Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 18:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna strona
 Czy Bóg jest okrutny. 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg jest okrutny.
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Intrygująca teza. Możesz wskazać jakiś fragment nauczania Kościoła katolickiego, w którym mamy potępienie stosowania kar względem dzieci?

Nie - nie mogę i dlatego nauczanie KK należy odrzucić w tym i innych względach, ponieważ jest ono w bardzo wielu przypadkach niemoralne.

N wrz 25, 2016 17:28

chwat napisał(a):
Już ze sto razy widziałem wypowiedź @Soula, że katolikiem nie jest. Tobie jakoś nie udało się zauważyć. Każdy katolik to dla Ciebie jakiś ciemniak, a każdy kto powie coś rzeczowego do Ciebie, to i tak przyczepiasz mu łatkę ciemniaka katolika, :)

Co do wychowania, to kara i nagroda jest, była i będzie nieodzowna. Problem w tym, kiedy kara komuś kojarzy się z jakimś sadyzmem, a nie z normalnym działaniem wychowawczym, typu brak nagrody.

Kara i nagroda nie jest nieodzowna. Jest antywychowawcza, błędna. Kara nie jest sadyzmem, jest niewłaściwa i moralnie błędna. Odsyłam do nowoczesnych poradników wychowania (pisanych również przez katolików). Sadysta wychowawca może w niej mieć przyjemność, ale to inny temat.

N wrz 25, 2016 17:31
sowaniejestmadra napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Intrygująca teza. Możesz wskazać jakiś fragment nauczania Kościoła katolickiego, w którym mamy potępienie stosowania kar względem dzieci?

Nie - nie mogę i dlatego nauczanie KK należy odrzucić w tym i innych względach, ponieważ jest ono w bardzo wielu przypadkach niemoralne.

Niemoralne? Zaraz. Dlatego to Twoje normy moralności mają decydować o tym, czy nauczanie katolickie jest lub nie jest moralne?

N wrz 25, 2016 17:34

A dlaczego to KK ma decydować o moralności? Czy pismo święte jest źródłem moralności? O moralności decydują ludzie jak dotąd. Oni wyznaczają standardy moralne.

N wrz 25, 2016 17:36
A dlaczego to (...)

Nie odwracaj koga ogonem do dołu. Pytanie brzmi:
Dlaczego to Ty i Twoje normy mają decydować o tym co jest moralne, a co niemoralne?

N wrz 25, 2016 17:41
Moderator

Kara i nagroda nie jest nieodzowna. Jest antywychowawcza, błędna.

Jakie badania wykazują szkodliwość stosowania jakichkolwiek kar wobec dzieci?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N wrz 25, 2016 17:48

Są takie nowoczesne badania i nowoczesne poradniki wychowania (pisane również przez katolików) :))
Swoją drogą nie widziałem jeszcze książki, która oprócz nazwiska autora podaje jego wyznanie... 'Jan Kowalski(katolik)'

N wrz 25, 2016 18:10
Robek napisał(a):
Jaki ty masz ciasny umysł!

Jakie Ty masz wyszukane obelgi, naprawdę... Pozostaje powinszować.

Robek napisał(a):
To zły Bóg który stworzył świat, w którym dla własnej rozrywki gnębi sobie ludzi, jest irracjonalny?

Nie. Irracjonalny jest świat, który jest.
Ponadto istota zła i okrutna, którą bawi cierpienie, jest raczej mocno ograniczoną intelektualnie istotą, i daleko jej do pojęć takich jak wszechwiedza. Celowe zło i okrucieństwo, to raczej domena istot tępych i ociemniałych... Gatunek ludzki pasuje jak ulał.

Robek napisał(a):
To ty nie jesteś w stanie sobie wyobrazić innego Boga, niż to co serwuje nam większość religii?

Ależ oczywiście że mogę, nawet znam takie, które przypadłyby Ci do gustu. Polecam! ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lolth

Robek napisał(a):
Gdyby te religie były ciemne i zamierzchłe, to w dzisiejszych czasach by były na wymarciu.

No chyba, że takie religie mocno trzymają swoich wiernych za cohones, co też zostało mocno ugruntowane przez całe stulecia wybijania innowierców, podbojów, prześladowań szeroko rozumianych, itp cudowności.

Robek napisał(a):
bo to że jakiś człowiek stworzył sobie religie, oznacza że Bóg nie istnieje?

Nie. O tym czy istnieje, świadczą niezaprzeczalne dowody, a nie schizofreniczne bajdurzenia, i poronione koncepcje rodem z ciemnogrodu.

chwat napisał(a):
Nauka raz po raz dowodzi, że świat jest jednak racjonalnie zbudowany. Gdzie widzisz irracjonalność?

