Autor |
Wiadomość |
goostaf
|
Samson nie ścinał włosów ponieważ był nazirejczykiem.
Przepisy dotyczące poświęcenia Bogu są w Lb 6.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz lis 23, 2006 7:11 |
|
|
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Samson nie ścinał włosów ponieważ był nazirejczykiem. Przepisy dotyczące poświęcenia Bogu są w Lb 6.
własnie
A Jezus nie był Nazirejczykiem.
przynajmniej nie ma o tym słowa w Biblii.
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Cz lis 23, 2006 16:39 |
|
 |
goostaf
|
Ojej.
Z tej samej argumentacji wyciagamy dwa przeciwne wnioski.
Przecież przykład nazirejczyków pokazuje że przepis Pawła nie jest uniwersalny. Czyżby po ślubach nazireatu odmieniała się natura, że długie włosy nie są już hańbą? Albo czy nazirejczyk przestawał być mężczyzną?
Paweł nie napisał:
Cytuj: hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy* ---------------------------------------------------------- *nie dotyczy nazirejczyków
Absalom, podobnie jak Jezus, nie był nazirejczykiem. Prawo nie zabraniało noszenia długich włosów.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt lis 24, 2006 7:44 |
|
|
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Ojej. Z tej samej argumentacji wyciagamy dwa przeciwne wnioski. Przecież przykład nazirejczyków pokazuje że przepis Pawła nie jest uniwersalny. Czyżby po ślubach nazireatu odmieniała się natura, że długie włosy nie są już hańbą? Albo czy nazirejczyk przestawał być mężczyzną?
dokładnie tak czyli jesli ktos był nazirejczykiem nie mógł ścinać włosów a jelsi ktoś nim nie był MUSIAŁ ścinać włosy(inaczej byłby pohańbiny) jesli ktoś był trędowaty musial unikac ludzi i krzyczec ze jest trrędowaty a jesli ktos nie był tędowaty nie musial tego robić a przepis prawa nie musial byc uniwersalny poniewaz prawo jasno pokazywało co musza robic poszczególni członkowie narodu wybranego. np nikt wiecej nie mógł wejsc do miejsca najświętszego jak tylko arcykapłan ktos kto tego nie przestrzegal ginął Cytuj: . Prawo nie zabraniało noszenia długich włosów.
[b
przeciż przytoczylem ci przepisy prawa co do scinania włosów
[/b]
a także jak apostoł Paweł sie na to zaptrywał
prtzecież to jasne jak słońce
|
Pt lis 24, 2006 11:39 |
|
 |
goostaf
|
adam111151 napisał(a): przeciż przytoczylem ci przepisy prawa co do scinania włosów
Przecież napisałem że to nie prawo tylko proroctwo. I w dodatku odnoszące się do potomków Sadoka.
Co do tego że Jezus był najwyższym kapłanem: podczas składania największej ofiary nie miał także stroju przepisanego prawem i pewnie nie spełniał wielu innych przepisów liturgicznych. Nawet nie uniknął nagości! (też mamy o tym w Prawie)
Co z Absalomem?
|
Pt lis 24, 2006 12:01 |
|
|
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Przecież napisałem że to nie prawo tylko proroctwo. I w dodatku odnoszące się do potomków Sadoka.
Co do tego że Jezus był najwyższym kapłanem: podczas składania największej ofiary nie miał także stroju przepisanego prawem i pewnie nie spełniał wielu innych przepisów liturgicznych. Nawet nie uniknął nagości! (też mamy o tym w Prawie)
no i?
a gzdie napisano o absalomie?
|
Pt lis 24, 2006 14:51 |
|
 |
goostaf
|
Ja pisałem goostaf napisał(a): Nawet syn królewski, Absalom, nosił długie włosy (strzygł je raz do roku)a "włosy jego głowy ważyły dwieście syklów według królewskiej wagi" 2 Sam 14,26. Czyżby król Dawid pozwolił, by jego syn obnosił się ze swoją hańbą? Nie, włosy były jego dumą i "O nim wygłaszano pochwały: «Od stóp do głowy nie było na nim skazy" 2 Sam 14,25 adam111151 napisał(a): no i? no przecież argumentowałeś że Jezus jest najwyższym kapłanem i dotyczyły go przepisy odnoszące się do kapłana. No to piszę że nie były one przez Niego przestrzegane podczas składania ofiary.
Zresztą ten wątek to już jest dyskusja między nami dwoma, a nie forum.
|
Pt lis 24, 2006 15:02 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): ]Nawet syn królewski, Absalom, nosił długie włosy (strzygł je raz do roku)a "włosy jego głowy ważyły dwieście syklów według królewskiej wagi" 2 Sam 14,26. Czyżby król Dawid pozwolił, by jego syn obnosił się ze swoją hańbą? Nie, włosy były jego dumą i "O nim wygłaszano pochwały: «Od stóp do głowy nie było na nim skazy" 2 Sam 14,25
Krol Dawid musial nawet przed nim uciekac a co tu mówic o jakims pozwoleniu.
