Czym różni się religia od magii?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czym różni się religia od magii?
Ja moze wyrazilam sie nie do konca jasno (swoja droga jakos temat nie wydaje sie byc zbyt interesujacy dla naszych teologow na forum - ciekawe dlaczego?): W magii chodzi o to, zeby bozek/duchy/ sily kosmiczne, zrobily to, co ja chce. W religii chrzescijanskiej, chodzi o to, zeby przyjac to, czym Bog nas chce obdarzyc (czyli Jego zycie). To nie Bog ma sie do nas dostosowac, ale my do Niego. O innych religiach nie bede pisac, bo sie nie znam 
|
So lut 06, 2010 17:54 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
Myślę że szkoda prądu na przekonywanie - od początku to są rozważania z wnioskiem założonym a priori.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
So lut 06, 2010 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W religii chrzescijanskiej, chodzi o to, zeby przyjac to, czym Bog nas chce obdarzyc (czyli Jego zycie). To nie Bog ma sie do nas dostosowac, ale my do Niego. Nie do końca tak jest, bo przecież istnieją również w chrześcijaństwie sposoby wpływania na wolę bożą: modlitwy, msze itp. Gdyby chrześcijanie nie wierzyli, że mogą wpływać na swojego Boga, a jedynie mają dostosować się do jego woli, to nikt nie modliłby się o uzdrowienie osoby najbliższej czy o bezpieczną podróż. Tak więc chęć polepszenia własnego bytu poprzez ingerencję sił wyższych jest analogiczna tak w religii jak i w magii. Różnicę widziałbym gdzie indziej. Jak to już wcześniej ktoś napisał magia daje człowiekowi panowanie nad siłami, które mają mu służyć, a efekt właściwie odprawionego rytuału magicznego ma być, w założeniach, w 100% pewny. Jednak próba ujarzmienia sił nadprzyrodzonych zawsze wiąże się ze znacznym ryzykiem. Natomiast osoby wierzące wypraszają sobie łaski u swego bóstwa poprzez prośby i ofiary. Skuteczność takich zabiegów zależy tylko i wyłącznie od woli bóstwa. W przeciwieństwie do adeptów magii takie osoby nie ściągają na siebie żadnego ryzyka, poza oczywiście ryzykiem nie wysłuchania prośby. Jest więc to sposób na polepszenie sobie życia za pomocą sił wyższych o wiele bezpieczniejszy i łatwiejszy, ale za to mniej skuteczny.
|
So lut 06, 2010 20:26 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Kamala napisał(a): swoja droga jakos temat nie wydaje sie byc zbyt interesujacy dla naszych teologow na forum - ciekawe dlaczego? Może temat za trudny?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So lut 06, 2010 20:35 |
|
 |
Kamyk
|
Po prostu wszystko zostało już powiedziane i od pewnego momentu dyskusja kręci się w kółko. Nie bardzo widzę sens takiej dyskusji
|
N lut 07, 2010 9:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja kreci sie w kolko, bo nasi rozmowcy sa swiecie przekonani, ze ilosc modlitw moze wplynac na decyzje Pana Boga, czyli jest to po prostu sposob "zaklinania" Pana Boga. To ja sie zapytam: czy jak bedziesz rodzicom marudzil: kup mi to, kup mi to (patrz odpowiednie przypowiesci w NT), i oni ci to kupia, to znalazles na nich odpowiednie zaklecie? Czy po prostu znudzilo im sie i uznali, ze ow zakup jest mniej szkodliwy niz stale marudzenie? Albo ze jezeli tak ci na tym zalezy, to czemu nie sprawic ci tej frajdy? A jezeli nie kupia, to moze dlatego, ze narkotyki i gry wojenne szkodza i lepiej zyczen dziecka w tym zakresie nie spelniac? I co zaklecie nie wyszlo?
