Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Następna strona
 Czy Bóg jest okrutny. 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy Bóg jest okrutny.
Soul33 napisał(a):
To się nazywa źle uformowane sumienie.

wybrana napisał(a):
Czy nie mamy do czynienia z nieskończonym złem.

Naprawdę nie rozumiesz pojęcia nieskończoności?

To podaj mi choć jeden przykład jakie dobro uczynił Hitler przed śmiercią. Czy ktokolwiek zna i słyszał o takim przykładzie /

Śr wrz 28, 2016 16:52
Moderator

O niczym takim nie pisałem i nic takiego nie twierdzę, więc nie muszę tego dowodzić.

Twierdzę tylko, że nikt nie zasługuje na karę nieskończoną. Zresztą, na niebo też nik nie może sobie zasłużyć - to jest Boża łaska i miłosierdzie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr wrz 28, 2016 17:07
Nie będę dłużej pisała w tym temacie, bo jeżeli ktoś pragnie zbawienia Hitlera, to ja mogę powiedzieć tylko, że takie wyrażone pragnienie, mnie obraża. Nie pragnę zbawienia Hitlera, więc przeciwnie mogę mu jako człowiek życzyć tylko wiecznego piekła. Jak osądził go Bóg, tego nie wiem.

Śr wrz 28, 2016 17:19
Soul33 napisał(a):
Możliwe, że wszyscy zostaną zbawieni. Kościół takiej możliwości wcale nie wyklucza. A Bóg, będąc sprawiedliwym, nie pozwoli tak łatwo trafić człowiekowi do piekła dlatego, bo miał trudne dzieciństwo.

Nadzieja powszechnego zbawienia nie jest herezją, ale pewność powszechnego zbawienia jest już taką herezją, nawet głoszoną w kościołach chrześcijańskich.

Byłoby dobrze gdyby tak sie stało iż każdy byłby zbawiony, jednak istnieje także inna strona medalu, to jest chociażby taka rzecz jak objawienia w Fatmie uznane przez Kościół jako prawdziwe, gdzie Matka Boża mówi o ludziach trafiających do piekła.

Cytuj:
wybrana, cierpienie wieczne, czyli nieskończone, nie może być sprawiedliwą karą, ponieważ ktoś musiałby dokonać nieskończonego zła, aby na to zasługiwać. A to jest, oczywiście, niemożliwe. Dlatego KK naucza, że piekło to jest stan odrzucenia Boga.

Nie tylko zła. Ale może być taka sytuacja z odrzuceniem miłości Boga, jego miłosierdzia. Trudno nam powiedzieć w jaki sposób Bóg objawia się duszy człowieka po tamtej stronie, ale jest to na pewno niesamowite poznanie Prawdy i Jego istoty. I w takim momencie bez odwołania się do miłosierdzia Boga, dusza może zatracić siebie, na tej zasadzie jak powiedziała ta święta że potepieni sami rzucają się w otchłań piekła.

Ni wiemy czy Judasz jest zbawiony, wiele mówi że jednak nie. Odrzucił całkowicie możliwość wybaczenia dla siebie, chociaż Jezus czekał na niego do ostatniej chwili, ale Judasz odrzucił taką możliwość, wymierzając sobie karę w akcie rozpaczy, tym samym można powiedzieć że Judasz odrzucił miłosierdzie Boga, bo nie uwierzył w możliwość przebaczenia dla siebie. Czyli podobnie jak Szatan odrzuca taką możliwość dla siebie samego.

wybrana napisał(a):

Nie błąd. Wypowiedziany żal w ostatniej sekundzie życia może być tylko kierowany strachem konającego, a nie wolą by zbliżyć się do Boga. Boga nikt nie oszuka. Bóg zna intencje naszego serca. Bóg wie czym kierowana jest skrucha konającego Tylko Bóg może osądzić, czy dany grzesznik zasługuje na Jego miłosierdzie.

Właśnie, Bóg i tylko Bóg. Dlatego nie możemy ograniczać Jego miłosierdzia. Glas ma takie powiedzenie że trzy razy doznamy zdziwienia kiedy znajdziemy się w Niebie. (O ile tam się w ogóle znajdziemy, oby.) Pierwsze to będzie to iż będziemy zdziwieni że są tam ci których byśmy nie spodziewali się tam ujrzeć, drugi raz będziemy zadziwnieni faktem że nie ma tam tych których spodziewalismy się tam zastać, a trzecie chyba największe zdziwienie będzie to że my sami tam jesteśmy.

Cytuj:
Jeszcze jest czyściec, by ci co na niego zasługują mieli szansę, by odpokutować za swoje winy.

I tam może trafić taki zbrodniarz który dokona aktu szczerej skruchy w ostatniej chwili. I jako że są różne poziomy ognia czyściowego, to otrzyma taki stan który będzie prawie przedsionkiem piekła, bo musi zrozumieć i zadośćuczynić za to co zrobił. I chyba nie zaprzeczymy że to byłoby sprawiedliwe, a lepsze niż wieczna kara piekła, ponieważ piekło jest wieczne.

Cytuj:
Przez swoje życie zaświadczamy, czy pragniemy zbawienia, czy pragniemy Boga i życia w Jego Królestwie.

Pamiętaj o Dobrym Łotrze na krzyżu. Jego życie chyba nie za bardzo było pragnieniem Boga i życia w Jego Królestwie. Ale wystarczyło jedno westchnienie w chwili jego konania. Kilka słów wypowiedzianych do Jezusa.

Cytuj:
A ja się ze zbawieniem wszystkich nie zgadzam. Weźmy na przykład Hitlera, za którego działaniem wymordowano tyle milionów ludzi. Umarł bezkarnie i bezkarnie miałby żyć szczęśliwy w Królestwie Bożym. Nie ja się na taką niesprawiedliwość nie godzę.

Nie wiemy czy Hitler jest zbawiony. Być może nie. A jeśli został ocalony, to tak sądzę że jego męka w czyścu będzie trwać do końca świata. A jeśli spotkasz go w Niebie to co wtedy? Zrobisz Bogu awanture krzycząc - No nie, ale jak to?! On tutaj!? To ja... to ja... to ja wychodzę! Opuszczam to towarzystwo!

Cytuj:
Bóg więcej przebacza niż człowiek, ale jego miłosierdzie tez ma granice.

Boże miłosierdzie nie ma granic. Istnieje tylko czas w jakim się dokona, a potem przyjdzie Sprawiedliwość.

Cytuj:
Ja mogę powiedzieć szczerze, ze tak, pragnę, by jego piekło było wieczne i z całego serca mu tego życzę.

Piekło jest wieczne. Ale wybrana, lepiej nie mów takich słów, nie życz nikomu czegoś takiego. To nie jest Duch Chrystusa w takich słowach.

Śr wrz 28, 2016 17:21
Czy Bóg jest wstanie wybaczyć mu brodnie - tego nikt nie wie.
Ja jako człowiek, nie jestem nigdy wstanie wybaczyć mu, tego zła, które nam ludzią na ziemi uczynił. Nigdy nie powiem, że życzę hitlerowi zbawienia. Życzę mu, aby wieczny ogień go trawił, bo taka bestia na nic więcej nie zasługuje. Gardzę nim i brzydzę się nim. Nigdy nie śmiała bym za to zło przez niego uczynione,m życzyć mu zbawienie, bo to pogwałciło by moją wizję zbawienia - jako osoby wierzącej. Zbawienie jest pięknem, jest darem od Boga i pragnąć go dla takiej bestii i obrażeniem tego daru. Ktoś, kto wyraża, że pragnie tego daru dla tak okropnej bestii, jest strasznym człowiekiem dla mnie.

Śr wrz 28, 2016 17:30
wybrana napisał(a):
Nie będę dłużej pisała w tym temacie, bo jeżeli ktoś pragnie zbawienia Hitlera, to ja mogę powiedzieć tylko, że takie wyrażone pragnienie, mnie obraża.

Ważne, że nie obraża Boga, który "(...)pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy" (1 Tym 2,4).

Cytuj:
Nie pragnę zbawienia Hitlera, więc przeciwnie mogę mu jako człowiek życzyć tylko wiecznego piekła.

I bardzo niedobrze, bo powinnaś pragnąć dobra dla A. Hitlera, a nie tego, co złe. :(

Śr wrz 28, 2016 17:32

wybrana napisał(a):
Nie będę dłużej pisała w tym temacie, bo jeżeli ktoś pragnie zbawienia Hitlera, to ja mogę powiedzieć tylko, że takie wyrażone pragnienie, mnie obraża. Nie pragnę zbawienia Hitlera, więc przeciwnie mogę mu jako człowiek życzyć tylko wiecznego piekła. Jak osądził go Bóg, tego nie wiem.

