Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 18:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa?
maraskin napisał(a):
Nie mogli zobaczyć pustki, do miejsca zwanego święte świętych mogli wchodzić tylko oczyszczeni kapłani. Nieoczyszczony umierał na miejscu - np synowie Aarona.

Podałeś linki potwierdzające zaginienie arki na kilka wieków przed narodzeniem Chrystusa.
W miejsca "święte świętych" wchodził tylko arcykapłan i to 1 raz w roku.

Cytuj:
Kościół jest w sercu wszystkich wierzących ,którym jest Chrystus. On mówił o świątyni Swego Ciała mówiąc o zburzeniu i odbudowaniu w 3 dni świątyni. Nie pozostanie tu kamień na kamieniu - tak wyrażał się Jezus o świątyni Salomona. A to co się dzieje na Świecie jest spostrzegane poprzez Pismo jedynie jako podtrzymywanie systemu religijnego z którym skończył już Bóg przez Swoją śmierć na krzyżu.

Oczywiście, że Kościoła nie tworzą świątynie, ale zgromadzenie wiernych.
Ale Twoje twierdzenie, że organizacja kościelna nie jest już Bogu potrzebna jest ewidentnym zaprzeczeniem testamentu Jezusa - (Mt 28,18-19 ); (Mt 18,15-18 ).

N lut 14, 2010 20:57

maraskin napisał(a):
djdomin napisał(a):
maraskin napisał(a):
Podczas Jego Śmierci zasłona przed miejscem najświętrzym rozdarła się i każdy nieczysty mógł zobaczyć arkę i 4 cheruby.

Twoja znajomość faktów jest porażająca. Za czasów Jezusa święte świętych pozostawało puste. Arkę gdzieś ukryto przy okazji zburzenia I świątyni (ta jest drugą) i nikt nie wie gdzie. Ludzie mogli zobaczyć... pustkę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arka_Przymierza

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Jerusalem_(70)

Nie mogli zobaczyć pustki, do miejsca zwanego święte świętych mogli wchodzić tylko oczyszczeni kapłani. Nieoczyszczony umierał na miejscu - np synowie Aarona.

Człowieku, pisałeś, że w chwili śmierci Chrystusa po rozdarciu zasłony ludzie ujrzeli Arkę. Arki w tym czasie w świątyni już nie było, stąd napisałem, że ujrzeć mogli tylko pustkę. Ty znowu wstawiasz jakąś głupotę, że pustki by nie mogli widzieć, bo ludzie nie wchodzili... Logika, to, czego tu brak. Zajrzyj najpierw do Pisma św., do Katechizmu Kościoła Katolickiego, a zobaczysz kłamstwa, jakimi cię faszerują twoi "bracia" protestanci.

N lut 14, 2010 22:16
zbanowany na stałe

Cytuj:
Podałeś linki potwierdzające zaginienie arki na kilka wieków przed narodzeniem Chrystusa.
W miejsca "święte świętych" wchodził tylko arcykapłan i to 1 raz w roku.

To że była lub jej nie było nie jest wiadome na 100%. Moim zdaniem Żydzi nie budowaliby II Świątyni bez tego najważniejszego elementu, gdzie ukazywał się Bóg który odpuszczał grzechy. Nie będę Ciebie przymuszał do swojego zdania. Ale podważanie mojej wypowiedzi, bez własnej pewności jest nie na miejscu :|

Cytuj:
Oczywiście, że Kościoła nie tworzą świątynie, ale zgromadzenie wiernych.
Ale Twoje twierdzenie, że organizacja kościelna nie jest już Bogu potrzebna jest ewidentnym zaprzeczeniem testamentu Jezusa - (Mt 28,18-19 ); (Mt 18,15-18 ).

Ok doszliśmy do momentu gdzie zmieniłeś temat wypowiedzi, doprowadzając do sytuacji że teraz nie jestem w stanie Tobie zaprzeczyć. Dodam tylko że miejscem spotkań nie muszą być strzeliste katedry i bazyliki pnące się ku górze niczym wieża Babel. Taka sama zła sytuacja panuje w buddyzmie czy islamie. A Bóg ma swoją wspólnotę, swoich pasterzy i swoje owieczki w różnych częściach świata i różnym czasie aż do Apokalipsy.

N lut 14, 2010 22:32
maraskin napisał(a):
To że była lub jej nie było nie jest wiadome na 100%. Moim zdaniem Żydzi nie budowaliby II Świątyni bez tego najważniejszego elementu, gdzie ukazywał się Bóg który odpuszczał grzechy. Nie będę Ciebie przymuszał do swojego zdania. Ale podważanie mojej wypowiedzi, bez własnej pewności jest nie na miejscu :|

To akurat, że arki z drzewa akacjowego z tablicami Dekalogu nie było fizycznie w świątyni w czasach Jezusa nie budzi żadnych watpliwości.
Bóg nie ukazywał się przy arce czy obok arki :) - arka tylko wyrażał obecność Boga w narodzie wybranym.
Bóg odpuszczał grzechy, a formą pokuty było składanie ofiar ze zwierząt.
Nie zaprzestano tej formy pokuty po zniknięciu arki.
Dlaczego budowali drugą światynię, gdy brakło arki?....przecież Izraelicy nie umiejscawiali Boga zamkniętego w arce, budowali świątynię jako miejsce kultu, sprawowania obrzędów.

Cytuj:
Ok doszliśmy do momentu gdzie zmieniłeś temat wypowiedzi, doprowadzając do sytuacji że teraz nie jestem w stanie Tobie zaprzeczyć. Dodam tylko że miejscem spotkań nie muszą być strzeliste katedry i bazyliki pnące się ku górze niczym wieża Babel. Taka sama zła sytuacja panuje w buddyzmie czy islamie. A Bóg ma swoją wspólnotę, swoich pasterzy i swoje owieczki w różnych częściach świata i różnym czasie aż do Apokalipsy.

Nigdy nie zmianiałam zdania, może nie do końca wzajemnie się rozumieliśmy.
Kościół to zgromadzenie wienych, kościoły to miejsca kultu, a duchowni to osoby sprawujące różne formy kultu - w Kościele chrzescijańskim powołani przez Jezusa.
Ale to akurat Ty usiłowałeś tłumaczyć, że Kościół instytucjonalny nie jest już potrzebny - poczytaj swoje posty :)

Pn lut 15, 2010 9:18
Moderator

Temat nie jest o tym czy Arka Przymierza w świątynie jerozolimskiej za czasów Jezusa była, czy nie! Proszę nie kontynuować OT'a!

(J 8, 32b)

Pn lut 15, 2010 9:24

Cytuj:
Joannag napisał(a):
Katolicy nie respektują tego Bożego przykazania i wytwarzają przedmioty kultu.Klękają przed nimi ,święcą je i koronują je,idą za nimi w procesji.

Czyli otaczają je boską czcią.

A czytałaś ten wątek od początku? A w ogóle kim jesteś skoro wiesz lepiej od katolików jak wierzą?
Nie wiem już sam, czy mam się śmiać, czy płakać nad poziomem "dyskusji" niektórych...

Dekalog wyrażnie mówi ,że kult należy się tylko Bogu.Tymczasem w KRK otacza się kultem ludzi czyli stworzenia.Jest to pogwałcenie pierwszych dwóch przykazań dekalogu.

Pn lut 15, 2010 9:34
szumi napisał(a):
Temat nie jest o tym czy Arka Przymierza w świątynie jerozolimskiej za czasów Jezusa była, czy nie! Proszę nie kontynuować OT'a!

A i owszem nie o arce :) - ale chodzi o stwierdzenie maraskina
Cytuj:
A organizacja kościelna nie jest już Bogu potrzebna na Ziemi

Trudno zatem ograniczyć wywody do stwierdzenia - "Jest potrzebna i basta".

Pn lut 15, 2010 9:36

Joannag napisał(a):
Dekalog wyrażnie mówi ,że kult należy się tylko Bogu.Tymczasem w KRK otacza się kultem ludzi czyli stworzenia

Nic mi o tym nie wiadomo, aby w KRK oddawano boski kult jakiemukolwiek stworzeniu :roll:

Pn lut 15, 2010 11:31

Kamyk napisał(a):
Joannag napisał(a):
Dekalog wyrażnie mówi ,że kult należy się tylko Bogu.Tymczasem w KRK otacza się kultem ludzi czyli stworzenia

Nic mi o tym nie wiadomo, aby w KRK oddawano boski kult jakiemukolwiek stworzeniu :roll:

Mi również. Swoją drogą wiele tematów poruszało takie kwestie. Proponowałbym więc odszukanie oraz zapoznanie się z nimi jak i faktyczną nauką Kościoła, a nie wyrokowaniem w jednym zdaniu.

Pn lut 15, 2010 11:53
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Nigdy nie zmianiałam zdania, może nie do końca wzajemnie się rozumieliśmy.
Kościół to zgromadzenie wienych, kościoły to miejsca kultu, a duchowni to osoby sprawujące różne formy kultu - w Kościele chrzescijańskim powołani przez Jezusa.
Ale to akurat Ty usiłowałeś tłumaczyć, że Kościół instytucjonalny nie jest już potrzebny - poczytaj swoje posty :)

Tak zerwał z Kościołem instytucjonalnym - organizacją która poprzez kapłanów rozgrzeszała i gromadziła ludzi w świątyni Boga, a rozpoczął poprzez swoich uczniów szerzyć ewangelie i wspierać w Duchu tych co Go słuchają w wspólnotach Kościelnych. Czy Kościół Jezusa jest organizacją (instytucją)? Jest ale tu bardziej chodzi mi o formę w jaki sposób to robi i patrząc na KrK doszukuję się dużych pogwałceń Prawa Boga. Już wcześniej wyjaśniłem że kościoły czyli jak nazwałaś "miejsca kultu" są nam nie potrzebne, ponieważ Chrystus z tym skończył. A nadal ludzie poprzez doktryny Krk chodzą tam i otrzymują rozgrzeszenie.o_O? Nie ma już miejsca świętego na Ziemi w żadnej kulturze czy żydowskiej, chrześcijańskiej, islamskiej itd. On jest w naszym sercu, przemawia do nas poprzez Ducha Prawdy. Słuchając Ducha Prawdy mamy kierować naszym życiem. A budowane kościoły są Mu nie potrzebne, ponieważ On jest w Niebie a modlić się możesz w każdym możliwym miejscu, domu wśród innych chrześcijan czy izdebce ,a nie opływającej złotem, wzniosłej katedrze (czy meczecie) której wykonanie ukazuje jedynie pychę obecnych władz kościelnych.

Pn lut 15, 2010 18:13
maraskin napisał(a):
Już wcześniej wyjaśniłem że kościoły czyli jak nazwałaś "miejsca kultu" są nam nie potrzebne, ponieważ Chrystus z tym skończył.

Bzdura - Jezus nauczał w synagogach.
Cytuj:
A nadal ludzie poprzez doktryny Krk chodzą tam i otrzymują rozgrzeszenie.

Wedłe słów Jezus - "komu grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, komu zatrzymacie, sa im zatrzymane".

Cytuj:
A budowane kościoły są Mu nie potrzebne, ponieważ On jest w Niebie a modlić się możesz w każdym możliwym miejscu, domu wśród innych chrześcijan czy izdebce ,a nie opływającej złotem, wzniosłej katedrze (czy meczecie) której wykonanie ukazuje jedynie pychę obecnych władz kościelnych.

A chrzcić w rzekach - jak czynią to ŚJ.
Pochówek też dokonywać w lesie??...sakrament małżeństwa na łące??

Wt lut 16, 2010 9:18

„Zaprawdę powiadam wam: Cokolwiek byście związali na ziemi, będzie związane i w niebie; i cokolwiek byście rozwiązali na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie. Nadto powiadam wam, że jeśliby dwaj z was na ziemi uzgodnili swe prośby o jakąkolwiek rzecz, otrzymają ją od Ojca mojego, który jest w niebie. Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich.” (Mt 18, 18-20)
Biorąc pod uwagę jak dużo czasu Jezus spędzał w synagodze oraz fakt, iż do czynienia na pamiątkę Misterium Ciała i Krwi nie widzę z Jego strony żadnych przeciwwskazań co do gromadzenia się wiernych w jednym miejscu. Oczywiście Eucharystia odprawiona na skale w lesie ma taką samą wartość jak ta w kościele, ale nie znaczy to, iż mamy z kościoła wyjść.

Wt lut 16, 2010 10:20
mazli napisał(a):
Oczywiście Eucharystia odprawiona na skale w lesie ma taką samą wartość jak ta w kościele, ale nie znaczy to, iż mamy z kościoła wyjść.

A wypowiadały się na tym forum osoby dowodzące, że Eucharystia sprawowana poza murami kościoła jest nieważna.
Jedna Biblia - a setki interpretacji :(

Wt lut 16, 2010 11:06
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
mazli napisał(a):
Oczywiście Eucharystia odprawiona na skale w lesie ma taką samą wartość jak ta w kościele, ale nie znaczy to, iż mamy z kościoła wyjść.

A wypowiadały się na tym forum osoby dowodzące, że Eucharystia sprawowana poza murami kościoła jest nieważna.
Jedna Biblia - a setki interpretacji :(

"I kto odczuwa pragnienie, niech przyjdzie, kto chce, niech wody życia darmo zaczerpnie. (18) Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze. (19) A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia i w Mieście Świętym - które są opisane w tej księdze. (20) Mówi Ten, który o tym świadczy: Zaiste, przyjdę niebawem. Amen ",Apokalipsa 22
Nad interpretowanie Słowa Bożego w postaci różnorakich zapisków i katechizmów jest zbyteczne, ponieważ może wpędzić wierzących w zakłopotanie. A szatan nie śpi, wie dobrze jak pomieszać w umyśle człowiekowi. Szczerze współczuję tym którzy poprzez swoją działalność to czynią. Dlatego dla mnie jeżeli ktoś głosi czy wydaję broszurę, pismo czy książką w której oprócz elementów zgodnych z Biblią są rzeczy które zwodzą, to zaczynam uważać na tego człowieka. W zrozumieniu Pisma może nas jedynie Bóg poprowadzić, to On z góry wybiera swoich wiernych a nie jakakolwiek organizacja na Ziemi. Ten Świat Go przecież nie poznał, więc jak ona (dana organizacja krocząca w ciemności) może poznać ciebie? A ciemność poznasz po jej owocach.

Pt lut 19, 2010 9:14

Co to znaczy "samemu interpretować Biblię"? Czy powinno się interpretować tak samo jak ktoś kto też sam to robił tylko cieszył się poważaniem? A może trzeba tak rozumieć Pismo jak rozumie je GRUPA dawnych kościelnych mędrców?

Pt lut 19, 2010 10:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona