Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Autor |
Wiadomość |
ziele_force
|
 Re: Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
|
Śr mar 10, 2010 12:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Niekonsekwencja homofobów polega na tym, Zależy jak rozumiesz pojęcie 'homofobia' - czy jest to nieuprawnione oskarżanie i obrażanie homoseksualistów oraz osób im sprzyjających, czy też określanie czynów homoseksualnych jako grzesznych. Cytuj: że walczą z homoseksualizmem, bo to grzech ciężki, No... Cytuj: a z seksem, który też jest grzechem ciężkim już nie walczą. a gdzie ty takich homofobów widziałeś? Przegladasz prasę katolicką? Tam jest pełno "walki z seksem" (o przedmałżeński oczywiście chodzi nie o walkę, ale raczej o perswazję i uświadamianie osób żyjących bez ślubu). P.S. Długo chcesz jeszcze iść w kierunku: państwo wyznaniowe=  "szlaban" na seks! 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 10, 2010 13:12 |
|
 |
Daniel86
|
Elbrus, skrajni homofoby uważają ludzi uprawiających seks przed- i pozamałżeński tylko za grzeszników, natomiast homoseksualistów też uważają za grzeszników, ale dodatkowo ich jeszcze nienawidzą. A przecież mają oni powody, by obie te grupy nienawidzić lub obie te grupy uważać tylko za grzeszników, bo obie te gruby grzeszą grzechem tak sam ciężkim. A tymczasem postępowanie skrajnych homofobów sugeruje, że seks homoseksualny jest znacznie większym grzechem niż heteroseksualny, co moim zdaniem nie jest prawdą, bo grzech jest ciężki albo leki, nie ma grzechów średnich. Elbrus napisał(a): Długo chcesz jeszcze iść w kierunku: państwo wyznaniowe=  "szlaban" na seks!  Nigdy nie szedłem w tym kierunku. Chciałem tylko wykazać pewną niekonsekwencje. Są ludzie, którzy chcą zakazywać czegoś, bo jest grzechem, a innych rzeczy już nie chcą zakazywać, a przecież też te rzeczy są grzechami.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Śr mar 10, 2010 14:05 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Też jestem za tym, żeby wprowadzić anarchię w Polsce...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr mar 10, 2010 14:59 |
|
 |
Kamyk
|
Daniel86 napisał(a): ziele_force ma rację. Właśnie o taki seks mi chodziło.
Więc może warto wyrażać się precyzyjnie. Uproszczenie sprawy i mówienie że "seks to grzech" to zwykłe kłamstwo i głupota
|
Śr mar 10, 2010 15:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel, dlatego oni się nazywają homofobi. Bo tak jak agorafobi, hemofobi, czy zoofobi - to są ludzie cierpiący na tę akurat fobię. Chorzy ludzie. Ja rozumiem, że tak Ci się jawi większość katolików, ale - jeśli popatrzysz na statystyki - homofobami jest także większość mężczyzn. Tyle że w naszym kraju modne jest podpieranie tego ideologią chrześcijańską. Dla jasności: ja też uważam homofobię za formę dyskryminacji. Jestem heteroseksualny, ale mam paru przyjaciół/znajomych homo - i to są naprawdę sympatyczni, normalni ludzie. Niekiedy normalniejsi niż przeciętna, a na pewno bardziej otwarci. 
|
Śr mar 10, 2010 15:10 |
|
 |
Daniel86
|
Elbrus napisał(a): Czy uważacie, że każdy zwolennik legalizacji aborcji jest również zwolennikiem aborcji? Jest on wtedy co najmniej niekonsekwentny w swoich poglądach. A co jeśli ktoś uważa, że od moralności powinno być tylko prawo Boże, a prawo państwowe powinno pełnić inne funkcje takie jak, pilnowanie porządku i bezpieczeństwa obywateli? Czy taki człowiek też będzie niekonsekwentny?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
|
Wt mar 23, 2010 12:59 |
|
 |
Elbrus
|
@Daniel86 Nie zrozumiałeś mnie - ja nie mówię, że coś jest ważniejsze od drugiego, dlatego trzeba się tym zająć, a inną sprawą nie (np. ścigać osoby naruszające uczucia religijne z urzędu, a pseudokibiców wypuszczać za "małą szkodliwość społeczną czynu" - tak to chyba odebrałeś). Mi "rozchodzi się" o to, że kiedy prawo stanowione zazębia się z prawem bożym, to należy tak się w to zaangażować, by prawo było na tyle liberalne, na ile może być - nie bardziej (np. wolność sumienia dla lekarzy odmawiających wykonania aborcji - patrz USA). Cytuj: prawo państwowe powinno pełnić inne funkcje takie jak, pilnowanie porządku i bezpieczeństwa obywateli? A czy jeśli np. 19-letni chłopak zabił swoją matkę (ojciec zmarł wcześniej), bo nie wyrażała zgody na jego wyjazd zagraniczny, to czy powinno się go karać? Przecież matkę miał jedną, więc jeśli nie ma opiekuna (jest już dorosły), to nie stwarza on przecież niebezpieczeństwa dla porządku publicznego...
|
Śr mar 24, 2010 18:15 |
|
 |
Daniel86
|
Elbrus, a czy zabicie matki nie jest naruszeniem bezpieczeństwa obywatelki, czyli matki 19-latka?
|
Śr mar 24, 2010 18:23 |
|
 |
Elbrus
|
Ale przecież ona już nie żyje - jak może być zagrożona skoro "spoczywa w pokoju"? Jeśliby np. groził jej kilkakrotnie i przed popełnieniem tego czynu zajęłaby się tym policja, to tak - mógłby mieć poważne kłopoty, ale po fakcie to moim zdaniem jest to dręczenie młodego obywatela, którego trzeba chronić, a nie nękać i prowadzić jakieś dochodzenia, które niczego nie budują, tylko niszczą!
|
Śr mar 24, 2010 20:08 |
|
 |
BlueDraco
|
Kurza twarz! Czytam i oczy przecieram ze zdumienia. Która to religia "uważa seks za grzech"? Ja nie znam takiej religii, a jako ortodoksyjny katolik seks uważam, zgodnie z nauką Kościoła zresztą, za coś wspaniałego i pięknego.
A właściwie to dlaczego zabójstwo ma być zapisane jako karalne w prawie państwowym?
|
Śr mar 24, 2010 20:10 |
|
 |
Elbrus
|
BlueDraco napisał(a): Która to religia "uważa seks za grzech"? Ja nie znam takiej religii Bezwzględną czystość seksualną ( również w małżeństwach!) propagowały niektóre grupy gnostyckie (m.in. katarzy). Osoby które dopuszczały się współżycia były uważane za nieczyste. Cytuj: A właściwie to dlaczego zabójstwo ma być zapisane jako karalne w prawie państwowym? Ja uważam nawet, że za eliminowanie tzw. "szkodników/wrzodów na ciele społeczeństwa" powinno być doceniane np. przez przyznawane orderów za zasługi dla RP.
|
Śr mar 24, 2010 20:58 |
|
 |
Daniel86
|
BlueDraco napisał(a): A właściwie to dlaczego zabójstwo ma być zapisane jako karalne w prawie państwowym? Gdyby tu chodziło tylko o moralność, to by wystarczyło, że Kościół tego zabrania, bo każdy ma prawo do swojej moralności, ale tu chodzi również o bezpieczeństwo obywateli. Czy wyobrażasz sobie świat, w którym to każdy może sobie bezkarnie zabijać, a jedyna konsekwencja to piekło i to dopiero po śmierci? Czy człowiek niewierzący w piekło przestraszyłby się takiej kary? Jeszcze raz powtarzam, że chodziło mi tylko o seks przed- i pozamałżeński.
|
Śr mar 24, 2010 21:41 |
|
 |
pawis-66
|
Daniel86 napisał(a): [Jeszcze raz powtarzam, że chodziło mi tylko o seks przed- i pozamałżeński. No to chyba nie tu go znajdziesz  . Kościół to wszystkie jego członki. Może by więc, jeśli wtrącanie się kościoła do prawa państwowego nie ma sensu, odebrać nam wszelkie prawa, abyśmy czy to poprzez kandydowania do parlamentu, głosowanie na tych którzy w nim zasiądą nie wpływali na kształt tworzonego prawa i nie zmieniali istniejącego? Wreszcie pytanie w jaki to sposób Kościół wtrąca się w prawo państwowe? Poza oczywiście tym o którym ja myślę zabierania głosu w dyskusji, prób przekonywania, kształtowania sumień.
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
Cz mar 25, 2010 12:57 |
|
 |
Bartosz990
|
Tak, wtrącanie się Kościoła do spraw państwowych ma sens. Ponadto, Kościół się nie wtrąca, a wypowiada swoje zdanie jeśli jest jakiś problem. I chwała Bogu, że to robi.
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
Cz mar 25, 2010 22:47 |
|
|
|