Absalom był zdrajcą ,gwałcicielem
oczywiscie spotkało to Dawida za swój grzech z Batszebą
(11) To mówi Pan: Oto Ja wywiodę przeciwko tobie nieszczęście z własnego twego domu, żony zaś twoje zabiorę sprzed oczu twoich, a oddam je twojemu współzawodnikowi, który będzie obcował z twoimi żonami - wobec tego słońca.
wiec to zadna radosc mieć takiego syna. ana pewno nie ządna Chwała
22) Rozpięto więc Absalomowi namiot na tarasie. Absalom wszedł do nałożnic swego ojca na oczach całego Izraela.
Zresztą zobacz co spotkało "niepohańbionego "absaloma.
Zginął jak pies a nie jak wojownik .
co było hańba w tamtych czasach.
To był wyrodny syn na którego dawid nie miał ządnego wpływu
(12) Kiedy Absalom składał ofiarę, posłał również, by wezwano z rodzinnego miasta Gilo Achitofela Gilonitę, doradcę Dawida. W ten sposób wzmagało się sprzysiężenie, a otoczenie Absaloma się powiększało. (13) Wtedy doszła wieść do Dawida: Serca ludzi z Izraela zwróciły się do Absaloma. (14) Wtedy Dawid dał rozkaz wszystkim swym sługom przebywającym wraz z nim w Jerozolimie: Wstańcie! Uchodźmy, gdyż nie znajdziemy ocalenia przed Absalomem. Spiesznie uciekajcie, ażeby nas nie napadł znienacka, nie sprowadził na nas niedoli i ostrzem miecza nie wygładził mieszkańców miasta
niezły synek którego dajesz za przyklad
|
So lis 25, 2006 0:07 |
|
 |
goostaf
|
A co włosy, które były jego chlubą w Izraelu, mają wspólnego z jego zachowaniem?
Świat nie jest czarno-biały. To że Absalom źle skończył nie znaczy że wszystko u niego było złe. Nie przedstawiam go jako wzór moralny tylko jako przykład w konkretnej sprawie: długości włosów.
Poza tym mylisz pewne fakty. To nie Absalom był gwałcicielem tylko jego brat.
Chciałbym żebyś przyznał, że choć niektóre moje argumenty dały ci do myślenia. Ciężko mi się dyskutuje z osobą, która jest głucha na wszelkie argumenty.
|
So lis 25, 2006 17:47 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): A co włosy, które były jego chlubą w Izraelu, mają wspólnego z jego zachowaniem?
Świat nie jest czarno-biały. To że Absalom źle skończył nie znaczy że wszystko u niego było złe. Nie przedstawiam go jako wzór moralny tylko jako przykład w konkretnej sprawie: długości włosów.
konkretna sprawa bierze się stąd ze: Absalom był nielojalny i nie przestrzegal prawa wiec i w długosci wlosów był taki sam wiec nosil sobie dlugie wlosy mimo ze inni tego nie czynili Cytuj: Poza tym mylisz pewne fakty. To nie Absalom był gwałcicielem tylko jego brat. fakt tu uzylem złego słowa ale przeciez werset który przytoczylem jasno mówo o co mi chodziło 22) Rozpięto więc Absalomowi namiot na tarasie. Absalom wszedł do nałożnic swego ojca na oczach całego Izraela. zbeszczesił nałoznice swojego ojca wiec On nie był posłusznym synem takze w innych kwestaich Cytuj: Chciałbym żebyś przyznał, że choć niektóre moje argumenty dały ci do myślenia. Ciężko mi się dyskutuje z osobą, która jest głucha na wszelkie argumenty.
w kwestii długosci wlosów nie dalo mi to do myslenia.
to ze ktoś nosil dlugie wlosy bo tak chcial nic nie znaczy
w Biblii opisano tez ze były prostytutki
myślisz ze było to zgodne z prawem?
nie .
po prostu ludzie nie zyli wszyscy zgodnie z prawem
a to oznacza ze nosili tez długie włosy które były hańbą dla nich
Ale my mówimy o jezusie ktory był wzorem
I Jezus na pewno by tak nie uczynił zeby sprzeciwic sie Prawu .
Na pewno tez apostaoł Paweł nie pisałby ze dlugie włosy sa chańbą, gdyby to był tylko taki sobie zyczaj ,ze mozna mieć takie włosy lub inne.
Bo Biblia :
jest cała pozyteczna do wykrywania błedów i karcenia i wychowywania w prawości.
takze i werset o włosach ,który napisał paweł
ja wiem dlaczego próbujesz to negowac
Bo na wszyystkich obrazach Jezus jest z długimi włosami jak hipis.
i dokladnie wisz ze tak nie było ale cóz zrobic skoro nie ma żadnej obrony wiec chwytasz się wszystkiego
spójrz na napis pod kreską
nie bój sie prawdy
prawda wyzwala .
|
N lis 26, 2006 9:24 |
|
 |
goostaf
|
Nadal mnie nie przekonałeś.
