"najwiekszym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi ze
Autor |
Wiadomość |
evoleth
|
 Re: "najwiekszym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi ze
Ze względu na słabą wolę czy na podszepty złego ducha? A może ze względu na to, że nie mam wystarczającej motywacji aby zachować czystość przedmałżeńską? Czy naprawdę wszędzie trzeba doszukiwać się działania szatana?
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Wt lip 27, 2010 19:05 |
|
|
|
 |
Tutte
|
Oczywiście,że nie.To byłoby usprawiedliwianie się:to nie ja,to Szatan...
|
Cz lip 29, 2010 11:51 |
|
 |
olila
|
evoleth napisał(a): olila napisał(a): Jednak wielu ludzi, którzy nie wierzą w szatana, w ogóle się nie zastanawia nad istotą i źródłami zła. Po prostu czynią zło i wcale się tym nie przejmują. Skąd wiesz? Skąd to przekonanie że ludzie czynią zło lekką ręką, w ogóle się nad tym nie zastanawiając? To jest bardzo abstrakcyjne pojęcie - "czynić zło". Ludzie postępują w taki czy inny sposób, robią to co uważają za słuszne lub konieczne, albo działają pod wpływem różnego rodzaju popędów i nałogów. Ale bardzo rzadko można o kimś powiedzieć że świadomie i dobrowolnie "czyni zło". Z reguły najsilniejszym motywem naszego postępowania jest dobro, zadowolenie, szczęście - własne lub naszych bliskich. To dotyczy zarówno ludzi wierzących w szatana jak i nie. Cytuj: Nie każde zło bierze się ze zranień. Powiedziałabym nawet, że większość zła, które można zaobserwować dookoła nie bierze się z żadnych zranień tylko ze zwykłej pychy i chciwości. To z ich powodu ludzie dążą do osiągnięcia swoich celów kosztem innych ludzi. Więc jak to w końcu jest: to człowiek ma sam w sobie tyle zła, czy też zło jest domeną szatana, który swoimi podszeptami nakłania ludzi do złych czynów? Cytuj: Wiara tych katolików, których znam jest dużo głębsza, powstrzymywanie się od grzechu wynika u nich ze zrozumienia i zaakceptowania wartości Dekalogu i Przykazań Miłości. W takim razie jest to nie "powstrzymywanie się od grzechu", tylko świadome i dobrowolne życie w określony sposób, realizowanie takich a nie innych wartości. Nie widzę tu miejsca na strach przed szatanem. Cytuj: Unikanie niebezpieczeństwa, jakim jest uleganie szatanowi, często jest równoznaczne z narażeniem się na niebezpieczeństwo, na które trzeba się narazić, jeśli się nie chce ulec jego podszeptom, jeśli chce się pokonać zło. Unikanie szatana nie oznacza bierności, wręcz przeciwnie. A co to konkretnie znaczy "unikanie niebezpieczeństwa jakim jest uleganie szatanowi"? W jaki sposób można aktywnie unikać szatana  Stąd wiem, że spotykam się z tym złem w codziennym życiu, z ludźmi, którzy są za nie odpowiedzialni, wiedzą o tym i wcale nie psuje im to dobrego samopoczucia. Każdy normalny dorosły człowiek posiada zdolność odróżniania dobra od zła i tendencję do oszukiwania własnego sumienia. Jeśli człowiek tak zagłuszył swoje sumienie, że umożliwia mu ono bezstresowe uleganie złym popędom i nałogom, nie zwalnia go to z odpowiedzialności za wyrządzone zło. Czasem rzeczywiście ludzie działając w dobrej wierze i w przekonaniu, że czynią dobrze, czynią zło, są tylko ludźmi, mają prawo do błędu. Dla człowieka wierzącego w Boga i szatana najsilniejszym motywem postępowania nie powinno być doczesne dobro, zadowolenie i szczęście a zbawienie. Co do reszty – dzielenie włosa na czworo to nie moja specjalność. Można snuć bardzo szczegółowe teoretyczne rozważania ale prościej jest rozejrzeć się dookoła aby stwierdzić, jaki wpływ ma na nasze życie odejście od wiary w Boga i szatana. Coraz mniej wśród nas praktykujących katolików a coraz więcej narkomanii, rozwodów, przemocy, depresji, itd. Nie wydaje mi się, żeby to był zbieg okoliczności.
