Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 14:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Dlaczego w Kościele Rzymskokatolickim hołduje sie hierarchii 
Autor Wiadomość

Wt maja 06, 2008 0:38

WIST napisał(a):
Paweł pisał o tym że tym którzy posługują wiernym należy się aby nie musieli dodatkowo pracowac na swoje utrzymanie.

Jakie to piękne hasło. Czyli pracować mają owieczki, które mają na utrzymaniu rodziny, żonę, dzieci, często kilka hektarów pola. I jeszcze trzeba robić na duchownych...
Podczas gdy duchowni, nie mają własnych dzieci, żony, jest ich często po kilku, a nie potrafią sobie nawet sami ugotować ani posprzątać.
Polacy jeżdżą na zachód za pieniądzem, nie mają takich wygód.
Wstyd. !
Oj. święty Franciszek przewraca się w grobie jak to widzi.
A dlaczego wszystko musi być pozłacane,
Dlaczego ksiądz nie może mieć zwykłej szaty, tylko zdobiona błyszczącymi kamieniami i pozłacanymi nićmi. Gdzie tu u licha ubustwo ?

Swego czasu, nie tak dawno - bodajże w połowie XX wieku (:?:) chyba we Francji ktoś zaproponował, aby księża równocześnie pracowali, aby właśnie bardziej "bratać się z ludem". I co :?: Nic to nie dało. Praca duszpasterska to nie jest coś, co zajmuje 3 godziny w dniu - a potem się leży do góry brzuchem (a przynajmniej - nie powinna taka być).

Gorliwy duszpasterz ma dużo zajęć, zajmuje się katechizacją, wykłada, prowadzi grupy duszpasterskiej, służy posługą w nagłych przypadkach (chorzy, spowiedź).

Księży znam wielu - i nie jest prawdą twierdzenie, że "pójdzie, odprawi, posiedzi chwilę w szkole i ma wolne". Ci ludzie naprawdę dużo robią, często trudno albo wręcz nie da się wygospodarować czasu na załatwienie swoich spraw, na chwilę dla siebie.

Polecam trylogię poświęconą księdzu Groserowi Jana Grzegorczyka (Adieu, Trufle i Cudze pole) - polskie realia duchowieństwa. Powieść, a jaka prawdziwa.

deepongi napisał(a):
Kościół propaguje przedchrześcijańskie pogaństwo w zmutowanej postaci, gromadząc dobra i tworząc hierarchię i uwielbienie dla jednostek (papieży, biskupów, świętych itp.).

Wartości jakie propagował Jeszua nie są przez kościół realizowane (wbrew jego założeniom), co degraduje go do zwykłej kłamliwej ideologii, której celem jest gromadzenie bogactw i sprawowanie władzy.

Górnolotno-sloganowo... Przynajmniej pierwszy akapit na pewno.

Twierdzenie, że Kościół propaguje coś, co jest... z czasów przed Kościołem - jest jakby niemożliwe. Przeczy samo sobie. Owszem, można próbować udowodnić, że chrześcijaństwo przejęło pewne daty (co jest zrozumiałe - ludziom łatwiej się było przestawić). A co takiego przedchrześcijańskiego Kościół dokładnie propaguje :?: Konkretnie.

Podkreślę raz jeszcze - jak, przepraszam, w jakikolwiek sposób koordynować cokolwiek (choćby zgodność nauczania, doktryny) mówiąc o wspólnocie liczącej miliard ludzi - jeśli nie miałaby ta wspólnota jakiejkolwiek hierarchii :?:

Tym bardziej, że - dla nas, wierzących - hierarchia ta nie jest wymysłem ludzkim, tylko wynika z wskazania Jezusa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 08, 2008 20:28
Zobacz profil WWW

Ale nikt nikomu nie karze robić na duchownych. Kto jest wierzący, kto korzysta z posługi kapłana niech da od siebie tyle ile może, bo czuje wdzięczność, bo rozumie że kapłan poświęca się cały Jezusowi i wiernym. Niepotrzebnie przesadzasz i wymyślasz coś o jakichś drogocennych kamieniach, czy o tym że wszystko jest pozłacane. Naprawde nie umiesz tak bez złośliwości?

