Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 52  Następna strona
 Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
JedenPost napisał(a):
Piekło nie może być wolnym wyborem, to totalny nonsens.

No to piekło będzie puste. Ale to już zależy od decyzji ludzi. A decyzje te, jako wolne, obiektywnie są nieprzewidywalne.

A jeśli chcesz zapytać, co robi w piekle Szatan, to chyba kiedyś już ustaliliśmy, że nie wiemy.
I u mnie nic się w tej kwestii nie zmieniło. Nadal nie mam wyjaśnienia.

JedenPost napisał(a):
Poza tym - gdyby w Piekle była zachowana wolność wyboru, nie byłoby ono wieczne.

Czas jest częścią rzeczywistości materialnej. Dlatego piekło może być tylko stanem (odrzucenia Boga), w którym ktoś tkwi, bo tak zdecydował.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sie 20, 2015 11:45

Soul33 napisał(a):
Czas jest częścią rzeczywistości materialnej.

No i? Czy przypadkiem Ostateczne Rozwiązanie w wersji chrześcijańskiej nie wiąże się ze zmartwychwstaniem ciał?

Soul33 napisał(a):
Dlatego piekło może być tylko stanem (odrzucenia Boga), w którym ktoś tkwi, bo tak zdecydował.

I ten stan może być... pusty?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 20, 2015 12:51
Moderator

JedenPost napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Czas jest częścią rzeczywistości materialnej.

No i? Czy przypadkiem Ostateczne Rozwiązanie w wersji chrześcijańskiej nie wiąże się ze zmartwychwstaniem ciał?

Tak.
Jednak będziemy mieli wtedy do czynienia z nowym niebem i nową ziemią.
Co znaczy, że rzeczywistość, tak duchowa, jak i materialna nie będą w niczym podobne do tych, z jakimi mamy dzisiaj do czynienia.

Cz sie 20, 2015 14:07
Zobacz profil WWW

To (kwestia niepodobieństwa) osobista teoria, czy gdzieś o tym w Biblii pisali, względnie nauczali apostołowie?

Cz sie 20, 2015 14:09
Moderator

Ap 21, 1
I ujrzałem niebo nowe i ziemię nową,
bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły,
i morza już nie ma.

Jak jeszcze zgadniesz, co w tym kontekście znaczy "morze" to będę zbudowany.

Cz sie 20, 2015 14:12
Zobacz profil WWW

Chyba nie zgadnę. Bo pewnie nie chodzi o to morze, w którym spoczywali zmarli akapit wcześniej?

Cz sie 20, 2015 14:14
Moderator

A dlaczego (między innymi) nie?

Cz sie 20, 2015 14:16
Zobacz profil WWW

Sądziłem, że to zbyt proste. Chcesz powiedzieć, że morze, którego nie ma, to coś w rodzaju ogółu materii, taka potencja arystotelesowska, którą Eubulides był niedawno przywoływał? Że morza nie będzie=nie będzie cząsteczek elementarnych, oddziaływań i praw przyrody takich, jakie są teraz, tylko jakieś inne, albo w ogóle coś odmiennego?

Cz sie 20, 2015 14:20
Moderator

Morze to śmierć.
http://biblia.wiara.pl/slownik/67ea4.Slownik-biblijny/slowo/MORZE
Dlatego zanurzenie chrzcielne jest utożsamiane z zanurzeniem w śmierci Chrystusa, by mieć udział w Jego zmartwychwstaniu.
Morza nie będzie, to znaczy, że nie będzie śmierci.
Nie będzie więc ogólnie przemian materialno-fizycznych poddanych czasowi, które dążą do dezintegracji, czyli do śmierci.
Nowa ziemia (czyli nowe ciało) to materia przemieniona, doskonała, niepoddana działaniu czasu.

Prawda, że super?

Cz sie 20, 2015 15:05
Zobacz profil WWW
Moderator

JedenPost napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Dlatego piekło może być tylko stanem (odrzucenia Boga), w którym ktoś tkwi, bo tak zdecydował.

I ten stan może być... pusty?

To metafora. W sensie, że nikt nie musi znaleźć się w tym stanie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sie 20, 2015 15:53

medieval_man napisał(a):

Prawda, że super?

Super, tyle że dalej brak tu wskazówek, by miało być to wszystko w niczym nie podobne. Zarówno opisy społeczności zbawionych z Apokalipsy, jak i opis ciała zmartwychwstałego Chrystusa (o ile można traktować je jako swoistą próbkę) wskazują na coś innego, lepszego, ale właśnie jak najbardziej podobnego. Brak w każdym razie danych, które by wskazywały na to, że zarówno zbawionych jak potępionych miałby nie dotyczyć czas (który wszak nie tylko rozpadem się objawia).

