Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Skąd się wzięło zło? 
Autor Wiadomość

Bo Adam i Ewa to ludzie tacy jak my, a czy ktokolwiek z was chciałby byc niesmiertelny ?

Chyba tylko idiota

Boisz sie byc niesmiertelnym ? :)No coz to kwestia psychiki .Dla dzieciaka co innego jest straszne, dla nastolatka co innego..a dla doroslego czlowieka jeszcze inne rzeczy sa zatrwazajace.

Napewno czlowieka psychika musi byc zmieniona jesli czlowiek po smierci bedzie niesmiertelny,,..aby sobie z ta niesmiertelnoscia psychicznie poradzic..zreszta nie tylko niesmiertelnoscia..ale i wielu innymi sprawami

N mar 19, 2006 5:25

Cytuj:
Bo Adam i Ewa to ludzie tacy jak my, a czy ktokolwiek z was chciałby byc niesmiertelny ?

Chyba tylko idiota

Boisz sie byc niesmiertelnym ? :)No coz to kwestia psychiki .Dla dzieciaka co innego jest straszne, dla nastolatka co innego..a dla doroslego czlowieka jeszcze inne rzeczy sa zatrwazajace.

Napewno czlowieka psychika musi byc zmieniona jesli czlowiek po smierci bedzie niesmiertelny,,..aby sobie z ta niesmiertelnoscia psychicznie poradzic..zreszta nie tylko niesmiertelnoscia..ale i wielu innymi sprawami

Gabrielu, jeśli ty będąc człowiekiem na ziemi chciałbys byc niesmiertelny to może zapisz sie do Światdków Jehowy :)

Tu nie mówimy o nieśmiertelności w niebie, ale w Raju czyli na ziemi.

Chyba nie sądzisz że NIEBO=RAJ ? :)

Niesmiertelność Adama i Ewy w Raju
to dopiero piekło i największa głupota jaka można sobie wyobrazić !

Adam i Ewa to ludzie tacy jak my.
Czy nieśmiertelnośc nie byłaby dla was piekłem ?

Światkowie Jehowy głoszą, że aktualnie koniec swiata będzie w roku 2033. Jeśli nie nastąpi, to na pewno doprecyzują swoje obliczenia przesuwając termin na dalszy okres - zrobili to juz dwa razy

Rozmawiałem kiedys z nimi przypadkowo.
Kobieta stwierdziła, że czas się zatrzyma i wszyscy będziemy żyć wiecznie pokazując na obrazku jak to będzie wyglądać: Usmiechnięte dzieci, rodzice, staruszkowie ...itd.

Zapytałem wówczas kim chciałaby byc żyjąc wiecznie: noworodkiem robiacym w pieluchy cała wieczność, niedołężną staruszką chodząca o lasce całą wieczność, czy może taką jak teraz wygląda (a była brzydka).

Stwierdziła, że ona chciałaby być modelką :o

Bez komentarza :)

N mar 19, 2006 9:51

Ja juz od maleńkości pragnełam nieśmiertlności i władzy, zawsze chciałam być zapamiętana przez potomnych. Ale skoro sądzisz że tacy ludzie jak ja byli idiotami to czy Aleksander Macedoński zwany Wielkim, Napoleon też nimi byli?

N mar 19, 2006 10:07
Zobacz profil WWW

Jeśli chciałabyś być najpiękniejszą kobietą na ziemi i być niesmiertelną to myślisz jak głupiec (powiedziałem delikatniej, aby cie nie urazić).

Tylko dziecko może marzyć o niesmiertelności, chyba jeszcze nie dorosłaś :)

N mar 19, 2006 10:17

r
Ale skoro sądzisz że tacy ludzie jak ja byli idiotami to czy Aleksander Macedoński zwany Wielkim, Napoleon też nimi byli?

Zdecydowanie poplątałaś, to zupełnie inny rodzaj nieśmiertelności :)

N mar 19, 2006 10:19
rafal3006 sugerujesz że jestem idiotką?
Ja juz od maleńkości pragnełam nieśmiertlności i władzy, zawsze chciałam być zapamiętana przez potomnych. Ale skoro sądzisz że tacy ludzie jak ja byli idiotami to czy Aleksander Macedoński zwany Wielkim, Napoleon też nimi byli?

jestem Ciekawy co na to Hitler by powiedział... podałaś przykłady równie dobrych jak okrutnych władców... których nie obchodziło czy ktoś chce być pod ich jurysdykcją czy też nie.... poprostu mieli władze nad wojskiem i pewien talent manipulowania ludźmi poprzez składanie bezpodstawnych obietnic (np. Napoleon, dawał takie obietnice Polsce, aby walczyła dla niego)...

Każdy kto chce być nieśmiertelny... nie może przyjąć do wiadomości rzeczywistości... obojętnie czy jest to nieśmiertelność tu czy tam... jedno i drugie ma w sobie podkład czysto psychologiczny - potrzebe przetrwania (gdzieś)... ta potrzeba to najgłębszy z naszych instynktów - dla tej potrzeby potrafimy zabić, więc próbujemy sobie wszystko tłumaczyć... w taki lub inny sposób...

pozdrawiam

N mar 19, 2006 10:47
jestem Ciekawy co na to Hitler by powiedział... podałaś przykłady równie dobrych jak okrutnych władców... których nie obchodziło czy ktoś chce być pod ich jurysdykcją czy też nie....

I co z tego wynika, ze ich nie obchodzilo?

Napoleon nigdy Polsce niczego nie obiecywal.

Cytuj:
Każdy kto chce być nieśmiertelny...

Kazdy chce byc niesmiertelny. Kazdy podswiadomie chce byc Bogiem.

N mar 19, 2006 11:56

np kamień jest niesmiertelny, nie umrze bo zeby umrzec trzeba byc najpierw żywym. czy kamień jest Bogiem. jesli przestaniemy istnieć to tez bedziemy niesmiertelni ;)

N mar 19, 2006 12:20

no to było tak : był sobie dobry Bóg ktory chciał stworzyć doskonałą Ziemię, taką na ktorej nie byłoby trzesien ziemi tsunami i innych takich zjawisk ktore mogłyby zaszkodzić ludziom. ale przyszedł szatan i mu przeszkodził chociaż bóg był bogiem to i tak sie musiał z szatanem liczyć. czemu? oto wielka tajemnica ;) mowia ze sztan mial wolna wole a Bog chciał ja uszanować, zamiast przeforsowac swoje pomysły ktore były lepsze od pomysłow złośliwego szatana. Bog uznal ze wola szatana jest wazniejsza od woli boga i takie tam. a skad sie wzial szatan? ponoc bog go stworzyl doskonałym a ten doskonały stał sie niedoskonały nie wiem jak.. no moze od poczatku byl niedoskonaly.. ale jak bog doskonaly mogl zrobic cos niedoskonalego...no wiec jesli ten sztan sie zrobil niedoskonaly to z jego woli bylo ale skad ta wola? oj juz mi sie poplątało. wiem wiem tak biblia tego nie opisuje.. bog zobaczyl ze to co stworzyl bylo dobre i potem troche ludzi sie pomęczylo ...

N mar 19, 2006 12:53

ponoc bog go stworzyl doskonałym

Niczego Bog w 100 % doskonalego nie stworzyl , bo jesli to co by stworzyl doskonale musialo by byc tez Bogiem

Zapamietej sobie , tylko Bog jest doskonalym w 100 % ....i blagam wiecej czytajcie biblie ..zanim jakies bzdury zaczniecie pisac a pozniej bzdury bzdurami obalac

Ps Zdarzaja sie bledy jezykowe nawet w wypowiedziach ksiezy, ale dla mnie doskonalosc to wszechmoc , wszechwiedza...i te przymioty ktore ma tylko Bog ( bo czy mozna byc doskonalym w jedym aspekcie a nie doskonalym w innym ? hmmm )

No chyba ze ktos ma inna definicje doskonalosci..wiec...bardzo chetnie przeczytam..
Spotkalem sie z takimi terminami np doskonalosc absolutna..albo doskonalosc czesciowa ;) - (ale to wg mnie to oksymoron )

N mar 19, 2006 14:27

gabriel napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Dobro i Zło stworzył Bóg.

Dlaczego nikt nie obala powyzszego dowodu ?

Czyżby był az tak porażający, że wszyscy wielcy w tym temacie schowali głowy w piasek ?

Czy jesli Bog stwarzajac Ciebie a ty ulepisz kubek z gliny..to znaczy ze Bog stworzyl kubek z gliny ?

Zaraz, zaraz Gabrielu, czyzbyś sadził że drzewo zła w Raju nie stworzył Bóg. Czyz nie Bóg mówił do Adama i Ewy że wszystko im wolno za wyjatkiem owoców z tego drzewa ?

Kto jest twórcą tego drzewa zła jak nie Bóg ?

To własnie Bóg dal Adamowi i Ewie dwie kartki do wyboru białą i czarną (owoc z drzewa zła) i oni majac wolną wole wybrali smierć by nie żyć wiecznie - na ich miejscu zrobiłbym bez wachania to samo !!!!

Chyba tylko idiota !!!!

To jest temat wątku, Gabrielu :)

Kto stworzył czarna kartką w postaci dzrewa zła w Raju - ludzie czy Bóg ?

N mar 19, 2006 15:08

To jest temat wątku, Gabrielu

Jesli w taki sposob myslisz, to wolna wola jest zlem..bo tylko ona pozwala aby czlowiek czynil zlo..czyli robil cos co nie jest zgodne z wola boza

A czy wolna wola jest zlem..to sam osadz tak samo jak noz....nozem mozna kroic chleb ale i zabijac zabijac czlowieka..to noz jest tez zlem stworzonym przez czlowieka

N mar 19, 2006 15:36

Cytuj:
To jest temat wątku, Gabrielu

Jesli w taki sposob myslisz, to wolna wola jest zlem..bo tylko ona pozwala aby czlowiek czynil zlo..czyli robil cos co nie jest zgodne z wola boza

A czy wolna wola jest zlem..to sam osadz tak samo jak noz....nozem mozna kroic chleb ale i zabijac zabijac czlowieka..to noz jest tez zlem stworzonym przez czlowieka

Gabrielu, co ma wspólnego wolna wola z drzewem zła w Raju ?

Pytanie zasadnicze brzmi:

Kto stworzył drzewo zła w Raju ?

Odpowiedź: Bóg

To Bóg podsunął człowiekowi dwie kartki białą i czarna (owoc drzewa zła).

Dlaczego Adam i Ewa wybrali zło - to zupełnie inna historia, tu mozna dyskutować. Ja twierdzę, że dlatego iz bycie nieśmiertelnym w Raju czyli na ziemi to piekło, na ich miejscu każdy człowiek wcześniej czy później zrobiłby to samo.

Pomyśl tylko co za głupota:

Adam i Ewa sa nieśmiertelni, są niesłychanie samotni w ogromnym Raju. Nie moga mieć dzieci bo one tez byłyby niesmiertelne - pytanie jak te dzieci miałyby sie rodzić ? Czy rodziłyby sie niemowletami dorastały do wieku np. 20 lat a potem STOP - czas sie zatrzymuje ?
Tu jedna głupota goni kolejna głupotę ...itd.
Jeśliby miłyby sie rodzic w jakikolwiek sposób niesmiertelne dzieci, to wkrótce cały Raj pękłby od nieśmiertelności :)

N mar 19, 2006 16:31

Rafał - nie ma czegoś takiego jak drzewo zła
Cytuj:
A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła*.
[...]
Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał. A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: "Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz".

*Dwa drzewa rajskie są symbolami: "drzewo życia" - symbolem pozaprzyrodzonego daru nieśmiertelności, jakim się cieszył człowiek przed upadkiem; "drzewo poznania dobra i zła" - symbolem osądzania tego, co jest moralnie dobre, a co złe - słowem, samowiedzy moralnej i samostanowienia.

N mar 19, 2006 17:07

Rafał - nie ma czegoś takiego jak drzewo zła
Cytuj:
A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła*.
[...]
Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał. A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: "Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz".

*Dwa drzewa rajskie są symbolami: "drzewo życia" - symbolem pozaprzyrodzonego daru nieśmiertelności, jakim się cieszył człowiek przed upadkiem; "drzewo poznania dobra i zła" - symbolem osądzania tego, co jest moralnie dobre, a co złe - słowem, samowiedzy moralnej i samostanowienia.

A co to za róznica:

drzewo poznania dobra i zła - czyli Bóg jest stwórcą i dobra i zła !!

całe szczęście że takie drzewo Bog umiescił w Raju, dzięki czemu wybawił Adama i Ewę z piekła niesmiertelności w Raju, czyli na ziemi (nie mylic z niebem ).

Może powiesz jak wyobrażasz sobie życie Adama i Ewy w ogromnym Raju - musieli zerwać ten owoc, czyz nie ?

Jeśli powiesz nie, to czy mogą mieć dzieci, skoro sa nieśmiertelni ?

Odpowiedź brzmi: NIE !!!!

I tu wychodzi cała głupota niesmiertelności w Raju, czyli na ziemi.

N mar 19, 2006 17:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona