Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu?
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
nieja napisał(a): Zarówno dzieło Galileusza jak i Kopernika, TRAFIŁY NA INDEKS KSIĄG ZAKAZANYCH przez KOŚCIÓŁ. Jest to typowa dla humanistów półprawda. A półprawda to całe kłamstwo. Z licznych dzieł Galileusza na indeks trafiło tylko jedno. Nie naukowe, ale publicystyczne, czyli osławiony "dialog" Co do Kopernika, to nalezy zwrócić uwagę, że "De revolutionibus" miało kłopoty blisko 80 lat po wydaniu  A na indeksie tez nie znalazło się w całości, tylko w wersji "bez poprawek" Wersja poprawiona nadal była używana bez przeszkód i wykładana na wszystkich kościelnych uniwersytetach całej Italii. w tak katolickim kraju jak Hiszpania, nikt nawet się nie trudził wprowadzeniam żadnych poprawek. Kopernik był używany w oryginale Cytuj: Tak oto Kościół spierał rozwój tych ciemnych biedniutkich, ograniczył im nieco rozwój do wiedzy, żeby się biedaczki nie zachłysnęli za bardzo. Jak ograniczył? Przecież to nie kościół, a właśnie humanisci zawsze zwalczali rozój nauki ii starali się ograniczyć do niej dostęp. To rewolucja i republika, a nie kościół nie potrzebowały uczonych Cytuj: Jeszcze kilkanaście lat temu pamiętam, jak potępiali internet z ambony, jak nie wiedzieli co to jest, a teraz wszyscy klikają ile wlezie.
Przecież to właśnie humaniści staraja się zwalczac internet i ograniczac do niego dostęp, wyklinając go na wszystkie sposoby (a bo to hazard, a bo to pedofilia...)
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 11, 2009 9:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nieja napisał(a): My oceniamy całokształ.
Nie oceniacie  .....szermujecie stereotypami serwowanymi przez humanistów, komunistów.
PRL skończył się 20 lat temu, a wielu hołduje jej propagandzie i hasłom.
|
Śr lis 11, 2009 11:33 |
|
 |
Witold
|
pilaster napisał(a): Przecież to właśnie humaniści staraja się zwalczac internet i ograniczac do niego dostęp, wyklinając go na wszystkie sposoby (a bo to hazard, a bo to pedofilia...)
Nawet znając twoją definicję humanizmu nie bardzo rozumiem jak się ona ma do tego. Co mają humaniści do tego typu ograniczeń w internecie?
|
Śr lis 11, 2009 12:50 |
|
|
|
 |
ysuk-san
|
nieja, wtryniasz sie w połowie tematu i wciskasz rzeczy, które były omawiane wcześniej. Przeczytać wcześniejsze posty (to tylko 3-4 strony) i sie wypowiadaj. Albo trochę więcej literatury, niż to co jakiś niedouczony nauczyciel ci przekazał.
Pilaster (m.in) dobrze napisał o Koperniku a ja o Galileuszu, który, co podkreśliłem działał w epoce baroku a nie średniowiecza. jeden i drudzi pracować mogli WYŁĄCZNIE dzięki pomocy Kościoła. czy się to komus podoba czy nie.
|
Śr lis 11, 2009 12:53 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
O co chodzi z tymi humanistami?  Czyżby pojawiła się jakaś nowa definicja humanizmu?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Śr lis 11, 2009 14:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owieczka_in_black napisał(a): O co chodzi z tymi humanistami?  Czyżby pojawiła się jakaś nowa definicja humanizmu?
Definicja nie, ale kierunki tak - przeczytaj "Manifest humanistyczny".
|
Śr lis 11, 2009 17:25 |
|
 |
Witold
|
Owieczka_in_black napisał(a): O co chodzi z tymi humanistami?  Czyżby pojawiła się jakaś nowa definicja humanizmu?
