Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czym jest demokracja dla katolików? 
Autor Wiadomość

Kościół robi dużo ale czy to wystarczy? Jeśli stać go na więcej to czemu tego nie robi tylko wydaje pieniądze również na zbytki w danych okolicznościach.
Można dać więcej to sie daje a nie wykręca tym ze przecież już się wiele dało i teraz hulajcie zbytki.

Kto ma dwie suknie niech odda jedną. Są duchowni żyjący mniej czy bardziej skromnie a niektórzy ( co najmniej 2 ) żyjących nieskromnie, ale wydaje mi się, ża każdy z nich zrobił więcej dobrego niż Ty czy ja więc nie wyciskaj z nich ostatniej kropli tylko daj może też coś od siebie

R6 napisał(a):
Już pisałem, że to nie ateiści reklamują sie jako ci najlepsi, najmoralniejsi i wypełniający wolę miłosiernego Pana[.

Trudno żeby było na odwrót.

Wt cze 03, 2008 0:07
Ci co się reklamują - "...aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam: ci otrzymali już swoją zapłatę" (Mt 6,2)...bezsensowna jest zatem każda licytacja.
Podobnie jak liczenie "ile to biednych dzieci mozna nakarmić" za wybudowany kościół...kościoły budują wierni ze swych dobrowolnych datków.
Dzieci głodne karmimy wszyscy, bo wszyscy płacimy podatki, z których państwo dotuje dożywianie.
Czy wystarczy...zawsze w każdej epoce i każdym kraju, istnieje rozwarstwienie społeczne i zawsze są ludzie potrzebujący pomocy.
Należy czynić maksimum, ale biedy nigdy się nie zlikwiduje.
Umiłowanie zbytków, przecenianie własnej osoby, zawsze wcześniej czy później uderzy w człowieka, który im hołduje....jesteśmy świadkiem tego -Instytut ks. Jankowskieg :(

Wt cze 03, 2008 8:21
ale wydaje mi się, ża każdy z nich (ksiezy) zrobił więcej dobrego niż Ty czy ja

To tylko Ci sie tak wydaje :)

Cytuj:
My:
- budujemy Kościoły,
- współłozymy na budowy kościołów, klasztorów, na terenach byłego ZSRR

- sponsorujemy jadłodajnie br. Alberta,
- świetlice środowiskowe dla dzieci z biednych rodzin,
- wyjazdy kolonijne ze świetlic, Caritasu,
- sponsorujemy druzyny sportowe w parafiach i Parafiady,
- adoptujemy "na odległość" dzieci z Afryki, Ameryki Płd, Azji,
- przyjmujemy na wakacje dzieci z Litwy, Białorusi, Ukrainy,
- fundujemy stypenadia dla biednych polskich dzieci - Dzieło Nowego Tysiąclecia,
- od 18 lat przed kościołami dajemy do puszek WOŚP,
- dajemy datki na ofiary kataklizmów zbierane przed kościołami przez grupy harytatywne,
- wrzucamy pieniążki do skrzynek w kościołach z napisem "Na chleb dla głodnych"
i co ciekawe nie płaczemy nad "uraconą "forsą i nie narzekamy na biedę

Budowy kościołów to sobie darujcie bo TBS-y też robią dużo lepsze rzeczy- dają mieszkania potrzebującym. MOPS, PKSP czy TPD skuteczniej, dużo skuteczniej pomagają biednym dzieciom i ich rodzinom niż CARITAS o którym czasem piszą renomowane gazety w kontekście nadużyć tam odchodzących.

Każda szkoła podstawowa czy gimnazjum też organizuje wyjazdy dla dzieci. Powiecie że rodzice i tak płaca za to a Kościół robi to za darmo...A kasa z tacy co niedziela a wysokie opłaty za chrzty, komunie, bierzmowanie, pogrzeby i oczywiście śluby- Też na to płacimy. KOŚCIÓŁ NIC NIE ROBI ZA DARMO.

Apropos ślubów...
Z moich spostrzeżeń wynika że im dalej od większych miast tym drożej. U mojej koleżanki na wsi ksiądz stwierdził że dużo nie weźmie bo są biedni i naliczył ... 600 zł.W parafii TŻ - zabytkowy kościółek podobno liczy sobie 1000 zł! U mnie w stolicy ksiądz wziął 300 zł i 50 za zapowiedzi ( tzn. siostra zakonna powiedziała że tyle się daje)
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.ph ... 24&page=11

Cytuj:
- od 18 lat przed kościołami dajemy do puszek WOŚP,

Ja też daję, ateisci dają, świadkowie Jehowy dają, wiec co w tym takiego szczególnego. Szczególna osobą jest tylko J. Owsiak i jego wielkie serce.

Chyba każdy Polak wie kim jest Jurek Owsiak i czym się zajmuje. Większość też wie, że nie jest on katolikiem. A "nasz" kościół niechętnie wypowiada się na temat pana Owsiaka. Czy mimo jego wielkiej pomocy tym, którzy tej pomocy najbardziej potrzebują, mimo jego wielkiego serca, dobroci i miłości, pan Owsiak nie dostąpi zbawienia ze względu na wyznawaną przez niego filozofię Hare Kryszna? Takie jest właśnie zdanie kościoła katolickiego.
http://tiziano.bloog.pl/id,1559808,titl ... caid=6600b

Wt cze 03, 2008 10:17

Pasuje jak ulał

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Wt cze 03, 2008 11:21
`MOPS, PKSP, TPD, szkoły ...to także dzieło katolików - funkcjonują za pieniądze z naszych podatków, a katolicyzm deklaruje w Polsce 95% obywateli...więc "oświecei" ateiści nie mają się czym chlubić :D :D
TBS daja mieszkania...jak żyję nie słyszałam większych bzdur :D ...."dają" za wkład i przez lata spłacane kredyty, przez co czynsz są 2-3 razy większe niż za spółdzielcze mieszkania.
J. Owsiak owszem szczególny człowiek, ale ch...a katolik :D :D

Wt cze 03, 2008 11:42
J. Owsiak owszem szczególny człowiek, ale ch...a katolik

To prawda że gdyby J.Owsiak był katolikiem to jego dzieło świadczyło by o tym ze jest chwalebnym katolikiem.

Oczywiście że 95% ludzi zamieszkujących teren Polski to posiadacze jednej religii i Boga- ale to tylko teoria bo regularnie praktykujących jest ledwie 30% a ilu z nich tak naprawdę wierzy wie tylko jeden Pan Bóg.

Tak wiec tekst o tym że to katolicyzm jest siłą sprawczą wszelkiego dobra w naszym kraju jest chybiony bo w takim razie katolicy odpowiadają tez za biedę, oszustwa i wszelkie zło z Komuną włącznie w naszym kraju. Pewnie byli też w UB czy SB i katowali braci w wierze.
Miało by to sens bo skoro jedni katolicy krzywdzą innych katolików to jeszcze inni starają sie pomóc ofiarom tych katolików...i wszystko zostaje w jednej, wielkiej katolickiej rodzinie :D Szczęść Boże !

Wt cze 03, 2008 12:10
Zło - miła mariolcio - nie jest domeną żadnej religii, nacji, rasy - a Ty chcesz selekcjonować stosując jakeś bezsensowne kryteria.

Wt cze 03, 2008 12:40
Zło - miła mariolcio - nie jest domeną żadnej religii, nacji, rasy - a Ty chcesz selekcjonować stosując jakeś bezsensowne kryteria.

po co streszczasz post mariolci???

bo że nie zrozumiałeś to widać.

Wt cze 03, 2008 12:48
Nie streszczam :D ...odnoszę się do ideologii mariolci, która źródło wszelkiego zła nieodmiennie upatruje w kapłanach, Kościele Katolickim, a co za tym idzie w katolikach..

Wt cze 03, 2008 13:03

Mówić możesz co Ci ślina na język przyniesie a robić i tak co Ci karzą - taka jest Demokracja.

Wt cze 03, 2008 13:10
"co ci karzą"...znasz katolicyzm i Kościół, jak żaba pieprz :D

Wt cze 03, 2008 13:27

MÓWIĘ O DEMOKRACJI A NIE O KOŚCIELE JAK BYŚ CZYTAŁ Z UWAGĄ ALUS.

Wt cze 03, 2008 13:30

Kościół jest organizacją niedemokratyczną , opartą na zasadach feudalizmu .

Kościół zwalcza demokracje , dążąc do wprowadzenia własnych feudalnych zasad , jako obowiązujących w społeczeństwie .

Kościół dopuszcza istnienie zasad demokratycznych w społeczeństwie w odniesieniu do kwestii , które go nie dotyczą , pod warunkiem , że w niczym mu to nie przeszkadza .

Wynika to z następujących przyczyn :
1. Uwarunkowań historycznych - ukształtowania w okresie gdy idea demokracji nie była w modzie .
2. Doktrynalnego odwołania się do idei boga [ i historycznych przekazów jego rzekomej woli ] - jako źródła prawdyi i sprawiedliwości , w oderwaniu od potrzeb ludzi i wiedzy o otaczającym nas świecie .

Wt cze 03, 2008 20:24

Kościół jest organizacją niedemokratyczną

Bo kościół został założony przez Jezusa Chrystusa. Styl kościoła, to styl wspólnoty uczniów Chrystusa. Gdyby Jezus każdą ważniejszą decyzję poddawał pod głosowanie, to do dziś bysmy tkwili w swoich grzechach, bo by nie umarł i nie zmartwychwstał. Przecież pierwszym który by głosował przeciw byłby Piotr Apostoł.
A odkupienie dokonało się w sposób niedemokratyczny. Jezus pełnił wolę Ojca i jednocześnie sam zdecydował że umrze na krzyżu i zmartwychwstanie, abyś miał nowe życie, abys został wykupiony z mocy grzechu, śmierci i diabła.

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Cz cze 05, 2008 9:22
Kościół jest organizacją niedemokratyczną

DABAR odpowiedział:
Cytuj:
Bo kościół został założony przez Jezusa Chrystusa. Styl kościoła, to styl wspólnoty uczniów Chrystusa.

Czyli Pan Jezus miał charakter tyrana ograniczającego prawa swoich uczniów ? A może był zapatrzonym w siebie "wszystkowiedzącym" egoistą? świadczyć o tym może to co napisał DABAR poniżej:

Cytuj:
Gdyby Jezus każdą ważniejszą decyzję poddawał pod głosowanie, to do dziś bysmy tkwili w swoich grzechach, bo by nie umarł i nie zmartwychwstał. Przecież pierwszym który by głosował przeciw byłby Piotr Apostoł.

Czyli musiała być tam ukrywana przez uczniów atmosfera autorytaryzmu. W świetle słów DABARA, niejaki Judasz po prostu zmiłował sie nad resztą swych kolegów i wydal Pana Jezusa w ręce oprawców.

I tak to mniej więcej wygląda wg. tłumaczenia DABARA
:-D

Cz cze 05, 2008 9:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona