Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Antykoncepcja a tzw. naturalne metody 
Autor Wiadomość

Chodzi mi o to, że z punktu widzenia przeciętnego człowieka metoda sama w sobie jest absolutnie neutralna moralnie, bo prowadzi do identycznego skutku.

Z punktu widzenia przeciętnego człowieka pewnie tak to wygląda, ale nie jest to poprawne rozumowanie, bo cel (skutek) nie zawsze uświęca środki (metody).
Moim zdaniem sednem sprawy jest, że z punktu widzenia przeciętnego człowieka w sztucznym ubezpłodnianiu stosunku nie ma nic złego. Dlatego znaczna część uważa sztuczną antykoncepcję bez działania wczesnoporonnego/ antynidacyjnego za neutralną moralnie. Część tej części uważa jednak za moralnie niedopuszczalną antykoncepcję z jakimkolwiek działaniem poronnym/ antynidacyjnym. Dlaczego? Bo działanie przeciwko nowemu życiu (nawet potencjalnemu) uważają za niedopuszczalne i to ich przekonuje. Dalej nie dopytują, a przecież można by - wydaje mi się, że pytania "dlaczego" można ciągnąć w nieskończoność i bez punktu podparcia (czyli jakiś "dogmatów") nie sposób tego przerwać.

xiwanx napisał(a):
Dla mnie jedyną spójną rzecz w tym wątku napisał SweetChild - w reszcie wypowiedzi nie dojrzałem nic poza ekwilibrystyką na poparcie tej jednej tezy - grzechem jest tu to, co "sztuczne" w przeciwieństwie do tego co "naturalne" i chyba musicie to przyjmować na wiarę.

Dzięki :) Jednak uważam, że sednem sprawy jest nie tyle podział na "sztuczne/naturalne" co "ubezpłodnianie/brak działania ubezpłodnianiającego". Akurat pisaliśmy tu o ubezpłodnianiu sztucznym, ale przecież można też rozważyć ubezpłodnianie naturalne poprzez różne formy współżycia niezakończone złożeniem nasienia w pochwie.

Cz paź 08, 2009 15:38
xiwanx napisał(a):
Różnica jest tylko w minimum wstrzemięźliwości, które wymusza kalendarzyk. Zatem czy jakbym miał automat, który mi wydziela prezerwatywy w określone dni, to by nie był grzech?

Nadal byłby to grzech. Więcej, jeśli prowadzilibyście obserwacje i wyznaczali dni niepłodne, a potem dodatkowo stosowali prezerwatywy tylko w dni niepłodne, to też byłby to grzech.

Zasada jest taka, ze sztuczne obezpładnianie stosunku jest zawsze niegodziwe.

hmm... seks podczas dni nieplodnych tez jest forma antykoncepcji jak dla mnie taka sama jak prezerwatywa - w koncu Kosciol mowi ze prezerwatywy nie sa skuteczne wiec podobnie jak przy kalendarzyku mozliwa jest "wpadka"

Kościół piszemy z dużej litery - Kamyk

Cz paź 08, 2009 20:12

Jednak uważam, że sednem sprawy jest nie tyle podział na "sztuczne/naturalne" co "ubezpłodnianie/brak działania ubezpłodnianiającego". Akurat pisaliśmy tu o ubezpłodnianiu sztucznym, ale przecież można też rozważyć ubezpłodnianie naturalne poprzez różne formy współżycia niezakończone złożeniem nasienia w pochwie.

I tutaj chyba leży właśnie sedno różnicy między antykoncepcją a NPR. Antykoncepcja dokonuje czasowego ubezpłodnienia. NPR nie, wykorzystuje naturalny okres niepłodności kobiety.
Powiem bardziej dosadnie. Dlaczego/po co osoby decydują się na seks z użyciem antykoncepcji? Bo mają akurat ochotę na seks, a nie chcą mieć dzieci. Nie potrafią lub nie chcą zapanować nad swoim popędem - działają w myśl zasady "mam ochotę więc to robię".
Inaczej przy NPR - może i mają ochotę na seks - ale umieją nad tym zapanować, umieją się wstrzymać do odpowiedniego momentu

