Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Autor |
Wiadomość |
Hufce
|
 Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Bóg jest wszechmogący ,może ingerować w naszą wolną wolę jednocześnie jej nie naruszając
|
N sie 23, 2015 9:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Acro
Zbyt dużo w Tobie negatywnych emocji, którym dajesz upust wyładowując się na Bogu, takiego niezrozumiałego żalu wobec Niego, że posuwasz się do manipulacji wypowiedziami rozmówcy, by podkreślić jak bardzo jesteś zły na brak Jego ingerencji. Nie mam zamiaru dyskutować z Twoimi emocjami, widzę jak się nakręcasz, ile treści pomijasz z moich wypowiedzi, bo nie pasują do Twojej wizji złego Boga. Nie potrafisz rozważyć innych opcji i chcesz przekonać każdego, że tylko Twoja wizja Boga jest słuszna. Twoja ostatnia odpowiedź rozwiała wszelkie wątpliwości odnośnie Twoich motywacji. Nie dopuszczasz opcji wymiany poglądów, ani refleksji nad tematem, walczysz robiąc z tematu ring bokserski, gdzie wszystkie chwyty są dozwolone. Nie odpowiada mi taki poziom rozmowy, zatem schodzę Ci z drogi, nie przeszkadzając w wylewaniu swej żółci na Boga.
Au revoir, mon cher.
|
N sie 23, 2015 16:18 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Kobiety są bardziej wyczulone na emocje u innych ludzi ale zdarza się, że są wyczulone zanadto i nawet drobne przejawy emocji interpretują jako duże emocje. Niekiedy też bywa, że człowiek jest wychowany w środowisku, gdzie ktoś nie potrafił swobodnie okazywać uczuć (lub robił to dopiero w sytuacjach skrajnych, gdy już nie mógł utrzymać ich na wodzy). Wtedy można odnosić wrażenie, że każdy zewnętrzny przejaw emocji to poważna sprawa, choćby w rzeczywistości był to drobiazg.
Zwykle, gdy mężczyźni prowadzą nawet burzliwe spory, nie świadczy to o przeżywaniu silnych i głębokich emocji. Często jest wręcz przeciwnie. Swobodne wyrażenie emocji (nie chodzi o nic poważnego) sprawia, że po krótkim czasie nie ma po nich śladu.
A już na pewno - w przypadku większości mężczyzn - najbardziej obchodzą ich w dyskusjach argumenty merytoryczne. Mężczyźni koncentrujący się w większej mierze na emocjach są rzadkością i w tej rozmowie z pewnością nie ma z takim do czynienia.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N sie 23, 2015 17:33 |
|
|
|
 |
Acro
|
@Mrs_Hadley Jeżeli gdzieś źle oddałem Twoje intencje - popraw mnie. Jeżeli są tu w naszej dyskusji jakieś moje emocje, to co najwyżej zniecierpliwienie - bo odpowiadasz bardzo obszernie, ale nie na temat. Napisałaś na przekład długa rozprawkę o tym, że świat nie jest taki, jakim chcielibyśmy, aby był. No ale nikt tego nie kwestionuje, więc czemu mam to komentować?
Proszę Cię o jasną odpowiedź: czy istota, która MOŻE zaradzić złu a tego nie czyni, może być nazwana miłosierną? Tak czy nie? Odpowiedź nie zależy od perspektywy, kierowniczego stanowiska istoty itd a jedynie od jego możliwości (które dla różnych istot będą rózne, największe, bo niemal nieograniczone, dla bytu wszechmocnego). Założenie jest - potwórzę - takie, że taka akcja jest realna, możliwa. Dla Ciebie czy mnie będzie to np. powstrzymanie starca, zanim wpadnie do studzienki kanalizacyjnej, a dla takiego ponoć wszechmocnego Boga - zlikwidowanie całego zła na świecie. Prosze o odpowiedź.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N sie 23, 2015 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A skąd wiesz ,że nie zaradza?
