Czy prawdziwi chrześcijanie mogą iść do wojska ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy prawdziwi chrześcijanie mogą iść do wojska ?
@bioslawek, wedlug twojej wykladni Korneliusz nie mogl byc dalej zolnierzem, bo to do twojej wizji chrzescijanina nie pasuje. Nie oznacza to jednak, ze Korneliusz sie do twojej wizji dopasowal i skwitowal dzialalnosc militarna. Jak na razie przytoczyles wlasna skomplikowana wykladnie tego, co Korneliusz jako chrzescijanin powinien. A co Korneliusz zrobil naprawde? Jest cos takiego w Biblii? Twoj pomysl na czyjes zycie nie oznacza: - ze ta osoba tak postepuje - ze Pan Bog ma taki sam pomysl na czyjes zycie, jak ty.
Pamietasz moze, co Jan Chrzciciel zalecal zolnierzom?
|
Wt mar 05, 2013 14:19 |
|
|
|
 |
Hosi
|
bioslawek napisał(a): Ma, a raczej miało, znaczenie i ja to uzasadniłem. Zacytuj moje uzasadnienie i napisz dlaczego ci nie pasuje.
Pamietasz może do czego odnosiłeś się w moim poscie? Przypomne ci jeszcze raz. Korneliusz został nazwany bojącym się Boga żołnierzem.Zgadza się czy nie?Odpowiedz. Mam również drugie pytanie. Czy według powyższego,można nazwac żołnierza bogobojnym,czy nie? Ale mam również i trzecie pytanie. Wiem że stosujesz się do nakazu Jezusa odnosnie głoszenia ewangelii od domu do domu. Dlaczego w takim razie nie chcesz zastosowac się do nakazu Chrystusa dotyczacego kupienia i noszenia broni?
|
Wt mar 05, 2013 14:49 |
|
 |
bioslawek
|
Kael napisał(a): @bioslawek, wedlug twojej wykladni Korneliusz nie mogl byc dalej zolnierzem, bo to do twojej wizji chrzescijanina nie pasuje. Nie oznacza to jednak, ze Korneliusz sie do twojej wizji dopasowal i skwitowal dzialalnosc militarna. To nie jest moja wizja, to są wnioski w oparciu o Boże objawienie.
|
Wt mar 05, 2013 22:24 |
|
|
|
 |
WIST
|
Biosławku, to gdzie jest napisane o tym że Korneliusz porzucił swój zawód? Po prostu podaj namiary w Piśmie. Przecież to chyba żaden problem, skoro podpierasz się Pismem.
Przecież jest jasno napisane że zanim Anioł przyszedł do Korneliusza ten był bogobojny i modlił się, w opinii samych żydów był sprawiedliwy, i to jako żołnierz. Dlatego Bóg go wybrał. Co więcej, miał on co najmniej jednego podwładnego żołnierza, również bogobojnego. Nie ma tam słowa że po otrzymaniu Ducha św. Korneliusz przestał być żołnierzem.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt mar 05, 2013 23:46 |
|
 |
bioslawek
|
WIST napisał(a): Biosławku, to gdzie jest napisane o tym że Korneliusz porzucił swój zawód? Wynika to z innych wersetów. Np. tych: Proroctwa Izajasza i Micheasza. W Izajasza 2:2 oraz Micheasza 4:1 słowa „koniec dni” wprowadzają proroctwo o czasach, gdy ludzie ze wszystkich narodów mieli napływać ku „górze domu Jehowy”. Ostateczne urzeczywistnienie tego proroctwa następuje pod koniec dni obecnego systemu rzeczy, kiedy oddawanie czci Jehowie jest wyniesione ponad wszystkie inne formy wielbienia. Król Jezus Chrystus przywiódł do czystego wielbienia ostatek Izraela duchowego, po nich zaś zaczęła się gromadzić wielka rzesza ze wszystkich narodów (Obj 7:9). Micheasza 4:Nie podniosą miecza, naród przeciw narodowi, ani się już nie będą uczyć wojowania. (....) Bo wszystkie ludy, każdy z nich, będą chodzić w imieniuswego boga; my natomiast będziemy chodzić w imieniu Jehowy, naszego Boga, po czas niezmierzony, już na zawsze.” Za jakim to innym bogiem niż Wszechmogący Jehowa można będzie chodzić w Królestwie Bożym? Babilon Wielki upadnie przed nastaniem Królestwa Bożego, więc to proroctwo odnosi się do chrześcijan żyjących w dniach ostatecznych, a nie do czasu, gdy będzie panowało Królestwo Boże. Objawienia 14 I ujrzałem, a oto Baranek stojący na górze Syjon, a z nim sto czterdzieści cztery tysiące mających napisane na swych czołach jego imię i imię jego Ojca. (....) 12 „‚Zwyciężającego uczynię filarem w świątyni Boga mojego i na pewno już z niej nie wyjdzie, i napiszę na nim imię Objawienia 3:Boga mojego i imię miasta Boga mojego, nowej Jerozolimy, która zstępuje z nieba od Boga mojego, i nowe imię moje. 13 Kto ma ucho, niech słucha, co duch mówi do zborów’.