Cz paź 08, 2009 20:36

Powiem bardziej dosadnie. Dlaczego/po co osoby decydują się na seks z użyciem antykoncepcji? Bo mają akurat ochotę na seks, a nie chcą mieć dzieci. Nie potrafią lub nie chcą zapanować nad swoim popędem - działają w myśl zasady "mam ochotę więc to robię".
Inaczej przy NPR - może i mają ochotę na seks - ale umieją nad tym zapanować, umieją się wstrzymać do odpowiedniego momentu

Przy sztucznej a/k nie jest aż tak różowo, że ludzie mogą współżyć kiedy chcą, nie muszą się powstrzymywać i jest masa sytuacji, w których trzeba czekać do odpowiedniego momentu ;) I z drugiej strony, NPR nie wyklucza przecież jakiś śmiałych zachowań seksualnych.

Cz paź 08, 2009 22:05

Seks ma to do siebie, że jest przyjemny tylko wtedy, gdy ma się na niego ochotę.
Nie wiem jak duża jest twoja wiedza w tej kwestii. Biorąc pod uwagę twój światopogląd, sądzę że jest to wiedza wyłącznie teoretyczna.
Wyjaśnię więc, że jest tak, że większość kobiet odczuwa największą ochotę własnie w okresie okołoowulacyjnym... a fizjologia sprawia, że wtedy własnie seks jest najbardziej komfortowy i daje najwięcej przyjemności. Zresztą partner często jest w stanie "wyczuć" te dni.
Odmawiać sobie wtedy- to dopiero jest nienaturalne działanie...

Cz paź 08, 2009 23:32

Przesadzasz..jesli ludzie sie kochaja to potrafia to uzgodnic tak zeby dla obojga bylo to dobre i przyjemne

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Cz paź 08, 2009 23:44

Hehe, za to połknięcie tableteczki jest jak najbardziej naturalne :razz:

Pt paź 09, 2009 0:25

Rojza Genendel napisał(a):

Ale ja się akurat nie opowiadam za przestrzeganiem "prawa naturalnego".

Pt paź 09, 2009 0:27

Sunka napisał(a):

Domyśliłam się :)

Pt paź 09, 2009 0:31

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Pt paź 09, 2009 0:46

Sunka napisał(a):

Domyśliłam się :)

Poza tym nie biorę pigułek, nie mam takiej potrzeby.

Pt paź 09, 2009 0:48

Przy sztucznej a/k nie jest aż tak różowo, że ludzie mogą współżyć kiedy chcą, nie muszą się powstrzymywać i jest masa sytuacji, w których trzeba czekać do odpowiedniego momentu ;) I z drugiej strony, NPR nie wyklucza przecież jakiś śmiałych zachowań seksualnych.

Z ust mi to wyjąłeś. Poza tym znowu mamy argument na poziomie ewentualnie "kształtowanie pozytywnych nawyków", trochę jak post w piątek. Poza tym, Kamyk, nie chcę być niegrzeczny ale to na prawdę zabrzmiało jakbyś dysponował tylko teoretyczną wiedzą o życiu w małżeństwie.

Co do kwestii "ubezpładniania" (na pewno istnieje takie słowo?). według mnie jednak sedno jest jednak właśnie w tej "naturalności", bo świadomy stosunek w niepłodny dzień to też ubezpładnianie. Bo co to jest ubezpładnianie, jeśli nie świadome niedopuszczenie to spotkania plemnika z komórką jajową po stosunku? Dlatego, kontynuując wątek kryminalny, tak jak przestępstwo można popełnić przez zawinione działanie lub przez zaniechanie, tak samo świadomie (w zawiniony sposób) można nie dopuścić do poczęcia na wiele różnych sposobów - np wybijając plemniki kremem albo wysyłając je na pewną śmierć w ciele kobiety. Więc ja jednak widzę nacisk na tę naturalność.

Oczywiście, że cel nie uświęca środków i właśnie dlatego pytam o to jakie są źródła wartościowania moralnego tych środków. Na razie mamy: naturalność i kształtowanie wstrzemięźliwości.