Bo "humanista" to tutaj taki pilastryzm.
|
Śr lis 11, 2009 18:10 |
|
 |
Kamyk
|
No dobrze, ale teraz proszę o koniec offtopu
|
Śr lis 11, 2009 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu?
|
Pn gru 07, 2009 8:42 |
|
 |
Gita2
|
Należę do tej generacji, której komunistyczna oświata wciskała, że Średniowiecze to okres ciemnoty i zabobonów. Dopiero po uzyskaniu wolności/chociaż nie całkowitej, ale jednak większej niz za komuny/ dowiedziałam się czegoś wręcz odwrotnego. Nie jestem mocna w temacie ŚREDNIOWIECZE, ale Tobie Alus radzę czerpać informacie nie tylko z onetu.
|
Pn gru 07, 2009 11:00 |
|
 |
Gita2
|
Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Średniowiecze" i mozna zdobyć wiele cennych informacji. Między innymi i to, że w średniowieczu powstało najwięcej sławnych uniwersytetów i innych uczelni wyższych.
|
Pn gru 07, 2009 13:47 |
|
 |
Kamyk
|
Tylko że hasło "ciemne średniowiecze" to nie wymysł komunizmu, tylko jeszcze oświecenia  Z tymi wiadomościami z internetu to też różnie bywa. Chociaż do Onetu mam bardzo negatywny stosunek, to jednak zdarzają się tam porządne i wartościowe artykuły. A przeszukując internet czasami trudno jest odróżnić merytoryczny tekst od ideologicznego jeśli nie posiada się jako takiego obeznania w temacie
|
Pn gru 07, 2009 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale i w latach PRLu gdy ktoś był zaiteresowany, to znalazł źródła informacji prawdziwych - wydawnictwa kościelne wydawane były w minimalnym nakładzie, ale dostępne. Jesli nie dla wszystkich potrzebujących, to istniała koleżeńska dystrybucja  - po przeczytaniu puszczało się w obieg wsród znajomych (ja aktualnie tak robię z GN - po przeczytaniu idzie "pod strzechy" - w małych miejscowosciach bywa niedostępny). Podobnie jak np.z Katyniem, AK...oficjalna propaganda sobie - w szkoąch, a historii uczono mnie w domu.
|
Pn gru 07, 2009 14:19 |
|
 |
Gita2
|
Kamyk napisał(a): Tylko że hasło "ciemne średniowiecze" to nie wymysł komunizmu, tylko jeszcze oświecenia  Z tymi wiadomościami z internetu to też różnie bywa. Chociaż do Onetu mam bardzo negatywny stosunek, to jednak zdarzają się tam porządne i wartościowe artykuły. A przeszukując internet czasami trudno jest odróżnić merytoryczny tekst od ideologicznego jeśli nie posiada się jako takiego obeznania w temacie Oczywiście, że to wymysł Oświecenia. Tylko w szkołach w okresie stalinizmu/byłam w IV klasie, gdy zmarł Stalin/ i wiele lat później uczono nas, że Oświecenie to wspaniały okres, a Średniowiecze to okres ciemnoty. Uczono nas dlatego, że w Średniowieczu do rozkwitu nauki przyczynił sie przede wszystkim Kościół.
|
Pn gru 07, 2009 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Oczywiście, że to wymysł Oświecenia. Tylko w szkołach w okresie stalinizmu/byłam w IV klasie, gdy zmarł Stalin/ i wiele lat później uczono nas, że Oświecenie to wspaniały okres, a Średniowiecze to okres ciemnoty. Uczono nas dlatego, że w Średniowieczu do rozkwitu nauki przyczynił sie przede wszystkim Kościół. Nie byłaś po prostu zbyt zainteresowana tematem - stąd niewiedza Jak pisałam wyżej, wydawnictwa kościelne ukazywały prawdziwy obraz średniowiecza.
|
Pn gru 07, 2009 14:45 |
|
|
|