Powiedziałeś prawdę, że przekonuje mnie sposób przedstawiania Jezusa na obrazach, ale to wynika z tego że jest on zgodny z wizerunkami z całunu Turyńskiego i chusty z Manopello.
Absalom miał długie włosy jeszcze zanim sprzeniewierzył się ojcu.
Jest on postacią tragiczną bo wszystkie jego złe czyny (także bunt przeciw ojcu) wynikają z zemsty: mścił gwałt dokonany na siostrze.
Twierdzę też nadal że przepisy Pawła nie mają zastosowania do Jezusa. Widać to choćby po tym, że żydzi (Jezus też) praktykowali modlitwę z zakrytą głową, podczas gdy Paweł zmienia zwyczaje i nakazuje mężczyznom, w odróżnieniu do kobiet, modlić się z głową zakrytą. Paweł po prostu określa nowe zasady pozwalające odróżnić chrześcijan od wyznawców innych religii.
A propos: czy Świadkowie - kobiety modlą się z zakrytą głową? Jestem ciekaw
Przyjmuję całą twoją argumentację. Ale zauważ że żadnego twojego argumentu nie pozostawiłem bez kontrargumentu. Twoja pewność co do "krótkości" włosów Jezusa także wynika chyba z innego źródła niż tylko dowody biblijne.
|
Pn lis 27, 2006 7:53 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): Nadal mnie nie przekonałeś.
Powiedziałeś prawdę, że przekonuje mnie sposób przedstawiania Jezusa na obrazach, ale to wynika z tego że jest on zgodny z wizerunkami z całunu Turyńskiego i chusty z Manopello.
to sa fłaszywki zaden dowód .raczej jako ciekawostka oszustw. Cytuj: Absalom miał długie włosy jeszcze zanim sprzeniewierzył się ojcu.
(14) To własna pożądliwość wystawia każdego na pokusę i nęci.. (15) Następnie pożądliwość, gdy pocznie, rodzi grzech, a skoro grzech dojrzeje, przynosi śmierć. (16) Nie dajcie się zwodzić, bracia moi umiłowani! a wiec absalom juz dawno był wystawiony na pokuse. myślał po swojemu i nie dal się skorygować i z drobnych wykroczeń przeszedł do takich za które zginął Cytuj: Twierdzę też nadal że przepisy Pawła nie mają zastosowania do Jezusa. Widać to choćby po tym, że żydzi (Jezus też) praktykowali modlitwę z zakrytą głową, podczas gdy Paweł zmienia zwyczaje i nakazuje mężczyznom, w odróżnieniu do kobiet, modlić się z głową zakrytą. Paweł po prostu określa nowe zasady pozwalające odróżnić chrześcijan od wyznawców innych religii.
a gdzie oni tak praktykowali? Cytuj: A propos: czy Świadkowie - kobiety modlą się z zakrytą głową? Jestem ciekaw nie jestem kobietą ŚJ wiec nie wiem. przypuszczam że tak Cytuj: Przyjmuję całą twoją argumentację. Ale zauważ że żadnego twojego argumentu nie pozostawiłem bez kontrargumentu. Twoja pewność co do "krótkości" włosów Jezusa także wynika chyba z innego źródła niż tylko dowody biblijne.
oczywiscie też
logicznie rzecz ujmuja inni te powinni mieć długie włosy na ilustracjach ,rzexbach itd jesliby to było normalne
czemu tylko Jezus tak ma?
|
Pn lis 27, 2006 8:34 |
|
 |
goostaf
|
1.Myślałem że jesteś ŚJ
2. Może ktoś wie jak to jest z ŚJ - kobietami
3. Nie jest prawdą że tylko Jezus w sztuce jest przedstawiany z długimi włosami
4. Nikt nie zdołał w przekonujący sposób udowodnić fałszerstwa całunu Turyńskiego
5. Żydzi proktykowali modlitwę w Świątyni, synagogach i myślę że wielu innych miejscach też. Także pod gołym niebem.
|
Pn lis 27, 2006 8:42 |
|
 |
adam111151
|
goostaf napisał(a): 3. Nie jest prawdą że tylko Jezus w sztuce jest przedstawiany z długimi włosami
moze jakies linki Cytuj: 4. Nikt nie zdołał w przekonujący sposób udowodnić fałszerstwa całunu Turyńskiego
tak jak nikt nie udowadnił ze na marsie nie ma życia.
ale niestety udowadniać tzreba w drugą strone
czyli tzreba udowodnić ze na Marsie jest zycie
samo twierdzenie" ze jest" to za mało
|
Pn lis 27, 2006 15:12 |
|
 |
goostaf
|
Wpisz w wyszukiwarce google Juda Tadeusz.
Jeśli przyjąć twoją argumentację to nikt nie udowodnił że Bóg istneje.
"To za mało" że nie ma dowodu na Jego nieistnienie, więc nie należy wierzyć.
W naszym sądownictwie także udowadnia się winę, a nie niewinność. Trzeba udownodnić fałszerstwo, nie brak fałszerstwa.
|
Wt lis 28, 2006 7:10 |
|
|
|