Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 4:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 zarzuty na nieistnienie Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: zarzuty na nieistnienie Boga
Ręce mi opadają... Ja mówię o proroctwach, które realnie się wypełniły, a ty o jakichś opowieściach. Nie jestem Katolikiem i nie wyznaję ich dogmatów.... Natomiast wypełnione proroctwa z Biblii świadczą o niej, że jest natchnionym słowem Bożym.

So lut 05, 2011 20:46

A mnie to rybka czy jesteś katolikiem czy nie!
Bredzisz o proroctwach, które się wypełniły, Biblii jako natchnionym słowie bożym.
Ta książka została napisana dla pasterzy kóz i żydów - tylko i wyłącznie dla nich!!!
To zbiór żydowskich mitów i bajek napisany na pokrzepienie ich serc i w dodatku z całą masą różnych zapożyczeń z innych starożytnych legend np. Sumerów.
Skoro dla Ciebie ludowe opowieści to słowo boże to masz poważne emocjonalne problemy i idż do lekarza.

Co to za różnica czy bajki są z katolickiej biblii czy żydowskiej?

Kościół, — bez ducha bożego i słowa.

Juliusz Słowacki

So lut 05, 2011 21:22

gargamel napisał(a):
Acro zapomniałeś wspomnieć jeszcze o czajniczku, krasnoludkach, potworze spagetti, yeti. Nie dziw się, że taka argumentacja nie jest w stanie mnie przekonać. Bo wiesz, ja nie tylko czytam książki i dyskutuje na forum, ale przede wszystkim doświadczam zycia i staram sie dostrzegac to co dzieje się wokół mnie. A np.taki gnostyk, przeczytał Dawkinsa i mysli, że wszystko juz wie, nic tylko pozazdrościc prostoty rozumowania.

Ja wiem, sam pisałeś, że ciebie ta argumentacja nie przekona, bowiem jest racjonalna. Różnica między Gnostykiem czy mną a tobą czy innymi fanatykami jest taka, że ja i Gnostyk, jeżeli poznamy dowody, to zmienimy w tej materii zdanie. A co musiałoby nastąpić, abyś ty zmienił zdanie? Nic, bo Gargamel WIE, więc nie potrzebuje już nowych faktów. Dokładnie tak, jak SS-mani czy talibowie...

So lut 05, 2011 21:42
Acro napisał(a):

Ja wiem, sam pisałeś, że ciebie ta argumentacja nie przekona, bowiem jest racjonalna. Różnica między Gnostykiem czy mną a tobą czy innymi fanatykami jest taka, że ja i Gnostyk, jeżeli poznamy dowody, to zmienimy w tej materii zdanie. A co musiałoby nastąpić, abyś ty zmienił zdanie? Nic, bo Gargamel WIE, więc nie potrzebuje już nowych faktów. Dokładnie tak, jak SS-mani czy talibowie...

To może mały teścik na racjonalność przekonań?
Jak sądzisz Acro, czy gnostyk po zapoznaniu się z ''dowodami'' przestał być wyznawcą Zeitgeistu?

So lut 05, 2011 22:12
gnostyk napisał(a):

Nie spotkałem się jeszcze aby z wierzącym katolikiem czy wyznawcą innej religii można było normalnie rozmawiać używając dowodów, rozumu i logiki.

:rotfl: :rotfl2: :rotfl:

Widzę że wybitny ekspert z grupy pod wezwaniem Zeitgeist, bierze się za logikę i klasyfikację poglądów :D
A jaką logikę ma nasz ekspert na myśli?
Klasyczną czy może wielowartościową, i co na to Zeitgeist?
:D

So lut 05, 2011 22:16

Fretensis napisał(a):
Acro napisał(a):

To może mały teścik na racjonalność przekonań?
Jak sądzisz Acro, czy gnostyk po zapoznaniu się z ''dowodami'' przestał być wyznawcą Zeitgeistu?

Ponieważ nie wiem, o czym piszesz, nie potrafię ci odpowiedzieć. Nawet nie wiem, na czym miałoby polegać bycie wyznawcą Zeitgeistu.

So lut 05, 2011 22:23
Acro napisał(a):

Ponieważ nie wiem, o czym piszesz, nie potrafię ci odpowiedzieć. Nawet nie wiem, na czym miałoby polegać bycie wyznawcą Zeitgeistu.

W tym samym dziale: ''Wiara i Prawda'' jest temat ''Czy Jezus istniał?''.
W temacie tym dzielny ekspert od wszystkiego i od niczego, niejaki gnostyk, udzielił odpowiedzi na postawione pytanie. Odpowiedzią była teoryjka z Zeitgeistu. W skład tej teoryjki wchodzi min twierdzonko o tym, że Horus został ukrzyżowany i temu podobne bla, bla, bla.
W celu konfrontacji fikcji z rzeczywistością, ekspert gnostyk otrzymał link do Egipskiej Księgi Umarłych.
Jak sądzisz Acro, jaka była odpowiedź ( na miarę i wg potrzeb ) eksperta.
Ps: podlinkować temat, czy sam znajdziesz?