Ubóstwo... oczywiście jak zawsze sypiesz z rękawa powszechnie znaną "prawdą" że kapłni bez wyjątku wszyscy są źli i opływają w dostatek... Bądz poważny, naprawde...

A św. Paweł nie powiedział nic złego. Sam dał dobry przykład dla takich jak Ty, natomiast wskazał gdzie jest miejsce pewnych ludzi którzy służą tak a nie inaczej.

Cz maja 08, 2008 22:06
czasowo zablokowany

Jezus niezabronił chierarchii, wręcz przeciwnie - powiedział oddajcie Bogu co należy do Boga, a ludziom co należy do ludzi ...

dlatego system demokratyczny niejest dobrym systemem,
dlatego w Unii dochodzi do odejścia od chrześcijańskich korzeni, bo bardziej słucha się ludzi niż Boga ...

innym fragmentem jest przypowieść o Synu Zarządcy, którego zabili najemnicy

a myślę, ze najważniejszym jest cała postawa Chrsytusa - przykład Jezusa posłusznego Woli Ojca
i przykład Jezusa sprawującego władzę nad wszelkim stworzeniem zgodnie z Wolą Bożą ...

Cz maja 08, 2008 22:33
Zobacz profil WWW

Mi sie wydaje, ze tu nie holdowanie ale raczej wyrazenie szacunku, bo przeciez pqpiezowi na ty nie bedziesz mowil/a ale oddasz mu nalezny szacunek.

Pozdrawiam :)

Pt maja 09, 2008 2:26

Nie chodzi o jednostki a o organizacje.

Kościół to nie organizacja, więc nie chodzi o organizację. A jeśli chodzi to nie pisz o Kościele.

Pt maja 09, 2008 23:45

Aztec
Ale nikt nikomu nie karze robić na duchownych. Kto jest wierzący, kto korzysta z posługi kapłana niech da od siebie tyle ile może, bo czuje wdzięczność, bo rozumie że kapłan poświęca się cały Jezusowi i wiernym.

A św. Paweł nie powiedział nic złego. Sam dał dobry przykład dla takich jak Ty, natomiast wskazał gdzie jest miejsce pewnych ludzi którzy służą tak a nie inaczej.

Własnie każą a wręcz przymuszają
Nie wiem z jakiego punktu widzenia tak to widzisz,mogę sie tylko domyslac, ale nie widzisz tego z punktu widzenia zwykłego laika jakim jest posłuszny katolik np. na podlasiu gdzie pozycja kościoła i wpływy są b.duże
Za większość posług związanych z wydażeniami życia chrześcijańskiego( dla mnie katolickiego bo to jest różnica)chrzty, śluby, pogrzeby każą sobie słono płacić i nie ma wyjatków każda parafia ma swoje stawki.
I każdy płaci! I myslisz że pobudza tych ludzi wdzięcznośc? Płacą bo muszą ! Ze strachu by nie być napiętnowanym ,
bo ksiądz na ambonie wytknie publicznie jaka z tej osoby niepokorna i buntownicza owieczka, strach i wstyd przed gorliwymi sasiadami którzy będa poltkowaś -,wioski, małe miasteczka to nie anonimowe miasto gdzie wielu nie przyjmuje ksieży i nic sobie z tego nie robią- i taka sytuacja jest wykożystywana pzez duchownych
Wtedy owieczki stoja w szeregu i wszystko gra.

A co Apostoł Paweł pisał w liscie do 2 koryntian 2:17
Nie jesteśmy bowiem jak wielu, którzy kupczą słowem Bożym, lecz ze szczerosci, jak od Boga mówimy w Chrystusie przed Bogiem.