No właśnie znowu pojawia się przykład "pisania w temacie"...

Bo widzisz @wybrana, forum to właśnie miejsce do pisania w temacie, co oznacza podawanie argumentów, dlaczego wyznajemy pewien pogląd.
A Ty informujesz innych, co Ty komuś tam życzysz i że nie wiesz, jak Bóg tego kogoś osądzi. Ech... i co z tego wynika? Nic z tego nie wynika.

Może podaj jakiś przykład na poparcie swojego myślenia, żeby było ciekawiej i czytelniej, w rodzaju "Jezus mówił, nie pragnijcie zbawienia wrogów swoich"

Śr wrz 28, 2016 17:33
wybrana napisał(a):
Ja jako człowiek, nie jestem nigdy wstanie wybaczyć mu, tego zła, które nam ludzią na ziemi uczynił. Nigdy nie powiem, że życzę hitlerowi zbawienia. Życzę mu, aby wieczny ogień go trawił, bo taka bestia na nic więcej nie zasługuje. Gardzę nim i brzydzę się nim. Nigdy nie śmiała bym za to zło przez niego uczynione,m życzyć mu zbawienie, bo to pogwałciło by moją wizję zbawienia - jako osoby wierzącej. Zbawienie jest pięknem, jest darem od Boga i pragnąć go dla takiej bestii i obrażeniem tego daru. Ktoś, kto wyraża, że pragnie tego daru dla tak okropnej bestii, jest strasznym człowiekiem dla mnie.

Wybrana... jaki duch kieruje Tobą w takich słowach? Nienawiść jest jednym z narzędzi w rękach Szatana. Chrześcijanin nigdy nie powinien życzyć najgorszego nawet najgorszemu człowiekowi. Nie wiesz co stało się z Hitlerem, czy jest lub nie jest zbawiony, ale najpierw trzeba postarać się wyrzucić z serca wszelkie złe uczucia, pragnienia.

Ty masz swoją wizję a Bóg ma także swoją własną wizję, i Jego wizja jest tutaj nabardziej istotna, bo to nie On zależy od naszych wizji, tylko my jesteśmy zależni od Niego.

Śr wrz 28, 2016 17:52
chwat napisał(a):
wybrana napisał(a):

No właśnie znowu pojawia się przykład "pisania w temacie"...

Bo widzisz @wybrana, forum to właśnie miejsce do pisania w temacie, co oznacza podawanie argumentów, dlaczego wyznajemy pewien pogląd.
A Ty informujesz innych, co Ty komuś tam życzysz i że nie wiesz, jak Bóg tego kogoś osądzi. Ech... i co z tego wynika? Nic z tego nie wynika.

Może podaj jakiś przykład na poparcie swojego myślenia, żeby było ciekawiej i czytelniej, w rodzaju "Jezus mówił, nie pragnijcie zbawienia wrogów swoich"

Ale Jezus mówił również, że ciasna jest brama przez którą przechodzą ludzie zbawieni.
Ja nie oceniam, czy hitler powinien dostąpić zbawienia, bo ja nie jestem jego sędzią w Niebie. Jak go osądzam tu na ziemi i dla mnie jako człowiek jest wyjątkową w swoim rodzaju bestią, która nie zasługuje na wybaczenie wśród ludzi, na takie wybaczenie, że my ludzie pragniemy jego zbawienia. Być może są ludzie, co modlą się o zbawienie dla niego . Ja powiem wprost, bo nie będę żyła w zakłamaniu - nie życzę mu zbawienia, bo dla mnie zbawienie jest pięknem, jest darem, jest radością. Gdybym takiej bestii życzyła tego daru, to uwłaczyła bym istocie temu darowi.

Śr wrz 28, 2016 17:54
wybrana napisał(a):
Ja powiem wprost, bo nie będę żyła w zakłamaniu - nie życzę mu zbawienia, bo dla mnie zbawienie jest pięknem, jest darem, jest radością. Gdybym takiej bestii życzyła tego daru, to uwłaczyła bym istocie temu darowi.

Jezus powiedział - jeśli ty nie przebaczysz to wtedy ja nie będę mogł przebaczyć tobie.

Śr wrz 28, 2016 17:58
equuleuss napisał(a):
wybrana napisał(a):

Wybrana... jaki duch kieruje Tobą w takich słowach? Nienawiść jest jednym z narzędzi w rękach Szatana. Chrześcijanin nigdy nie powinien życzyć najgorszego nawet najgorszemu człowiekowi. Nie wiesz co stało się z Hitlerem, czy jest lub nie jest zbawiony, ale najpierw trzeba postarać się wyrzucić z serca wszelkie złe uczucia, pragnienia.
Nie pisz hipokryzji o przebaczaniu, bo Jezus nauczał o miłości mądrej i dobrej - która wydaje dobre owoce. Jeżeli ja miałabym przebaczyć najgorszej bestii, zbrodniarzowi ludzkości, to nie kochałabym tych wszystkich pomordowanych ludzi, tych wszystkich pomordowanych niewinnych najmniejszych- dzieci. Im okaż swe miłosierdzie.

Ty masz swoją wizję a Bóg ma także swoją własną wizję, i Jego wizja jest tutaj nabardziej istotna, bo to nie On zależy od naszych wizji, tylko my jesteśmy zależni od Niego.

Coś źle czytasz i rozumiesz moje posty. W którym momencie napisałam, że Bóg niema prawa go zbawić. Zaznaczyłam, że to jest wola która należy do Boga, a nie do nas ludzi. Nie wiemy jak Bóg go osądził. Nie pisz tylko, że chrześcijanie to wariaci, co nie mają mózgu i dla wiary sami dobrowolnie nawet mogą położyć głowę pod topór, bo taka była by wola Boża. Jezus gdy nauczał, nauczał w swoich przypowieściach roztropności w wyznawaniu wiary. Dawał liczne przykłady - przypowieść o nieroztropnych pannach, że mamy kierować się rozumem i być czujni. Nie uczynił nas swoich wyznawców głupcami i nie roztropnymi niewolnikami wiary. Jezus pragnie byśmy kierowali się mądrością. Jaka mądrość wiary jest zawarta w tym, jeżeli dla takiej bestii mamy prosić o zbawienie. Jeżeli uważamy, ze taka bestia powinna dostąpić zbawienia i my jej dla niej pragniemy? Jezus gardził faryzeuszami i obłudnikami. Ja przynajmniej nie staram się być faryzeuszem i obłudnikiem. Mówię co czuję i piszę co czuję.

Śr wrz 28, 2016 18:13

Czyny Hitlera, które wzbudzają oburzenie, nie powinny nigdy się wydarzyć. W mojej głowie "nie mieści się" to, aby ktokolwiek mógł ponosić karę wiecznego cierpienia. Wierzę w Piekło przez posłuszeństwo, nędzny rozum mówi: taka kara jest absurdalna i bezduszna, bezduszna!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr wrz 28, 2016 18:13
equuleuss napisał(a):
wybrana napisał(a):

Nie pisz hipokryzji o przebaczaniu, bo Jezus nauczał o miłości mądrej i dobrej - która wydaje dobre owoce. Jeżeli ja miałabym przebaczyć najgorszej bestii, zbrodniarzowi ludzkości, to nie kochałabym tych wszystkich pomordowanych ludzi, tych wszystkich pomordowanych niewinnych najmniejszych- dzieci. Im okaż swe miłosierdzie.

Coś źle czytasz i rozumiesz moje posty. W którym momencie napisałam, że Bóg niema prawa go zbawić. Zaznaczyłam, że to jest wola która należy do Boga, a nie do nas ludzi. Nie wiemy jak Bóg go osądził. Nie pisz tylko, że chrześcijanie to wariaci, co nie mają mózgu i dla wiary sami dobrowolnie nawet mogą położyć głowę pod topór, bo taka była by wola Boża. Jezus gdy nauczał, nauczał w swoich przypowieściach roztropności w wyznawaniu wiary. Dawał liczne przykłady - przypowieść o nieroztropnych pannach, że mamy kierować się rozumem i być czujni. Nie uczynił nas swoich wyznawców głupcami i nie roztropnymi niewolnikami wiary. Jezus pragnie byśmy kierowali się mądrością. Jaka mądrość wiary jest zawarta w tym, jeżeli dla takiej bestii mamy prosić o zbawienie. Jeżeli uważamy, ze taka bestia powinna dostąpić zbawienia i my jej dla niej pragniemy? Jezus gardził faryzeuszami i obłudnikami. Ja przynajmniej nie staram się być faryzeuszem i obłudnikiem. Mówię co czuję i piszę co czuję.
Okaż miłosierdzie tym wszystkim bestialsko pomordowanym ludziom, bestialsko pomordowanym niewinnym dzieciom. Z nimi łącz się w ich cierpieniu, że życie tyle milionów istot zostało tak bestialsko zniszczone. Kogo bronisz i o kim piszesz? Czyjego zbawienia pragniesz?

Śr wrz 28, 2016 18:17
wybrana napisał(a):

Coś źle czytasz i rozumiesz moje posty.

Nie, to raczej Ty nie rozumiesz moich słów i intencji z jakimi kieruję te słowa do Ciebie.

Cytuj:
W którym momencie napisałam, że Bóg niema prawa go zbawić. Zaznaczyłam, że to jest wola która należy do Boga, a nie do nas ludzi. Nie wiemy jak Bóg go osądził.

Ale popatrz na to co piszesz. Ty osądzasz tego człowieka życząc mu najgorszego co tylko można życzyć. W takim razie pozostaw Bogu tą sprawę sądzenia a Ty postaraj się odrzucić takie złe pragnienia, to jest pragnienie zła samo w sobie - złe pragnienie.

Cytuj:
Nie pisz tylko, że chrześcijanie to wariaci, co nie mają mózgu i dla wiary sami dobrowolnie nawet mogą położyć głowę pod topór, bo taka była by wola Boża. Jezus gdy nauczał, nauczał w swoich przypowieściach roztropności w wyznawaniu wiary.

Chrystus poniósł dobrowolną ofiare właśnie za takich hitlerów, judaszy i innych jego najgorszych wrogów na tej ziemi. Czyli Chrystus był wspaniałym szaleńcem. I my mamy naśladować Go w tym jego szaleństwie. Czyli musimy wznieść się ponad ludzkie pragnienia zemsty, być ponad ludzkie wymiary sprawiedliwości. To jest istota bycia chrześcijaninem. Roztropność nie ma tutaj nic do tej sprawy.

Cytuj:
Jezus pragnie byśmy kierowali się mądrością.

Jezus pragnie byśmy kierowali się przykazaniem miłości i to jest największe przykazanie nawet takie - kochaj swoich nieprzyjaciół - czyli - nie życz im źle.

Cytuj:
Kogo bronisz i o kim piszesz? Czyjego zbawienia pragniesz?

Każdej duszy. Wiedz o tym że każdy po śmierci staje w prawdziwe, a światło tej prawdy jest niezwykle jasne i prześwietla nas na wskroś. Każdy wtedy ma poznanie prawdy o sobie samym. Ta prawda może tak przerazić zbrodniarza iż może rzucić się w otchłań piekła samowolnie, a może także zawołać o miłosierdzie.

Śr wrz 28, 2016 18:58

wybrana napisał(a):
Ale Jezus mówił również, że ciasna jest brama przez którą przechodzą ludzie zbawieni.
Ja nie oceniam, czy hitler powinien dostąpić zbawienia, bo ja nie jestem jego sędzią w Niebie. Jak go osądzam tu na ziemi i dla mnie jako człowiek jest wyjątkową w swoim rodzaju bestią, która nie zasługuje na wybaczenie wśród ludzi, na takie wybaczenie, że my ludzie pragniemy jego zbawienia. Być może są ludzie, co modlą się o zbawienie dla niego . Ja powiem wprost, bo nie będę żyła w zakłamaniu - nie życzę mu zbawienia, bo dla mnie zbawienie jest pięknem, jest darem, jest radością. Gdybym takiej bestii życzyła tego daru, to uwłaczyła bym istocie temu darowi.

I znowu 'a dla mnie Hitler jest wyjątkową bestią...', a dla mnie zupa pomidorowa jest wyjątkowo ohydną potrawą. Chce ktoś o tym słuchać?

Ewangelia mówi Miłujcie waszych nieprzyjaciół... (Mt 5.44). Powiedz, dlaczego propagujesz przeciwieństwo Ewangelii? Dlaczego zemsta jest dla Ciebie ważniejsza, niż Ewangelia?

Śr wrz 28, 2016 19:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Następna strona