 0 0 1 | 1 1 1 0 | 1 0 0 | 0 0 0 1 1 | 1
Nawiasem mowiac, ta tabelka wyglada skomplikowanie, bo dla twojej przyjemnosci rozpisalem tam poprzednik w implikacji na skladowe uzyte explicite w poprzedniku P implikacji ze zdana Jezusa: P = S ^ W. To zwiekszylo liczbe zmiennych, ale i spowodowalo, ze uzylem w tabelce tego twojego ulubionego prawa. Czy twoja znajomosc logiki pozwala ci dopatrzyc sie, w ktorym miejscu zostalo ono uzyte?
Zeby nie przedluzac... Powiedz mi na poczatek jedno. Czy zgadzasz sie, ze zdanie Jezusa "kto słucha słowa (S) i wierzy (W), ten jest zbawiony (Z)" mozna zapisac jako S ^ W => Z? Czyli jako "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony"?
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
So mar 18, 2006 20:09 |
|
 |
rafal3006
|
Dostałem na PW wiadomość że Zbój nadal nie rozumie, więc spróbuje prościej
Chrystus: kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny
Czyli:
Kto wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do nieba.
To chyba Zbóju rozumiesz.
Każdy logicznie myślący 9-latek spyta co z pozostałymi ludźmi i łatwo sobie odpowie :
Żyd:
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do piekła.
Ateista:
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do piekła
No i zadanie dla ciebie Zbóju:
Żyd:
Kto nie wierzy w Chrystusa i wierzy w Pana Boga TO pójdzie do ...........
Ateista:
Kto nie wierzy w Chrystusa i nie wierzy w Pana Boga TO pójdzie do .........
Jestem pewien, że nie uzupełnisz tych dwóch zdań inaczej niz 9-latek, bo stałbyś się pośmiwiskiem i 9-latka, i Mieszka, i Gabriela, i wszystkich innych na tym forum.
Czy juz zrozumiałes ?
|
So mar 18, 2006 20:17 |
|
 |
rafal3006
|
P.S.
Chyba nie powiesz, że 9-latek nie ma prawa zadać pytania:
Co z pozostałymi ludźmi !!
|
So mar 18, 2006 20:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Twoj problem polega na tym, ze tresc tego zdania odczytujesz w opariu o swoja wiare. Pomysl nad innymi przykladami.
Ozel powiedzial, jezeli wyjdziesz teraz i nie zapalisz papierosa to zdarzysz na pociag.
Czy to oznacza, ze jak nie wyjdziesz teraz i zapalisz papierosa to nie zdarzysz?
Ozel powiedzial, ze jak zarobisz tys. zlotych to kupisz sobie telefon.
Czy to oznacza, ze nie kupisz sobie telefonu jak nie zarobisz tys. zlotych?
|
So mar 18, 2006 20:28 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Nawiasem mowiac, ta tabelka wyglada skomplikowanie, bo dla twojej przyjemnosci rozpisalem tam poprzednik w implikacji na skladowe uzyte explicite w poprzedniku P implikacji ze zdana Jezusa: P = S ^ W. To zwiekszylo liczbe zmiennych, ale i spowodowalo, ze uzylem w tabelce tego twojego ulubionego prawa. Czy twoja znajomosc logiki pozwala ci dopatrzyc sie, w ktorym miejscu zostalo ono uzyte?  Zeby nie przedluzac... Powiedz mi na poczatek jedno. Czy zgadzasz sie, ze zdanie Jezusa "kto słucha słowa (S) i wierzy (W), ten jest zbawiony (Z)" mozna zapisac jako S ^ W => Z? Czyli jako "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony"?
Zbóju, ale bredzisz.
To ty wszystko skomplikowałeś, mnie wystarczyła definicja iloczynu logicznego Z=S*W - zobacz sobie wyżej.
A ty bez sensu zamiast analizować co wynika z iloczynu logicznego dwóch zmiennych, ze wzgledów tylko tobie znanych analizujesz potwornie skomplikowaną zalezność - chyba tylko po to aby zrobic jak najwięcej wody z mózgu czytelnikowi.
Po cholerę analizujesz, błędnie zresztą bo obaliłeś prawo de'Morgana wzór:
Z=~(~S+~W)
Zamiast to samo w o niebo prostszej postaci:
Z=S*W
|
So mar 18, 2006 20:33 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): wuj zboj napisał(a): Uczmy sie wiec  Zdanie Jezusa ma nastepujaca strukture logiczna: DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony Jeszcze raz, zeby bylo jasno: wedlug zasad ludzkiej logiki, zdanie mowiace "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony" dopuszcza bycie zbawionym rowniez jesli nie sluchasz i nie wierzysz. Zdanie to jedynie WYKLUCZA BRAK ZBAWIENIA w przypadku, gdy wierzysz i sluchasz. Zbóju, piękny ten twój rachunek zdań.dopuszcza bycie zbawionym rowniez jesli nie sluchasz i nie wierzyszCzyli ateiści mogą do nieba ?Brawo zbóju, jestem za  !! 
Zbóju, to cała twoja chora logika:
Dopuszczasz zbawienie dla ateistów.
Dopuszczasz zbawienie dla żydów.
Sam to napisałeś
Ja jestem za, tylko po co tych ludzi nawracać na KK skoro moga byc zbawieni ?
|
So mar 18, 2006 20:41 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Ja jestem za, tylko po co tych ludzi nawracać na KK skoro moga byc zbawieni ?
na KK może i nie, ale na chrześcijaństwo - na pewno. Dlaczego? Bo tak przykazał Jezus: "idźcie na cały świat i głoście ewangelię wszelkiemu stworzeniu"
|
So mar 18, 2006 20:44 |
|
|
|