DOWÓD DUŻEJ WAGI ,NA ISTNIENIE BOGA
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Seweryn napisał(a): Powiedz Bic Mac Czyżbyś naprawdę uważał że prawdopodobieństwo trafienia w totka jest jak 1:2 ?:o W totku jest wiele kombinacji liczb, natomiast w wierze są tylko dwie alternatywy, albo isnieje życie po śmierci albo nie. Oczywiście, że tak nie uważam. Ale Ty tak. Mogę się dalej tak bawić - są dwie możliwości, albo trafisz szóstkę, albo nie trafisz szóstki. 50/50. Albo inaczej. Uważasz, że mam pod blokiem Ferrari? 50/50 szans. Mogę albo mieć, albo nie mieć. Szanse na to, że przeżyjesz do jutra? 50/50, albo umrzesz w nocy, albo dożyjesz. Sensowne?To, że coś może być, lub może nie być, nie oznacza od razu, że prawdopodobieństwo bycia wynosi 50% i prawdopodobieństwo niebycia wynosi 50%. Nie wiem, co w tym trudnego do zrozumienia.
Dobrze to odpowiedz mi na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska jesli w grę wchodzą tyko dwie możliwości ?
Widzę że zaprzeczasz nie tylko Bogu, ale i statystyce ,która przecierz jest nauką.Takie są twarde reguły statystyki ,powiedz czy się z nimi zgadasz?
|
So cze 30, 2007 20:25 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Dwie możliwości?
Chyba zapominasz o tych wszystkich innych hipotezach, bo bóg to też hipoteza.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So cze 30, 2007 20:26 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): A kto ci każe zabijać ,jedz warzywa. No i ciągle muszę wam przypominać że nie żyjecie w raju. A ja się Ciebie nie pytam co ty chcesz jeść, ale do czego zostałeś stworzony by jeść. Powiedzmy sobie szczerze, że nasze organizmy najlepiej wchłaniają mięso. Co, może powiesz tygrysowi, żeby został wegetarianinem? Jeżeli bóg stworzył takie stworzenia, które same siebie muszą zabijać by przetrwać, to jest on bardzo okrutnym bogiem.
Może nie zauważyłeś więc powiększę : Nie zyjemy w raju
|
So cze 30, 2007 20:28 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Może nie zauważyłeś tego, że jestem ateistą i nie wierzę w żaden raj.
A świat jest zbyt chaotyczny i źle zaprojektowany, żeby jakaś inteligentna siła nad tym pracowała, a na domiar tego "Nieskończenie dobra".
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So cze 30, 2007 20:30 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Może nie zauważyłeś tego, że jestem ateistą i nie wierzę w żaden raj. A świat jest zbyt chaotyczny i źle zaprojektowany, żeby jakaś inteligentna siła nad tym pracowała, a na domiar tego "Nieskończenie dobra".
Jeśli jesteś Ateistą To po co ciągle piszesz o Bogu ? ja jeśli w coś nie wieże to ciągle o tym nie gadam , tylko po prostu w to nie wierzę i tyle.
Ale ty widzę masz potrzebę pisania akurat o Bogu ,choć pewnie nie wierzysz w wiele innych żeczy ,o których na pewno się nie rozpisujesz .a przecież mógłbyś . A to ciekawe zjawisko ?
|
So cze 30, 2007 20:41 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Po pierwsze. Szukam prawdy.
Po drugie. Nie wymiguj się od odpowiedzi.
|
So cze 30, 2007 20:43 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Po pierwsze. Szukam prawdy. Po drugie. Nie wymiguj się od odpowiedzi.
Jakiej prawdy?
Nie przypominam sobie żebyś zadał jakieś pytanie ale może przeoczyłem więc zacytuj.
|
So cze 30, 2007 20:48 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Prawdy związanej z religiami.
No sorki, ale trudno jest ignorować coś tak powszechnego
Nie potrafiłeś sformułować pytania z mojej wypowiedzi? Myślałem że dosyć jasno napisałem, no cóż.
Powiedz mi, czy jakaś inteligentna istota, i do tego jak mówicie "nieskończenie dobra", stworzyłaby tak brutalny świat i tak ogromny chaos panujący we wszechświecie?
Dlaczego różne inne gatunki powstawały i ginęły zanim począł się człowiek? Były niedoskonałe i wymagały poprawki?
Po co tyle układów słonecznych, po co tyle gwiazd skoro "naród wybrany" jest właśnie tu, na ziemi?
|
So cze 30, 2007 21:07 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Korzystając z okazji ,że Seweryn nie wie co to jest dowód ,to teraz ja Ci Sewerynie przedstawie dowody na to ,ze Boga nie ma ,może zrozumiesz w ten sposób swoje dowody i nie będe podkreslał swoich dowodów gróbą czcionką czy olśniewajacym kolorem tak jak Ty to robisz . 1 Gdyby był Bog to nie było by wojen ,które bez powodu zabijają dzieci i niewinnych ludzi ,wniosek-Boga nie ma . 2 Gdyby był Bog to nie było by powodzi ,które zalewają i topią bez powodu dzieci i nie winnych ludzi,wniosek -Boga nie ma. 3 Gdyby był Bog to nie było by trzęsień ziemi ,które grzebią i miażdżą bez powodu dzieci i niewinnych ludzi wniosek-Boga nie ma. .4Gdyby był Bog to nie było by huraganów które wieją i pozbawiają bez powodu dachu nad głową dzieci i niewinnych ludzi wniosek-Boga nie ma. 5 Gdyby był Bog to nie było by wulkanów które wybóchają i wylewają goracą lawe i popioły niszcząc życie niewinnych dzieci i ludzi ,wniosek -Boga nie ma. 6 Gdyby był Bog to nie było by pożarów ,które palą i zabijają bez powodu niewinne dzieci i ludzi , wniosek -Boga nie ma. 7Gdyby był Bog to nie było by fal Tsunami ,które niszczą wszystko na swej drodze i bez powodu zabijają niewinne dzieci i ludzi. Innymi słowy to są dowody na nieistnienie Boga.
|
So cze 30, 2007 21:15 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Prawdy związanej z religiami. No sorki, ale trudno jest ignorować coś tak powszechnego  Nie potrafiłeś sformułować pytania z mojej wypowiedzi? Myślałem że dosyć jasno napisałem, no cóż. Powiedz mi, czy jakaś inteligentna istota, i do tego jak mówicie "nieskończenie dobra", stworzyłaby tak brutalny świat i tak ogromny chaos panujący we wszechświecie?Dlaczego różne inne gatunki powstawały i ginęły zanim począł się człowiek? Były niedoskonałe i wymagały poprawki?Po co tyle układów słonecznych, po co tyle gwiazd skoro "naród wybrany" jest właśnie tu, na ziemi?
Chciałbyś żeby Bóg stworzył dla ciebie raj. Uważasz że na niego zasługujesz. Na Raj musisz sobie zapracować.
Po to żeby człowiek odktywając tę prawdę, wiedział że też go to czeka .(Apokalipsa, koniec czasów)
Po to żeby człowiek mógł poznawać ogrom dzieła ,jego stwórcy.
|
So cze 30, 2007 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nawet śmieszne, a masz na to jakiś dowód, poza tym, że pasuje Ci to do teorii. 
|
So cze 30, 2007 21:27 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Przykro mi Sewerynie, ale na mnie "barwna" gadka nie działa
Nic sensownego nie odpowiedziałeś
Rozmawiamy teraz o świecie, a nie o życiu po życiu.
|
So cze 30, 2007 21:30 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Korzystając z okazji ,że Seweryn nie wie co to jest dowód ,to teraz ja Ci Sewerynie przedstawie dowody na to ,ze Boga nie ma ,może zrozumiesz w ten sposób swoje dowody i nie będe podkreslał swoich dowodów gróbą czcionką czy olśniewajacym kolorem tak jak Ty to robisz . 1 Gdyby był Bog to nie było by wojen ,które bez powodu zabijają dzieci i niewinnych ludzi ,wniosek-Boga nie ma . 2 Gdyby był Bog to nie było by powodzi ,które zalewają i topią bez powodu dzieci i nie winnych ludzi,wniosek -Boga nie ma. 3 Gdyby był Bog to nie było by trzęsień ziemi ,które grzebią i miażdżą bez powodu dzieci i niewinnych ludzi wniosek-Boga nie ma. .4Gdyby był Bog to nie było by huraganów które wieją i pozbawiają bez powodu dachu nad głową dzieci i niewinnych ludzi wniosek-Boga nie ma. 5 Gdyby był Bog to nie było by wulkanów które wybóchają i wylewają goracą lawe i popioły niszcząc życie niewinnych dzieci i ludzi ,wniosek -Boga nie ma. 6 Gdyby był Bog to nie było by pożarów ,które palą i zabijają bez powodu niewinne dzieci i ludzi , wniosek -Boga nie ma. 7Gdyby był Bog to nie było by fal Tsunami ,które niszczą wszystko na swej drodze i bez powodu zabijają niewinne dzieci i ludzi. Innymi słowy to są dowody na nieistnienie Boga.
Wszystko to o czym piszesz Bóg przewidział ,i wszystko to jest opisane w Bibli ,są nawet słowa w których Jezus mówi : "Nie przynoszę wam pokoju lecz przynoszę wam wojny " . A jak wiecie w okresach wojen i kataklizmów
wiara się umacnia.
|
So cze 30, 2007 21:39 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Przykro mi Sewerynie, ale na mnie "barwna" gadka nie działa Nic sensownego nie odpowiedziałeś  Rozmawiamy teraz o świecie, a nie o życiu po życiu.
Skoro tak mówisz to zakwestionuj sens tego tak żebym ja miał wątpliwosci.
|
So cze 30, 2007 21:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawdopodobienstwo wystapienia Boga wynosi 0 (slownie: ZERO) zgodnie z zasadami naukowosci, gdyz jest sprzeczny z logika.
|
So cze 30, 2007 21:50 |
|
|
|