Reinkarnacja vs. jedno życie
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Re: Reinkarnacja vs. jedno życie
Nie, bo pisanie w cudzysłowie to albo cytat, albo nie traktowanie czegoś serio. Bądź tak dobra i pisz o naszym Bogu po prostu Bóg, albo nie pisz wcale
|
So gru 19, 2009 22:37 |
|
|
|
 |
Kinga...
|
Uuuu, tak to nie przejdzie, pisać będę w cudzysłowiu, bo to akurat przeczy mojemu oglądowi na tę sprawę i nie mogę być w sprzeczności ze swoimi przekonaniami, podobnie jak wy, dlatego piszecie wielką literą...kompromis
_________________ "Jestem przeciwny wszystkim religiom, gdyż żadna z nich nie jest prawdziwą religią. Gdyby były prawdziwymi religiami, istniałaby tylko jedna religia" Osho
|
So gru 19, 2009 23:46 |
|
 |
mazli
|
Kinga... napisał(a): Uuuu, tak to nie przejdzie, pisać będę w cudzysłowiu, bo to akurat przeczy mojemu oglądowi na tę sprawę i nie mogę być w sprzeczności ze swoimi przekonaniami, podobnie jak wy, dlatego piszecie wielką literą...kompromis Ale to tak jakbyśmy pisali imię i nazwisko twojej mamy albo taty z małych liter lub w cudzysłowu. Jakby to wyglądało z naszej strony?
|
So gru 19, 2009 23:50 |
|
|
|
 |
igor
|
Kinga... napisał(a): o Waszym bogu Dlaczego zatem po raz kolejny napisałaś z małej? Rozumiem, że można być osobą niewierzącą, ale abstrahując już od wiary, to Twoje postępowanie odbieram jako ostentacyjnie okazywanie pogardy dla osób wierzących przeglądających to forum.
|
N gru 20, 2009 1:15 |
|
 |
Kinga...
|
Do mazli: no cóż skoro wiedząc o tym, że imię i nazwisko piszę się wielkimi literami, a ty pisałbyś małą uszanowałabym twoją wolę i zdanie, które miało by oznaczać że np. nie uznajesz moich rodzicow itp. wiec masz prawo to wyrazac, a ja na pewno nie mogłabym ci tego zabronić... jedyne co by mi przyszlo zrobic to pogodzic sie z tym faktem. Do igora: nie wiem gdzie wylookałeś moje nieposzanowanie dla ludzi wierzacych... oO ale pędzę w wyjasnieniem, otoz wyrwales wyrazenie z kontekstu rozmowy, to było pierwsze moje wyrazenie wlozone pomiedzy wyjasnienia, wiec nie mozna twierdzic, ze "po raz kolejny" jakos nieodpowiednio piszę. A tym bardziej, że wyjaśniłam już swoje stanowisko w tej kwestii i sądzę, że nikogo tym ostentaycjnie nie obrażam, a wrecz przeciwnie zachowalam sie fair, bo przynajmniej wyjasnilam dlaczego tak pisze, aby nikt nie odebral tego jako jakas zlosliwosc.
_________________ "Jestem przeciwny wszystkim religiom, gdyż żadna z nich nie jest prawdziwą religią. Gdyby były prawdziwymi religiami, istniałaby tylko jedna religia" Osho
|
Wt gru 22, 2009 1:01 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Tymczasem proszę o niekontynuowanie tego offtopu. Wróćmy do tematu wątku.
@Kinga - jesteś obowiązana pisać zgodnie z wymogami polskiej ortografii i zasad naszego forum. Tyle w temacie
|
Wt gru 22, 2009 11:41 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Trafiłem na taką wypowiedź zakonnicy, z Katolickiego Radia Maryja, w której potwierdza ona, że Kościół uznaje częściowo reinkarnację, Polska młodzież, była np wcześniej świniami, posłuchajcie: http://www.youtube.com/watch?v=mnf3XdY1ReM
|
Wt gru 22, 2009 23:50 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie ma tam nic o tym, że Kościół uznaje reinkarnację. A zatem: 1. Naucz się słuchać ze zrozumieniem 2. Przestań trollować
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 23, 2009 8:25 |
|
 |
Kinga...
|
Do "nieja": fakt, bezposrednio o tym, ze KK uznaje reinkarnacje nie jest wspomniane w tym filmiku, ale daje troche do zastonowienia wypowiedz siostry zakonnej, ktora jak najbardziej dopuszcza taka mozliwosc i rozwija temat...
|
Pn gru 28, 2009 10:33 |
|
 |
ameerah
|
Odkopię temat. Jestem ewangeliczką, wierzę w Boga. Ale mam też wątpliwości co do tezy, że mamy jedno życie, a potem (jeśli zasłużymy) życie wieczne w niebie. Jednakże dlaczego małe, niewinne dzieci są okrutnie zabijane, gwałcone, skoro nic nie zrobiły? Tu bardziej skłaniałabym się do teorii uwzględniającej karmę i reinkarnację. Bo gdyby w poprzednim życiu takie dziecko było kimś złym, grzesznym, to kara w przyszłym byłaby uzasadniona... Naprawdę, nie wiem. Może ktoś z was rozwieje moje wątpliwości.
Z góry dziękuję
|
Pt kwi 02, 2010 10:19 |
|
 |
Tomek_1990
|
Mi się wydaje, że to nie ma nic wspólnego z tym. Świat nie wie, gdzie nas posyła. To jest "ślepa wędrówka". Miejmy tylko nadzieję, że poruszamy się w ogólnym wymiarze czasowym. Nie w przeszłość ani w przyszłość... btw. Ja pamiętam chyba co się ze mną stało w tamtym życiu, i to co mam teraz nie ma nic wspólnego z poprzednim na zasadzie nagrody/kary. Jest bardziej w formie lekcji.
|
N kwi 04, 2010 13:54 |
|
 |
a.R.E.k.
|
To, że inkarnacja nie działa na zasadzie nagrody/kary (karę bądź nagrodę otrzymuje się czasem podczas jednego życia) to nie znaczy, że jest to ślepa wędrówka. We Wszechświecie panuje porządek.
|
N kwi 04, 2010 20:49 |
|
 |
mikkel
|
Zmartwychwstanie i reinkarnacja maja jedną zasadnicza cechę wspólną. W obu przypadkach dusza ponownie łączy się z ciałem. W kategoriach matematycznych można by powiedzieć, że dusza n razy powraca do ciała, gdzie w chrześcijaństwie n=1, choć przykład Mojżesza/Henocha i Eliasza wskazuje, ze n może też równać się 2.
|
Śr kwi 07, 2010 20:17 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
moja pamięć sięga conajmniej kilku wcieleń na ziemi a najwcześniejsze na ziemi miało miejsce kilkaset tys. lat temu. Wcześniej jako kosmita na innych planetach. Więc czy wierze w reinkarnacje ? moge powiedzieć że jestem nią zmęczony, nie widze sensu w ciągłym umieraniu i rodzeniu się i na nowo odblokowywaniu pamięci i kontynuowaniu tego na czym się skończyło. W linku film dokumentalny życie po życiu, to w razie gdy ktoś tego jeszcze nie widział. http://video.google.com/videoplay?docid ... 3207786382
|
Śr maja 12, 2010 14:31 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Ja?! napisał(a): Więc czy wierze w reinkarnacje ? moge powiedzieć że jestem nią zmęczony, nie widze sensu w ciągłym umieraniu i rodzeniu się i na nowo odblokowywaniu pamięci i kontynuowaniu tego na czym się skończyło.
No to jedyne, co Ci pozostaje to osiągnąć mokszę. Om namah Shivay i do przodu 
|
Śr maja 12, 2010 20:35 |
|
|
|