Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Kiedy ja dyskutuję z Tobą, a nie z wikarym. Rada jeszcze żałośniejsza niż ta z kurią. Czyli twierdzisz, że Bóg jest miłosierny pomimo tego, że miłosierny nie jest i uważasz, że jestem dziecinny twierdząc, że to bez sensu?  Zapraszam do mojego garażu na małą sesję boskiego miłosierdzia - ja popracuję nad tobą kwandransik a ty będziesz mnie w tym czasie przekonywał, że Bóg jest wszechmocny i miłoseirny a zła nie ma. Nie masz się czego obawiać, Przemiłoseirny nie da Ci zrobić krzywdy. Wchodzisz w to? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt sie 25, 2015 21:25 |
|
|
|
 |
Jaaqob
|
Wojtyła to też człowiek, więc nieomylny to on nie był.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Wt sie 25, 2015 22:43 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Zapraszam do mojego garażu na małą sesję boskiego miłosierdzia - ja popracuję nad tobą kwandransik a ty będziesz mnie w tym czasie przekonywał, że Bóg jest wszechmocny i miłoseirny a zła nie ma. Nie masz się czego obawiać, Przemiłoseirny nie da Ci zrobić krzywdy. Wchodzisz w to?  Twój grzech winą Boga?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt wrz 04, 2015 18:57 |
|
|
|
 |
ototoksyczna
|
Andy72 napisał(a): Twój grzech winą Boga? Poniekąd tak, bo takich nas stworzył, że popełniamy grzechy. Dał człowiekowi wolną wolę. Z miłości? Prędzej dla "FUNU" - chyba doskonale zdawał sobie sprawę, jak przez ten Jego "dar" będzie wyglądał świat, skoro jest nieomylny.
|
So wrz 05, 2015 15:42 |
|
 |
Andy72
|
Oskarżasz Boga że dał Ci wolną wolę?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So wrz 05, 2015 15:48 |
|
|
|
 |
ototoksyczna
|
Nikogo o nic nie oskarżam - przede wszystkim musiałabym wierzyć w Jego istnienie, by mieć jakieś pretensje. Bardzo szanuję wiarę, w której się wychowałam, ale się z nią w żaden sposób nie utożsamiam, bo większość jej założeń wydaje mi się po prostu... głupia. Skoro Bóg dał człowiekowi wolną wolę wiedząc, jakie będą tego konsekwencje - dlaczego to zrobił? Gdyby był miłosierny, nie pozwoliły, żebyśmy się nawzajem pozabijali. Grzech jest owocem wolnej woli człowieka, wolna wola zaś "darem" od Boga.
|
So wrz 05, 2015 15:53 |
|
 |
Andy72
|
A miała byś szansę na zbawienie gdybyś nie miała wolnej woli? Była byś robotem.
|
So wrz 05, 2015 15:56 |
|
 |
ototoksyczna
|
Tłumaczę Ci, że nie wierzę w zbawienie, w niebo i "życie po życiu". Zresztą dlaczego niby mamy być zbawieni? Dlatego, że projektant sobie zażartował i dał nam wolną wolę (czytaj: możliwość grzeszenia) chcąc sprawdzić, na ile wykorzystamy to, w co nas wyposażył?
|
So wrz 05, 2015 16:02 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Acro napisał(a): "Według nauki katolickiej, żadne miłosierdzie, ani Boskie, ani ludzkie, nie oznacza zgody na zło, tolerowanie zła" (Kard. K. Wojtyła, Elementarz etyczny, Wrocław 1982, s.70).
Tymczasem wokół mamy ogromne ilości zła, którego Bóg albo nie zauważa (?!), albo toleruje (a nawet, jego stwórca świata, jest też jego stwórcą i praprzyczyną). Bo gdyby nie tolerował, to chyba Wszechmocny by sobie z nim poradził? Bóg działa z tymi, którzy Go miłują i im pomaga, czyli nie milczą jak widzą zło, tylko działają. Bóg nie toleruje zła i nie ma z nim nic wspólnego, poczytaj sobie św. Tomasz z Akwinu. Co do zaś poradzenia sobie ze złem, to zachęcam do lektury Apokalipsy św. Jana Apostoła, to jest scenariusz, który się wypełni w swoim czasie, błogosławieni, którzy wierzą we wszystko co zostało wypowiedziane w Słowach tej świętej Księgi.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N wrz 06, 2015 13:23 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Zapraszam do mojego garażu na małą sesję boskiego miłosierdzia - ja popracuję nad tobą kwandransik a ty będziesz mnie w tym czasie przekonywał, że Bóg jest wszechmocny i miłoseirny a zła nie ma. Nie masz się czego obawiać, Przemiłoseirny nie da Ci zrobić krzywdy. Wchodzisz w to?  Twój grzech winą Boga? Rzucam kamieniem, który tłucze szybę. Zatem ten wandalizm to nie moja wina, tylko kamienia?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 13, 2015 18:11 |
|
 |
Acro
|
dominikbartlomiej napisał(a): Acro napisał(a): "Według nauki katolickiej, żadne miłosierdzie, ani Boskie, ani ludzkie, nie oznacza zgody na zło, tolerowanie zła" (Kard. K. Wojtyła, Elementarz etyczny, Wrocław 1982, s.70).