Cz sie 20, 2015 17:10

medieval_man napisał(a):
Kiedy będę już całkowicie uświęcony nie widzę żadnego problemu. :-D

Ale przecież teraz utrzymujesz, że zła nie ma, a nie będziesz tak utrzymywał, gdy zostaniesz uświęcony (cokolwiek to znaczy). Ja zaś chcę sprawdzić Twoją aktualną opinię. Więc jak? Udowodnisz, że wierzysz w to, co głosisz?

Cz sie 20, 2015 18:34

Mrs_Hadley napisał(a):
Acro napisał(a):
Jak to ma tłumaczyć obecność, a nawet powszechność, zła na ziemi?

Nie ma dobrego wytłumaczenia dla istnienia zła, podobnie jak i dla dobra, jednak możemy im nadać sens, przyjmując określoną perspektywę postrzegania rzeczywistości. Ateista odrzuci wyjaśnienia teisty i vice versa, bowiem różnice są na poziomie fundamentów.

Może nie dość jasno się wyraziłem, a Ty na pewno nie zainteresowałeś się, o czym jest ten wątek: jak to, co napisałeśm tłumaczy powszechność zła w kontekście rzekomego miłosierdzia i wszechmocny Boga? Miłosiernemu zło nie przeszkadza czy Wszechmocny nic na nie nie potrafi zaradzić?

Cytuj:
Dotyka każdego, ale nie każdy się na nią otwiera, Bóg nie jest stalkerem, nie narzuci miłości komuś, kto jej nie chce.
Och, czyli ofiary holocaustu sa same sobie winne - nie pootwierały się właściwie! :(

Cz sie 20, 2015 18:38

Hominibus napisał(a):
Acro napisał(a):
[quote="Hominibus
Sugerujesz, że mogę zmienić plac zabaw na taki, bez przedszkolanki. Plac zabaw to była analogia do świata, przedszkolanka do Boga. Więc pytam się grzecznie kolejny raz, jak mogę sobie zmienić świat? Konkretnie!

1. Nic nie sugeruję. Tylko piszę to co uważam za słuszne i zgodne z moim sumieniem.
2. Pytasz się - odpowiadam. A co z tym zrobisz , to już twój wolny wybór.
3. Jeśli dobrze zrozumiałem to chciałbyś żyć w świecie w którym nie ma Boga. No ale z kolei ja chcę żyć w świecie , którym Bóg jest. Odpowiedziałem ci, że syn nazwany później odszedł od Ojca. Kto chce to odchodzi. Pytanie tylko , czy ,,dobrze" jest odejść od Ojca? Ze swojego doświadczenia z przeszłości zabarwionego pseudoateizmem odpowiem ,że Nie. A tak w kategoriach ziemskich - czy dobrze jest wstydzić się swojego ojca lub co nie daj Boże - odejść od niego i nie utrzymywać z nim kontaktu?

1. Czyli zgodnie ze swoim sumieniem i pojmowaniem sugerujesz.

2. Dzięki za ten akt łaski! Naprawdę, nie musze Ci wysłać przekazu na 1000zł w podzięce za podzielenie się cennymi przemyśleniami? Widzę, że KrK zaczyna poważnie się zmieniać... :P

3. O czym ty piszesz? Stwierdziłeś, że jak się chce, można zamienić sobie wszechświat w którym się zyje (pierwsza bzdura), nawet nawet na taki, w którym nie ma Boga (ponoć jest wszędzie, więc druga bzdura). Nie pytam o odchodzenie od Ojca, Szwagra czy Zmysłów, ale przeprowadzkę do innego wszechświata (analog zamiany placu zabaw). Pytam się grzecznie trzeci raz: JAK? Konkretny przepis, a nie jakieś opowiastki nie wiadomo o czym!

Cz sie 20, 2015 18:45
Odpowiadam grzecznie . Jest tylko życie na ziemi. Żyjemy tu i teraz. Innego placu zabawy poza ziemią dla ludzi nie ma. Można sobie tylko na ziemi zamienić plac zabaw poprzez odejście od Ojca czyli od Boga i iść na inny plac zabaw czyli do krainy gdzie się je to co świnie. A oczywiście Bóg jest dobry i do końca walczy o swoje dzieci by zrozumiały ,że je kocha i chroni . I jest nawet z nimi wtedy gdy one poszły na plac zabaw do ,,ojczyma" lub do ,,macochy". Bóg ma cechy męskie i kobiece - tak powiedział X Piotr Pawlukiewicz. A jakbyś miał lub masz swoje dziecko, które by poszło do sekty to czy byś się z tym pogodził i uznał jego wybór za wolny i dobry?I nic nie robił i pozwolił na to by dziecko w sekcie się zatraciło ?

Cz sie 20, 2015 19:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 52  Następna strona