|
N sie 23, 2015 19:38 |
|
|
|
 |
Acro
|
Wiem, że Bóg nie zwalczył zła stąd, że go nie zwalczył - czyli że go nadal jest. I to sporo. W zasadzie, to co najmniej tyle, co dobra.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N sie 23, 2015 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jako katolicy wierzymy ,że Bóg jest Opatrznością czyli,że czuwa nad światem i człowiekiem jako jednostką i ludźmi jako zbiorowością po to by ograniczać zło. I niewykluczone, że II wojna światowa trwałaby 3 razy dłużej i pochłonęła o wiele więcej ofiar. Zło jest wynikiem wyboru świadomego lub nie człowieka. I jako takie nigdy w całości nie zostanie wyeliminowane gdyż wiąże się z wyborem człowieka. Bóg daje wolną wolę. Bóg nie przymusza do dobra. Przecież Stalin chodził do seminarium prawosławnego a Jaruzelski kształcił się w szkole katolickiej itp.
|
N sie 23, 2015 19:55 |
|
 |
Acro
|
Ojej, i oto który to już raz wróciliśmy do wolnej woli. Czyli uważasz, że obecność wolnej woli wymusza zło? Duszyczki w niebie mają wolną wolę? Jeżeli nie można oddzielić zła od wolnej woli, a my wolną wolę mamy, to dlaczego Bóg miałby oczekiwać od nas zniszczenia zła - a więc niewykonalnego?
|
N sie 23, 2015 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. Trzeba by odróżnić rzeczywistość ziemską od nieziemskiej czyli nieba. I nie mieszać tych dwóch rzeczywistości. My możemy tylko pisać o rzeczywistości ziemskiej. 2. Wolna wola nie wymusza zła tylko wolna wola powoduje świadomy lub nieświadomy wybór zła u tych , którzy to zło chcą wybrać. Gdyby wolna wola wymuszała zło to nie byłoby w historii świętych. 3. A skąd u ciebie takie przekonanie ,że Bóg oczekuje od nas zniszczenia zła? Już napisałem kiedyś - celem katolika jest trwanie w Jezusie Chrystusie - zresztą tak mówił jeden ksiądz.
|
N sie 23, 2015 21:04 |
|
 |
Acro
|
1. A co takiego jest w nieziemskiej, że tam pogodzenie tych dwóch rzeczy jest możliwe, a tu nie?
2. Ponoć każdy (poza Maryją) grzeszył (czyli czynił zło), a więc także święci. Ale nieważne, podoba mi się Twój wniosek - czyli wolna wola nie wymusza obecności zła. Więc sam sobie zaprzeczyłeś - wolna wola nie wiąże rąk Bogu w tej sprawie, może zło zniszczyć.
3. Wynika to z definicji miłosierdzia. Jeżeli Bogu zło nie przeszkadza, ok, świat nabiera sensu, ale taka istota nie może być nazywana Miłością, Miłosierną etc. Poza tym Bóg w wielu miejscach tłumaczy jak walczyć z grzechem, złem, co to jest grzech etc. Sugerujesz serio, że Bóg nie chce, abyśmy zwalczali zło i grzech? To oficjalne stanoiwsko KrK czy Twoje przemyślenie?
|
N sie 23, 2015 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Jeżeli gdzieś źle oddałem Twoje intencje - popraw mnie Niestety, ale wygląda na to, że mimo obszernych postów nadal nie jesteś w stanie odczytać moich intencji, co mnie zaczęło już irytować. W takim przypadku nie sądzę, aby kolejne ujmowanie tematu w inny sposób cokolwiek by tu wyjaśniło. Acro napisał(a): czy istota, która MOŻE zaradzić złu a tego nie czyni, może być nazwana miłosierną? Tak. I tu nasze drogi się rozchodzą, bowiem dla Ciebie moje uzasadnienie będzie nie do przyjęcia. Wychodzimy od innych założeń, zatem zło i jego rola będzie inaczej interpretowane w kontekście omawianego przymiotu Boga. I można kontynuować dyskusję rozwijając swoje myśli, ale Ty tego nie robisz, tylko kręcisz się nieustannie w kółko odpowiadając w kpiarskim tonie, zarzucasz rozmówcy, że pisze nie na temat i nie podaje argumentów, ale to konsekwencja braku głębszej refleksji nad tym, co ktoś do Ciebie pisze. Podważać można wszystko, to nie jest trudne, ale cóż masz do zaoferowania prócz tego? Mamy inne oczekiwanie odnośnie dyskusji i dlatego nie widzę sensu dalszej rozmowy. Kończę ten offtop i życzę owocnych dysput z innymi userami  .
|
N sie 23, 2015 22:24 |
|
 |
Acro
|
Mrs_Hadley napisał(a): Podważać można wszystko, to nie jest trudne, ale cóż masz do zaoferowania prócz tego? Prawdę. Prostą, choć niewygodną prawdę: wobec powszechności zła na świecie nie jest możliwe istnienie istoty, która byłaby jednocześnie miłosierna i wszechmocna. Żadne kombinacje z przymiotami Boga czy rolą zła tego nie zmienią, to zwykła logika. A prawda ponoć wyzwala...
|
Pn sie 24, 2015 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): 1. A co takiego jest w nieziemskiej, że tam pogodzenie tych dwóch rzeczy jest możliwe, a tu nie?
2. Ponoć każdy (poza Maryją) grzeszył (czyli czynił zło), a więc także święci. Ale nieważne, podoba mi się Twój wniosek - czyli wolna wola nie wymusza obecności zła. Więc sam sobie zaprzeczyłeś - wolna wola nie wiąże rąk Bogu w tej sprawie, może zło zniszczyć.
3. Wynika to z definicji miłosierdzia. Jeżeli Bogu zło nie przeszkadza, ok, świat nabiera sensu, ale taka istota nie może być nazywana Miłością, Miłosierną etc. Poza tym Bóg w wielu miejscach tłumaczy jak walczyć z grzechem, złem, co to jest grzech etc. Sugerujesz serio, że Bóg nie chce, abyśmy zwalczali zło i grzech? To oficjalne stanoiwsko KrK czy Twoje przemyślenie? ad1. Co do nieba zapytaj się tych co tam byli to ci może kto odpowie. ad2. Pewnie ,że Bóg może zło zniszczyć bo jest Wszechmogący. Tylko wtedy byłby przymus wyboru Boga. A Bóg daje wolność. ad3.To jest nadużycie z twojej strony i twoje błędne przemyślenie . Ludzka natura jest skażona grzechem pierworodnym i kto chce to się wyzwala z grzechu i Bóg wtedy daje swoje Miłosierdzie. Miłosierdzie to wyzwalanie się z grzechu a nie bezgrzeszność. Faryzeusze byli rzekomo ,,bezgrzeszni". Co do oficjalnego stanowiska Kościoła to idź do swojej lokalnej Kurii to ci je podadzą.
|
Pn sie 24, 2015 18:00 |
|
 |
Acro
|
1. TY twierdzisz, że tam jest możliwe a tu nie , więc CIEBIE pytam, dlaczego. Możesz to pytanie przekazać komuś, kto tam był, psze bardzo, ale nie każ MI szukać odpowiedzi na pytania, które zadaję TOBIE. 2. No więc nie, czego dowodem jest niebo. Czy Maryja i Jezus nie czynili zła (na ziemi!) też tylko dlatego, że zostali zmuszeni? Jeżeli twierdzisz, że tylko jak zostaniemy zmuszeni to zła nie będzie, to czemu Bóg domaga się od nas niemożliwego - zaniechania zła bez tego przymusu? 3. Za wiki: "Miłosierdzie to aktywna forma współczucia, wyrażająca się w konkretnym działaniu, polegającym na bezinteresownej pomocy. Samo współczucie nie przekładające się na działanie miłosierdziem jeszcze nie jest. Termin ten wywodzi się z Biblii." Zatem jeśli Bóg nie zwalcza cierpienia (czy szerzej: zła), to nie jest miłosierny. Twoja definicja jest błędna - Bóg nie może wyzwalać się z grzechu, bo podobno jest bezgrzeszny, więc z definicji nie mógłby być miłosierny. Dzięki za radę w sprawie wizyty w kurii, już pędzę, będę czekać u drzwi aż rano otworzą, żeby być pierwszy w kolejce...  Z tej oryginalnej odpowiedzi domyślam się, że to jednak nie jest stanowisko KrK tylko Twoje pomysły.
|
Pn sie 24, 2015 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Twoje twierdzenia są błędne. Odnośnie nieba to zadaj to pytanie swojemu księdzu proboszczowi lub wikaremu. Co do Miłosierdzia to już wytłumaczyłem. Znajdź sobie kogo innego niech ci wytłumaczy zgodnie z twoją przyjętą z góry koncepcją i ją potwierdzi. Czy ci się podoba czy nie - możesz sobie tupać jak małe dziecko , które nie dostaje tego co chce - Bóg jest Miłosierny i jest Miłością i nie tylko ,że tak Wojtyła napisał ale ,że tak jest napisane w Piśmie Świętym i tak to rzeczywistość potwierdza. Good Bye.
|
Pn sie 24, 2015 20:50 |
|
|
|