Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 16:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość
Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
Wszelkie niechlubne rekordy zbrodni pobili komuniści = ateiści.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Masowe_zb ... unistyczne

Cz gru 17, 2015 13:56

A to a propos czego? Bo chyba nie za bardzo wbiłeś się w temat. Podpowiem: nie chodziło o licytowanie się na to kto jest lepszy, a kto gorszy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 17, 2015 15:19
Chodzi o to, że ideologiczna walka z Bogiem i religiami i wciskanie na siłę ateizmu, doprowadziło do masowych mordów i katastrofy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85 ... nik%C3%B3w

Cz gru 17, 2015 15:34

Nie, nie chodzi o to. Wbiłeś się z kwestią, która ani nie ma nic do tematu, ani do konstruktywnego offtopu, który się w nim rozwinął. :roll:

Cz gru 17, 2015 15:37
Po pierwsze przeczytaj temat (napisany dość niechlujnie).
Po drugie nie jesteś autorem tematu, więc skąd możesz wiedzieć o jakie argumenty mu chodziło?

Cz gru 17, 2015 16:26

Co to ma za znaczenie, skoro żadnego przecież nie podałeś?

Cz gru 17, 2015 16:30

Hufce napisał(a):
Argument za jest prosty i banalny ,każdej niedzieli w każdym Kościele dzieje się cud eucharystyczny ,jeżeli osobie która przyjmuje ciało Chrystusa zmienia się świat jego widzenie ,tzn dostaje łaski uświęcające to mamy do czynienia ze stuprocentowym dowodem na istnienie Boga.

Nie do końca, widzę że jest to twoja perspektywa jako osoby wierzącej nurtu - katolickiego, co innego powie buddysta. I to jest wiara, a nie logiczny "doświadczony" dowód.

Wt gru 22, 2015 2:35

Apropos mała dygresja od tematu. Czy wiara może być niedana każdemu? Jest wiele przykładów życia codziennego, jeden jest urodziwy, drugi brzydki, inny inteligenty drugi jest idiotą, kolejny ma imponujący głos, a inny go nie ma itd. można mnożyć przykładów. Więc nasuwa się stricte wniosek o tym, że nie każdemu może być dana wiara? "Patrz" - ateiści nie otrzymali tego "daru". Ktoś się nieźle bawi przy założeniu świata i jego non stop kreacji(tym ktoś jest absolut) i tak nawet najinteligentniejszy tego świat nie pojmie, bo po prostu jest ograniczony przez absolut do wtajemniczenia go w sens życia. Notabene i tak jest człowiek bardzo poniżony, istoty duchowe są wg. mnie bardziej poważane bo nie mają takiego upokorzenia w świecie materialnym - po prostu nie jest im potrzebny świat materialny, bo są na tyle podobne do absolutu i "funkcjonują" inny wymiarze. Człowiek to taki progresywne zwierzę, które ewoluowało przez te lata. I po co ta zabawa w dobro i zło, po co to wszystko nomen omen przybranie postaci złego, a na drugi dzień dobrego. Po co to wszystko? Absolut tworzy istoty duchowe bez upadlającego zapłodnienia jakim został obdarzony człowiek i "zwierzęta". Dlatego bibliści, teolodzy wspominają o tym że Jezus - został wywyższony - bo został poczęty bez stosunku - oczywiście kwestia wiary. Konkluzja, ależ jakże można stworzyć zło, jeśli się jest Alfą i Omegą?
Dosyć popularna sentencja ów czasów, czy społeczeństwo(ludzie) jak i cały świat(wszechświat) dzieli się na lepszy i gorszy sort?
Po co cały ten teatrzyk?

Wt gru 22, 2015 3:16
Jaaqob napisał(a):
Apropos mała dygresja od tematu. Czy wiara może być niedana każdemu? Jest wiele przykładów życia codziennego, jeden jest urodziwy, drugi brzydki, inny inteligenty drugi jest idiotą, kolejny ma imponujący głos, a inny go nie ma itd. można mnożyć przykładów. Więc nasuwa się stricte wniosek o tym, że nie każdemu może być dana wiara? "Patrz" - ateiści nie otrzymali tego "daru". Ktoś się nieźle bawi przy założeniu świata i jego non stop kreacji(tym ktoś jest absolut) i tak nawet najinteligentniejszy tego świat nie pojmie, bo po prostu jest ograniczony przez absolut do wtajemniczenia go w sens życia. Notabene i tak jest człowiek bardzo poniżony, istoty duchowe są wg. mnie bardziej poważane bo nie mają takiego upokorzenia w świecie materialnym - po prostu nie jest im potrzebny świat materialny, bo są na tyle podobne do absolutu i "funkcjonują" inny wymiarze.

Wiec skoro juz doszedles do takich wnioskow to dlaczego nie starasz sie o miejsce dla siebie w tym innym wymiarze. Chcialbys miec wszystko dane ot tak bo masz taki kaprys?
Ci co juz tam sa tez nie znalezli sie tam ot tak sobie z zachcianki w tym innym wymiarze.
Cytuj:
Człowiek to taki progresywne zwierzę, które ewoluowało przez te lata. I po co ta zabawa w dobro i zło, po co to wszystko nomen omen przybranie postaci złego, a na drugi dzień dobrego. Po co to wszystko? Absolut tworzy istoty duchowe bez upadlającego zapłodnienia jakim został obdarzony człowiek i "zwierzęta". Dlatego bibliści, teolodzy wspominają o tym że Jezus - został wywyższony - bo został poczęty bez stosunku - oczywiście kwestia wiary. Konkluzja, ależ jakże można stworzyć zło, jeśli się jest Alfą i Omegą?
Dosyć popularna sentencja ów czasów, czy społeczeństwo(ludzie) jak i cały świat(wszechświat) dzieli się na lepszy i gorszy sort?
Po co cały ten teatrzyk?

Zlo nie zostalo stworzone, tylko spowodowane przez upadek ludzi, ale nie tylko, bo takze upadek czesci aniolow.
Zlo nie zostalo usuniete dlatego, aby czlowiek sam zrozumial, to wtedy jego stan swiadomosci bedzie glebszy i prawdziwy, a nie tylko powierzchowny.
Sa rzeczy ktorych ziemskimi przykladami nie da sie wyjasnic, kazdy musi to sam zrozumiec.

Wt gru 22, 2015 11:31

sapper napisał(a):

Zlo nie zostalo stworzone, tylko spowodowane przez upadek ludzi, ale nie tylko, bo takze upadek czesci aniolow.

Czyli upadek ludzi i aniołow nie był złem?

Wt gru 22, 2015 12:01
JedenPost napisał(a):
sapper napisał(a):

Czyli upadek ludzi i aniołow nie był złem?

To juz pozostawie Tobie, abys poukladal swoj tok myslenia. :-)

Wt gru 22, 2015 12:34

Rozumiem, że nie potrafisz odpowiedzieć, lub nie podobają Ci się wnioski?

Wt gru 22, 2015 12:49
JedenPost napisał(a):
Rozumiem, że nie potrafisz odpowiedzieć, lub nie podobają Ci się wnioski?

To sa Twoje wnioski, i Twoj tok rozumowania.
Zostawilem abys sie zastanowil czy twoj tok rozumowania jest chocby logiczny, czy moze tylko taki tok myslenia podpowiada ci twoje Ja.
Wiesz, kiedys wraz z kollegami w jednej pracy poszlismy do pubu i trafil sie wsrod nas jeden co to uwazal ze jak postawil Tobie i sobie piwo za pozyczone wczesniej od ciebie pieniadze, to nie musi ich oddawac.
Pozyczyl od kazdego i na drugi dzien twierdzil ze nikomu nic nie jest winny. Od jednego oberwal porzadnie, a pozostali zostali zrekompensowani przez szefa z tego kolesia wyplaty i przy okazji podziekowal mu za prace i ze nie bedzie za nim tesknil. :-)
Twoj tok myslenia jest dokladnie taki sam jak tego kolesia.

Wt gru 22, 2015 13:23

Jaki tok myślenia mianowicie, bo zdaje sie, że zadałem jedynie pytanie? Rozumiem, że chodzi o Twój-wyimaginowany-jako-mój tok myślenia, zgadza się?

BTW - historyjka niezła... tyle, że to właśnie chrześcijańskie "wyjaśnienie" problemu zła ją przypomina.

Wt gru 22, 2015 14:28
JedenPost napisał(a):
Jaki tok myślenia mianowicie, bo zdaje sie, że zadałem jedynie pytanie? Rozumiem, że chodzi o Twój-wyimaginowany-jako-mój tok myślenia, zgadza się?

BTW - historyjka niezła... tyle, że to właśnie chrześcijańskie "wyjaśnienie" problemu zła ją przypomina.

Poczytaj formulkke "conning".

Ty po prostu chcesz aby inni tlumaczyli sie z Twoich teorii i wymyslow.
Napisz cos sensownego, aby mozna bylo o tym dyskutowac, a nie wymyslaj, nie przekrecaji i nie manipuluj slowami.
To co do tej pory robisz idealnie pasuje do "conning", czyli wmanipulowujesz innych w wyjasnianie Twoich wyimaginowanych bzdetow.
Jest tu na forum jeszcze co najmniej 3-ech takich jak Ty, wiec moze z nimi podyskutuj. :-)

Wt gru 22, 2015 14:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 40  Następna strona