Przypis w BT podaje: Aluzja do żekomych apostołów.
Pan Jezus mówił też w EW Mateusza 10:8 Darmo otrzymaliscie darmo dawajcie...
Dobro które mogli czynić było darmodawane

Tak zgadza sie, Ap Paweł nie pisał nic złego ,ale jak jego słowa zostały zrozumiane? Czy własciwie , a może opacznie?

List 1 Tesaloniczan 4:11 Zachecam was jedynie,bracia, abyście coraz bardziej się doskonalili i starali zachować spokój, spełniać własne obowiązki i pracować własnymi rękami , jak to wam nakazalismy.

List 2 Tesaloniczan 3:7-10 7Sami bowiem wiecie,jak należy nas naśladować, bo nie wzbudzaliśmy wśród was niepokoju 8 ani u nikogo nie jedlismy za darmo chleba, ale pracowalismy w trudzie i zmeczeniu, we dnie i w nocy, aby dla nikogo z was nie być cieżarem. 9 Nie jakobysmy nie mieli do tego prawa, lecz po to, aby dać wam samych siebie za przykład do naśladowania. 10Albowiem gdy byliśmy u was, nakazywalismy wam tak : kto nie chce pracować, niech tez nie je.

Te słowa nie trzeba komentować -słowa Pawła sa jasne i zrozumiałe.

Kosciół jednak poszedł w złą skrajność . Dlaczego ?

Paweł pisze;w 9 wers. "nie jakobysmy nie mieli do tego prawa,.."

Mogli nie pracować i mieli do tego prawo ze wzgledu na pracę jaką wykonywali służąć i umacniając zbory.
Ale tego nie wykorzystywali by nie byc cieżarem dla braci i pracowali dając tym przykład.

Niestety duchowieństwo poszło w złą skrajnoś twierdząc że mają prawo nie pracowac ,nie bacząc że będą ciężarem wiernym i dla własnej wygody , bo jesli jest wybór to wybrany został ten wygodniejszy ,latwiejszy , po cóz się trudzic.

W sweji hierarhizacji i nie właściwym zrozumieniu słów P.Jezusa i Apostołów, kosciół zapedził sie tak daleko ,że obecnie nie jest mozliwe wróceni do wzorców jakie podaje Biblia.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Pt maja 09, 2008 23:48

To jak ta organizacja czy też instytucja, o której tu wszyscy mówią się nazywa? Nie powiesz mi chyba, że nie ma takiej? O ile wiem, zarejestrowana jest pod jakąś nazwą? "Kościół Rzymskokatolicki"? Mylę się?

Pt maja 09, 2008 23:48

deepongi napisał(a):

Kościół to nie organizacja, więc nie chodzi o organizację. A jeśli chodzi to nie pisz o Kościele.

:o
brak mi klawiatury na komentarz... jak dojdę do siebie to odpiszę.

So maja 10, 2008 1:08

kościół to zbiór ludzi którzy mają wspólne poglądy religijne, uznają te same rytuały itp., ma oczywiście jakiś cel, kieruje nimi sztab ludzi utrzymywanych przez wiernych. Ale to nie jest organizacja.

N maja 11, 2008 23:59

hitman napisał(a):
deepongi napisał(a):

:o
brak mi klawiatury na komentarz... jak dojdę do siebie to odpiszę.

Wierz mi - to nie klawiatury Ci brakuje.

deepongi napisał(a):
kościół to zbiór ludzi

Otóż to. Dlatego pisze się to z wielkiej litery, tak samo jak np. Hiszpanie, Polacy, Świadkowie Jehowy.

Pn maja 12, 2008 11:45

nazwy organizacji też pisze się wielką literą :)

z Wikipedii:
Organizacja (gr. - uporządkowanie) to celowa grupa społeczna, która funkcjonuje według pewnych reguł i zasad, współpracująca ze sobą - by osiągnąć określony cel. Istotą organizacji jest świadomość zasad, reguł, misji, celów oraz synergia (dopasowanie, wspomaganie działań innych).

pozdrawiam

Pn maja 12, 2008 14:23

jarekS faktycznie nieraz się słyszy o takich rzeczach. Na szczęscie ślub jest tylko jeden, natomiast z tego co wiem to tego typu praktyki są zakazane i tutaj będę do znudzenia powtarzać że czyny jednego księdza nie koniecznie muszą być zgodne ze stanowiskiem Kościoła. Trzeba tutaj oddzielić wytyczne odgórne, od nadgorliwości, może chciwości, niektórych duchownych.
Nieraz też słyszałem o różnicach między miastem i wisą, lub mały mieścinami. I pozostaje mi współczuć takiej chorej przecież, sytuacji. Pytam tylko czy nic naprawde nie da się z tym zrobić? Bo skoro sąsiedzi są tacy, skoro ten ksiądz tak żeruje to dlaczego nadal przejmujesz się zdaniem ludzi którzy za plecami tak czy tak będą Cie obgadywać? Dlaczego nie zgłosić do biskupa? Jaka jest różnica między życiem w takim chorym środowisku od bycia wytykanym palcami za walke z tą chorobą?

Od dawnych czasów mamy przykłady zakonów które mówiąc kolokwialnie poza modlitwą pracują. Oosby duchowne poświęcają całych siebie dla misji którą otrzymali. Jeden zajmuje się teologią, inny jedzie na misje, jeszcze inny pomaga narkomanom... to nie jest praca? Nie można wrzucać do jednego worka wszystkich, myśląc że posługa kapłańska jest taka prosta i przyjemna że znajdzie się jeszcze miejsce na zarabianie.
Niezrozumiałym jest też dloa mnie dlaczeto w swych wyrokach idziesz tak daleko?

Cz maja 15, 2008 17:37

Hitman,
nazwy organizacji też pisze się wielką literą :)

z Wikipedii:
Organizacja (gr. - uporządkowanie) to celowa grupa społeczna, która funkcjonuje według pewnych reguł i zasad, współpracująca ze sobą - by osiągnąć określony cel. Istotą organizacji jest świadomość zasad, reguł, misji, celów oraz synergia (dopasowanie, wspomaganie działań innych).

pozdrawiam

Ale akurat "Kościół" nie pisze się z wielkiej litery dlatego, że jest organizacją.

Cz maja 15, 2008 21:33

jarekS faktycznie nieraz się słyszy o takich rzeczach. Na szczęscie ślub jest tylko jeden, natomiast z tego co wiem to tego typu praktyki są zakazane i tutaj będę do znudzenia powtarzać że czyny jednego księdza nie koniecznie muszą być zgodne ze stanowiskiem Kościoła. Trzeba tutaj oddzielić wytyczne odgórne, od nadgorliwości, może chciwości, niektórych duchownych.
Nieraz też słyszałem o różnicach między miastem i wisą, lub mały mieścinami. I pozostaje mi współczuć takiej chorej przecież, sytuacji. Pytam tylko czy nic naprawde nie da się z tym zrobić? Bo skoro sąsiedzi są tacy, skoro ten ksiądz tak żeruje to dlaczego nadal przejmujesz się zdaniem ludzi którzy za plecami tak czy tak będą Cie obgadywać? Dlaczego nie zgłosić do biskupa? Jaka jest różnica między życiem w takim chorym środowisku od bycia wytykanym palcami za walke z tą chorobą?

Od dawnych czasów mamy przykłady zakonów które mówiąc kolokwialnie poza modlitwą pracują. Oosby duchowne poświęcają całych siebie dla misji którą otrzymali. Jeden zajmuje się teologią, inny jedzie na misje, jeszcze inny pomaga narkomanom... to nie jest praca? Nie można wrzucać do jednego worka wszystkich, myśląc że posługa kapłańska jest taka prosta i przyjemna że znajdzie się jeszcze miejsce na zarabianie.
Niezrozumiałym jest też dloa mnie dlaczeto w swych wyrokach idziesz tak daleko?

Moje stanowisko i stosunek do zachowań nie zgodnych z naukami i wzorcami biblijnymi ,- chociaż są dopuszczane przez kosciół - jest jak najbardziej uzasadniony
Ja od wielu lat nie nalężę do wiernych KK, i patrze na te żeczy z boku , wypowiadam sie moze bardzo krytycznie,bo nie patrzę na opinie innych , jestem znany z tego że nazywam wszystko po imieniu.
Dla ciebie jak i wielu innych osób utożsamiajacych się bardzo z KK moje wypowiedzi mogą być odebrane jako krytykanckie, a to dlatego że nie podzielam i nie popieram zachowan duchownych wKK.
Masz racje wiele osób duchownych ze szczerych pobudek stara sie trzymać zasad moralnych i nauk biblijnych, ale zwróć uwagę że zachowania dobre , czy też złe dzieja się w łonie KK.
Nie da sie oddzielić jednych od drugich, te zachowania tworzą jeden wizerunek KK. Ludzie nie dostrzegają pracy pomniejszych wKK, która jest bardzo cenna bo płynie z serca z miłosci agape opartej na zasadach, bo przecież zachecał do tego Pan Jezus.
I dlatego wizerunek KK jest bardziej kształtowany przez Hierarhię , przez tych którzy uważaja sie za przewodników duchowych.
Kazdy czytelnik bibli wie że za wiara mają isc uczynki, (JKUBA 2:14-20) no cuż -nie urażając-historia jest dość wymowna,szczególnie ta od czasów konstantyna ( Dzieje 20:29-30), okres wojen swiatowych( poparcie moralne dla faszyzmu), a i dzisiaj mieszanie się do polityki czy wpływ papieża Jana Pawła IIna zmiany polityczne o czym mówili politycy w rocznicę smierci Papieża nie świadcza dobrze o KK . Dlaczego?
W świetle Bibli której głos nie jest brany pod uwagę takie owoce -czyny i postępowania świadcza o nalężeniu do świata

W liscie Jakuba czytamy 4:4

Cudzołoznicy , czy nie wiecie, że przyjazń ze światem jest nieprzyjaznia z Bogiem ? Jeżeli więc ktoś zamieżałby być przyjacielem świata , staje się nieprzyjacielem Boga.

Ja wiem że to tylko ludzie -jest to częste usprawiedliwianie niewłasciwego postępowania, ale tak mozna mówic ludziom .
Czy przed Bogiem takie usprawiedliwianie duchownych , i czynów KK w histori jest żeczywiscie usprawiedliwieniem ?

Czy KK moze z czystym sumieniem powiedziec za Ap. Pawłem który powiedział w Dziejach Apostolskich 20:26

Dlatego oświadczam wam dzisiaj:Nie jestem winien niczyjej krwi

I przykre jest że szczere osoby ,bogobojne ,oddane , też niosą brzemie odpowiedzialności za grzechy KK .

I jak dostrzegasz znowu udzielił mi się duch krytykanctwa ,ale szczerze mówiac nie wynika to z jakiejś wrogości -dalekie to ode mnie, to wynika z umiłowania prawdy biblijnej. Psalm 1:1-3
Uważam Prawdy biblijne za natchnione przez Boga i za Jego słowo(2 Tym. 3:16,17 Jana 17:17) ,którym kazdy powinien brać pod uwage i przede wszystkim te prawdy są ważniejsze od nauk i tradycji ludzkiej która nie charmonizuje z biblia
Jeśli cie w jakis sposób uraziłem to przepraszam.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N maja 18, 2008 20:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona