Rozum czy wiara ? Czym bardziej kierować się w życiu ?
Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Chyba wątki sobie pomyliłeś. 
_________________ www.onephoto.net
|
Śr lip 25, 2007 14:32 |
|
|
|
 |
Enigma
|
@kosiarz: to żart?
@sp: dlaczego nie ma Dwójcy Przenajświętszej? Skąd wiesz, że ateiści za chińskiego boga pojąć nie mogą teologii? Dlaczego piszesz "teologii" z wielkiej litery? Aż taki szacunek? Skąd wiesz, że księża nie są ateistami?
@Aztec: to nie rozum był nierozwinięty, tylko ludzie
NIE ROZUMIELI, dlaczego jest zaćmienie słońca,
NIE ROZUMIELI, jak "działa" burza i wyładowania atmosferyczne,
NIE WIEDZIELI, że Ziemia jest okrągła (i trochę plaskata przy biegunach xP)
NIE WIEDZIELI, że gromnica nie ma nic do piorunów...
@Kamyk: piszesz, że Kościół opiera się ślepej wierze i nawołuje do racjonalności. Nie wiem czy już to pisałam na tym forum, czy na jakimś innym, ale racjonalność to umiejętność działania dla osiągnięcia zaamierzonego celu. OK, cel- życie wieczne.
I teraz mamy tak, racjonalność:
-aksjologiczną- mamy wartość, która nie podlega żadnej dyskusji, negocjacji i zmierzamy, a by ją osiągnąć; przykład: Talibowie;
-formalną- wyrażana za pomocą matematyki lub rachunkiem pienieżnym;
-materialną- wyrażona użytecznością celu;
-celowościową- cel uświęca środki, przy czym środki nie mogą być wyższe od celu;
Jaką racjonalnością kierują się katolicy?
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Śr lip 25, 2007 14:39 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
z czym? pierwszym postem moim , czy nastepnym ?
|
Cz lip 26, 2007 8:28 |
|
|
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
to jest dobre  ...
Cytuj: I teraz mamy tak, racjonalność: -aksjologiczną- mamy wartość, która nie podlega żadnej dyskusji, negocjacji i zmierzamy, a by ją osiągnąć; przykład: Talibowie; ....
ja bym dodał jeszcze do talibów wędkarzy  bo co ich odróznia od Talibów? rodzaj wartosci? przecież "chyba"? o takiej racjonalności nie decyduje detreminacja siedzącego nad rzeczką pana przez kilkanascie godzin by złowić swoją upragnioną rybkę i wrzucić ją z powrotem do rzeczki  .[/url]
|
Cz lip 26, 2007 8:43 |
|
 |
Enigma
|
kosiarz napisał(a): to jest dobre  ... Cytuj: I teraz mamy tak, racjonalność: -aksjologiczną- mamy wartość, która nie podlega żadnej dyskusji, negocjacji i zmierzamy, a by ją osiągnąć; przykład: Talibowie; .... ja bym dodał jeszcze do talibów wędkarzy  bo co ich odróznia od Talibów? rodzaj wartosci? przecież "chyba"? o takiej racjonalności nie decyduje detreminacja siedzącego nad rzeczką pana przez kilkanascie godzin by złowić swoją upragnioną rybkę i wrzucić ją z powrotem do rzeczki  .[/url]
a dorzucaj sobie kogo chcesz i gdzie chcesz. Kwestia tłumaczenia i interpretacji.
|
Cz lip 26, 2007 15:21 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Enigmo - wiara katolicka jest racjonalna. Słowo "racjonalna" pochodzi od łacińskiego słowa "ratio", oznaczającego rozum. Najprościej mówiąc - wiara katolicka jest racjonalna, to znaczy, że korzysta z rozumu; nie odmawia prób odpowiedzi na pytania przy wykorzystaniu rozumu
|
Cz lip 26, 2007 16:01 |
|
 |
leskaw
|
ja nie rozumiem w czym tu sprzeczność. Bóg nam dał rozum więc trzeba go używać. Bóg także objwił się nam (opisy biblijne, książki, świadectwa życia) i stąd nasza Emuna/Pistis (wiara - zufanie do kogoś kogo znamy). Ergo: wiara nie stoi w sprzeczności z rozumem a raczej określa naszą postawę i decyzje w oparciu o nasze doświadczenie i logiczne rozumowanie na temat świata, naszego w nim miejsca i stosunku do jego/naszego Stwórcy.