Tymczasem wokół mamy ogromne ilości zła, którego Bóg albo nie zauważa (?!), albo toleruje (a nawet, jego stwórca świata, jest też jego stwórcą i praprzyczyną). Bo gdyby nie tolerował, to chyba Wszechmocny by sobie z nim poradził? Bóg działa z tymi, którzy Go miłują i im pomaga, czyli nie milczą jak widzą zło, tylko działają. Bóg nie toleruje zła i nie ma z nim nic wspólnego, poczytaj sobie św. Tomasz z Akwinu. Co do zaś poradzenia sobie ze złem, to zachęcam do lektury Apokalipsy św. Jana Apostoła, to jest scenariusz, który się wypełni w swoim czasie, błogosławieni, którzy wierzą we wszystko co zostało wypowiedziane w Słowach tej świętej Księgi. Nijak nie odpowiedziałeś na moje wątpliwości, nawet ich nie poruszyłeś: czemu Bóg nie zlikwiduje zła na świecie?
|
N wrz 13, 2015 18:14 |
|
 |
Andy72
|
Bo są tacy Acro, którzy mają wolną wolę i dopuszczają się zła
|
N wrz 13, 2015 19:31 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Acro napisał(a): dominikbartlomiej napisał(a): Acro napisał(a): "Według nauki katolickiej, żadne miłosierdzie, ani Boskie, ani ludzkie, nie oznacza zgody na zło, tolerowanie zła" (Kard. K. Wojtyła, Elementarz etyczny, Wrocław 1982, s.70).
Tymczasem wokół mamy ogromne ilości zła, którego Bóg albo nie zauważa (?!), albo toleruje (a nawet, jego stwórca świata, jest też jego stwórcą i praprzyczyną). Bo gdyby nie tolerował, to chyba Wszechmocny by sobie z nim poradził? Bóg działa z tymi, którzy Go miłują i im pomaga, czyli nie milczą jak widzą zło, tylko działają. Bóg nie toleruje zła i nie ma z nim nic wspólnego, poczytaj sobie św. Tomasz z Akwinu. Co do zaś poradzenia sobie ze złem, to zachęcam do lektury Apokalipsy św. Jana Apostoła, to jest scenariusz, który się wypełni w swoim czasie, błogosławieni, którzy wierzą we wszystko co zostało wypowiedziane w Słowach tej świętej Księgi. Nijak nie odpowiedziałeś na moje wątpliwości, nawet ich nie poruszyłeś: czemu Bóg nie zlikwiduje zła na świecie? Zlikwiduje, ale w swoim czasie  Wszystko jest napisane w Apokalipsie Świętego Jana Apostoła jak to będzie wyglądać. Nie nam oceniać i nie nam mówić, kiedy co nastąpi. Człowiek zgrzeszył sam i musi dźwigać ten ciężar na ziemi teraz i walczyć o świętość, żeby choć trochę się do Boga zbliżyć, to nie jest proste, ale trzeba próbować.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Pn wrz 14, 2015 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dominikbartlomiej napisał(a): Człowiek zgrzeszył sam i musi dźwigać ten ciężar na ziemi teraz i walczyć o świętość, żeby choć trochę się do Boga zbliżyć, to nie jest proste, ale trzeba próbować. Ten ciężar, czy grzech człowieka, o którym piszesz, można też przecież nazwać jego zdolnością do nieposłuszeństwa w odniesieniu do ustalonych przez Boga praw natury .. Tej zdolności nie mają żadne inne istoty żywe, które po prostu nie potrafią inaczej, jak zachowywać się zgodnie z nimi. Nie potrafią też patrzeć na nie krytycznie i cierpieć z powodu ich niezrozumienia, tak jak my .. Czlowiek, gdy widzi brutalne zabijanie zwierząt przez inne zwierzęta drapieżne, dla których tamte są pokarmem, czy dowiaduje się o masowym i pelnym cierpień wymieraniu istot żywych na skutek naturalnych kataklizmów, ma trudności, żeby to zaakceptować, - bo ma wspołczucie w stosunku do nich lub sam staje się ich niewinną ofiarą. A więc ten ciężar cierpienia, który my ludzie musimy dźwigać, pochodzi nie tylko od nas. Często czuję się tak, jakby Bóg wymagał ode mnie, by moja wiara w Niego była większa niż moje wspólczucie, choć sam tego ode mnie wymaga ..
|
Pn wrz 14, 2015 10:14 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Tak, bo myślimy, dlatego możemy rozeznać co jest zgodne z tym co Pan Bóg nam nakazał. To jest super wyznacznik tego, że tylko człowiek myśli i potrafi analizować w sposób właściwy człowiekowi, małpa żadna nie rozumie Dekalogu i innych takich zapisów, dlatego nie myśli na sposób właściwy człowiekowi. Bóg nie będzie od ciebie wymagał więcej niż mogłabyś udźwignąć, to jest pewne, to jest kwestia zaufania Mu - Jezu ufam Tobie, Jezus ufam Tobie, Jezu ufam Tobie! Pamiętaj o tym, a będzie ci łatwiej. z Panem Bogiem
|
Pn wrz 14, 2015 10:26 |
|
|
|