Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Piekło nie istnieje!
Cytuj: Ja Boga nie odrzucam tylko zwyczajnie nie wierzę w Jego istnienie, i stąd te moje "grzechy". Ale jeżeli bym wierzył, i bycie dobrym chrześcijaninem z premedytacją bym odwlekał, to wtedy tak, byłby to świadomy grzech. Brak wiary w Boga nie musi skutkować postawą sporo grzeszę i niewielu grzechów żałuję - bez wiary warto być uczciwym. Cytuj: Nie mam zamiaru długo żyć, przykazanie to ograniczę więc do osób trzecich  Ale nie dlatego, że jestem wierzący, tylko dlatego iż zabijanie jest złe - tak samo jak złodziejstwo, i zdrowy, normalny człowiek czuje to na poziomie komórkowym. Gdyby nasze zamiary przekładały się na rzeczywistość.....
|
Pn lut 20, 2012 13:01 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Alus napisał(a): Brak wiary w Boga nie musi skutkować postawą sporo grzeszę i niewielu grzechów żałuję - bez wiary warto być uczciwym. Ale ja staram się być uczciwym i nie robić innym krzywdy.
_________________ pajacyk.pl
|
Pn lut 20, 2012 13:11 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: z premedytacją trwanie w grzechu, odrzucenia Boga, z zamysłem wyboru w chwili śmierci. W życiu doczesnym ,nic na wiarę.Inicjatywa należy do Boga.Niech się tylko ukaże...a życie stanie się znośniejsze 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pn lut 20, 2012 13:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Ale ja staram się być uczciwym i nie robić innym krzywdy. Może być za mało. W godzinie śmierci możesz nie potrafić odróżnić Boga od marketingu złego (jego inteligencja jest nieporównywalna z naszą). A wybrać musisz.
|
Pn lut 20, 2012 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: z premedytacją trwanie w grzechu, odrzucenia Boga, z zamysłem wyboru w chwili śmierci. W życiu doczesnym ,nic na wiarę.Inicjatywa należy do Boga.Niech się tylko ukaże...a życie stanie się znośniejsze  Ukazał sie tysiącom, a oni i tak zażądali ukrzyżuj Go.
|
Pn lut 20, 2012 16:26 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Liza napisał(a): Może być za mało. W godzinie śmierci możesz nie potrafić odróżnić Boga od marketingu złego (jego inteligencja jest nieporównywalna z naszą). A wybrać musisz. To Bóg wybrać nie pomoże? Nie złoży mi jasnej, zrozumiałej oferty? W końcu kto jest wszechmogący, kto decyduje - Pan Wszechświata, czy jakiś zbuntowany wariat?
_________________ pajacyk.pl
|
Pn lut 20, 2012 22:36 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Liza, masz na myśli tę walkę w ostatniej chwili? A znajdź coś o tym w dokumentach KK.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lut 20, 2012 23:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Liza, masz na myśli tę walkę w ostatniej chwili? A znajdź coś o tym w dokumentach KK. Obawiam się, że nie znajdę. To prywatne, lecz uznane objawienia. Wierzyć nie trzeba.
|
Wt lut 21, 2012 0:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Liza napisał(a): Może być za mało. W godzinie śmierci możesz nie potrafić odróżnić Boga od marketingu złego (jego inteligencja jest nieporównywalna z naszą). A wybrać musisz. To Bóg wybrać nie pomoże? Nie złoży mi jasnej, zrozumiałej oferty? W końcu kto jest wszechmogący, kto decyduje - Pan Wszechświata, czy jakiś zbuntowany wariat? Czytałam, że wariaci mają taryfę ulgową i zostają zbawiani. 
|
Wt lut 21, 2012 0:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Liza, masz na myśli tę walkę w ostatniej chwili? A znajdź coś o tym w dokumentach KK. O walce nic nie ma(chyba  ), ale w Liście Innocentego jest trochę o tej ostatniej chwili, ale w połączeniu ze spowiedzią i Komunią św.: LIST INNOCENTEGO I CONSULENTI TIBI DO EKSUPERIUSZA, BISKUPA W TULUZIE, 405 r. Pojednanie w godzinie śmierci(Rozdz. 2) [...] Zapytywano, na co trzeba zwracać uwagę wobec tych, którzy, po chrzcie przez cały czas oddani rozkoszom niewstrzemięźliwości, w ostatniej chwili swego życia proszą jednocześnie o pokutę i pojednanie w Komunii. Postępowanie wobec nich jest najpierw surowsze, później pod wpływem miłosierdzia łagodniejsze. Poprzedni bowiem zwyczaj pozwalał na to, żeby udzielano im pokuty, lecz odmawiano Komunii. Kiedy bowiem w tamtych czasach były częste prześladowania, słusznie odmawiano Komunii w obawie, że łatwość udzielania Komunii nie powstrzyma od upadku tych ludzi, którzy mieli pewność pojednania, udzielano (jednak) pokuty, by nie odmawiać im całkiem wszystkiego: i okoliczności czasu spowodowały większą surowość w rozgrzeszaniu. Ale gdy nasz Pan przywrócił pokój swoim Kościołom, już po przepędzeniu strachu, 48 postanowiono udzielać Komunii odchodzącym stąd i ze względu na miłosierdzie Pańskie jako wiatyk dla odchodzących, jak również, aby nie wydawało się, że idziemy za surowością i ostrością heretyka Nowacjana, który odmawiał rozgrzeszenia. Udziela się więc Komunii z ostatnią pokutą aby tacy ludzie jeszcze w ostatnich swoich chwilach, za pozwoleniem naszego Zbawiciela, zostali uwolnieni od wiecznej zagłady."
|
Wt lut 21, 2012 7:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Liza, masz na myśli tę walkę w ostatniej chwili? A znajdź coś o tym w dokumentach KK. W dokumentach może trudno, ale znajdziesz opis w Dzienniku św Faustyny (809-812), tekst znajdziesz w necie.
|
Wt lut 21, 2012 9:13 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wiem, że jest w objawieniach prywatnych ale w tym właśnie sęk, że nie ma nigdzie indziej. A przynajmniej nie znalazłem po pobieżnym przeszukaniu (wyszukałem słowo śmierć w opoka.org w tekstach obu ostatnich papieży i nic ciekawego nie znalazłem).
KKK 1022 Każdy człowiek w swojej nieśmiertelnej duszy otrzymuje zaraz po śmierci wieczną zapłatę na sądzie szczegółowym, który polega na odniesieniu jego życia do Chrystusa i albo dokonuje się przez oczyszczenie, albo otwiera bezpośrednio wejście do szczęścia nieba, albo stanowi bezpośrednio potępienie na wieki.
Z prywatnych objawień, to jak dla mnie, wynika, że nie można spokojnie umrzeć, bo nigdy nie wiadomo, czy przypadkiem dusza nie skusi się na piekło.
Ja jednak sądzę, że skoro Bóg jest sprawiedliwy, to w ogóle nie ma powodu się bać.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lut 21, 2012 23:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Z prywatnych objawień, to jak dla mnie, wynika, że nie można spokojnie umrzeć, bo nigdy nie wiadomo, czy przypadkiem dusza nie skusi się na piekło. Doprecyzowano, że sprawiedliwy będzie potrafił wybrać.
|
Wt lut 21, 2012 23:58 |
|
 |
Andy72
|
Ale zostaje pytanie na całe życie "czy ja jestem ten sprawiedliwy"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 27, 2012 20:34 |
|
 |
Ateista40
|
Zgadzam się ! Nie ma Niczego takiego jak piekło . Bóg Nas stworzył i Kocha wię po co miałbyt wysyłać Nas do piekła?
|
Pn kwi 09, 2012 19:01 |
|
|
|