Ach, nauka!? :zdziwko: No patrz, jednak nie religia, ale nauka... to po pierwsze.
Po drugie, niestety nadal w ciągu dalszym, nasz wszechświat jest nieracjonalny, co oznacza, że jest nieuzasadniony, nie mający podstaw.
Po trzecie, idź już spać przyjacielu, późno już.
;)

N wrz 25, 2016 21:43

Whispernight napisał(a):
chwat napisał(a):
Nauka raz po raz dowodzi, że świat jest jednak racjonalnie zbudowany. Gdzie widzisz irracjonalność?

Ach, nauka!? :zdziwko: No patrz, jednak nie religia, ale nauka... to po pierwsze.
Po drugie, niestety nadal w ciągu dalszym, nasz wszechświat jest nieracjonalny, co oznacza, że jest nieuzasadniony, nie mający podstaw.
Po trzecie, idź już spać przyjacielu, późno już.
;)

Co to takiego podstawy świata, tym bardziej podstawy których świat nie ma? Co masz na myśli?

Poza tym, czy drobne złośliwości, pomagają na niewiedzę? :))

N wrz 25, 2016 21:50
chwat napisał(a):
Co to takiego podstawy świata, tym bardziej podstawy których świat nie ma? Co masz na myśli?

Chodzi o to, że cokolwiek powiedzieć o powstaniu wszechświata, są to jedynie koncepcje, które swoją drogą wcale nie sprawiają, że nasza rzeczywistość staje się nagle bardziej racjonalna.
Koncepcje bardziej, lub mniej finezyjne. Nieuzasadnione, nie mające podstaw.
Wielki wybuch, Bóg Stwórca, idea Siunjaty... panie, cuda na kiju.

N wrz 25, 2016 22:12

Koncepcje, nie są gwarantem istnienia tego, czego dotyczą, racja.
Niemniej jednak, wiele z nich uzyskuje potwierdzenie, zgadza się z faktami, które są potwierdzone. Czyli moim zdaniem, to nie chodzimy jednak, tak całkiem po omacku.

Poza tym, jeśli wyznawalibyśmy koncepcję irracjonalnego świata, nie możemy spodziewać się, że będzie ona uznana za wiarygodną, bo wiarygodność wymaga racjonalności.

N wrz 25, 2016 22:21

Whispernight napisał(a):
Ponadto istota zła i okrutna, którą bawi cierpienie, jest raczej mocno ograniczoną intelektualnie istotą, i daleko jej do pojęć takich jak wszechwiedza. Celowe zło i okrucieństwo, to raczej domena istot tępych i ociemniałych... Gatunek ludzki pasuje jak ulał.

Przecież zło jest odwrotnością dobra, bo to są przeciwieństwa, i tutaj nie widze żadnej przewagi dobra nad złem.
Skoro może istnieć idealnie dobry Bóg, to również może istnieć Bóg idealnie zły.
I skąd w ogóle pomysł, że zło może być czymś gorszym od dobra?

Pn wrz 26, 2016 19:33

Mam problem bo moje myśli mogą nazywać Stwórcę karzącego torturami odczuwające istoty "okrutnym" itp.
Nie chcę mieć grzechu ciężkiego. Nie chcę być dla nikogo zgorszeniem.
Mój umysł nie zgadza się z istnieniem Piekła. Na pewno nie chcę iść do Piekła. Moja mentalność nie zgadza się z Tradycją katolicką.
Dla niej to nie monoteizm jest nieracjonalny, lecz kary, jakie według tradycyjnej teologii grożą grzesznikom.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt wrz 27, 2016 14:38
Robek napisał(a):
Przecież zło jest odwrotnością dobra

Nic podobnego przyjacielu.
Są to pojęcia względne, i bardziej te pojęcia przypominają coś na kształt ustalonego prawa.

Robek napisał(a):
Skoro może istnieć idealnie dobry Bóg, to również może istnieć Bóg idealnie zły.

Tak wiem... Horus i Seth, Ormuzd i Aryman, Bóg i Szatan. Jak zwał, tak zwał.
Wiesz dlaczego jednak ludzie od niepamiętnych czasów oddzielają te dwa aspekty od siebie?
Bo jedna z tych "sił" daje i powiela, a druga odbiera i niszczy.
Z definicji, Bóg Stwórca nie mógłby być istotą złą, jak mówisz.

A że mamy świat taki jaki mamy, oznacza, że nie ma Go wcale.
;)

Wt wrz 27, 2016 15:08

Whispernight napisał(a):
Robek napisał(a):

(...)A że mamy świat taki jaki mamy, oznacza, że nie ma Go wcale.
;)

No prawie dobrze, z tą różnicą, że ze światem nie jest tak, że go "mamy", ale go tworzymy

Świat nie jest skostniałą, martwą, bezwolną strukturą. To TY za chwilę zdecydujesz co zrobisz, zadecydujesz chociażby o tym, co tutaj napiszesz. To TY, podobnie jak każdy z miliardów ludzi na świecie, zadecyduje o sobie, bo możemy decydować o złu albo dobru.

Wt wrz 27, 2016 16:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna strona