So lut 05, 2011 22:32

Acro napisał(a):
Ponieważ nie wiem, o czym piszesz, nie potrafię ci odpowiedzieć.
Nawet nie wiem, na czym miałoby polegać bycie wyznawcą Zeitgeistu.
-> viewtopic.php?f=46&t=10935&start=120 (Czy Jezus istniał?)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lut 05, 2011 22:35

Cytuj:
Widzę że wybitny ekspert z grupy pod wezwaniem Zeitgeist, bierze się za logikę i klasyfikację poglądów :D
A jaką logikę ma nasz ekspert na myśli?
Klasyczną czy może wielowartościową, i co na to Zeitgeist?

No dla was to na bank druga biblia bo non stop gadacie o Zeitgeist a ja nawet nigdy nie wymieniłem tej nazwy i nie znam aby było śmiesznie. :badgrin:

No ale przecież jesteś wytrawnym łowcą Zeitgeistowców i zwęszysz ich na kilometr.
A jaką logikę można mieć na myśli bo jest tylko jedna?
No tak wy macie pisma a reszta to Zeitgeist :brawo:

Juliusz Słowacki

So lut 05, 2011 22:35

Fretensis napisał(a):
Acro napisał(a):

W tym samym dziale: ''Wiara i Prawda'' jest temat ''Czy Jezus istniał?''.
W temacie tym dzielny ekspert od wszystkiego i od niczego, niejaki gnostyk, udzielił odpowiedzi na postawione pytanie. Odpowiedzią była teoryjka z Zeitgeistu. W skład tej teoryjki wchodzi min twierdzonko o tym, że Horus został ukrzyżowany i temu podobne bla, bla, bla.
W celu konfrontacji fikcji z rzeczywistością, ekspert gnostyk otrzymał link do Egipskiej Księgi Umarłych.
Jak sądzisz Acro, jaka była odpowiedź ( na miarę i wg potrzeb ) eksperta.
Ps: podlinkować temat, czy sam znajdziesz?

W skład innej teoryjki wchodzi twierdzonko, że niejaki Jezus został ukrzyżowany i zmartwychwstał i choć żaden historyk o tym nie pisze to jest to pewnik nad pewniki.

Sam się podlinkuj bo przecież czeka Cię życie wieczne więc nic nie ryzykujesz :badgrin:
Nie chodż do lekarza a jak zachorujesz to modły do JPII załatwią sprawę a jak nie to no problem będziesz w raju.
Ciekawe po co ta św.Matka Teresa przereklamowana sadystka co odmawiała chorym leków przeciwbólowych woziła tyłek po najlepszych i najdroższych klinikach?
No tak pewnie zużyła już wszystkie talony na cudowne ozdrowienie i nie miała innej opcji.

Juliusz Słowacki

So lut 05, 2011 22:46

Co to jest 'teoryjka Zeitgeistu?! Dla mnie Zeitgeist to bliżej nieokreslona figura retoryczna oznaczająca ducha czasu. Nie mieszajcie mnie w jakieś dziwne sprawy i nie róbcie OT.

So lut 05, 2011 22:49

Acro napisał(a):
Co to jest 'teoryjka Zeitgeistu?!
(...) nie róbcie OT.
Dostałeś przecież linka do tamtego tematu... :doubt:

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lut 05, 2011 22:50
gnostyk napisał(a):
No dla was to na bank druga biblia bo non stop gadacie o Zeitgeist a ja nawet nigdy nie wymieniłem tej nazwy i nie znam aby było śmiesznie. :badgrin:

Ale ty nie musisz wymieniać nazwy Zeitgeist, skoro to co przedstawiłeś, toczka w toczkę i jotka w jotkę, z tegoż filmiku pochodzi. Nadal nie wierzysz, to ci może podlinkuję stronkę autorską D.M. Murdock, aka Achary;a S.?
gnostyk napisał(a):
No ale przecież jesteś wytrawnym łowcą Zeitgeistowców i zwęszysz ich na kilometr.

Nie doceniasz moich mozliwości. :D
Zeitgestowców wyczum przynajmniej z odległości 3, 5 km :D
gnostyk napisał(a):
A jaką logikę można mieć na myśli bo jest tylko jedna?

