Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
Teista może się zastanawiać, czy Bóg jest taki, czy owaki. Po co ateista martwi się, że nieistniejący jego zdaniem Bóg jest okrutny Po co w ogóle zadaje takie pytanie Nie ma Boga, nie ma problemu. 
|
Śr maja 04, 2016 21:54 |
|
|
|
 |
sowaniejestmadra
|
spin napisał(a): Teista może się zastanawiać, czy Bóg jest taki, czy owaki. Po co ateista martwi się, że nieistniejący jego zdaniem Bóg jest okrutny Po co w ogóle zadaje takie pytanie Nie ma Boga, nie ma problemu.  Problem jest, bo całe rzesze ludzi wierzą w takie mity i przez to życie staje się okrutne tak jak ich wymyślony Bóg.
|
Cz maja 05, 2016 7:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
a to już spora nadinterpretacja. Faktycznie, gdyby ktoś zatrzymał się na obrazie Boga przedstawionym przez autorów ST zgodnie z ich wizją świata, w której okrucieństwo jest cechą pożądaną, sam mógłby stać się okrutny i życie innych uczynić okrutnym i pełnym cierpienia. Na szczęście spojrzenie na Boga ewoluuje wraz z historią Objawienia i ewolucją idei. Dziś rzesze ludzi (mam na myśli chrześcijan) raczej wierzą w Boga miłosiernego, kochającego, pragnącego dobra. Cóż można mieć przeciwko takiemu Bogu?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz maja 05, 2016 7:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sowaniejestmadra napisał(a): spin napisał(a): Teista może się zastanawiać, czy Bóg jest taki, czy owaki. Po co ateista martwi się, że nieistniejący jego zdaniem Bóg jest okrutny Po co w ogóle zadaje takie pytanie Nie ma Boga, nie ma problemu.  Problem jest, bo całe rzesze ludzi wierzą w takie mity i przez to życie staje się okrutne tak jak ich wymyślony Bóg. Upór z jakim opisujesz swoją wizję okrutnego Boga może wskazywać, że projektujesz. Projektujesz na judeochrześcijańskiego Boga i jego wyznawców. " Projekcja – narcystyczny mechanizm obronny; przypisywanie innym własnych poglądów, zachowań lub cech, najczęściej negatywnych, albo pojęcie oznaczające zjawisko psychiczne, które polega na rzutowaniu własnych pragnień, skłonności i uczuć na świat zewnętrzny i przypisywaniu innym własnych motywów działania, myśli, postaw lub tendencji".
|
Cz maja 05, 2016 8:14 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
medieval_man napisał(a): a to już spora nadinterpretacja. Faktycznie, gdyby ktoś zatrzymał się na obrazie Boga przedstawionym przez autorów ST zgodnie z ich wizją świata, w której okrucieństwo jest cechą pożądaną, sam mógłby stać się okrutny i życie innych uczynić okrutnym i pełnym cierpienia. Na szczęście spojrzenie na Boga ewoluuje wraz z historią Objawienia i ewolucją idei. Dziś rzesze ludzi (mam na myśli chrześcijan) raczej wierzą w Boga miłosiernego, kochającego, pragnącego dobra. Cóż można mieć przeciwko takiemu Bogu? I cóż, można tu wysnuć prosty i logiczny wniosek - skoro wizja Boga ewoluuje i z okrutnego stał się miłosierny (po tym chyba stał się tak miłosierny jak dopuścił do tego, że ukrzyżowano jego Syna), to w takim razie Bóg jest tylko i wyłącznie projekcją naszych głów. Bo to nasze poglądy o Bogu ewoluują. Bóg z natury powinien być niezmienny. Dlaczego więc dla starożytnych objawił się jako okrutny, a dla nowożytnych już nie? To nie ma sensu. Miłosierdzie to jest ludzki wynalazek, nie boski.
|
Cz maja 05, 2016 11:58 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
sowaniejestmadra napisał(a): I cóż, można tu wysnuć prosty i logiczny wniosek - skoro wizja Boga ewoluuje i z okrutnego stał się miłosierny (po tym chyba stał się tak miłosierny jak dopuścił do tego, że ukrzyżowano jego Syna), to w takim razie Bóg jest tylko i wyłącznie projekcją naszych głów. Bo to nasze poglądy o Bogu ewoluują. Bóg z natury powinien być niezmienny. Dlaczego więc dla starożytnych objawił się jako okrutny, a dla nowożytnych już nie? To nie ma sensu. Miłosierdzie to jest ludzki wynalazek, nie boski. Cały czas upraszczasz zmierzając w tylko jedną stronę. Otóż Bóg nie ewoluuje. Jeśli uważnie czytasz ST to znajdziesz tam obrazy Boga miłosiernego, czułego, kochającego. Jednak autorzy biblijni ST uznali za słuszne opisanie czy podkreślenie tych cech Boga, które w ich świecie były pożądane. I na nich się często skupiali. Choć nie tylko. Zarówno dla bardziej jak i mniej starożytnych objawił się przede wszystkim jako Stwórca i Opiekun, choć ta opiekuńczość została podkreślona poprzez użycie obrazów, w których jest On okrutny czy bezlitosny dla wrogów. Ale cały czas chodziło o opiekuńczość i troskę o naród wybrany.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz maja 05, 2016 12:46 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
medieval_man napisał(a): Cały czas upraszczasz zmierzając w tylko jedną stronę. Otóż Bóg nie ewoluuje. Jeśli uważnie czytasz ST to znajdziesz tam obrazy Boga miłosiernego, czułego, kochającego. Jednak autorzy biblijni ST uznali za słuszne opisanie czy podkreślenie tych cech Boga, które w ich świecie były pożądane. I na nich się często skupiali. Choć nie tylko. Zarówno dla bardziej jak i mniej starożytnych objawił się przede wszystkim jako Stwórca i Opiekun, choć ta opiekuńczość została podkreślona poprzez użycie obrazów, w których jest On okrutny czy bezlitosny dla wrogów. Ale cały czas chodziło o opiekuńczość i troskę o naród wybrany. Bóg nie ewoluuje. Skoro stworzył Wszechświat jest bytem wysoce skomplikowanym, dlaczego miałby ewoluować? Tak właśnie chcę uproszczeń. Nauka stara się wyjaśniać rzeczy trudne - prostymi. Powstanie życia można wyjaśnić w dość prosty sposób. Tylko tak jesteśmy w stanie coś zrozumieć. Z małych pojęć rodzą się większe pojęcia. Z wielkiego wybuchu - stanu o niskiej entropii powstaje coś o wysokiej entropii czyli o wysokim nieuporządkowaniu. Tak samo jest z życiem biologicznym - i z nami. Z Bogiem jest na odwrót. Jest bytem od samego początku wysoce nieuporządkowanym - czytaj - skomplikowanym. Zgodzisz chyba się, że Bóg jest bezpłciowy - dlaczego tak mały szacunek dla kobiet w ST - również i w nowym jest nie lepiej. Kobiety są zawsze na drugim planie, co widać do dziś w kościele katolickim. Bo skoro Bóg jest bezosobowy - czy też bezpłciowy - dlaczego kobiety nie mogą być księżmi? Niestety nauka kościoła nie próbuje tłumaczyć rzeczy skomplikowane za pomocą prostych. Od razu jest to skomplikowane. Jak się coś chce komplikować - oznacza to coś zazwyczaj zawoalowanego, a więc można by rzec - kłamliwego. Możesz pomyśleć, że z tej wypowiedzi można wywnioskować, że nauczanie kościoła jest kłamstwem - tak - tak bym to odczytał.
|
Cz maja 05, 2016 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ewolucja oznacza rozwój. Przeciwieństwo inwolucji. Czy Bóg się rozwija, zmienia? Z Biblii wynika, że tak. Czy bywał okrutny? W ST jest na to wiele przykładów. Czy się zmienił z wymagającego okrutnika na miłującego i wybaczającego? Tak. Jezus jest zupełnie innym Bogiem niż Jahwe.
|
Pt maja 06, 2016 8:04 |
|
 |
chwat
|
Sorry Spin, ponosi Cię. Gdzie Jezus powiedział, że jest innym Bogiem niż Jahwe?
Mamy zapisane wszystko czarne na białym, nauczmy się czytać.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt maja 06, 2016 9:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Sorry Spin, ponosi Cię. Gdzie Jezus powiedział, że jest innym Bogiem niż Jahwe?
Mamy zapisane wszystko czarne na białym, nauczmy się czytać. Jezus jest inną Osobą boską. Jakże różną od Ojca. Jak myślisz, po co są 3 Osoby boskie Dlaczego Syn miałby być identyczny z Ojcem  Jakie wszystko? J 21, 25 Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.
|
Pt maja 06, 2016 10:08 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
spin napisał(a): chwat napisał(a): Sorry Spin, ponosi Cię. Gdzie Jezus powiedział, że jest innym Bogiem niż Jahwe?
Mamy zapisane wszystko czarne na białym, nauczmy się czytać. Jezus jest inną Osobą boską. Jakże różną od Ojca. Jak myślisz, po co są 3 Osoby boskie Dlaczego Syn miałby być identyczny z Ojcem  Jakie wszystko? J 21, 25 Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.No niestety, to co piszesz to są herezje. Za coś takiego jeszcze 200 lat temu byłbyś poddany torturom i spłonął byś. Nie warto oddawać życia za Jezusa. Życie jest zbyt cenne. Jaki ojciec - taki syn, tak samo można powiedzieć. Przekładasz prawdy wiary nad którymi doktoryzowali się teolodzy przez 2000 lat na jakieś swoje wyobrażenia - pamiętaj - nie miej cudzych bogów przed Nim. To jedno z przykazań!!!!
|
Pt maja 06, 2016 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem jak sowa ale ja mam rozum na wzór i podobieństwo boskiego. 
|
Pt maja 06, 2016 15:57 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
sowaniejestmadra napisał(a): Niełatwe studia? No cóż, nauka o mitach może być trudna - sporo tego jest. W seminarium nie uczy się tylko teologii. To kolejny przykład Twojej rzekomej dogłębnej znajomości katolicyzmu. sowaniejestmadra napisał(a): Skoro są przenoszeni z parafii do parafii, to pewnie jacyś pedofile - mają świeży narybek - straszne. Po co takie bzdury piszesz? To ma być jakiś popis chamstwa? Rozumiem, że można być niedojrzałym ale bez przesady. Jeśli masz więcej niż 15 lat, to już wygląda na przejaw poważniejszych problemów (choćby fanatyzmu), bo doprawdy ciężko to inaczej wyjaśnić. To jest zupełnie normalne, że księża nie pracują całe życie w jednym miejscu. Zwykle już na początku są wysyłani z dala od domu. Nie mogą mieć rodziny, w zdecydowanej większości nie zarabiają wiele, późno odchodzą na emeryturę, nie mogą być urzędnikami państwowymi. Razem wszystko to dowodzi, że duchownym nie zostaje się dla pieniędzy i władzy, bo nie miałoby to żadnego sensu.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt maja 06, 2016 17:26 |
|
 |
Robek
|
spin napisał(a): Ewolucja oznacza rozwój. Przeciwieństwo inwolucji. Od kiedy ty uznajesz, istnienie ewolucji? spin napisał(a): Jak myślisz, po co są 3 Osoby boskie Dlaczego Syn miałby być identyczny z Ojcem Syn jest ojcem. Ewangelia wg św. Jana Odpowiedział mu Jezus: "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście". Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt maja 06, 2016 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): spin napisał(a): Ewolucja oznacza rozwój. Przeciwieństwo inwolucji. Od kiedy ty uznajesz, istnienie ewolucji? Pojęcie ewolucja jest wieloznaczne. Tu akurat rozmawialiśmy o ewentualnej ewolucji Boga. Robek napisał(a): spin napisał(a): Jak myślisz, po co są 3 Osoby boskie Dlaczego Syn miałby być identyczny z Ojcem Syn jest ojcem. Ewangelia wg św. Jana Odpowiedział mu Jezus: "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście". Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i OjcaPrzekazy słowne są o tyle niepewne, że można je dowolnie interpretować. Jeśli Ojciec=Syn, to jest to mało logiczne. Zarówno u ludzi, jak i u bytów niematerialnych.
|
So maja 07, 2016 6:57 |
|
|
|