Chdzi tutaj o Izrael duchowy, czyli o chrześcijan. Chdzi o czasy ostateczne (nasze czasy), bo nie jest możliwe, żeby w Królestwie Bożym ktoś chodzil za innym bogiem niż Bóg Wszechmogący Jehowa. Krolestwo Boże nie może panować w czasach ostatecznych, przy końcu dni, w "w dni ostateczne":2 Tym. 3:1-5 „Pamiętaj o tym dobrze: w dni ostateczne nastaną ciężkie czasy . Ludzie będą samolubni, chciwi, chełpliwi, pyszni, szkalujący innych, krnąbrni wobec rodziców, niewdzięczni i bezbożni, bez serca i wiarołomni, będą oszczercami, rozpasani, okrutni, wrogami dobra i zdrajcami, będą bezczelni i nadęci pychą, rozkosze ukochają więcej niż Boga. Zachowując pozory pobożności wyprą się tego, co stanowi jej siłę.” Następnie Paweł dodaje: „Od tych ludzi trzymaj się z dala.” Takie warunki mają panować po tym, jak zacznie panować Pan Jezus Chrystus? Takie warunki mają panować w Królestwie Bożym? A więc proroctwo z Izajasza i Micheasz odnosi się do CHRZEŚCIJAN, przepowiada, że nie będą się już oni uczyli sztuki wojennej! Obajawienie 7:17 ponieważ Baranek, który jest pośrodku tronu, będzie ich pasł i poprowadzi ich do źródeł wód życia. A Bóg otrze z ich oczu wszelką łzę”. Obajeniea 7: 9 Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków, stojąca przed tronem i przed Barankiem, ubrana w białe długie szaty; a w rękach ich gałęzie palmowe. Pojęcie "czasy ostateczne", "dni ostatnie" to inne pojęcia niż "dzień ostateczny", "dzień sądu". „Dzień ostatni”. Biblia wspomina też o „dniu ostatnim” [o "DNIU ostatnim", a nie o "DNIACH ostatnich"], w którym ma nastąpić wskrzeszenie umarłych Jana 6:39 A wolą tego, który mnie posłał, jest, żebym nic nie stracił ze wszystkiego, co mi dał, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatnim. 40 Albowiem wolą mego Ojca jest, żeby każdy, kto widzi Syna i w niego wierzy, miał życie wieczne, a ja go wskrzeszę w dniu ostatnim”. Jana 11:24 Marta powiedziała [o ;azarzu] do niego: „Wiem, że wstanie podczas zmartwychwstania w dniu ostatnim” W Jana 12:48 ( " Kto mnie lekceważy i nie przyjmuje moich wypowiedzi, ma swego sędziego. Słowo, które powiedziałem — ono go osądzi w dniu ostatnim") „dzień ostatni” powiązano z czasem osądzania. Najwyraźniej więc miał on nastać w odległej przyszłości, już po zakończeniu okresu apostolskiego. Podsumowując: Bóg za pośrednictwem Izajasza i Micheasza przepowiedział, że prawdziwi chrześcijanie nie będą się uczyć sztuki wojennej. Dlaczego wzorem Pana Jezusa nie dbasz o to, żeby na tobie, chyba masz się za jego naśladowcę(?), wypełniało się to proroctwo? Uznajesz, jak mniemam, Boga w Trójcy. Więc musisz wierzyć, że to sam Jezus natchnął Micheasza do napisania tych słów, a więc dał bezpośredni nakaz co do nie uczenia się sztuki wojennej. Czy uważasz, że ludzie odbywający służbę wojskową nie uczą się sztuki wojennej? Ja wierzę, że to Jehowa Bóg za pośrednictwem Micheasza ("całe Pismo jest natchnione) wypowiedział te słowa, a Pan Jezus i jego naśladowcy z pierwszego wieku pokazali nam, jak spełniać wolę Boga i wprowadzać słowa tego proroctwa w czyn. Napisz mi: czy Bóg przemówił