Pzdr
Piotr

Pt paź 09, 2009 8:57
Zobacz profil WWW

Seks ma to do siebie, że jest przyjemny tylko wtedy, gdy ma się na niego ochotę.

Zgoda, ale chyba nie o to chodziło, a raczej o sytuacje, w których obie strony mają ochotę, a mimo to się powstrzymują. Np. siedzą sobie w kinie na jakimś ciekawym ;) filmie i mają ochotę, ale z uwagi na normy społeczne nie współżyją "na miejscu". Czyli uznają pewien czynnik za wystarczający, aby mimo ochoty się powstrzymać i poczekać na odpowiedni moment, np. kiedy wrócą do domu.

xiwanx napisał(a):
Co do kwestii "ubezpładniania" (na pewno istnieje takie słowo?).

Przyjąłem, że taka jest forma niedokonana od "ubezpłodnienie". Z kolei czy istnieje "ubezpłodnienie" też nie wiem, ale skoro tak napisane jest w "Vademecum dla spowiedników"... Zresztą, myślę że określenie dobrze oddaje sedno sprawy, a z lepszym się nie spotkałem.

xiwanx napisał(a):
według mnie jednak sedno jest jednak właśnie w tej "naturalności", bo świadomy stosunek w niepłodny dzień to też ubezpładnianie. Bo co to jest ubezpładnianie, jeśli nie świadome niedopuszczenie to spotkania plemnika z komórką jajową po stosunku?

Nie, świadomy stosunek w niepłodny dzień to wykorzystanie niepłodności. Czyli w przypadku NPR mamy postawę, która nie zaburza płodności w danym dniu, nie można więc mówić o ubezpładnianiu.

xiwanx napisał(a):
Dlatego, kontynuując wątek kryminalny, tak jak przestępstwo można popełnić przez zawinione działanie lub przez zaniechanie, tak samo świadomie (w zawiniony sposób) można nie dopuścić do poczęcia na wiele różnych sposobów - np wybijając plemniki kremem albo wysyłając je na pewną śmierć w ciele kobiety. Więc ja jednak widzę nacisk na tę naturalność.

Gdyby kryterium miała być naturalność, to dopuszczalny musiałby być np. stosunek przerywany czy oralny (nie ma żadnych sztucznych środków).

Natomiast co do wątku kryminalnego to czynem zabronionym nie jest wybijanie plemników, a ubezpładnianie stosunku. Oczywiście ubezpłodnienia też można dokonać na wiele sposobów, ale to nie śmierć plemników jest tu decydującym kryterium.

Pt paź 09, 2009 10:33

Wyjaśnię więc, że jest tak, że większość kobiet odczuwa największą ochotę własnie w okresie okołoowulacyjnym... a fizjologia sprawia, że wtedy własnie seks jest najbardziej komfortowy i daje najwięcej przyjemności

Owszem, i wiedza ta zawsze będzie dla mnie teoretyczna - o tyle, o ile nigdy nie będę kobietą ;)

Tylko że Kościół nikomu nie zabrania się kochać w te dni. Oczekuje tylko pewnej konsekwencji. Jeśli chcę się kochać i przy okazji chcę (ew. dopuszczam) dzieci, to ok. Jeśli ktoś dzieci absolutnie nie chce, niech seksu nie uprawia. Przyjemność przyjemnością i ani myślę jej deprecjonować, ale to jednak rozmnażanie pozostaje głównym celem współżycia. Stosunek seksualny który świadomie i celowo pozbawia się płodności jest wypaczeniem natury.
Człowiek nie jest zwierzęciem, że musi iść za popędem - właśnie zdolność zapanowania wolą nad popędami wyróżnia człowieka

Pt paź 09, 2009 11:29

Człowiek nie jest zwierzęciem, że musi iść za popędem - właśnie zdolność zapanowania wolą nad popędami wyróżnia człowieka

Wygłaszając takie puenty zaczynasz uderzać w erystykę, zamiast w uczciwe argumenty.

Pzdr
Piotr

Pt paź 09, 2009 11:39
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona