Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So gru 13, 2025 22:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Życie samo w sobie jest-li darem ? 
Autor Wiadomość

Dowodem na abstrakcyjne myslenie zwierząt są pogryzienia, pozbawiania życia niemowląt, małych dzieci, przez domowe psy....o których co i rusz donosi prasa Smuteczek

Owszem.

Pt maja 09, 2008 19:29
Zobacz profil ICQ YIM
"Uczuć, podobnych do naszych, jak zazdrośc nienawiść"...uczuc tak, dzielimy je ze zwierzetami.
Ale abstrakcyjne myślenie to proces polagający na skojarzeniach i wnioskowaniu.
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica..zwierzeta nie posiadają zdolności odróżnienia dobra od zła.

Pt maja 09, 2008 20:07

Adamek napisał(a):
..
"Nasz"Judaszu:
nie to czyni człowieka nieczystym, co do niego wchodzi, ale co z niego wychodzi... dlatego jedzenie, czy nie jedzenie mięsa nijak się ma do uszanowania daru Boga: tu życia, ale i szerzej też...
Chcesz być wegetarianinem: proszę bardzo, ale jeśli przez to osądzasz innych: lepiej zacznij jeść mięso...

Pudło. Napisałem juz wyżej,ze nie chodzi mi w tym wątku o jedzenie/niejedzenie zwierząt i do załozenia tego tematu czułbym się tak samo uprawniony gdybym je jadł.
Chodzi mi o to , o czym wspomniałeś tutaj:

Adamek napisał(a):
Są darem Boga swemu stworzeniu: w szczególności zaś człowiekowi...

Nie rozumiem co w tym wypadku znaczy 'w szczególności'. Jest-li życie krowy darem dla krowy czy nie? TAK albo NIE, moim zdaniem proste rozstrzygnięcie.

Idiota np. gdzieś tam wcześniej ustosunkował sie do niego czytelnie-życie jako dar o który się nie prosił. Czyli chyba wątek jest zrozumiały?

Na Waszym poczuciu winy mi specjalnie nie zależy, na opowiadaniu sobie (samemu i nawzajem) jakim to jest się grzesznikiem znacie sie z pewnością lepiej ode mnie.

Więc?

Czy istnienie kamienia, jest darem dla kamienia, czy nie? No odpowiedz TAK, albo NIE...
... i co Ci z takiej odpowiedzi...

a jeśli chodzi o znajomość grzechu, to pomijając Twój sarkazm wynikający z braku doświadczenia (zapewne) jest to wiedza nad wyraz pożyteczna: pozwala się nawrócić... niewiedza o grzechu wcale nie powoduje, że niewiedzący jest uczciwy względem siebie i innych...

Pt maja 09, 2008 21:12

"Uczuć, podobnych do naszych, jak zazdrośc nienawiść"...uczuc tak, dzielimy je ze zwierzetami.
Ale abstrakcyjne myślenie to proces polagający na skojarzeniach i wnioskowaniu.

Zwierzęta myślą abstrakcyjnie. Pewien gatunek małp zdołał utworzyć prymitywną dzidę. Inne małpy korzystają z kamieni, by rozłupać orzeszki. Był przeprowadzony też taki eksperyment - w pomiędzy kraty od klatki małpy przyczepiono probówkę z orzeszkiem na dnie. Małpa najpierw sprawdziła, czy sięgnie orzeszek palcem, gdy jej się to nie udało, udała się do poidełka, nabrała wody do ust, a następnie przelała ją do probówki, by orzeszek wypłynął. Wykorzystała jego mniejszą gęstość od gęstości wody.
Poza tym jakim cudem zwierzęta UCZĄ SIĘ nie posiadając abstrakcyjnego myślenia? Żadnym, ponieważ właśnie je posiadają.
Drugim przykładem może być mój kot, który najpierw nauczył się skakać na klamkę, podpatrując, w jaki sposób otwieramy drzwi. Potem chciał także otworzyć drzwi z zamka, lecz mu to już nie wychodziło, ze względu na zbyt duży jego opór. W każdym razie próbował :) .
Kod:
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica..zwierzeta nie posiadają zdolności odróżnienia dobra od zła.

Kategoria zła i dobra jest względna, a zwierzęta względem siebie jak najbardziej ją rozróżniają. To, że ich poglądy na temat dobra i zła są zupełnie odmienne od twoich, to już inna sprawa.

Pt maja 09, 2008 21:20
Zobacz profil ICQ YIM
zbanowany na stałe

Czy istnienie kamienia, jest darem dla kamienia, czy nie? No odpowiedz TAK, albo NIE...
... i co Ci z takiej odpowiedzi...

a jeśli chodzi o znajomość grzechu, to pomijając Twój sarkazm wynikający z braku doświadczenia (zapewne) jest to wiedza nad wyraz pożyteczna: pozwala się nawrócić... niewiedza o grzechu wcale nie powoduje, że niewiedzący jest uczciwy względem siebie i innych...

Nie chodziło mi o wiedzę, tylko skłonność do sprowadzania wszystkiego do kategorii winy/zasługi, tak jak narzuca Wam to Wasze bóstwo. umówmy się- odpowiedz mi wreszcie na pytanie , co oznacza owo użyte przez Ciebie w stosunku do człowieka 'szczególnie' (bo chyba nie napisałeś tego ot tak sobie?) , a ja powiem Ci co sądzę o kamieniach.

Ok ?

So maja 10, 2008 9:14
Dowodem na abstrakcyjne myslenie zwierząt są pogryzienia, pozbawiania życia niemowląt, małych dzieci, przez domowe psy....o których co i rusz donosi prasa :(

Dowodem na abstrakcyjnie myślenie u ludzi są gwałty, pozbawienia życia własnych niemowląt przez topienie ich w beczkach, małych dzieci, przez domowe kury....o których co i rusz donosi prasa :(

So maja 10, 2008 10:50
Ludzie którzy dopuszczaja sie tych czynów wogóle nie myślą.
Gdyby myśleli abstrakcyjnie kojarzyliby naganny czyn z nieuchronnością kary.
Dlatego złotą metodą obrońców jest ucieczka w chorobę psychiczną winnych.
Zwierzęta podobnie - działają pod wpływem impulsu - nie mają zdolności przewidywania konsekwencji.

So maja 10, 2008 15:49

Nie chodziło mi o wiedzę, tylko skłonność do sprowadzania wszystkiego do kategorii winy/zasługi, tak jak narzuca Wam to Wasze bóstwo. umówmy się- odpowiedz mi wreszcie na pytanie , co oznacza owo użyte przez Ciebie w stosunku do człowieka 'szczególnie' (bo chyba nie napisałeś tego ot tak sobie?) , a ja powiem Ci co sądzę o kamieniach.

Ok ?

Jeśli chodzi o sprowadzanie wszystkiego do kategorii winy/zasługi, to nie to forum, tu jest forum Chrześcijańskie, a nie Judejskie... nam Bóg "narzuca" swoje przebaczenie (łaskę)... polecam poczytać katechizm lub inne publikacje...
Szczególność człowieka wynika z stworzenia go (człowieka) na obraz Boży... tu również polecam lektury z zakresu podstaw chrześcijaństwa: Pismo, Katechizm, encykliki... każde inne stworzenie (poza człowiekiem) może istnieć samotnie - człowiek nie, to jedna z wielu cech (potwierdzone to zostało na drodze empirycznej przez niechlubne eksperymenty, m.in. nazistów w czasie 2 wojny światowej...)
Szczególność człowieka w stosunku do aniołów wynika z tego, że Bóg nie stał się aniołem, a człowiekiem i owszem...
Jak nadrobisz zaległości w lekturach, to zapewne znajdę jeszcze wiele argumentów do poparcia szczególności człowieka w mnogości stworzenia...

Określ mi teraz istotę kamienia... :D

So maja 10, 2008 16:19

Dowodem na abstrakcyjnie myślenie u ludzi są gwałty, pozbawienia życia własnych niemowląt przez topienie ich w beczkach, małych dzieci, przez domowe kury....o których co i rusz donosi prasa :(

Czyli wychodzi na to, że wiele zwierząt myśli abstrakcyjnie

So maja 10, 2008 18:21
zbanowany na stałe

Jeśli chodzi o sprowadzanie wszystkiego do kategorii winy/zasługi, to nie to forum

Wybacz,ale już samo to,że w następnym zdaniu utożsamiasz łaskę z przebaczeniem mówi mi,że to jednak to forum.

Adamek napisał(a):
Szczególność człowieka wynika z stworzenia go (człowieka) na obraz Boży..

A reszta istot stworzona jest na obraz czego?

Adamek napisał(a):
każde inne stworzenie (poza człowiekiem) może istnieć samotnie

Jak wyobrażasz sobie samotną egzystencję mrówki?

Adamek napisał(a):
Określ mi teraz istotę kamienia

Istota kamienia jest nieskonczenie złożona, tak samo jak Twoja. Kamień jest kamieniem, i to nie jakimś tam kamieniem,ale właśnie tym konkretnym, dokładnie tak samo jak Ty jesteś Tobą. Kamień różni się od wszystkich innych rzeczy,które nie są kamieniami,a także każdy kamien z osobna różni sie od innych kamieni. W ten sposób kamień pozostaje w relacji (relacji różnicowania) z każdą czasteczką,całością i bytem we wszechświecie. O kamieniu można myśleć. To bardzo dużo ,pomyśl-dzięki kamieniowi istnieje kolejny przedmiot postrzegania dla istot żywych,kolejna rzecz,która może stać sie treścią naszych myśli. Mozemy zastanawiaćsie,czy kamień żyje i interesuje się nami. To zupełnie tak jak z Bogiem,.. chociaż fakt, nie słyszalem o ludziach obwiniających kamienie za swoje życiowe niezadowolenie. Z drugiej strony kamień jako idea jest oczywiście znacznie popularnieszy niż Bóg.

Nieźle jak na kamień,co nie?

So maja 10, 2008 19:24

Nie...
określiłeś istotę kamienia w sposób bliski zeru...
i podobnie zgłębisz egzystencję mrówki...
a cóż dopiero człowieka...

Mylisz, się w stwierdzeniu że kamień jako idea jest popularniejszy od Boga: idea wiąże się z myślą, a ta z czasem: kamień istnieje w czasie; Bóg w czasie też...
Mrówki do egzystencji nie spotrzebują mrowiska: dostarczysz jej składników do życia i będzie żyć - człowiek nie (odsyłam do wspomnianych wcześniej niechlubnych dla ludzkości, ale jednak eksperymentów - powinieneś odnależć je w zakresie literatury psychologiczno - socjologicznej, tudzież dokumentacji zbrodni hitlerowskich).

Zasługa/wina wiąże się z nagrodą/karą - łaska nie, jest darmowa: nie dostrzegasz tego?!?

So maja 10, 2008 20:01
zbanowany na stałe

Mylisz, się w stwierdzeniu że kamień jako idea jest popularniejszy od Boga: idea wiąże się z myślą, a ta z czasem: kamień istnieje w czasie; Bóg w czasie też...

Można inaczej? Co to znaczy 'Bóg w czasie też...'? Mi chodziło o fakt,że na przestrzeni historii z całą pewnością więcej ludzi myślało o kamieniach i zajmowało się nimi,niż Bogiem. Nie mówiąc już o tym o ile donioślejszy wpływ na historię ludzkości miało nasze zainteresowanie kamieniami niż Bogiem.

Mrówka poza mrowiskiem długo nie pociągnie już choćby z racji niemożności usuwania zanieczyszczeń,które te owady bardzo źle znoszą,a które normalnie usuwają sobie nawzajem.

Móglbyś streścić sens tych eksperymentów względem ludzi? Chodziło o jakąś deprywację społeczną,czy o co?

So maja 10, 2008 21:01
Zdecydowanie się myślisz...najczęściej wyszukanym w google jest słowo "Bóg" :)

So maja 10, 2008 21:13
zbanowany na stałe

So maja 10, 2008 21:34
Może i drugie :) ...ale zdecydowanie w "pierwszej trójce" - co swiadczy jednoznacznie, że wspólczesny człowiek mysli i poszukuje Boga.

So maja 10, 2008 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona