Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kim naprawdę był Jezus?
Alus napisał(a): A jak Ty pogodziłabyś wersy: - Gdzie sa dwaj lub trzech zgromadzonych w imię moje, tam jestem pośród nich, Ewangelie Mateusza, - W miejscu w którym jest trzech bogów, tam sa bogowie. Miejsce, gdzie dwu lub jeden jest, ja jestem z nim , ewangelia Tomasza, 30. A widzisz tu gdzieś niespójność? Robek napisał(a): Mariel napisał(a): O nie, nie. To Ty zacząłeś o Jezusie, który ma żonę i dzieci: "Maria-Magdalena" interesuje sie tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem  Robek i kobietą się zasłaniasz. Typowy Adam z Edenu. Jak powiedziałeś A to powiedz i B. Mariel napisał(a): Pocałunek jest aktem przekazania wiedzy i łaski Zatem całując Marię Magdalenę przekazał jej władzę i łaskę której Paweł znieść nie mógł. O tym mówi apokryf - ew. Marii Magdaleny http://gnosis.art.pl/e_gnosis/aurea_cat ... daleny.htmJak i film. Jeśli opowiada prawdziwą historię. https://www.youtube.com/watch?v=4SDRMXv8jhc
|
Pn sty 18, 2016 21:18 |
|
|
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Robek napisał(a): Mariel napisał(a):O nie, nie. To Ty zacząłeś o Jezusie, który ma żonę i dzieci "Maria-Magdalena" interesuje sie tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem  No cóż Robek, nawiązywanie do faktów zapisanych w ewangeliach, które to jednak w tych ewangeliach, jak się okazuje, nie zastały zapisane, pozostawia chyba mały niedosyt... Co konkretnie? Co konkretnie? Robek, czy nie występuje u Ciebie potrzeba czegoś, co nazywa się dialogiem? Nie masz czasami potrzeby, żeby słowa, które wypowiadasz zostały przez kogoś zrozumiałe i z kolei ten ktoś odpowiedział Ci na to coś, co ma sens i co zrozumiesz? Jest dla mnie totalnym fenomenem, jak można napisać coś takiego jak Ty: "W tych Ewangeliach (Marii Magdaleny, Judasza) jest mowa o tym że Jezus miał żone dzieci, i mordował ludzi  ", nie wiedząc chyba co się wygaduje, nie wiedząc skąd to się wzięło, co to jest i co to znaczy. Potem kilka osób, na kilku stronach, produkuje się, podaje fakty, wiadomości i linki, myśląc że ktoś to czyta i odniesie to jakiś skutek. Kiedy na koniec, po tym całym niby-dialogu, ktoś powie, oczekując sensownej odpowiedzi "o nie nie, to Ty zacząłeś" usłyszy w odpowiedzi jak wyżej: "Maria-Magdalena interesuje się tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem  ". I do tego pytasz jaki konkretnie niedosyt? Niedosyt odpowiedzialnej rozmowy, niedosyt faktów, niedosyt cytatów z Ewangelii, które nie istnieją
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn sty 18, 2016 21:48 |
|
 |
Robek
|
Maria-Magdalena napisał(a): Robek i kobietą się zasłaniasz. Typowy Adam z Edenu. Jak powiedziałeś A to powiedz i B.
Ja sie kobietami, nie zasłaniam, co najwyżej na nich leże chwat napisał(a): Jest dla mnie totalnym fenomenem, jak można napisać coś takiego jak Ty: "W tych Ewangeliach (Marii Magdaleny, Judasza) jest mowa o tym że Jezus miał żone dzieci, i mordował ludzi  ", nie wiedząc chyba co się wygaduje, nie wiedząc skąd to się wzięło, co to jest i co to znaczy. Potem kilka osób, na kilku stronach, produkuje się, podaje fakty, wiadomości i linki, myśląc że ktoś to czyta i odniesie to jakiś skutek. Musisz z większą uwagą, czytać co tu ludzie wypisują, bo sie troche pogubiłeś  ktoś chciał żebym podał przykład jakiejś nie kanonicznej ewangelii, to podałem, i tyle chwat napisał(a): Kiedy na koniec, po tym całym niby-dialogu, ktoś powie, oczekując sensownej odpowiedzi "o nie nie, to Ty zacząłeś" usłyszy w odpowiedzi jak wyżej: "Maria-Magdalena interesuje się tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem  ". No bo "Maria-Magdalena" sie tym interesuje. chwat napisał(a): I do tego pytasz jaki konkretnie niedosyt? Niedosyt odpowiedzialnej rozmowy, niedosyt faktów, niedosyt cytatów z Ewangelii, które nie istnieją Nikt mnie o żadne cytaty nie pytał, więc nie wiem o co ci chodzi. 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn sty 18, 2016 23:57 |
|
|
|
 |
Robek
|
Maria-Magdalena napisał(a): Robek i kobietą się zasłaniasz. Typowy Adam z Edenu. Jak powiedziałeś A to powiedz i B.
Ja sie kobietami, nie zasłaniam, co najwyżej na nich leże chwat napisał(a): Jest dla mnie totalnym fenomenem, jak można napisać coś takiego jak Ty: "W tych Ewangeliach (Marii Magdaleny, Judasza) jest mowa o tym że Jezus miał żone dzieci, i mordował ludzi  ", nie wiedząc chyba co się wygaduje, nie wiedząc skąd to się wzięło, co to jest i co to znaczy. Potem kilka osób, na kilku stronach, produkuje się, podaje fakty, wiadomości i linki, myśląc że ktoś to czyta i odniesie to jakiś skutek. Musisz z większą uwagą, czytać co tu ludzie wypisują, bo sie troche pogubiłeś  ktoś chciał żebym podał przykład jakiejś nie kanonicznej ewangelii, to podałem, i tyle chwat napisał(a): Kiedy na koniec, po tym całym niby-dialogu, ktoś powie, oczekując sensownej odpowiedzi "o nie nie, to Ty zacząłeś" usłyszy w odpowiedzi jak wyżej: "Maria-Magdalena interesuje się tymi ewangeliami, więc do nich nawiązałem  ". No bo "Maria-Magdalena" sie tym interesuje. chwat napisał(a): I do tego pytasz jaki konkretnie niedosyt? Niedosyt odpowiedzialnej rozmowy, niedosyt faktów, niedosyt cytatów z Ewangelii, które nie istnieją Nikt mnie o żadne cytaty nie pytał, więc nie wiem o co ci chodzi. 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt sty 19, 2016 0:02 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Jest dla mnie totalnym fenomenem, jak można napisać coś takiego jak Ty: "W tych Ewangeliach (Marii Magdaleny, Judasza) jest mowa o tym że Jezus miał żone dzieci, i mordował ludzi  ", nie wiedząc chyba co się wygaduje, nie wiedząc skąd to się wzięło, co to jest i co to znaczy. Potem kilka osób, na kilku stronach, produkuje się, podaje fakty, wiadomości i linki, myśląc że ktoś to czyta i odniesie to jakiś skutek. Musisz z większą uwagą, czytać co tu ludzie wypisują, bo sie troche pogubiłeś  ktoś chciał żebym podał przykład jakiejś nie kanonicznej ewangelii, to podałem, i tyle [quote="chwat"] Ach ja muszę czytać z większą uwagą??? Ciekawe co uwaga może zmienić w znaczeniu słów "żona, dzieci i mordy Jezusa"? Obiecuję Ci, że od dziś z najwyższą uwagą będę ignorował tego typu wypowiedzi.
|
Wt sty 19, 2016 6:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): I do tego pytasz jaki konkretnie niedosyt? Niedosyt odpowiedzialnej rozmowy, niedosyt faktów, niedosyt cytatów z Ewangelii, które nie istnieją Nie trzeba się przejmować, szkoda czasu.Maria-Magdalena napisał(a): Zatem całując Marię Magdalenę przekazał jej władzę i łaskę Czy władzę... No w jakimś sensie być może. Na pewno tak bardzo pożądaną wśród gnostyków wiedzę.Ew. Filipa cytowana jako dowód dla tezy, że Maria Magdalena była żoną Jezusa jest dowodem na dokładnie coś przeciwnego. Czy pytanie uczniów nie brzmiałoby idiotycznie w sytuacji, gdy pomiędzy Jezusem a Marią istniałyby jakiekolwiek seksualne więzi? „Dlaczego Ty kochasz ją bardziej niż nas wszystkich?” Jaki normalny mężczyzna widząc wymianę pocałunków między ukochanymi pyta: "dlaczego ją kochasz bardziej ode mnie". Uczniowie poczuli się zaniepokojeni, być może nawet czynią tym pytaniem Nauczycielowi wyrzut, bo podobnie jak w cytowanym fragm. 2 Ap. Jakuba Jezus całując Marię (Jakuba) w usta ujawnia im/przekazuje tym aktem tajemną wiedzę.
|
Wt sty 19, 2016 8:38 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Ach ja muszę czytać z większą uwagą??? Ciekawe co uwaga może zmienić w znaczeniu słów "żona, dzieci i mordy Jezusa"? Jeśli ciekawi cie, kwestia rodziny Jezusa, powinieneś zainteresować sie, ewangelią żony Jezusa. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ewangelia ... ony_JezusaMariel napisał(a): Ew. Filipa cytowana jako dowód dla tezy, że Maria Magdalena była żoną Jezusa jest dowodem na dokładnie coś przeciwnego.
Czy pytanie uczniów nie brzmiałoby idiotycznie w sytuacji, gdy pomiędzy Jezusem a Marią istniałyby jakiekolwiek seksualne więzi?
„Dlaczego Ty kochasz ją bardziej niż nas wszystkich?” To pytanie jest całkowicie normalne, nie wiem w czym widzisz problem. Pytali sie go, dlaczego woli żone niż swoich uczniów, a to jest absolutnie normalne pytanie. Co najwyżej uczniów Jezusa, mogło szokować to że Bóg ma żone. Być może uznawali go za Boga, ja nie wiem, jakie relacje miedzy nimi były, czy też za kogo sie Jezus wtedy podawał. Za Boga? za syna Boga? za część Trójcy Świętej?
|
Wt sty 19, 2016 13:44 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Ach ja muszę czytać z większą uwagą??? Ciekawe co uwaga może zmienić w znaczeniu słów "żona, dzieci i mordy Jezusa"? Jeśli ciekawi cie, kwestia rodziny Jezusa, powinieneś zainteresować sie, ewangelią żony Jezusa. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ewangelia ... ony_Jezusa" [/quote] Zainteresowałbym się, gdybym chciał być drugim Danem Brownem i chciał dorabiać się na sprzedawaniu naiwniakom sensacyjek. Może archeologowie za tysiąc lat wykopią dwie strony z książki Browna i zrobią z tego sensacyjną nową ewangelię, bo akurat będzie tam coś o Jezusie i jego dzieciach...? Uważasz naprawdę, że warte są zainteresowania słowa: "Jezus rzekł im: Moja żona…" ? A gdyby takie zdanie wyglądało dalej, chociażby w ten sposób: "Jezus rzekł im: Moja żona nie istnieje..."? No tak, tu pojawił by się problem, bo kiepsko by się sprzedawało. Only bad news is good news wszystko co niezgodne z tą dziennikarską zasadą, że bez przemocy, prymitywu i sensacyjek nie da się zarobić, oznacza że sensowne i mądre rzeczy nie są dochodowe, więc mało się ich drukuje.
|
Wt sty 19, 2016 15:33 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Zainteresowałbym się, gdybym chciał być drugim Danem Brownem i chciał dorabiać się na sprzedawaniu naiwniakom sensacyjek. Może archeologowie za tysiąc lat wykopią dwie strony z książki Browna i zrobią z tego sensacyjną nową ewangelię, bo akurat będzie tam coś o Jezusie i jego dzieciach...?
Uważasz naprawdę, że warte są zainteresowania słowa: "Jezus rzekł im: Moja żona…" ?
A gdyby takie zdanie wyglądało dalej, chociażby w ten sposób: "Jezus rzekł im: Moja żona nie istnieje..."? No tak, tu pojawił by się problem, bo kiepsko by się sprzedawało. I po co tak wyzywać? gdzie kultura?  bo skoro są tylko dwie możliwości "Jezus rzekł im: Moja żona istnieje " albo druga wersja "Jezus rzekł im: Moja żona nie istnieje" czyli szansa na to że twoja wersja jest słuszna, to jest jedynie 50%
|
Wt sty 19, 2016 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariel napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Zatem całując Marię Magdalenę przekazał jej władzę i łaskę Czy władzę... No w jakimś sensie być może. Na pewno tak bardzo pożądaną wśród gnostyków wiedzę.Ew. Filipa cytowana jako dowód dla tezy, że Maria Magdalena była żoną Jezusa jest dowodem na dokładnie coś przeciwnego. Czy pytanie uczniów nie brzmiałoby idiotycznie w sytuacji, gdy pomiędzy Jezusem a Marią istniałyby jakiekolwiek seksualne więzi? „Dlaczego Ty kochasz ją bardziej niż nas wszystkich?” Jaki normalny mężczyzna widząc wymianę pocałunków między ukochanymi pyta: "dlaczego ją kochasz bardziej ode mnie". Uczniowie poczuli się zaniepokojeni, być może nawet czynią tym pytaniem Nauczycielowi wyrzut, bo podobnie jak w cytowanym fragm. 2 Ap. Jakuba Jezus całując Marię (Jakuba) w usta ujawnia im/przekazuje tym aktem tajemną wiedzę. Witaj Mariel. Tak sobie rozważam wiele spraw związanych z wiarą (nie religią), i myślę że wielką mądrość okazał św. Ignacy w krótkich słowach "po owocach ich poznacie". Wiesz, że jestem prostą i ubogą kobietą, dlatego też nie warto zbytnio brać sobie do serca to co mówię. Myślę jednak że św. Maria Magdalena broni się sama. I z ladacznicy za jaką przez wiele lat uznawał ją KRK wyszła bez szwanku - włos jej z głowy nie spadł. Bo umiłowała. Tyle w temacie poszukiwań.
|
Wt sty 19, 2016 20:29 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Zainteresowałbym się, gdybym chciał być drugim Danem Brownem i chciał dorabiać się na sprzedawaniu naiwniakom sensacyjek. Może archeologowie za tysiąc lat wykopią dwie strony z książki Browna i zrobią z tego sensacyjną nową ewangelię, bo akurat będzie tam coś o Jezusie i jego dzieciach...?
Uważasz naprawdę, że warte są zainteresowania słowa: "Jezus rzekł im: Moja żona…" ?
A gdyby takie zdanie wyglądało dalej, chociażby w ten sposób: "Jezus rzekł im: Moja żona nie istnieje..."? No tak, tu pojawił by się problem, bo kiepsko by się sprzedawało. I po co tak wyzywać? gdzie kultura?  bo skoro są tylko dwie możliwości "Jezus rzekł im: Moja żona istnieje " albo druga wersja "Jezus rzekł im: Moja żona nie istnieje" czyli szansa na to że twoja wersja jest słuszna, to jest jedynie 50% Któż Cię wyzywa człowieku? Nie ma żadnych dwóch możliwości, Jezus w żadnej Ewangelii nie powiedział niczego o swoje żonie. Twoja fantazja kończąca jakieś zdanie, to nie jest niestety 50%... Sorry, ale fantazja w konfrontacji z faktami to niestety 0%
|
Wt sty 19, 2016 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria_magdalena napisał(a): św. Maria Magdalena broni się sama. I z ladacznicy za jaką przez wiele lat uznawał ją KRK wyszła bez szwanku - włos jej z głowy nie spadł. Bo umiłowała. Ale oczywiście Maryś, chociaż nie sądzę, aby ci ludzie Kościoła, którzy utożsamiali Marię Magdalenę z Marią z Betanii i jawnogrzesznicą od Łukasza robili to celowo, w jakichś niezbożnych celach, niemniej ta pomyłka długo pokutowała niestety. Ciekawe, że Kościół Prawosławny nigdy w ten błąd nie popadł. Czyżby bardziej uważna lektura Pisma św.? 
|
Śr sty 20, 2016 8:39 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Nie ma żadnych dwóch możliwości, Jezus w żadnej Ewangelii nie powiedział niczego o swoje żonie. Twoja fantazja kończąca jakieś zdanie, to nie jest niestety 50%...
Sorry, ale fantazja w konfrontacji z faktami to niestety 0% Weźmy ten cytat, o którym sam żeś sie wypowiadał. "Jezus rzekł im: Moja żona" - którego wyrazu z tego cytatu, nie zrozumiałeś? 
|
Śr sty 20, 2016 18:44 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Nie ma żadnych dwóch możliwości, Jezus w żadnej Ewangelii nie powiedział niczego o swoje żonie. Twoja fantazja kończąca jakieś zdanie, to nie jest niestety 50%...
Sorry, ale fantazja w konfrontacji z faktami to niestety 0% Weźmy ten cytat, o którym sam żeś sie wypowiadał. "Jezus rzekł im: Moja żona" - którego wyrazu z tego cytatu, nie zrozumiałeś?  Zrozumiałem wszystkie. Jeżeli kiedyś czegoś nie zrozumiem, poznasz to po tym, że powiem "nie rozumiem". Po "Moja żona" następują ... (kropki), oznaczające, że istnieje dalszy ciąg zdania, który się nie zachował. Chodzi w tym wszystkim o zasadę, że pół zdania, ma inne znaczenie niż całe zdanie.
|
Śr sty 20, 2016 20:10 |
|
 |
JedenPost
|
Oczywiście. Całość przeciez mogła brzmieć np. "Moja żona...? Jaka znowu żona...?"
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sty 20, 2016 20:14 |
|
|
|