|
Cz sie 12, 2010 19:32 |
|
|
|
 |
evoleth
|
olila napisał(a): Co do reszty – dzielenie włosa na czworo to nie moja specjalność. Nie chodziło mi o dzielenie włosa na czworo, tylko o bardzo konkretną odpowiedź na bardzo konkretne pytania. Cytuj: Można snuć bardzo szczegółowe teoretyczne rozważania ale prościej jest rozejrzeć się dookoła aby stwierdzić, jaki wpływ ma na nasze życie odejście od wiary w Boga i szatana. Coraz mniej wśród nas praktykujących katolików a coraz więcej narkomanii, rozwodów, przemocy, depresji, itd. Nie wydaje mi się, żeby to był zbieg okoliczności. A mi nie wydaje się, żeby wiara w Boga i szatana chroniła ludzi przed popełnianiem zła i unieszczęśliwianiem się. Praktykowanie katolicyzmu nie jest lekarstwem na całe zło tego świata, a już na pewno nie jest nim strach i unikanie szatana. Praktykowanie wiary może być puste, a strach przed szatanem może być czysto zabobonny. Człowiek, który odnajduje Boga, odnajduje też samego siebie i nie musi bać się działania żadnych złych mocy. Niezależnie od tego, jaki jest jego stosunek do religii.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Pt sie 13, 2010 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "najwiekszym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi ze istnieje". jak rozumiecie te stwierdzenie ? w czym to niby mu ulatwia czynienie zla ? Moim zdaniem najwiekszym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi że jakiekolwiek religie są potrzeba. To spowodowało podział świata na naszą prawdę i ich trwanie w niewiedzy i w szponach szatana. Fakt czy uznamy, ze szatan istnieje czy nie, nie zmieni juz faktu, ze swiat jest podzielony. Ludzie zapomnnieli, ze wszyscy tworzymy jednosć, ze co czynimi innym czynimy sobie. Więc uwazam, ze jeśli szatan istnieje to włąśnie tu osiągnał sukces.
|
Pt sie 13, 2010 19:16 |
|
|
|
 |
grzegorz_pe
|
Zepchnięcie szatana w krąg legend i mitów jest dla niego bardzo korzystne. Obojętność ludzi na jego istnienie pozwala mu robić cokolwiek zechce bo i tak nikt nawet nie bedzie przypuszczał, że to on. Kościół katolicki zawsze powtarzał o realnym i osobowym zagrożeniu ze strony szatana. Zło - tak samo jak dobro - jest osobowe, a naszym największym wrogiem nie jest pech, czarny kot na ulicy czy zbite lustro, ale osoba duchowa której faktycznym celem jest zepchnięcie nas na drogę grzechu prowadzącą do dobrowolnego odrzucenia miłości Boga, czego rezultatem jest piekło które sami wybraliśmy.
PS. Przepraszam za lekki offtopic, ale poruszając temat zwiąazny ze złem bardzo ważne jest wypowiadanie w kontekscie grzechu i jego rezultatów.
_________________ mój blog: http://blog.wiara.pl/grzegorzp
|
Pt sie 13, 2010 20:18 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
Największym sukcesem szatana jest przekonie ludzi, że Bóg istnieje. Dzięki temu miliony ludzi się wyrżnęło, bo każdy wierzył w innego Boga. Jeden w Allaha, drugi w Jahwe, trzeci w Jezusa i holokaust oraz terroryzm zapewniony
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
So sie 14, 2010 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo wierzył w różnych a nie w jednego
|
So sie 14, 2010 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Shamanka napisał(a): Bo wierzył w różnych a nie w jednego Właśnie nie. Dopiero religie monoteistyczne nasiliły skrajne postawy i wojownicze nastawienie. Dopóki popularne były politeizmy, wszyscy byli bardziej tolerancyjni  .