A to dość ciekawe.
Zazwyczaj w potocznym znaczeniu słowa, gdy ktoś mówi że coś jest sprzecze z logiką, to najczęściej ma na myśli że coś jest sprzeczne z podstawowymi zasadami ontologicznymi: niesprzecznosci itd . To tak w skrócie.
W sensie bardziej ścisłym termin ''logika'' odnosi się do logiki formalnej.
Tu wyróżniamy : logike dwuwartościową i logiki wielowartościowe.
Często też w opozycji do logiki formalnej przywołuje się logike matetmatyczną.
Podział ten raczej dotyczy prymatu, niż zakresu. To tez tak w skrócie.
Jak widać, rzeczy są bardziej skomplikowane niz się ekspertom wydaje.
gnostyk napisał(a):
No tak wy macie pisma a reszta to Zeitgeist :brawo:

Jakie ''wy'' ? :D
Jak na razie jestem jeden.
Ale jak rozumiem, u ciebie widzenie podwójne to chyba norma? :D

@ Elbrus
Dziękuję :-D

@Acro
Cytuj:
Co to jest 'teoryjka Zeitgeistu?! Dla mnie Zeitgeist to bliżej nieokreslona figura retoryczna oznaczająca ducha czasu. Nie mieszajcie mnie w jakieś dziwne sprawy i nie róbcie OT.

Ja ciebie w nic nie chcę mieszać.
Następnym razem, bardziej ostrożnie dobieraj sobie stronników.
No ale może jednak pokusisz się o ocenę Zeitgeistowych rewelacji?
Chodzi rzecz jasna o część pierwszą tego arcydzieła.

So lut 05, 2011 23:05
gnostyk napisał(a):
Sam się podlinkuj bo przecież czeka Cię życie wieczne więc nic nie ryzykujesz :badgrin:

O proszę, kolejny przejaw geniuszu naszego eksperta :D
Skąd ty możesz wiedzieć jakie są moje poglądy na temat życia wiecznego?
Jak do tej pory, nie przedstawiłem ich na forum, ale jak rozumiem, nie tylko ''widzisz podwónie'' ale i apriori wiesz z kim dyskutujesz.
Nie sądzisz, ze to dość osobliwe?
gnostyk napisał(a):
Nie chodż do lekarza a jak zachorujesz to modły do JPII załatwią sprawę a jak nie to no problem będziesz w raju.
Ciekawe po co ta św.Matka Teresa przereklamowana sadystka co odmawiała chorym leków przeciwbólowych woziła tyłek po najlepszych i najdroższych klinikach?
No tak pewnie zużyła już wszystkie talony na cudowne ozdrowienie i nie miała innej opcji.

Gdy brakuje argumentów, to zazwyczaj w desperacji; ekspertom pokroju gnostyka pozostaje antyklerykalny bełkot. Ot taki sposób na zachowanie twarzy, by chyłkiem czmychnąć...
Co zdaje się być jak najbardziej zrozumiałe, gdy jak gnostyk widzi się podwójnie; i z góry się wie jakie przekonania żywi oponent :D

So lut 05, 2011 23:13
zbanowany na stałe

Geonides napisał(a):
Twoja potrzeba wiary daje się bardzo racjonalnie wytłumaczyć. Nie trzeba nawet sięgać dalej niż do piramidy potrzeb maslowa

Wróżbita? Wie jakie mam potrzeby?

Acro napisał(a):

Gargamel wie, że mało wie. No i jak się ma racjonalna argumentacja do czegoś, co z natury stoi ponad racjonalizmam, logiką czy innymi prawami rzadzącymi tym światem. Ja takiego Dawkinsa mogę przeczytać i nawet powiem; ładnie, składnie i logicznie, tyle że moje doświadczenia życiowe dają mi dowody, że ten koleś to zwykły populista, i zwyczajnie nie ma racji. A dodam, że nie wywodzę się z jakiejś mocno wierzącej rodziny, cieżko też jest nazwać mnie wzorowym chrześcijaninem, nie odczuwałem też żadnej potrzeby wiary. Ja po prostu nie zamykam się na Boga, mam otwartą głowę na argumenty, ale akurat twoje Acro nijak nie podważają racji słów człowieka, którego historię w skrócie opisałem, a który raczej mnie przekonał.
Ludzie z góry przyjmujący ateistyczną postawę, nawet przypadek A.Flewa kwitują krótko, idąc najprostszą drogą powiedzą; starcza demencja, albo że na stare lata przestraszył się śmierci. Tak najłatwiej, po co samemu poszukać prawdy, przecież Dawkins wszystko wyjaśnił !
A co do dowodu, to jaki byście chcieli? zdjęcie z rysunkiem technicznym, a może żeby Stwórcę w faktach TVN pokazali , jaki ten dowód miałby być?

O wywodach gnostyka nie ma co się rozpisywać, chłopak pewnie przechodzi trudny okres dojrzewania.

N lut 06, 2011 1:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona