Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Andy72 napisał(a): Nie, to próba. Taką jedną próbę otrzymali aniołowie. My mamy lepiej, możemy powalić wiele prób Wszechwiedzący nie zna wyniku, więc musi testować? A chciałbyś bez próby być wysłanym do piekła, "bo i tak byś nie zdał"? Co za różnica? I pytanie: Po co Bóg w ogóle powołuje takich ludzi do życia?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 20, 2015 20:01 |
|
|
|
 |
Acro
|
Soul33 napisał(a): Ja to widzę tak, jakby była tylko połowa zła do wyboru. Czyli połowa wolności, a nie wolność. Nie wiem czemu masz taką wizję. Uważasz, że Bóg - który ponoć nie czyni zła - nie jest wolny? Każdy z nas nie robi nieskończonej ilości rzeczy, w tym dużą część z wyboru. Naprawdę nie wiem, czemu to ma oznaczać brak wolności. Cytuj: Według mnie każde z tych hipotetycznych "rozwiązań" odbiera wolność lub jej część. Edukacja, przekonywanie odbiera wolność? To i ewangelizacja i nawracanie w takim razie chyba też? Bóg rzekł "idźcie i nawracajcie" zeby nas zniewolić? A podejrzewam, że sposobów może być dużo więcej. Ot - choćby niedopuszczanie do urodzenia złych ludzi. I wiele, wiele więcej - bo skoro zgodziliśmy się, że wolność nie oznacza konieczności istnienia zła, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby istota wszechmocna stworzyła świat z wolnym wyborem, ale bez zła.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 20, 2015 20:06 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Co za różnica? I pytanie: Po co Bóg w ogóle powołuje takich ludzi do życia? Wielka różnica, bo masz wybór niebo albo piekło a tak byłbyś wrzucony do piekła. Powołuje do życia bo kocha, ludzie nie są zdeterminowani i mogą wybrać niebo, Ty też możesz wybrać niebo.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn wrz 21, 2015 8:28 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
To po co powołuje tych, co nie wybiorą nieba?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 21, 2015 8:39 |
|
 |
Andy72
|
To OD NICH zależy czy wybiorą niebo, dał im wolną wolę!
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn wrz 21, 2015 8:41 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Ale wie, że nie wybiorą. Więc co im po tej wolnej woli, skoro finalnie będzie z tego tylko cierpienie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 21, 2015 9:03 |
|
 |
Andy72
|
Ale nie muszą wybrać! Wiedza ich nie zmusza, to od nich zależy co wybiorą.
|
Pn wrz 21, 2015 9:11 |
|
 |
JedenPost
|
Nie mówię o związku przyczynowo-skutkowym miedzy wiedzą Boga a ich wyborami, tylko o samej wiedzy... której chyba nie podważasz?
|
Pn wrz 21, 2015 9:29 |
|
 |
RadekXK
|
JedenPost napisał(a): Ale wie, że nie wybiorą. Więc co im po tej wolnej woli, skoro finalnie będzie z tego tylko cierpienie? Pewnie może wiedzieć jakie kto będzie miał życie, ale może też nie chcieć sobie tego "spoilerować". Dał nam wolną wolę i może ciekawi go jak stworzona przez niego istota będzie dalej postępować. Życie każdego człowieka jest książką, którą czyta stronę po stronie a być może nie chce tak, że przeczyta tytuł i zna zakończenie.
|
Wt wrz 29, 2015 11:54 |
|
 |
Acro
|
RadekXK napisał(a): ciekawi go jak stworzona przez niego istota będzie dalej postępować Eeee... Na pewno piszesz o Wszechwiedzącym?
|
Śr wrz 30, 2015 12:51 |
|
 |
RadekXK
|
W pierwszym zdaniu użyłem słowa być może nie zrozumiałego dla niektórych.
Spoilerować to znaczy poznawać dalsze losy np. filmu przed jego emisją.
I dlatego myślę, że tak jest z ludzkim życiem. Bóg może ale być może nie chce wiedzieć z pewnymi wyjątkami od razu jak potoczy się nasze życie. Mamy wolną wolę, nie jesteśmy zaprogramowani na konkretne decyzje(a może tak? tylko jaki wtedy by to miało sens?). Dlatego z tego powodu może czuje radość jak ktoś się nawróci? Wierzy w niego? Albo jakąś inna pozytywną cechę, nie wiemy czym są emocje po tamtej stronie (a na pewno są skoro mówi się tyle o miłości Bożej).
Bóg jest miłosierny wszystko co robi to robi to dla naszego dobra życie jest krótkie a wieczność jest wieczna(a na pewno chce abyśmy zasłużyli sobie na niebo). A to czemu jeden ma lepiej a drugi gorzej w życiu to możemy tylko gdybać.
|
Pt paź 02, 2015 12:29 |
|
 |
Acro
|
Przecież napisałeś okropną rzecz o Bogu i nawet tego nie zauważyłeś: otóż żeby mieć fun ze spoileringu skazuje nas na cierpienia z tym świecie. Miłosierdzie pełną gębą, nie powiem...  I druga kolejna ciekawa teza: Bóg chce, abyśmy zasłużyli na niebo. Po co? Ma ograniczoną liczbę miejsc, mało środków? Po co stwarza tych, którzy sobie nie zasłużą? I czy to cecha miłosierdzia, czy przeciwnie - miłosierdzie to obdarzanie dobrem bez względu na zasługi?
|
Pt paź 02, 2015 19:41 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kto powiedział, że mamy sobie zasłużyć? I czym?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt paź 02, 2015 19:54 |
|
 |
Acro
|
medieval_man napisał(a): Kto powiedział, że mamy sobie zasłużyć? I czym? RadekXK napisał(a): na pewno chce abyśmy zasłużyli sobie na niebo
|
Pt paź 02, 2015 21:18 |
|
 |
RadekXK
|
Acro napisał(a): Przecież napisałeś okropną rzecz o Bogu i nawet tego nie zauważyłeś: otóż żeby mieć fun ze spoileringu skazuje nas na cierpienia z tym świecie. Miłosierdzie pełną gębą, nie powiem...  Nie wiem czym kieruje się Bóg dając jednym ludziom lepsze a drugim gorsze życie być może dlatego, że każda osoba jest inna i w życiu jego dusza potrzebuje właśnie takich doświadczeń a nie innych ? Nie wiadomo też wiele o początkach ludzkiej duszy, lecz są dwie torie - dusza powstaje w momencie zapłodnienia lub są już gotowe od dawna i oczekujące na połączenie się ze swoim ciałem. (wydaję mi się, że jest tak jak w drugiej opcji) Bóg nie tworzy zła, tworzy je człowiek swoją wolną wolą a co za tym idzie - cierpienie. Po co mielibyśmy zasłużyć na niebo? Po co Bogu dobre dusze w niebie? Nie mam pojęcia.
|
Pt paź 02, 2015 21:24 |
|
|
|