|
So sie 14, 2010 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz, ja miałam na myśli nie Boga Biblijnego, ale tego, który jest ponad wszystkimi religiami. Bóg Absolut  Ale racja, że za czasów politeizmu mniej było wojen na tle religijnym, co nie znaczy, ze ich nie było. Oj były. Cały widz polega na tym, ze ludzie nie rozumeija przykazania, ze szanuj bliźniego jak siebie samego. Nie dostzregaja tego, ze cokolwiek uczynisz komuś uczynisz sobie. A przykazanie to znamy co prawda z judeochrześcijańskiej tradycji, ale dotyczy ono wszystkich i wymyślono je zanim wymyślono Boga chrześcijan
|
N sie 15, 2010 5:15 |
|
 |
evoleth
|
Shamanka napisał(a): Moim zdaniem najwiekszym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi że jakiekolwiek religie są potrzeba. To spowodowało podział świata na naszą prawdę i ich trwanie w niewiedzy i w szponach szatana. leunamme888 napisał(a): Największym sukcesem szatana jest przekonie ludzi, że Bóg istnieje. Dzięki temu miliony ludzi się wyrżnęło, bo każdy wierzył w innego Boga. Wygląda na to, każdy utożsamia szatana z największym złem, ale każdy ma co innego na myśli. Byc może wspólnym mianownikiem "działania szatana" jest ciemna strona duszy ludzkiej, jej najgorsze instynkty i emocje, strach i agresja i wiele innych. W takim przypadku personifikacja szatana w rożnych religiach odwraca uwagę od prawdziwego źródła zła na świecie.
|
N sie 15, 2010 14:16 |
|
 |
amittaj
zbanowany na stałe
|
Nie odwraca,prawdziwym zródłem zła jest szatan.Fakt ze sam nic by nie zrobił gdyby nie pomagali mu LUDZIE.Tym swiatem rządzą ludzie opętani przez szatana i demony.Szatan jest przeciwienstwem Boga.Cechy Boga to-miłosc,mądrosc,moc,cierpliwosc,życzliwosc . A cechy diabła to-niegodziwosc,nienawisc,chciwosc. W Biblii nazwano Szatana Diabła „bogiem tego systemu rzeczy” (2Ko 4:4). Miano to bez wątpienia odnosi się do Szatana, bo jak napisano dalej, ów bóg „zaślepił umysły niewierzących”. W Objawieniu 12:9 powiedziano, że Szatan „wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię”. O jego władzy nad obecnym światem, łącznie z rządami, świadczy to, że zaproponował Jezusowi „wszystkie królestwa świata oraz ich chwałę” w zamian za akt czci (Mt 4:8, 9). . W Biblii czytamy: „Sam Szatan ciągle się przeobraża w anioła światła”. Podobnie jego słudzy, nie wyłączając odstępców, są „zwodniczymi pracownikami”, którzy też „ciągle się przeobrażają w sług prawości”. Już od stuleci Szatan z sadystyczną przyjemnością sprowadza na ludzi najokrutniejsze cierpienia. Pomyślmy o przerażających nieszczęściach, jakie ściągnął na Hioba i jego rodzinę (Hioba 1:13-19; 2:7). Być może sam pamiętasz jakieś wydarzenia opublikowane w środkach przekazu, noszące znamiona szatańskiej niegodziwości. Diabeł nieustannie krąży, szukając ofiar, i w swych morderczych zapędach nie oszczędza nawet dzieci. Na przykład u zarania I wieku n.e. Herod postanowił zgładzić w Betlejem wszystkich chłopców w wieku do dwóch lat
|
So wrz 11, 2010 22:43 |
|
 |
evoleth
|
Nic, oprócz wiary nie uzasadnia, że to właśnie szatan jest sprawcą wszystkich tych nieszczęść, o których piszesz.
|
N wrz 12, 2010 8:49 |
|
 |
amittaj
zbanowany na stałe
|
NIE JA PISZĘ,TYLKO SŁOWO BOŻE.Przekonamy się na własne oczy,i na ciele też,zapewniam Cię eveleth.Gdy przyjdzie TEN DZIEN.Bóg oczysci i uswięci Swoje Imię,tak jak jest napisane w modlitwie panskiej.Swięc sie imię Twoje.I pokaże każdemu że z tym co się działo i dzieje nadal od ponad 2 tys lat Bóg Nieba I Ziemi NIE MA NIC WSPÓLNEGO.
|
N wrz 12, 2010 20:32 |
|
 |
Elbrus
|
amittaj napisał(a): Szatan jest przeciwienstwem Boga.Cechy Boga to-miłosc,mądrosc,moc,cierpliwosc,życzliwosc . A cechy diabła to-niegodziwosc,nienawisc,chciwosc. Skoro Szatan jest przeciwieństwem Boga, a cechami Boga są mądrość i moc, to cechami Szatana są głupota i niemoc (słabość).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt wrz 14, 2010 14:12 |
|
|
|