_________________ poszliście za bogami, których nie znaliście
|
Cz lip 26, 2007 20:27 |
|
 |
Enigma
|
Kamyk napisał(a): Enigmo - wiara katolicka jest racjonalna. Słowo "racjonalna" pochodzi od łacińskiego słowa "ratio", oznaczającego rozum. Najprościej mówiąc - wiara katolicka jest racjonalna, to znaczy, że korzysta z rozumu; nie odmawia prób odpowiedzi na pytania przy wykorzystaniu rozumu
dobra, dobra 
|
Pt lip 27, 2007 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Najprościej mówiąc - wiara katolicka jest racjonalna, to znaczy, że korzysta z rozumu; nie odmawia prób odpowiedzi na pytania przy wykorzystaniu rozumu
Duby smalone. Jakby wiara katolicka oparta byla na rozumie to by byla nauka a nie religia.
|
Pt lip 27, 2007 18:02 |
|
 |
Kamyk
|
@Enigma - dzięki za przyznanie mi racji
@LAF - wiara korzysta z rozumu, czy Ci się to podoba czy nie. I nie jest nauką, bo nie stawia sobie w ogóle takich celów jak nauka i nie posługuje się metodologią naukową, i w ogóle należy do innego porządku. Ty też posługujesz się rozumem i co - jesteś nauką?
|
Pt lip 27, 2007 19:57 |
|
 |
neutron NWO
|
czym kierować się w życiu?
oczywiście że rozumem i tylko rozumem. dlaczego? wystarczy popatrzeć na ludzi kierujacych się religią.
_________________ W końcu dotrze do ciebie, że to ty jesteś problemem.
|
Pt lip 27, 2007 22:08 |
|
 |
leskaw
|
Talibowie, chrześcijanie ateiści i wędkarze:
1. wszyscy w coś wierzą:
- że mają rację (stąd ich zachowanie jawi się jako racjonalne) a wszyscy,
- że się uda (pójść do nieba, złapać rybę albo być sam sobie bogiem)
2. wszyscy coś wiedzą i na tej bazie przeprowadzają rozumowanie: że Zachód jest zdegenerowany i trzeba go zniszczyć, że talibowie są zdegenerowani i trzeba ich zniszczyć, że wierzący w Boga są zdegenerowani i należy ich zniszczyć i że teraz ryby biorą i należy je łapać
3. wszyscy w swojej działalności zachowują się racjonalnie, by nie rzec cynicznie do bólu: talibowie wiszą u klamki Busha (jak dają to brać, mimo, że shirk), kościoły wiszą u klamki rządów (choć Królestwo nie jest z tego świata), ateiści wyznają religię homoseksualną (bo za to dostaną kasę z Unii), a nawet wędkarz, jak wyrzuci rybę (co tam, że ją pokaleczy) to i tak się zabawi i zrelaksuje, nawet jak nic nie zje.
4. prawie wszyscy postępują nieetycznie (mordują, wykorzystują swą pozycję dla korzyści materialnych lub "namacalnych", odrzucają pewne normy bo im wygodniej, kaleczą ryby)
Co ważne, "prawie" robi wielką różnicę
Bywają wędkarze z zasadami, talibowie nawróceni (jak ten 14-latek), chrześcijanie wierzący i uczciwi agnostycy jak Einstein.
_________________ poszliście za bogami, których nie znaliście
|
So lip 28, 2007 9:16 |
|
 |
Kamyk
|
neutron NWO napisał(a): czym kierować się w życiu?
oczywiście że rozumem i tylko rozumem. dlaczego? wystarczy popatrzeć na ludzi kierujacych się religią.
Czyli sugerujesz, że ja (kieruję się i rozumem, i wiarą) jestem złym człowiekiem? Że z mojej wiary wynika samo zło? To że daję jałmużnę, modlę się, staram się pomagać bezinteresownie innym, nie obrażam innych etc. jest czymś niewłaściwym? Bo to wszystko wynika z wiary
|
So lip 28, 2007 10:07 |
|
 |
No
|
Cytuj: Bo to wszystko wynika z wiary
Z tego co wymieniłeś z wiary wynika tylko to, że się modlisz.
|
So lip 28, 2007 13:19 |
|
 |
stern
|
neutron NWO napisał(a): oczywiście że rozumem i tylko rozumem. dlaczego?
a mógłbyś mi rozumowo wytłumaczyć ,dlaczego nie miałbym pozbawić Cię życia jeślibyś działał mi na nerwy?
|
So lip 28, 2007 13:37 |
|
|
|