przez Izajasza i Micheasza czy nie? Czy Bóg może kłamać? Kto z chrześcijan nie uczy się dzisiaj sztuki wojennej? Kto wypełnia proroctwa prawdomównego Boga? Raising the bar Błąd ten robi się zawsze, gdy się żąda od swego oponenta coraz mocniejszych dowodów na coś, podnosząc wciąż poprzeczkę i wymagania argumentacyjne, mimo że oponent wciąż dostarcza mu dowodów, których on wcześniej żądał. Wybieg ten jest czystą socjotechniką i ma zniechęcić oponenta od uzasadniania swego stanowiska, ponieważ nikt nie jest w stanie dostarczać dowodów na coś w nieskończoność. Jeśli kiedykolwiek natrafisz na sytuację, w której sceptyk otrzyma od ciebie argument, jakiego oczekiwał, a mimo to nie uzna go za wystarczający i będzie wymyślał coraz bardziej rygorystyczne warunki dla „być albo nie być” tego argumentu, zastopuj i zwróć mu uwagę na to, że popełnia on błąd logiczny raising the bar. Możesz wtedy wycofać się z dyskusji, bez narażenia się na zarzut nieuzasadnienia swego stanowiska, ponieważ twój oponent popełnił w swej argumentacji błąd logiczny.
|
Śr mar 06, 2013 0:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli nikt nigdzie nie napisal, ze akurat Korneliusz tak postapil... Bioslawek sobie to dospiewal, bo wedlug niego Korneliusz tak postapic powinien.
A jezeli planem Boga bylo, zeby ewangelizowal on wsrod zolnierzy rzymskich?
|
Śr mar 06, 2013 8:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam tylko, ze twoje cytaty odnosza sie do dnia Sadu Ostatecznego, kiedy Syn Bozy Jezus Chrystus zgromadzi wszystkie narody
|
Śr mar 06, 2013 9:46 |
|
 |
bioslawek
|
Kael napisał(a): Dodam tylko, ze twoje cytaty odnosza sie do dnia Sadu Ostatecznego, kiedy Syn Bozy Jezus Chrystus zgromadzi wszystkie narody Micheasza 4:Nie podniosą miecza, naród przeciw narodowi, ani się już nie będą uczyć wojowania. (....) Bo wszystkie ludy, każdy z nich, będą chodzić w imieniu swego boga; my natomiast będziemy chodzić w imieniu Jehowy, naszego Boga, po czas niezmierzony, już na zawsze.” W Królestwie Bożym nikt nie będzie chodził za innym bigiem niż za Jehową. Więc nie może chodzić o czas, w którym będzie panowało Królestwo Boże. Wyjścia 20: „Ja jestem Jahwe, twój Bóg (...). Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Ponieważ w Królestwie Bożym nie będzie żadnego innego kultu, poza kultem Boga Prawdziwego Jehowy. Tam będzie się działa Jego wola, a wolą Bożą jest, aby nie oddawać czci innym bogom poza nim. "Ojcze nasz (....), niech przyjdzie Królestwo twoje, niech się dzieje twoja wola" Religia fałszywa (Babilon Wielki) będzie usunięta jeszcze w starym systemie rzeczy, zanim nastanie królestwo Boże. Nie wiesz tego? Ze swojej strony mogę ci tylko powiedzieć, że oczekuję królestwa Bożego, w którym będzie praktykowane tylko czyste wielbienie, co jest zgodne z Bożym miernikiem sprawiedliwości. Bałwochwalcy zaliczają się do niesprawiedliwych, więc kultu obcych bogów w królestwie Bożym nie będzie. 2 Piotra 3:13 „Oczekujemy jednak, według [Bożej] obietnicy, nowego nieba i ziemi nowej, w których będzie mieszkała sprawiedliwość [prawość]” Psalm 37:29 Prawi [sprawiedliwi] posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze. 1 Koryntian 6:9 9 A czyż nie wiecie, że nieprawi [niesprawiedliwi] nie odziedziczą królestwa Bożego?Nie dajcie się wprowadzić w błąd. (....) bałwochwalcy(....)nie odziedziczą królestwa Bożego Po przeczytaniu tych wersetów w dalszym ciągu twierdzisz, że w królestwie Bożym ktoś będzie mógł chodzić za innymi bogami, uprawiając bałwochwalstwo, niż za Jehową? Żaden taki człowiek nawet nie odziedziczy królestwa Bożego! Obajeniea 7: 9 Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków, stojąca przed tronem i przed Barankiem, ubrana w białe długie szaty; a w rękach ich gałęzie palmowe. Pojęcie "czasy ostateczne", "dni ostatnie" pomyliłeś z pojęciem "dzień ostateczny", "dzień sądu". „Dzień ostatni”. Biblia wspomina też o „dniu ostatnim” [o "DNIU ostatnim", a nie o "DNIACH ostatnich"], w którym ma nastąpić wskrzeszenie umarłych
|
Śr mar 06, 2013 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krolestwo Boze jest wsrod nas, jego zalazkiem jest Kosciol, ale ujawni sie w pelni po przyjsciu Jezusa Chrystusa.
A Korneliusz jak byl zolnierzem, tak nim zostal...
|
Śr mar 06, 2013 16:56 |
|
 |
bioslawek
|
Kael napisał(a): Krolestwo Boze jest wsrod nas, jego zalazkiem jest Kosciol, ale ujawni sie w pelni po przyjsciu Jezusa Chrystusa.
A Korneliusz jak byl zolnierzem, tak nim zostal... Korneliusz był bogobojnym setnikiem, a po zstąpieniu na niego ducha świętego stał się narodzonym na nowo chrześcijaninem. Z pewnością nie chciał stanąć w obliczu nakazu wykonania takiego żołnierskiego obowiązku, w obliczu jakiego stanął setnik, który musiał nadzorować egzekucję Pana Jezusa. Więc jako jego naśladowca stał się z pewnością neutralny wobec rzymskiej polityki Szatana nie różniącej się zbytnio od polityki Hitlera Jeżeli odbywanie służby wojskowej, to kwestia wyboru, to dlaczego nie napisano " NIE będą się uczyć sztuki wojennej, a tym, którym pozwala sumienie będą się uczyć sztuki wojennej, lemiesze przekują na miecze i zgodnie ze swym sumienie na wojnie pozabijają braci, którzy się nie uczą sztuki wojennej" Mam jeszcze jedno pytanie: kto się cieszy uznaniem Bożym: ci którzy według proroctwa "NIE uczą się sztuki wojennej", bo wstąpili na górę Jehowy, żeby się "UCZYĆ JEGO NAKAZÓW", Czy ci, którzy się uczą sztuki wojennej? Tak: nieuczenie się sztuki wojennej to efekt Bożego nakazu, a nie wolności wyboru. Przyjrzyj się jeszcze raz temu, co napisał Micheasz: Micheasza 4 I stanie się pod koniec dni, że góra domu Jehowy będzie utwierdzona ponad szczytem gór i wyniesiona ponad wzgórza; i popłyną ku niej ludy. 2 I wiele narodów pójdzie i powie: „Przyjdźcie i wstąpmy na górę Jehowy i do domu Boga Jakubowego; a on będzie nas pouczał o swoich drogach i będziemy chodzić jego ścieżkami”. Z Syjonu bowiem wyjdzie prawo, a słowo Jehowy — z Jerozolimy. 3 I wyda wyrok wśród wielu ludów oraz uporządkuje sprawy dotyczące dalekich, potężnych narodów. [i w wyniku nadanych praw i pouczeń, które uporządkuje życie posłusznych ludzi] I przekują swe miecze na lemiesze, a swe włócznie na noże ogrodnicze. Nie podniosą miecza, naród przeciw narodowi, ani się już nie będą uczyć wojowania. A co do "ścieżek Jehowy", to znaczy drogi, jaką mają podążać Jego chwalcy, to nie ma tutaj żadnych kompromisów. Jest tylko jedna droga Bożego postępowania, ktorą się idzie według Jego nauk i praw: Powtórzonego Prawa 11: 26 „Oto kładę dzisiaj przed wami błogosławieństwo i przekleństwo: 27 błogosławieństwo, jeśli będziecie posłuszni przykazaniom Jehowy, swego Boga, które wam dzisiaj nakazuję; 28 a przekleństwo, jeśli nie będziecie posłuszni przykazaniom Jehowy, swego Boga, i zboczycie z drogi, co do której wam dzisiaj nakazuję, a będziecie chodzić za innymi bogami, których nie znacie. Mateusza 7:13 „Wchodźcie przez ciasną bramę; gdyż szeroka i przestronna jest droga prowadząca do zagłady i wielu jest tych, którzy nią wchodzą, 14 natomiast ciasna jest brama i wąska droga prowadząca do życia i niewielu jest tych, którzy ją znajdują. Podsumowanie. Ludzie poszli dobrowolnie do Jehowy,a On dał im swoje prawo i przykazania, żeby uporządkować ich życie. Jednym z takich przykazań jest, aby nie uczyć się już sztuki wojennej. Jeżeli chodzi o chrześcijan, to jako Organizacja (zbór) tylko Świadkowie Jehowy zastosowali się do tego polecenia.
|
Śr mar 06, 2013 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teologiczne opisy stanu doskonalego z Biblii, nie oznaczaja, ze kazdy chrzescijanin po chrzcie zyje tak, jak bedzie zyl w raju. Wy sie skupiacie na gloszeniu nauk Straznicy (bo przeciez nie Ewangelii) i na doslownosci pewnych nakazow biblijnych. Taki wasz wybor. Nie oznacza to, ze Korneliusz byl SJ i tez tak robil. Ale wierz w co chcesz, tyle ze niekoniecznie odpowiada to faktom i prawdzie.
To tyle ode mnie
|
Śr mar 06, 2013 17:36 |
|
 |
bioslawek
|
Kael napisał(a): Teologiczne opisy stanu doskonalego z Biblii, nie oznaczaja, ze kazdy chrzescijanin po chrzcie zyje tak, jak bedzie zyl w raju. To znaczy, że ludzie mogą robić co im się podoba? Że nie muszą przestrzegać prawa Bożego? Biblia uczy inaczej. 1 Koryntian 9:9 A czyż nie wiecie, że nieprawi nie odziedziczą królestwa Bożego? Nie dajcie się wprowadzić w błąd. Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani mężczyźni utrzymywani do celów sprzecznych z naturą, ani mężczyźni kładący się z mężczyznami, 10 ani złodzieje, ani chciwcy, ani pijacy, ani rzucający obelgi, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego. 1 Jana 3:9 Nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ponieważ Jego nasienie pozostaje w takim i nie może on trwać w grzechu, gdyż narodził się z Boga. 10 Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił Objawienia 21:8 Ale co do tchórzów i tych bez wiary, i obrzydliwych w swej plugawości, i morderców, i rozpustników, i uprawiających spirytyzm, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców — ich dział będzie w jeziorze płonącym ogniem i siarką. To oznacza drugą śmierć”.W usilnej probie przechytrzenia własnego sumienia i przekonania samego siebie zapominasz o czym tak naprawdę naucza Biblia. To bardzo przykre...
|
Śr mar 06, 2013 18:07 |
|
 |
WIST
|
Rzym zapewne doskonały nie był, ale ignorancją jest porównywanie Imperium Rzymskiego do III Rzeszy. Nie tylko w sensie różnicy czasów i realiów, ale i celów. Ale o historii nie chcę dyskutować, bo to kolejny temat który odbiega od głównego wątku. Czyli wnioski są takie: o Korneliuszu nie wiemy na pewno jaki był jego los. Biosławek sugeruje że porzucił fach, bo tak powinien, oraz skojarzył to z jednym z proroctw. A jednak, jak widać długo był żołnierzem bogobojnym i nie wpadł na pomysł aby fach porzucić. Czy Duch św. podpowiedział mu to? Tego nie wiemy. Wszakże jako żołnierz mógł mieć swoją misję do wykonania, ale to wie tyko Duch. Można domniemywać że gdyby porzucenie fachu żołnierskiergo było tak istotne to dopisano by to jedno zdanie jako jasny przekaz dla innych - Korneliusz porzucił swój fach i zajął się... Nie ma czegoś takiego i to oczywiście nie dowód, ale przesłanka. Wcale nikomu nie zależalo aby udowadniać że spełniło się proroctwo, albo jednym prostym zdaniem dać jasny sygnał dla żołnierzy. Jak dla mnie kolejna wątpliwa argumentacja. Problem w tym że gdy nam to jest obojętne co zrobił, to dla ŚJ jest to być lub nie być dla ich przekonań.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr mar 06, 2013 19:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bioslawek napisał(a): To znaczy, że ludzie mogą robić co im się podoba? Że nie muszą przestrzegać prawa Bożego? Biblia uczy inaczej.(...) W usilnej probie przechytrzenia własnego sumienia i przekonania samego siebie zapominasz o czym tak naprawdę naucza Biblia. To bardzo przykre... A ty? Tu juz zgrzeszyles, przypisujac mi jakies poglady, ktore sam wydedukowales. Zlamales przykazanie "nie mow falszywego swiadectwa". I co? Ty mozesz prawa Bozego nie przestrzegac? Zajmij sie swoja belka we wlasnym oku, a nie przypisywaniem ludziom tego, czego oni nie mowia. No i zacznij czytac Biblie tak, jak ona jest napisana. Bez ideologicznej interpretacji Straznicy. Daj sie prowadzic Duchowi sw, a nie ludzkim interpretacjom. Prawda was wyzwoli.Ciebie tez, jezeli jej na to pozwolisz.
|
Śr mar 06, 2013 20:42 |
|
 |
bioslawek
|
WIST napisał(a): Rzym zapewne doskonały nie był, ale ignorancją jest porównywanie Imperium Rzymskiego do III Rzeszy. Nie tylko w sensie różnicy czasów i realiów, ale i celów. Tak oczywiście jedni, jak i drudzy mieli różne cele. Celem obydwu mocarstw był podbój świata, zniszczenie wrogów i zniewolenie innych narodów. Niemcy mieli komory gazowe, a rzymianie miecze i gladiatorów, którymi przeważnie byli zmuszani do wzajemnego zabijania się, ku radości gawiedzi, niewolnicy. A chrześcijanie twoim zdaniem mogli w tych inwazjach i innych okrucieństwach brać legalny udział. Gloryfikujesz zbrodniarzy i tyle. Jaki masz w tym cel? Chcesz jakoś usprawiedliwić grzechy swojego kościoła. No cóż: jeżeli za czasów Konstantyna Rzym był nieco bardziej liberalny i tolerancyjny, to za czasów Korneliusza nie było gorszej bestii, jak to prorokował prorok Daniel.
|
Śr mar 06, 2013 20:59 |
|
|
|