Dla mnie to jest kolejny przyklad na zmiany w spoleczenstwie, ktory swiadczy o tym, ze kompletnie zanika zrozumienie podstaw chrzescijanstwa, a wiekszosc "swiadomych" chrzescijan uwaza, ze jak juz powiedzieli co wiedzieli, to reszta powinna zrozumiec i koniec. A sw. Pawel tlumaczyl i tlumaczyl bez konca....
|
N lut 07, 2010 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Dyskusja kreci sie w kolko, bo nasi rozmowcy sa swiecie przekonani, ze ilosc modlitw moze wplynac na decyzje Pana Boga, czyli jest to po prostu sposob "zaklinania" Pana Boga. To ja sie zapytam: czy jak bedziesz rodzicom marudzil: kup mi to, kup mi to (patrz odpowiednie przypowiesci w NT), i oni ci to kupia, to znalazles na nich odpowiednie zaklecie? Czy po prostu znudzilo im sie i uznali, ze ow zakup jest mniej szkodliwy niz stale marudzenie? Albo ze jezeli tak ci na tym zalezy, to czemu nie sprawic ci tej frajdy? A jezeli nie kupia, to moze dlatego, ze narkotyki i gry wojenne szkodza i lepiej zyczen dziecka w tym zakresie nie spelniac? I co zaklecie nie wyszlo?
Dla mnie to jest kolejny przyklad na zmiany w spoleczenstwie, ktory swiadczy o tym, ze kompletnie zanika zrozumienie podstaw chrzescijanstwa, a wiekszosc "swiadomych" chrzescijan uwaza, ze jak juz powiedzieli co wiedzieli, to reszta powinna zrozumiec i koniec. A sw. Pawel tlumaczyl i tlumaczyl bez konca.... Nie ilośc modlitw - wytrwałość Owszem - "bądź wola Twoja" - ale także Panie usłysz, Panie wysłuchaj. Uczył tego nas nasz Pan - (Łk 11,1-13 ); (Łk 18,1-8 ).
|
N lut 07, 2010 10:27 |
|
 |
Jajko
|
No wszak właśnie po to chrześcijanie się modlą i zamawiają msze w intencji, żeby uzyskać coś ekstra od Pana, Boga. Gdyby mieli dostać i tak to co jest im pisane, to po co by były te wszystkie modły i ofiary?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N lut 07, 2010 11:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No wszak właśnie po to chrześcijanie się modlą i zamawiają msze w intencji, żeby uzyskać coś ekstra od Pana, Boga. Gdyby mieli dostać i tak to co jest im pisane, to po co by były te wszystkie modły i ofiary? Modlą się i proszą, ale nie zaklinają, i nie stosują zasady fifty-fifty....ja tyle i tyle modlitw, a Ty mi to i owo. W magii jest zasada coś za coś.
|
N lut 07, 2010 11:26 |
|
 |
Jajko
|
Rzeczywiście, magia wydaje się* być skuteczniejsza i bardziej przewidywalna, bo zazwyczaj wiadomo co trzeba zrobić by coś osiągnąć. W przypadku modlitwy skutek jest zawsze niewiadomy do końca. W modlitwie jednak liczy się liczba modlących, niejako zwiększająca siłę modlitwy. W magii chyba wystarczy jeden fachowiec, który się na tym zna.
*moim zdaniem jedno i drugie ma podobną skuteczność stochastyczną, tylko mądry szaman umie sprawić takie wrażenie - oczywiście mówię o magii prawdziwej, a nie z Harrego Pottera, bo taka chyba nie istnieje - dodam jednak, że w życiu nie widziałem szamana, więc mogę okrutnie się mylić na jego (ich) niekorzyść, za co z góry przepraszam
|
N lut 07, 2010 11:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Rzeczywiście, magia wydaje się* być skuteczniejsza i bardziej przewidywalna, bo zazwyczaj wiadomo co trzeba zrobić by coś osiągnąć. W przypadku modlitwy skutek jest zawsze niewiadomy do końca. W modlitwie jednak liczy się liczba modlących, niejako zwiększająca siłę modlitwy. W magii chyba wystarczy jeden fachowiec, który się na tym zna.
*moim zdaniem jedno i drugie ma podobną skuteczność stochastyczną, tylko mądry szaman umie sprawić takie wrażenie - oczywiście mówię o magii prawdziwej, a nie z Harrego Pottera, bo taka chyba nie istnieje - dodam jednak, że w życiu nie widziałem szamana, więc mogę okrutnie się mylić na jego (ich) niekorzyść, za co z góry przepraszam Tylko, że szamanom wróżbitom niesamowicie "przeszkadzają" poświęcone krzyże, medaliki, a modlitwie nawet diabeł na ołtarzu nie wadzi http://www.daleszyce.pl/stronape/index. ... &Itemid=88
|
N lut 07, 2010 11:53 |
|
 |
grawergift
czasowo zablokowany
|
Cytuj: moim zdaniem jedno i drugie ma podobną skuteczność stochastyczną, tylko mądry szaman umie sprawić takie wrażenie - oczywiście mówię o magii prawdziwej, a nie z Harrego Pottera, bo taka chyba nie istnieje - dodam jednak, że w życiu nie widziałem szamana, więc mogę okrutnie się mylić na jego (ich) niekorzyść, za co z góry przepraszam No to chyba juz mamy odpowiedz na ten dylemat :Czym różni się religia od magii? Nie ma problemu zeby pokazać na przykładach np wyznawców religii ( obojetne jakiej czy to buddyzm , czy chrzesciajnstwo , czy islam ) na przykładach budowli które wyznawcy tych religii pobudowali , na wspaniałych przykładach sztuki : rzezby , malarstwa które to wyznawcy tych religii stworzyli na potrzeby tych religii. W przypadku magi bedzie to trudniejsze jesli nie zupełnie niemozliwe . Widział ktoś naprawde wielkich magów ? ( no oprócz Harrego , bo ten coś taki bardzo kulawy ) Widział ktoś Wielkiego ,,Dżedaya"?
|
N lut 07, 2010 12:10 |
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): Tylko, że szamanom wróżbitom niesamowicie "przeszkadzają" poświęcone krzyże, medaliki Po czym wnosisz? Bo Jacek Hugo-Bader w swoim reportazu z podróży po Rosji pisze tak: Na drogę Ajczurjek daje mi amulat z trzema kamieniami w szmacianym zawiniątku. Mówi, że kamienie pochodzą z trzech bardzo silnych miejsc i mają mnie strzec przed dużym żelazem*, klątwami i czarami, nawet tymi, które rzucają źli szamani i Cyganie. - I wcale nie przeszkadza, że na szyi będziesz miał blaszkę ze swoim Bogiem - mówi. - Szamański talizman niczemu nie przeszkadza. Dostałem też mały eren, śliczną drewnianą laleczkę z kamykiem w środku, którą Ajczurjek sama zrobiła. Trzeba grzechotać, kiedy jest bardzo źle. W domu nazywamy ją "małą szamanką". Okazało się, że to jedyne lekarstwo, kiedy Oleńce, mojej córce, ból rozrywa głowę. Poważnie. *autor uległ potem poważnemu wypadkowi samochodowemu, z którego jednak wyszedł bez szwanku, należy tu podkreślić, że wypadek samochodowy na odludziach i bezdrożach Syberii zazwyczaj kończy się śmiercią - czyżby talizman zadziałał czy to tylko przypadek, a może "blaszka"?
|
N lut 07, 2010 12:25 |
|
 |
Jajko
|
grawergift
Rzeczywiście jest to wyraźna różnica - większość religii stawia posągi, buduje świątynie, a szamani chyba raczej nie. Nie mają takiej potrzeby czy takich środków?
|
N lut 07, 2010 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: *autor uległ potem poważnemu wypadkowi samochodowemu, z którego jednak wyszedł bez szwanku, należy tu podkreślić, że wypadek samochodowy na odludziach i bezdrożach Syberii zazwyczaj kończy się śmiercią - czyżby talizman zadziałał czy to tylko przypadek, a może "blaszka"? W czym w wypadku czy uratowaniu życia? Wszystkie talizmany, amulety, są niezgodne z wielkimi religiami - "nie będział miał Bogów przede Mną". Wiele jest relacji ludzi o wróżbitach, seansach spirytystycznych, podczas których polecano usuwanie obecnym poświęconych precjozów.
|
N lut 07, 2010 12:38 |
|
|
|